- Konu Sahibi cisemkuzey
-
Benimde iki cocugum var oglum yedi yasinda ve dogudugundan beri cok sukur hic problem yasamadim,6 aylikken verdim havucu eline ama yanindan ayrilmadan tabi..Kizim premature dogdu bir karis 4 parmak artik siz hayal edin,cok sukur simdi 3 yasinda yemek yemiyor ama yedigi kadar ne yapalim..onuda 8 aylikken ek gidalara gecirdim ben nerdeyse blendir cok cok az kullandim diyebilirim..iki yasindayken sekersiz sakiz cigniyordu benim cocuklarim.kbb doktorumuz cok saglikli oldugunu soyledi..Cocuklar ayn olmuyor bir yiyen bir de yemeyen cocugum var..Ne yiyecegine ben karar veriyorum ne kadar yiyeceklerine onlarYemke yemiyor diye eline baska birseyler vermeyin..Birakin ac kalsin sabah erken saatte cok az yedirin bir saat sonra baska bir sey yedirin az ama sık yedirin..Benim kizimda 3 yasinda ama 12,5 kilo.Saglikli olsun baska birsey istemem.Kolay gelsin,herseyin basi sabir.
seni okadar ii anlıyorumki aynı senin durumundayım 16 aylık ve 9 kilo kilo alımı okadar yavaşki bende aynı püreyi bile zor yediriyorum pütürlüyü hiç yemiyo ama eline gün içinde çiğnemeyi öğrenmesi için salatalık ekmek falan veriyorum dr agittik yeni muayne etti sağlıklı dedi ama pütürlü yemiyor ne yapmam lazım dedim gittiğimiz dr da çok ünlü prof. falan yani bana dediki kesinlikle pütürlü yedircem diye savaşma nasıl isterse öyle yesin alışır pütürlü yemeye dedi pütürlü yemesi fiziksel bi soruna yol açarmı dedim çünkü direk öğütülmüş yiyo dişlerinin geç çıkması dışında hiçbi sorun olmaz dedi tabiki en güzeli pütürlü yemesi normal bizim yediğimiz gibi yemesi ama yemiyosada savaşmadan zaman içindeyani kendi istediği zaman yiyecek yani sabırla o günü bekliycem pütürlü yesin diye uğraşsam bu sefer hiçbişey yemiyecek ve gerekli besinleri alamıycakkızım 13 aylık ve çok iştahsız bir bebek olarak büyüdü ve büyüyor ,doğduğundan beri iştahı olmayan bir çocuk ,dün çok kişi tarafından tavsiye edilen bir doktora götürdüm çocuğmu,sağlığı gayet iyi ,çinko eksikliği haricinde bişeyciği yokmuş ,ammmmaaaaa yememesinin ,pütürlüye geçememesinin nedeni benmişim,yanlış besliyormuşum çocuğumu,evet blendır olayını ben de kullandım ,daha doğrusu kullanmak zorunda kaldım,çünkü bebişim çok zayıftı ,onu zorlayamadım pütürlü yemesi için,herneyse bana kesinlikle blendır yapmayacaksın ve gece süt ,mama kesinlikle vermiyeceksin dedi,gündüz bile doğru dürüst bişey yemeyen bir bebeğe akşam 8 den sonra da bişey vermemek???her neyse üç gün dene dedi göreceksin yemeye başlayacak,onun açlığına senin dayanman gerek dedi,gece acıkıp uyandığında su ver dedi,cicibebe ve labne peyniri yasakladı,bir yetişkin ne yiyorsa o da yiyebilir dedi,tamam ben de herşey veriyorum çocuğuma ama blendırdan geçirdiğim halde yemiyor,şimdi nasıl olacak ne yapacam şaşırdım kaldım,13 aylığız ve daha 8.5 kiloda ,dediklerini yaparsam daha da zayıflayacak eminim çok zor çoook
kızım 13 aylık ve çok iştahsız bir bebek olarak büyüdü ve büyüyor ,doğduğundan beri iştahı olmayan bir çocuk ,dün çok kişi tarafından tavsiye edilen bir doktora götürdüm çocuğmu,sağlığı gayet iyi ,çinko eksikliği haricinde bişeyciği yokmuş ,ammmmaaaaa yememesinin ,pütürlüye geçememesinin nedeni benmişim,yanlış besliyormuşum çocuğumu,evet blendır olayını ben de kullandım ,daha doğrusu kullanmak zorunda kaldım,çünkü bebişim çok zayıftı ,onu zorlayamadım pütürlü yemesi için,herneyse bana kesinlikle blendır yapmayacaksın ve gece süt ,mama kesinlikle vermiyeceksin dedi,gündüz bile doğru dürüst bişey yemeyen bir bebeğe akşam 8 den sonra da bişey vermemek???her neyse üç gün dene dedi göreceksin yemeye başlayacak,onun açlığına senin dayanman gerek dedi,gece acıkıp uyandığında su ver dedi,cicibebe ve labne peyniri yasakladı,bir yetişkin ne yiyorsa o da yiyebilir dedi,tamam ben de herşey veriyorum çocuğuma ama blendırdan geçirdiğim halde yemiyor,şimdi nasıl olacak ne yapacam şaşırdım kaldım,13 aylığız ve daha 8.5 kiloda ,dediklerini yaparsam daha da zayıflayacak eminim çok zor çoook
Ama şöyle düşün. Doktorun önerisini uyguarsan 3-5 gün ya da bir hafta hadi taş çatlasın bir ay iki ay kilo verecek ama daha önünde koca bir ömür var. Bütün hayatı için düzenli beslenme alışkanlığı edinmiş olacak. Yetişkinliğinde de yemek seçen ergenliğinde sadece patates kızartması yiyen bir çocuk olacağına varsı bir iki ay kilo versin.
ne yazik ki sorun kilo alimi degil,bu aylarda aldiklari besinlerin onlarin gelisiminde cok etkisi var.Asla kilo derdinde olmadim,hatta ac dursun eninde sonunda yiyecek nasilsa diyenlerdendim.2 gun boyunca hic israr etmedim ve kizim 48 saat boyunca sadece 20 cc yanlis okumadiniz 20 cc sut icti toplamda.O ara rahatsiz olmasinin da etkisi vardi elbet ama o rahatsizliktan sonra cok da bir sey degismedi,taa ki kansizligin da istahsizlik yaptigini ve yemedikce kansizlik oldugunu,kansizlik oldugu surece de yemek istemediklerini ogrenene kadar.Diyecegim o ki benim az bucuk imdadima kan damlalari yetisti,cunku normal besinlerden ihtiyaci olan demiri veremiyordum,boyle olunca da istahsizlik bir hastalik halini aliyordu.Sapsari,birakin agzini acip yemek yemeyi,gozunu acmaya mecali olmayan kucucuk bir yavru olunca karsimda inanin tuylerim dikeliyordu.1-2 ay o hizla kilo vermesi bu aylardaki bebeklerde ozellikle zeka gelisiminde ciddi sorunlara yol acabilir,zayif olsun ama gerekli besini alsin,onemli olan bu.Bazen ne sekilde alindigi(puturlu mu putursuz mu) hic onemli olmuyor.
sabah kahvaltı yapmadı öğle yemeği de yemedi
biraz önce dayanamadım süt verdim açlıktan ağlama krizlerine girdi ama yine de çorbayı yemedi ne diyorsunuz anneler dr dediği gibi yapayım aç kalsın
yoksa yine eski düzen sulu çorba mı vereyem
Tabi bu da doğru ama bazen de ısrar bu dediğinizden de kötü sonuç doğurabiliyor. Yani yıllarca süren bir beslenme bozukluğunu önlemenin bedeli birkaç haftalık sıkıntı olabilir belki.
Her bebek farklı tabi ama örneğin kuzenimin oğlu var. Aşırı titiz, herşeyi mutlaka yedirmeye çalışan bir anne. Sürekli yedirme peşinde. Çocuk 2. sınıfa gidiyor 18 kilo. Bebekken başta annesi olan teyzem çok uyardı ama uyarınca ağlıyordu. "Bu çocuk çok zayıf yemesin de aç mı kalsın, çocuğumun yediğinden size ne" diye hırçınlaşırdı. Her öğün bir savaş şeklinde geçerdi. Şu anda hala kaçıyor çocuk sofradan.
Bazen israr etmesen de,etsen de bir sey degismiyor.Cunku cocugun istahsizliginin sebebi bir rahatsizlik,bir eksiklik olabiliyor(demir gibi).Haliyle annelerin dikkat etmeleri lazim.Cocugunuz sadece aliskanlik ve sizin koydugunuz duzen yada duzensizlikten dolayi mi istahsiz,yoksa altinda baska ve tedavi edilebilir bir sebebi mi var.Eger sebep anneyse ve yanlis besleme taktikleriyse ac birakma,yemek konusunda israrci olmayip o isteyene kadar bekleme ve sabir ise yarayabilir ve oyle de davranmalidir bir anne.Fakat bu istahsizlik devam ediyorsa ve 1 haftalik denemelerin sonunda da hala besin alimi normale donmediyse kesinlikle baska bir care aranmali.Daha once de dedigim gibi cocuklarimizin zeka potansiyeli genetikle beraber ilk yillardaki besin alimina bagli ve uzun suren bir savas halinde illa beslenme terbiyesi verecegim diye hic bir seyden anlamayan bebegi ihtiyaci olan gidalardan mahrum birakmamak lazim.Ben size kesinlikle katiliyorum ve biliyorum ki burdaki annelerin cogunun bebekleri aslinda yiyor,kilolari da gayet iyi ama yanlis taktikler yuzunden ipleri bebeklerinin eline kaptirmis durumdalar ve sonunda bebegin dedigi oluyor,onun istedigi veriliyor.Burada hata annenindir ve bu hatasini telafi etmesi de mumkundur(doktorlar yolunu gosteriyor).Ben de kendi bebegimde niye aylardir duzelmeyen bir kansizlik oldugunu sorguladigimda da yine hatayi kendimde buluyorum.Ben uzun sure oluruna biraktim,eninde sonunda yiyecek dedim,israr etmedim,ac biraktim vs vs.Bebegimin istahsizliginin baska bir sebebi olabilecegini dusunemedim ve bunu dusunmem gerekirdi.Demir depolarini doldurmamiz ve ondan sonra da gerekli demiri duzenli vermemiz lazim bundan sonra.Hala daha israrci degilim,yemesi gerekenleri yemesi gerektigi sekilde vermeye calisiyorum ama cogunlukla basarisiz oluyorum.Buna da su anda sadece bir gun dayanabiliyorum.Ertesi gun blendir,rondo,mamayla sevdigi seylerle neyle olursa olsun da ihtiyaci olan besini alsin diye ugrasiyorum.Aslinda artik onu bunu biraktim,annelik icgudum ne diyorsa onu yapiyorum.Bu arada kizim 10 aylik 8 kilo ve bir cok insanin hayretine ragmen zayif oldugunu dusunmuyorum,sadece bu demir ekiskligi benim canimi sikiyor.
Bazen israr etmesen de,etsen de bir sey degismiyor.Cunku cocugun istahsizliginin sebebi bir rahatsizlik,bir eksiklik olabiliyor(demir gibi).Haliyle annelerin dikkat etmeleri lazim.Cocugunuz sadece aliskanlik ve sizin koydugunuz duzen yada duzensizlikten dolayi mi istahsiz,yoksa altinda baska ve tedavi edilebilir bir sebebi mi var.Eger sebep anneyse ve yanlis besleme taktikleriyse ac birakma,yemek konusunda israrci olmayip o isteyene kadar bekleme ve sabir ise yarayabilir ve oyle de davranmalidir bir anne.Fakat bu istahsizlik devam ediyorsa ve 1 haftalik denemelerin sonunda da hala besin alimi normale donmediyse kesinlikle baska bir care aranmali.Daha once de dedigim gibi cocuklarimizin zeka potansiyeli genetikle beraber ilk yillardaki besin alimina bagli ve uzun suren bir savas halinde illa beslenme terbiyesi verecegim diye hic bir seyden anlamayan bebegi ihtiyaci olan gidalardan mahrum birakmamak lazim.Ben size kesinlikle katiliyorum ve biliyorum ki burdaki annelerin cogunun bebekleri aslinda yiyor,kilolari da gayet iyi ama yanlis taktikler yuzunden ipleri bebeklerinin eline kaptirmis durumdalar ve sonunda bebegin dedigi oluyor,onun istedigi veriliyor.Burada hata annenindir ve bu hatasini telafi etmesi de mumkundur(doktorlar yolunu gosteriyor).Ben de kendi bebegimde niye aylardir duzelmeyen bir kansizlik oldugunu sorguladigimda da yine hatayi kendimde buluyorum.Ben uzun sure oluruna biraktim,eninde sonunda yiyecek dedim,israr etmedim,ac biraktim vs vs.Bebegimin istahsizliginin baska bir sebebi olabilecegini dusunemedim ve bunu dusunmem gerekirdi.Demir depolarini doldurmamiz ve ondan sonra da gerekli demiri duzenli vermemiz lazim bundan sonra.Hala daha israrci degilim,yemesi gerekenleri yemesi gerektigi sekilde vermeye calisiyorum ama cogunlukla basarisiz oluyorum.Buna da su anda sadece bir gun dayanabiliyorum.Ertesi gun blendir,rondo,mamayla sevdigi seylerle neyle olursa olsun da ihtiyaci olan besini alsin diye ugrasiyorum.Aslinda artik onu bunu biraktim,annelik icgudum ne diyorsa onu yapiyorum.Bu arada kizim 10 aylik 8 kilo ve bir cok insanin hayretine ragmen zayif oldugunu dusunmuyorum,sadece bu demir ekiskligi benim canimi sikiyor.
yagmur00
bütün kan tetkiklerini yaptırdık ve demir eksikliği yok şükür sadece çinko eksikliği var ve çinko kullanıyoruz ,dediklerinin çoğuna katılıyorum ama benim bebeğim doğduğundan bu yana yeme problemi oldu,dr hatanın ben de olduğunu söylüyor ,rondo olayını kaldır bak nasıl yiyecek diyor ,oysa ki benim kızım rondo yapsam da yemiyordu ,iki gündür aç geziyor resmen,pütürlüyü de yiyebiliyor aslında tabi canı isterse ,bu vakitten sonra kilo almasını bekleme dedi bana dr ,şok oldum,peki bu çocuk nasıl büyüyüp serpilecek ,aklım beynim durmuş vaziyette
benim kızımında bütün testleri yapıldı hepsi normal hatta yüksek.doktorumuz biz demir eksikliği beklerken neredeyse fazlalığı çıkacak deyip gülmüştü görünce...
ama yağmur00 dediği gibi benim kızımın yeme problemi ek gıdaya geçmeyle başladı hiç bişi yemek istemedi kustu.pütürlü yemediği gibi blendır dan geçmiş olanı bile yemedi.zorla yedirmeye çalıştım hepp (ne büyük hata)aman aç kalması yesin diye..çok zorladım.mama görünce ağlardı kızım.her öğün benim için işkenceydi..
ama doktorumuzun dediği şu oldu "kızınız bunu öğrenmiş(kusmayı).sevdiği şeyi vereceğinizi biliyo o yüzden yapıyo"
taviz yok dedi.bende taviz vermedim.ama 3 gün sürdü.bende işe yaradı kızım azda olsa yemeye başladı.şu an 21 aylık gayet güzel yiyor herşeyi tek sorun az miktarda yiyor.
ama olsun yiyor ya napim.
eski halini bilen ve bu halini gören şaşırıyo.bu çocuk hiç yemek yemicek sandık diye :)
3.günümüz sonunda kızım pütürlüyü yemeye başladı ama çok az yiyor ,zamanla çoğalır inşallah demek ki bu bücürlerin inadını kırmak gerekiyor
arkadaslar ya bu cocugun sadece 3 cesıt corbayla büyümesi kafama takılıyor artık.. 13 aylık oglum, blendırdan gecırılmıs etlı sebze corbası, blendırsız yogurt corbası(pirincler ıyı pişmişse yıyor) ve vazgecılmez tarhanamızyanı bızım yedıgımız hıc bır seyden yemıyor, acken falan teklıf ettıgımde agzında azıcık döndürüyor bazen tükürüyor bazen yutuyor ama cok az yıyor. yanı yıyor bıle denmez ve sonrasında kendı corbasını teklıf ettıgımızde onuda yemıyor oyle olunca artık bende bıraktım ev yemeklerınden teklıf etmeyı. 1 yasında 8.700 kılosu boyu 75cm. doktor mınyon bır bebek zorlama sakın dıyor ama burda kı annelerın mucadele sonrası blendırı bırakıp ev yemeklerıne gectıkleerını okuyunca bende bır seyler yapmalıymısım gıbı gelıyor.. 3 gun suruyor dıyorsunuz ya, şimdi o 3 gunde ortalama ne kadar yıyor hıc mı yemıyıp pes edıyorlar. yanı bende dayanamıyorum hemenm yesınde tarhana yesın ne yapayım dıyıp pes edıyorum.. ınatcı mı olmalıyım sızce? :44:
canım ev yemeklerine tamamen 3 günde geçmen mümkün değil,sadece çorbalarını blendırdan geçirmiyorum artık ,çatalla eziyorum,evet çok aç kaldığı oldu ,öyle durumlarda süt verdim ,bilsin neyi nasıl yemesi gerektiğini ,benim kızımla aynı kilosu ,boyu ,yaşı,senin bebeğinin,bir de doktor bizde gece mamalarını da kestirdi,çok acıksın sabah iyi yesin diye,her gün yediği yemeğin miktarını yarıya düşürdü bebişim,ama artık elimle verdiğim ekmeği poğaçayı ret etmiyor,az yiyor ama yemeye başladı ,sonuçta çoğaltacak öyle değil mi yemeyi,ne kadar süre itiraz edebilir ki,bizim dez avantajımız bebişlerimizin zayıf olması ,bu şekilde zaten kilo da alması imkansız ,neyse sen de denemeye başla ,yavaş yavaş ,herşeyi birden kimse yapamaz ,o da alışacak inşallah
dogru söyluyorsun arkadasım. zamanla olucak ama dedıgın gıbı zaten cok kılolu degıller bırde bunun üstüne yedıklerı yarı yarıya azalırsa dıye korkuyorum acıkcasısımdı mesela kahvaltıyı ıyı yapıyor bulamac seklınde ama 1 yumurta sarısı 4 bebebıskuvusı 1 su bardagı sut 4-5 yemek kasıgı bebelac ballı ırmıklı kahvaltıyı karıstıryorum. yıyıor bunu.. sımdı kahvaltıyı tek tek vermeye kalkmaya cesaret edemıyorum cunku tek ıyı yedıgı ogun kahvaltısı.. dedıgın gıbı aslında gece devam sutu ıcıyor onu kessek belkı gunduz daha ıyı yer. ama yogurt yemeyen bır cocuk oldugu ıcın barı gece sut ıcsın dıyorum bende.. mesela oglen corba ıcıyor ama koyu bır corba. sımdı sız nasıl yapıyorsunuz oglenlerı mesela.. kahvaltıyı tek tek mı verıyorsunuz.. bır gunluk beslenme duzenınız nasıl? bırde doktor ne dıyor sızın kızınızın kılosu ve boyu ıcın. bızım doktor bunlar genetık durumlar, ya anne ya baba bebekken mınyondur o yuzden zorlama ve kafana takma dedı. ben su an 1.78 boyundayım ama lıseye kadar resmen kucuktum. en kısa ve zayıftım sınıfta. yanı cıdden doktorun dedıgı bana mantıklı gelıyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?