Ben 3 sene boyunca hosteslik yaptım. THY ve KTHY da çalıştım... Bu konuda her türlü sorunu cevaplayabilirim. Sanırım öncelikle nasıl hostes olunur? Aranan özellikler nelerdir diye soruyorsun...
Benim girdiğim dönemde Üniversite mezunu olmak, Yabancı dil bilmek ve fiziksel özelliklerin uygun olması ( özellikle boy ve kilo oranı ) belli bir yaş sınırını geçmemek hostes olmanın kriteriydi.
Tabiki iş bu kadarla bitmiyor. Başvuru için gerekli evraklarımı tamamladıktan sonra verdiğim fotoğraflı cv nin cevabını bekledim ve görüşme için çağırıldım.
Öncelikle bir ön görüşme yapıp fiziksel özelliklerini, konuşmanı, oturup kalkmanı, iletişim yeteneğini .. vb değerlendiriyorlar. Bundan olumlu not aldıysan sınava çağırılıyosun. Yabancı dil ve genelkültür olmak üzere 2 tür yazılı sınava giriyosun. Sınavlardan geçerli not aldığında bir görüşmeye daha çağırılıyosunki bu görüşmede Baş hostes, Uçuş İşletme Başkanı ve bilumum kodamanlarda oluyor :) Burdan da okeyi aldığında kabul ediliyorsun ve ikinci etap başlıyor...şakkıdı
Bu arada hemen bikaç ipucu vermek istiyorum:
Dış görünüş ne kadar önemli olsada illa çok güzel olmak değil ama sempatik olmak önemli bir faktör. Görüşmelere giderken etek-ceket takım giymeni öneririm. Günü modasına uygun bir takım ve içinede gömlek olsun. Mutlak suretle manikür-pedikür ve saçların fönlü olsun...(çok ağır makyaj yapma) Görüşmede özgüvenin yüksek olsun ve güleryüzlü ol...
Kabul edildikten sonra THY nın istanbuldaki eğitim merkezinde yada hangi hava yoluysa orda çok zorlu bir eğitim süreci başlıyor. Eğitim sabahtan akşama kadar sürüyor ve hergün öğrendiklerinden sınava tabi tutuluyosun, belli bir barajı geçemezsen de eleniyorsun. Eğitim de neler var dersen. Uçaklarla ilgili hertürlü teknik bilgiyi alıyosun, uçuşta karşılaşılacak hertürlü durumla ilgili eğitiliyosun. Uçaktaki ekipmanların, mutfak-tuvaletleri, kapıların... en ufacık bir kolun yada düğmenin ne işe yaradığını öğreniyosun. Servis yapmayı ve demoyu anons yapmayı öğreniyosun... Acil durumlarla ilgili çok kapsamlı bie eğitime tabi tutuluyosun..... off hatırlayınca yoruldum wallahi kafamçokkarıştı
Hangi tip uçaklaın eğitimini aldıysan o tip uçuş sertifikan oluyor. Bende A-310 ve B727 sertifikası var sonradan MD sertifikası da aldım....
Tüm bu meşakatler bittikten sonra göreve başlıyosun... Ve şunu anlıyosun hosteslik cici bici kıyafetler giyip ortada salınmak değil. Tamamen sorumluluk ve bilgi gerektiren zor bir iş. (hosteslik yaparken de hergün kabin amirin tarafından uçuş öncesinde veya uçuş esnasında sınava tabi tutuluyosun)
Yinede ben çok zevk alarak yaptım. Dünyanın pek çok ülkesini gördüm,gezdim çokda iyi para kazandım. Hatta eşimlede bu sayede tanışmıştım.
Azimliysen ve kendine güveniyosan dene derim....Başarılar ve sevgiler.....