• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Hatalarım ve önerilerim

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Senin beslenme şekline çok yakın bir beslenme şeklimiz vardı ,bir günde neler yediğini sordu dr ve anlat tek tek ,beslenme hatası yaptığımı ,bebeğimin iştahsızlığının sebebinin ben olduğumu syledi ,öncelikle cicibebe ve onun türevindeki bütün biskitleri hayatınızdan çıkarın dedi,iki cicibeb e bir baklava dilimi ayarındaymış ,sen sabah sabah çocuğuğa baklava ver sonra diğer öğünlerde neden yemiyor diye sor dedi :)gece mamalarını kestirdi ,bildiğin gibi üç ana üç ara öğün verdi

sabah yarım dl ekmek ve yanında istediğin her tür kahvaltılık (tuzlarına dikkat ederek tabiii)
ara yoğurt
öğle öğle yemeği blendısız ve yarım ekmek
ara meyve
akşam akşam yemeği
yatmadan sütlü tatlı

tabi benim kızım bunları yese zaten kilo alır ve iştah proplemi olmaz
hatta bana bundan sonra kilo alımı çok çok yavaş olur dedi ,yle kilolu bir bebek yapamazsın dedi
kızımın zayıflığının önemsenecek boyutta olmadığını doğum kilosun u baz alarak hesaplama yaptı ve sadece 1 300 eksik dedi ,bebişim 3 kilo doğdu ama bu yaşa kadar hep az aldı kiloyu ,sebebi ise anne sütü almamasıymış,tabii ben buna inanmıyorum,mamayla büyüyen nice çocuk gördüm tombiş tombiş neyse benim için onun sağlıklı olması yetiyor bana

gelelim pütülü olayına evet 3 gün boyunca çorbalarını blendırsız verdim ,direndi yemedi tükürdü ağladı ,3 günün sonunda az az yemeye başladı ,ama ben kahvaltısını hala bulamaç veriyorum ,kahvaltı önemli çünkü ,her saat başı ağzına bişeyler veriyorum pütürlü çinenek şeyler bayağ alışmaya başladı pütürlüye geçen gün krebe benzer bir avuç büyüklüğünde bişi verdim ve yedi hepsini zamanla keyf alacak farkındayım ,artık kilosunu düşünmüyorum ,önemli olan normal yeme düzenini verebilmek

evet bebe biskuvısı konusunda bende kahvaltı ıcın cok agır oldugunu dusunuyorum.. bızımkı kahvaltıda ballı ırmık yıyor, şu bebelacın kahvaltılıgından ama ben ıcıne 3 tane bebe bıskuvısı koyuyorum sanırım agır gelıyor bıraz.. cuma gunu doktora gıttık kılomuz 9 kılo 80gr. boyumuzda 77 cm olmus. bızım doktorda oyle cok kıloya takılan bır doktor degıl. tek tek tane tane yıyecek bulamac yok dıyor hep.. bende kahvalıtsını bulamac verıyorum cunku tek ıyı yedıgı ogun o.. bırde doktorumuz ıkı ogun arası 5 saat olacak ve o 5 saat surede agzına sudan baska bır sey gırmıycek dedı.. ve ınanın o gunden sonra yemelerımız duzeldı. acıkmasına ızın vermıyorsunuz sız anneler dedı.. bende hep oglenden once ara ogun muz verırdım demekkı tıkıyormus cocugu. sımdı mesela sabah 9 da kahvaltı yaptıysa oglen 2 ye kadar hıc bır sey vermıyorum bır tek su ıcıyor. oglen corbasını cok guzel yıyor hatta sevınıyor benı tabakla yanına gelırken gorunce :64: eskıden olsa kafasını baska yerlere cevırırdı yıne mı mama dıye. ara ogunlerdekı meyve ve dıger seylerı de yemekten hemen sonra verıyorum. az yıyıor ama sonucta ara ogun olunca yemesı gereken ana ogunu yemek ıstremıyordu hıc.. gece devam sutune 3-4 bebe bıskuvısı koyuyorum sorun olur mu dedım. ıcıyorsa ve sabahta kahvaltısını yapıyorsa sorun olmaz dedı.. bu arada 5 saatte bır besleme olayına gectık gecelı corbalarındakı her turlu pütürü yıyor sorunsuz. yanı cok corbamsı degıl ama cokta katı degıl verıdklerım ama sorun yapmıyor cıgneyıp yutuyor. sanırım bızım sorunumuz acıkmadan ona bır seyler sunmammıs.

evet bebe biskuvısı konusunda bende kahvaltı ıcın cok agır oldugunu dusunuyorum.. bızımkı kahvaltıda ballı ırmık yıyor, şu bebelacın kahvaltılıgından ama ben ıcıne 3 tane bebe bıskuvısı koyuyorum sanırım agır gelıyor bıraz.. cuma gunu doktora gıttık kılomuz 9 kılo 80gr. boyumuzda 77 cm olmus. bızım doktorda oyle cok kıloya takılan bır doktor degıl. tek tek tane tane yıyecek bulamac yok dıyor hep.. bende kahvalıtsını bulamac verıyorum cunku tek ıyı yedıgı ogun o.. bırde doktorumuz ıkı ogun arası 5 saat olacak ve o 5 saat surede agzına sudan baska bır sey gırmıycek dedı.. ve ınanın o gunden sonra yemelerımız duzeldı. acıkmasına ızın vermıyorsunuz sız anneler dedı.. bende hep oglenden once ara ogun muz verırdım demekkı tıkıyormus cocugu. sımdı mesela sabah 9 da kahvaltı yaptıysa oglen 2 ye kadar hıc bır sey vermıyorum bır tek su ıcıyor. oglen corbasını cok guzel yıyor hatta sevınıyor benı tabakla yanına gelırken gorunce :64: eskıden olsa kafasını baska yerlere cevırırdı yıne mı mama dıye. ara ogunlerdekı meyve ve dıger seylerı de yemekten hemen sonra verıyorum. az yıyıor ama sonucta ara ogun olunca yemesı gereken ana ogunu yemek ıstremıyordu hıc.. gece devam sutune 3-4 bebe bıskuvısı koyuyorum sorun olur mu dedım. ıcıyorsa ve sabahta kahvaltısını yapıyorsa sorun olmaz dedı.. bu arada 5 saatte bır besleme olayına gectık gecelı corbalarındakı her turlu pütürü yıyor sorunsuz. yanı cok corbamsı degıl ama cokta katı degıl verıdklerım ama sorun yapmıyor cıgneyıp yutuyor. sanırım bızım sorunumuz acıkmadan ona bır seyler sunmammıs.

demek 5 saat ara ile verilecek ,ben de deneyeyim bakalım ne olacak ,2 saatte bir çocuğun tepesine dikiliyorum elimde kaseyle

gerçekten ben de deneyeceğim şu 5 saat olayını. kahvaltıya geçmeden önce yavrum sabah meyve öğleden sonra sebze pürelerini güzel güzel yerdi. kahvaltıya geçtik. kahvaltıyı güzel yiyor ama artık çorbayı yemiyor diyebilirim, sanırım acıkmıyor(bir de artık püre yapmıyorum ondan da olabilir ama bu konuda ısrarlıyım az da yese püresiz yedireceğim, alışır diye umuyorum, alışmayacak olsa kahvaltıyı yiyemezdi(onu kaşıkla ezip tek tek yediriyorum çünkü)) çünkü akşam öğününü de yiyor.

bebeğiniz ne kadarlık bende 5 saat araylamı versem.birde ne kadar yiyor bir kase yiyormu?

bebeğiniz ne kadarlık bende 5 saat araylamı versem.birde ne kadar yiyor bir kase yiyormu?

bence 5 saat bebekler için uzun bir zaman..3 ana 2 ara öğün dedi diyetisyenimiz. kahvaltısıyla yemeği arasında 4 saat var ve arada bide ara öğün ayran / süt var. belki porsiyonlarda bi hata yapıyorsunuzdur bu yüzden bebiş daha tam acıkamadan yemek saati geliyodur..kızım 1 yaşında bizim mesela en geç 10 da kahvaltı-sabah ben işe gitmeden once 7,30-8 gibi emiyo uyuyo- 9,30 - 10 arası kahvaltı ( gün aşırı 1 tam yumurta / 1 parça peynir 20 gr kadar labne , 1 tatlı kasıgı pekmez 1 tk cevizle beraber , meyve püresi , ıhlamur papatya çayı ,yarım dilim ekmek içi,bebe büskivilerini ise asla!!).saat 12 gibi 1 çaybardagı süt yada ayran / cacık , en geç 2 de ögle yemegi. 15,30 da meyve engec 8 de aksam yemegi. yatmadan önce de yine emiyo uyuyo. bazen tabi bizimde düzen bozulabiliyo da genelde böyle :)

bence de 5 saat uzun bir süre. arkadaşlar çalışan bir anneyim, bebeğim de 8,5 aylık. sabah emzirip bırakıyorum, öğleyin bi de akşamüstü 16:00 da emziriyorum. sonra zaten evde olduğum için istediği zaman emiyor. sizce bu aralar yeterlimi, ek gıdaya ağırlık verildi iyice. hemşire arkadaşım yeterli olduğunu söylüyor ama yine de anne olarak acaba diye soruyorum kendime.

bi de yeni anne adaylarına tavsiyem, bebeğinizi emziğe,biberona, ayakta sallamaya ve sese alıştırın. çalıştığım için çok zorluk çekiyorum bu konuda, malesef kızım emziğe alışmadı, parmağını emiyor. doktor parmak emmesini bıraktır dedi, nasıl olacaksa artık bilemiyorum.

bu güzel konuyu açtığınız için teşekkürederim.burdaki yorumları okudum da biz anneler ne çok kural koyuyoruz bebeklerimize.ve doktorları nekadar fazla dinliyoruz.kızım 1 yaşında ve bende ilk zamanlarda nerdeyse dokturmuzun dediğinden şaşmıyordum sanki kendi bildiğimi yaparsam bebeğime zarar vericem diye düşünürdüm.doktor kızım doğduğunda asla emzik vermeyin zararlı dedi.ben vermek istemedim ama annem 4 çocuk büyüttüğü için tecrübe sahibi dediki ilk gün emziği verdin verdin yoksa bir daha asla almaz.ve ben annemi dinleyip emzik verdim çokta mutluyum bugün annemi dinlediğim için.
kızımın yemekle bir sorunu yok çünkü 6.aydan itibaren herşeyi verdim çok tuzlu ve baharatlı olmamak şartıyla.blendırı nerdeyse hiç kullanmadım.elimle küçük parçalar halinde verdim tüm yiyecekleri ve çok şükür bugün biz ne yersek severek yiyor.
yeni annelere nacizane bir tavsiyem olacak.kitaplarda yazanlara, doktorlara çok bağlı kalmasınlar.tabiki doktorumuz herşeyin en iyisini bilir.ama bebeğimize minik minik yemekler tattırmakla hiç bişey kaybetmeyiz.
birde çok baskıcı olmayın ne olur yeni anneler bebeğiniz yemiyorsa bırakın ısrar etmeyin ben hiç ısrarcı olmadım 1_2 kez deniyorum baktım yemiyor bırakıyorum.aksi halde bebeklerimizi yemekten soğutmuş oluyoruz.ve bırakın üstü kirlensin.bırakın elleriyle bişeyleri dağıta dağıta yesin.benim kız yerde bulursa kırıntı yada minik toz onları ağzına atıyor.doktora söyledim.araştırma yapılmış köydeki çocuklarla apartmanda yaşayan çocuklar arasında.köy çocukları daha az hastalanıyormuş neden çünkü bünyeleri kuvvetli .bende artık öyleee çok baskıcı kuralcı olmuyorum.sizde bizim yaptığımız hataları yapmayın yeni anneler.herşey bebeklerimizin mutluluğu için.

Son düzenleme:
bu güzel konuyu açtığınız için teşekkürederim.burdaki yorumları okudum da biz anneler ne çok kural koyuyoruz bebeklerimize.ve doktorları nekadar fazla dinliyoruz.kızım 1 yaşında ve bende ilk zamanlarda nerdeyse dokturmuzun dediğinden şaşmıyordum sanki kendi bildiğimi yaparsam bebeğime zarar vericem diye düşünürdüm.doktor kızım doğduğunda asla emzik vermeyin zararlı dedi.ben vermek istemedim ama annem 4 çocuk büyüttüğü için tecrübe sahibi dediki ilk gün emziği verdin verdin yoksa bir daha asla almaz.ve ben annemi dinleyip emzik verdim çokta mutluyum bugün annemi dinlediğim için.
kızımın yemekle bir sorunu yok çünkü 6.aydan itibaren herşeyi verdim çok tuzlu ve baharatlı olmamak şartıyla.blendırı nerdeyse hiç kullanmadım.elimle küçük parçalar halinde verdim tüm yiyecekleri ve çok şükür bugün biz ne yersek severek yiyor.
yeni annelere nacizane bir tavsiyem olacak.kitaplarda yazanlara, doktorlara çok bağlı kalmasınlar.tabiki doktorumuz herşeyin en iyisini bilir.ama bebeğimize minik minik yemekler tattırmakla hiç bişey kaybetmeyiz.
birde çok baskıcı olmayın ne olur yeni anneler bebeğiniz yemiyorsa bırakın ısrar etmeyin ben hiç ısrarcı olmadım 1_2 kez deniyorum baktım yemiyor bırakıyorum.aksi halde bebeklerimizi yemekten soğutmuş oluyoruz.ve bırakın üstü kirlensin.bırakın elleriyle bişeyleri dağıta dağıta yesin.benim kız yerde bulursa kırıntı yada minik toz onları ağzına atıyor.doktora söyledim.araştırma yapılmış köydeki çocuklarla apartmanda yaşayan çocuklar arasında.köy çocukları daha az hastalanıyormuş neden çünkü bünyeleri kuvvetli .bende artık öyleee çok baskıcı kuralcı olmuyorum.sizde bizim yaptığımız hataları yapmayın yeni anneler.herşey bebeklerimizin mutluluğu için.

katılıyorum sana arkadaşım,doktorlar ve kitaplarda yazılanlar bebeiğimize uygun olanı nerden bilecekler ,bütün insanlar tek ve özel yaratılmışken bu genellemeler de niye ?????denilen herşeyi yaptım bebeğim için ama olmadı ve sonunda bıraktım kendi haline o acıkınca yiyor ,uykusu gelince uyuyor ,istediği zaman oyuncaklarıyla oynuyor ,müdahaleci olmuyorum artık ,onu üzmek ,hayatının ilk yıllarında baskıyla karşılaşması hiç doğru değil,benim kızım 14 aylık oldu pütürlülere yeni başladık ,aman aman yemiyor ama yine de başlangıç yapmış olduk ,önceki konularda 5 saatten bahsedilmişti ,onu da denedim ama bir yetişkin nasıl çok uzun süre yemez de birden yerse tıkanıyorsa bebişlerimiz de uzun süre açlıklardan sonra çok yemiyor aksine daha az yiyor mide ufaldığı için ,en iyisi 3 saat ara ile yedirmek ,

kızlar harikasınız. daha bebeğimle yolun enn başındayız. doğmadı bile:))
ama o kadar bilgilendim, o kadar heveslendim ki...
ben de çok bilmişim ya, eltime kızıyordum 6 aydan önce sadece anne sütü ver" diye.:53:

ya çok sağolun. tüm mesajların çıktısını alasım geldi. kendimi ilk defa gerçekten anne gibi hissettim. hepinizi ve ufaklıkları öpüyorum.:71::71::71:

dün eltimin bebeğini sevmeye gittim. 3 ayı yeni doldu. ben de aşeriyorum ya, cebimde erikle geziyorum. eriğin kabuğunu soyup elimle dikkatlice tutarak bebeğin ağzına götürdüm. bir emişi vardı, şaşarsınız:)
ek gıda sayılmaz ama tadını bilsin dedim:) bir de annesinin memesini tutar gibi iki eliyle elimi tutmuş öyle emiyor:) bir ara ağlamaya başladı. eriği ben aldım, meğer tadı bitmiş! yenisini soydum emdirdim. zor bıraktırdım sonra:)

benim annem de beni görmeye geldiğinde bebeği görmüştü. o zaman nasihat etmişti. "ilk dört kızda doktoru dinledim, x(ben oluyorum) patlıcanı ilk defa 20 yaşında yedi. hala dördü de sebze yemiyor. oğlanda doktoru dinlemedim. 3 aydan sonra yediğim yemekleri çok tuzlu, acı değilse parmağımla suyuna banıp ağzına verdim. tadını bilsin diye. öyle öyle başladık. oğlan daha dişleri yeni çıkıyordu, yeşil eriği ağzına alıp damaklarıyla eze eze yiyor, çekirdeğini tükürüyordu. 13 yaşına geldi, ne koysam yer tabağına" dedi.

gerçekten ben hala sebze yiyemiyorum. salata malzemeleri dışında kabakmış, patlıcanmış...kardeşim yeni yürüyordu, tavuk budunu damaklarıyla emerek, ezerek yerdi:)

katılıyorum sana arkadaşım,doktorlar ve kitaplarda yazılanlar bebeiğimize uygun olanı nerden bilecekler ,bütün insanlar tek ve özel yaratılmışken bu genellemeler de niye ?????denilen herşeyi yaptım bebeğim için ama olmadı ve sonunda bıraktım kendi haline o acıkınca yiyor ,uykusu gelince uyuyor ,istediği zaman oyuncaklarıyla oynuyor ,müdahaleci olmuyorum artık ,onu üzmek ,hayatının ilk yıllarında baskıyla karşılaşması hiç doğru değil,benim kızım 14 aylık oldu pütürlülere yeni başladık ,aman aman yemiyor ama yine de başlangıç yapmış olduk ,önceki konularda 5 saatten bahsedilmişti ,onu da denedim ama bir yetişkin nasıl çok uzun süre yemez de birden yerse tıkanıyorsa bebişlerimiz de uzun süre açlıklardan sonra çok yemiyor aksine daha az yiyor mide ufaldığı için ,en iyisi 3 saat ara ile yedirmek ,

haklısın her insan tek ve özel.1 tek doğru var ve bu doğruyu tüm bebeklere uygulatıyorlar.oysaki her bebeğin düzeni farklı.bizim ara öğünlerimiz yoktur mesela.çünkü kızım sabah 10 da kalkar kahvaltısını yapıp 12 gibi uyur.14 de kalkar öğle yemeği yer.2saat sonra yine uyur.7 gibi kalkar ve akşam yemeği yer.yatmadan öncede meyve yediririm akşam 10 gibi yatar.şimdi ben sırf doktorlar istedi diye kızıma nasıl ara öğün koyayım.yanlış anlamayın beni doktorları aslaa dinlemeyin onlar yanlış biliyor demiyorum.haddim değil böyle birşeyi söylemek tabidi doktorlarımıza güvenicez onlarıda dinliycez.ama neden bu kadar baskıcı olalım ne gerek var.hangi bebek ara öğün yemediği için büyüyememiş????bizler ara öğünlerle mi büyüdük.hangimiz akşam 7_8 gibi yatmadığımız için uyku düzeni bozuk psikopat olduk???napabilirim benim kızımda 10 da yatsın.zaten 3_4 yaşına geldiklerinde kreşe balayacaklar yada 5_6 yaşında okula gidecekler.ozaman isteselerde geç yatıp geç kalkamayacaklar.aslında şunuda fark ettim bebeğime iyi bakıcam herşeyi kuralına göre yapıcam derken bende stresli telaşlı pranoyak bir anne olmaya başlamıştım.sürekli bebeğimi doyurmak zorundaymışım gibi hissediyordum.şimdi yerse yediriyorum yoksa acıkınca mama mama diye ağlar ozaman yediriyorum.ne olur anneler baskıcı fazla kuralcı olmayalım.onlar daha çok küçük hayat zaten fazlasıyla zor ve şimdiden bu zor hayatın ortasına atmayalım bebeklerimizi.bırakalım evi dağıtsınlar, üstlerini kirletsinler, yemesinler, ama mutlu, sağlıklı bebekler olsunlar.benim nacizane tavsiyelerim bu kadar.

dün eltimin bebeğini sevmeye gittim. 3 ayı yeni doldu. ben de aşeriyorum ya, cebimde erikle geziyorum. eriğin kabuğunu soyup elimle dikkatlice tutarak bebeğin ağzına götürdüm. bir emişi vardı, şaşarsınız:)
ek gıda sayılmaz ama tadını bilsin dedim:) bir de annesinin memesini tutar gibi iki eliyle elimi tutmuş öyle emiyor:) bir ara ağlamaya başladı. eriği ben aldım, meğer tadı bitmiş! yenisini soydum emdirdim. zor bıraktırdım sonra:)

benim annem de beni görmeye geldiğinde bebeği görmüştü. o zaman nasihat etmişti. "ilk dört kızda doktoru dinledim, x(ben oluyorum) patlıcanı ilk defa 20 yaşında yedi. hala dördü de sebze yemiyor. oğlanda doktoru dinlemedim. 3 aydan sonra yediğim yemekleri çok tuzlu, acı değilse parmağımla suyuna banıp ağzına verdim. tadını bilsin diye. öyle öyle başladık. oğlan daha dişleri yeni çıkıyordu, yeşil eriği ağzına alıp damaklarıyla eze eze yiyor, çekirdeğini tükürüyordu. 13 yaşına geldi, ne koysam yer tabağına" dedi.

gerçekten ben hala sebze yiyemiyorum. salata malzemeleri dışında kabakmış, patlıcanmış...kardeşim yeni yürüyordu, tavuk budunu damaklarıyla emerek, ezerek yerdi:)

ben de 7 aylikken eltimin ve kayinvalidemin kizima borek yedirmeye calistigini gorunce shok olmustum,bir sey demesem de cok canim sikilmisti.Bunun icin cok hakli sebeplerim oldugunu da dusunuyorum,birincisi daha hic unlu gida almamis bir bebege,boregi disardan gelip de yikanmamis ellerini kizimin agzina sokarak vermeye calismalari hos karsilanir bir sey degil.Ikincisi de bunu benden gizli yapmaya calismalari ve alerjik bir durum olsa Allah korusun ben deli divane neden oldu diye dusunup duracagim,onlar evlerinde aman tadina baktirdik ne var bunda deyip yatip uyuyacaklar.3 aylik bebegime erik emdirildigini gorsem herhalde cildirirdim.Bebeklere elbette her sey zamani gelince tattirilmali ama zamanindan once tattirilan bir seyin de bir faydasi yok.Ustelik Allah muhafaza o bebecik azcik guclu emip elinden erigi alip yutsa,elim yazmaya gitmiyor ama ya yutamasa da tikansa...

ben de 7 aylikken eltimin ve kayinvalidemin kizima borek yedirmeye calistigini gorunce shok olmustum,bir sey demesem de cok canim sikilmisti.Bunun icin cok hakli sebeplerim oldugunu da dusunuyorum,birincisi daha hic unlu gida almamis bir bebege,boregi disardan gelip de yikanmamis ellerini kizimin agzina sokarak vermeye calismalari hos karsilanir bir sey degil.Ikincisi de bunu benden gizli yapmaya calismalari ve alerjik bir durum olsa Allah korusun ben deli divane neden oldu diye dusunup duracagim,onlar evlerinde aman tadina baktirdik ne var bunda deyip yatip uyuyacaklar.3 aylik bebegime erik emdirildigini gorsem herhalde cildirirdim.Bebeklere elbette her sey zamani gelince tattirilmali ama zamanindan once tattirilan bir seyin de bir faydasi yok.Ustelik Allah muhafaza o bebecik azcik guclu emip elinden erigi alip yutsa,elim yazmaya gitmiyor ama ya yutamasa da tikansa...

çok dikkat ettim canım. tabi insan korkar. annesinin kaynanamın yanındaydım zaten. kişisel temzliğime dikkat etmeden bebeğe elimi sürmem ben. kaygında çok haklısın. pis eller falan:((

kızım 5,5 aylık. sadece anne sütü ile besleniyor ama ben herşeyin tadını alsın ve yemek seçmesin diye herşeyin ucundan minik bir damla tatırıyorum. panik bir anne değilim hatta ablamın deyimiyle fazla cesur bir anneymişim. aslında kuralcı değilim, onun sadece bir bebek değil aynı zamanda bir insan olduğunun da farkındayım. yağmur hariç her türlü havada dışarı çıkarım, korkmam. soğuğu da bilecek, sıcağı da. ışık kapattırtmam. bu konu yüzünden annemle çok tartışmışlığım vardır. hep aynı lafı duyarım, e uyumuyor ama böyleeeee. eninde sonunda alışacak ve uyuyacak. kızım kalabalığı sevmiyor her bebek gibi, ama gerekirse kalabalığa da girerim. kaşıkçı elması doğurmadım ben. bir insan dünyaya getirdim. sakınmam gerektiği kadar sakınırım, lüzumu neyse limiti kadar yapanlardanım. amaaaaaaa bu kadar rahat olan benim çok büyük bir kabusum var: katı gıdaya geçmek. korkuyorum kızlar. herşeyini yaparım, gerekirse nasıl yapıldığını öğrenir, iğnesini bile yaparım. lakin katı gıdaya nasıl geçicem, o tane tane yutkunurken ben nasıl nefes alıcam. akıl verin bana.

yazdıklarınıza katılmakla beraber "ışığı kapattırmam alışsın" lafınıza takıldım. lütfen geceleri olabildiğince karanlıkta yatırın kızınızı çünkü büyüme hormonu geceleri ve karanlıkta salgılanıyor. gece lambası bile açılmamalıymış. hem karanlıkta yatarak gündüz ve gece uykularını da ayıtediyolar. ayrıca vücudumuzdaki kanserojenlerle savaşan hormonlarda karanlıkta salgılanıyor.

çok güzel bir konu olmuş.ek gıdalar biz yeni annelerin kabusu.en azından benim öyleydi.ben bu ek gıda yüzünden kaç defa dr değiştirdim.ama bu site bana çok şey öğretti.başlarda dr ların dediğinin aynısını yapıyordum.sonra stres oldum.herkes başka bir şey söylüyor.her dr.un yorumu farklı.bri arkadaş çok güzel demiş.hespi farklı karakterde bir sürü bebek için tek doğru her zaman olmaz.ben artık kendi haline bıraktım.önceleri yemek yerken ağlayan oğlum şimdi daha rahat..çünkü ben sakinleştim.hem modern tıbbı dikkate almalı hemde geleneksel söylenenleri.asıl önemlisi annelik içgüdüsü tabi.kesin zararı olan şeylerden uzak durup kendi haline oluruna bırakmalı.yani ne katı kurallar ne de aşırı rahatlık olmamalı bence.ben öyle yaptım.şükür şimdi bebişim de bende yemek saatlerini keyifli geçiriyoruz.yemiyorsa zorlamıyorum.az ama sık yediriyorum.ne o yemekten bıkıyor ne de aç kalıp vitaminsiz kalıyor yani.

kızım 7 aylık. ilk 6 ay "sadece" anne sütü ifadesini kendime göre yorumladım. Doyurmak için "anne sütü".

Bu yüzden kimseyi dinlemeyip (eşimi bile, kendisi doktor) 4buçuk aydan sonra meyve suları verdim ama hergün sadece 1 kaşık. Birkaç günde bir meyveleri değiştirdim.Çabuk alıştı meyve suyuna. İlk verdiğimde kaşık çok farklı gelmişti çok mutlu olmuştu. Zaten çok küçüktü. Az az meyve suyunu artırdım.

Sonra meyve püresine geçtim, onu da bir kaşıkla başlayıp yavaş yavaş artırdım. Yaşasın cam rendeee!

5buçuk ayda yoğurt verdim. Evde kendim yaptım. Artık kaşığı görünce nım nım yapıyordu :) Sabah meyve püresi, öğle sonu yoğurt, iki öğüne çıktık.

6. ayında bir ara sebze çorbası verdim, pek sevmedi, ısrar etmedim. Bir süre bekledim. Bu defa çok sevdi ama bizim çorbamızı sevdi. Acısını ona ayırdıktan sonra ekliyorum. Bir ara muhallebi verdim, sevdi ama kabız olunca ara verdim.

1 aydır da masadaki herşeyden çok az miktarda veriyorum. Yemeklerimin içine 1 tüm patates koyuyorum. Yemeğin suyuyla birlikte bir miktar ezip veriyorum. Hem vitaminli hem de lezzetli oluyor. Mesela kahvaltıda çok pişmiş yumurta sarısı(1 çay kaşığı) 2 ince dilim beyaz ev peyniri yiyor. Kaşık ucuyla pekmez. Çok şükür reddetmiyor çünkü hepsinin tadına ara ara bakmıştı. Yadırgamadı. Herşeyi çok az az verdim. Yutmasını öğretmek ve tatlara alışmasını sağlamak için. Anne sütü alımında bir azalma olmaması önemli. Bazı çocuklar ek gıdaya hızlı geçince sütten kesiliyormuş.

Tavsiyem 6. ayı bekleyip de birden yüklenmemeli. Bir çocuk dr. arkadaşımız kızımın kilosu iyi diye ek gıda vermeyin dedi. Ama ben yeğenlerimden ve ailenin miniklerinde yaşanan sıkıntıları gördüğüm için yavaş yavaş alıştırmak istedim. Bence anne içinden geleni yapmalı. İçinden vermemek geçiyorsa da veremez zaten, eziyet olur.

Tüm bebişlere sağlık diliyorum.

kızım 7 aylık. ilk 6 ay "sadece" anne sütü ifadesini kendime göre yorumladım. Doyurmak için "anne sütü".

Bu yüzden kimseyi dinlemeyip (eşimi bile, kendisi doktor) 4buçuk aydan sonra meyve suları verdim ama hergün sadece 1 kaşık. Birkaç günde bir meyveleri değiştirdim.Çabuk alıştı meyve suyuna. İlk verdiğimde kaşık çok farklı gelmişti çok mutlu olmuştu. Zaten çok küçüktü. Az az meyve suyunu artırdım.

Sonra meyve püresine geçtim, onu da bir kaşıkla başlayıp yavaş yavaş artırdım. Yaşasın cam rendeee!

5buçuk ayda yoğurt verdim. Evde kendim yaptım. Artık kaşığı görünce nım nım yapıyordu :) Sabah meyve püresi, öğle sonu yoğurt, iki öğüne çıktık.

6. ayında bir ara sebze çorbası verdim, pek sevmedi, ısrar etmedim. Bir süre bekledim. Bu defa çok sevdi ama bizim çorbamızı sevdi. Acısını ona ayırdıktan sonra ekliyorum. Bir ara muhallebi verdim, sevdi ama kabız olunca ara verdim.

1 aydır da masadaki herşeyden çok az miktarda veriyorum. Yemeklerimin içine 1 tüm patates koyuyorum. Yemeğin suyuyla birlikte bir miktar ezip veriyorum. Hem vitaminli hem de lezzetli oluyor. Mesela kahvaltıda çok pişmiş yumurta sarısı(1 çay kaşığı) 2 ince dilim beyaz ev peyniri yiyor. Kaşık ucuyla pekmez. Çok şükür reddetmiyor çünkü hepsinin tadına ara ara bakmıştı. Yadırgamadı. Herşeyi çok az az verdim. Yutmasını öğretmek ve tatlara alışmasını sağlamak için. Anne sütü alımında bir azalma olmaması önemli. Bazı çocuklar ek gıdaya hızlı geçince sütten kesiliyormuş.

Tavsiyem 6. ayı bekleyip de birden yüklenmemeli. Bir çocuk dr. arkadaşımız kızımın kilosu iyi diye ek gıda vermeyin dedi. Ama ben yeğenlerimden ve ailenin miniklerinde yaşanan sıkıntıları gördüğüm için yavaş yavaş alıştırmak istedim. Bence anne içinden geleni yapmalı. İçinden vermemek geçiyorsa da veremez zaten, eziyet olur.

Tüm bebişlere sağlık diliyorum.

benimde 5 aylık bebeğim var bende 4,5 aylıkken basladım meyve vermeye alışsın farklı tatlara diye.6 aydan sora bişeler verince yadırgıyolar yemek istemiyolar.yazdıkların hepsine katılıyorum

bugün şehriye çorbası yaptık annemle. kıyma, domates rendesi, ince kıyılmış küçücük bi soğan, az bi zeytinyağı, çok az nar ekşisi, tel sehriye, su. 6 kişilik yaptık, bir küçük kase ayırdık. gerisine baharat..vs. ebeveyn tatlarından koyduk :)) o bir küçük kaseyi verip vermeme konusunda biraz düşündüm. kıymayı ilk kez tadacaktı ve acaba yutabilir miydi? bir kaşık denedim. yüzü şekilden şekile girdi kuzumun. sonra bi kaşık daha denedim, şehriyeleri yadırgadı. yatarken yiyemediğini farkettim, birkaç kez öğürdü. ben de suyunu verdim, suyunu severek yedi. biraz bekledim, geri kalan kıyma ve şehriye tanelerini son bir kez oturtarak vermeyi denedim. bu sefer sevdi taneleri. oturarak hepsini yedi.

taneli yiyecekleri oturtarak da deneyebilirsiniz. oturarak tehlikeli diyorlar ama bir kez denemek lazım, yavaş yavaş alıştırmak lazım. yarın bigün eline kaşık da veririz :49:

yatarak yediremiyorum çünkü yatmıyor.oturarak yediriyorum ama yinede sürekli öğürüyo.oturarak yedirmenin sakıncalı oldugunu da bilmiyordum buarada.yoğurt sevmiyor iki kaşık zor veriyorum.oğlum 7 aylık.ayrıca süt ürünlerine karsı sanırım alerjisi var.yoğurt peynir pasta çikolata vs denedim burun ve ağız çevresi kızarıp kabarcık gibi oluyo yarım saate de geçiyor.aynı sorunu yasayan var mı
:44:

Back