Hastanede skandal! İki hemşire hastanede kör oldu

Evet, aynen dedigin gibi ben sok. Hastaneler poliklinik gibi mi calisiyor anlamadim gunduz hasta var, gece hastalari evlerine mi yolluyorlar?
 

Anladım, sistemin farkı bariz ortada, size nöbette uyumanın anormal gelmesi çok normal, çünkü nöbet sisteminiz yok. Türkiye de hastanede çalışma şekli en iyi ihtimalle 24 saatlik nöbetler vardır, eğer eksik elemanla çalışan bir hastanedeyseniz de 36 saatlik nöbetleriniz olur.. Yani 36 saatlik nöbetinizin 30. saatinde olduğunuzu düşünün (bulunduğunuz ülkeye göre 12 saatten çalışan bir kişinin haftalık toplam çalışmasına denk geliyor bu), bu durumda evinize gidip dinlenmekten ziyade hasta yoksa ve size müsaade edilmişse dinlenme odasında uyuklamanız normal bir şey oluyor aslında. sorun belirttiğiniz gibi sistemin hatalı işlemesi, yaşanan olayda plastik cerrahi ünitesinde geçiyor, gece yatan hastalar uyumussa eğer stajyerlere gerek kalmamış olabilir, sonucta orda olan asıl hemşireler görev yerindedir. Bir de önceki yazınızda bahsetmişsiniz, madem ihtiyaç yok ne gerek var stajyerlerin o saatte nöbette olmasına, o kadar haklısınız ki ama ülkedeki mantık, nöbet tutmaya şimdiden alışın ki ileride zorluk çekmeyin oldugundan durum bu maalesef.
 
Bir hemsirenin azami dikkat suresi 12 saattir. Sonrasi yorgun, sinirli, uykulu bir hemsirenin kendine faydasi yoktur ki hastalara ne faydasi olsun. Turkiyeyi bilmem ama, burada insanlarin hayati ellerimizin arasinda. Yanlis ilac vermek, yanlis doz uygulamak, hastadan gelen kotu sinyali kacirmak ve zamaninda mudahele edememek hayat sondurur, sakat eder, oldurur. Nasil ki uykulu bir sekilde araba kullanmak tehlikeli ise, uykulu bir sekilde hemsirelik yapmak da ayni derecede tehlikeli, ikisinde de mevzu bahis olan insan hayati. Biz de gunde 12 saatten haftada uc gun clisiyor, dort gun evimizde yatip dinleniyoruz. Bu uc gunluk saati ard arda siralamanin kime ne faydasi var anlayamiyorum. Umarim bu yanlis uygulama bir an once degistirilir. Saglikli ve insan dogasina uygun calisma saatleri ve hastalarin da guvenli bir sekilde tedavi edilmeleri bir an once saglanir.
 
Off çok kötü bir his olmalı,aklıma körlük romanı geldi orda da böyle birden kör oluyorlardı.Umarım kalıcı değildir.
 
Stajyerlere hasta yok evine git denilmiyor cunku o an syajda olmasi zorunlu brans ogretmenleri tarafndan yoklama aliniyor sanki derse giriyormus gibi
Stajyerken devamsizlik hakki cok kisitli oluyor
 

Saraylim, halen ögrenmedinmi? Türkiyede insana deger vermiyorlar iste

Ha, en azindan fakir insana, en pahali özel hastaneye giden insanlar tabiki farkli muamele hak ediyorlar
 
Saraylim, halen ögrenmedinmi? Türkiyede insana deger vermiyorlar iste

Ha, en azindan fakir insana, en pahali özel hastaneye giden insanlar tabiki farkli muamele hak ediyorlar
Kacinci yuzyilda yasiyoruz kararsiz, valla yazik.. Ne diyeyim..
 
Birincisi ordaki hemşireler stajer hemşire (aslında stajerlerin nöbet tutması çoğu yerde kaldırıldı diye biliyorum ama her üniversite aynı olmuyor işte)
İkincisi nasıl şartlarda çalıştığımızı bilsen böyle konuşmaya yeltenmezdin. Bir anne bir bebeğine gece uykusu bölünüyor diye homurdanırken biz orada minimum 20 bebek-hasta-vs. ilgilenmek zorunda kalıyoruz.Hem de tek başımıza.
Üçüncüsü çoğu yerde "24 saat nöbet e 4 saat istirahat" yasalarla desteklenmektedir. Bu bizim de hakkımız. Gerçi şahsen bu hakkımı henüz tam 4 saat olarak kullandığm söylenemez. Öğle molası bile olmayan bir meslekten bahsediyoruz.
Dördüncüsü siz dışarda normal insanlara tahammül edemezken biz hasta insanlarla ve ajite olmuş her an saldırmaya meyilli (yanlış anlamayın endişesinden ötürü) hasta yakınlarıyla uğraşıyoruz.
Beşincisi hastalar gece kime emanetmiş gel nöbetimde göstereyim. Asıl biz kime emanetiz ? Bonzai vs içmiş zehirlenmeden yatan psikopatların tehditlerini gecenin üçünde ye bakalım. Kaç dakika durabiliyorsun ?
Tabiki her meslekte çıkıyor hakkını veremeyen yada suistimal eden.
Bu durumda kusura bakmayın ama sizi esefle kınıyorum.
Herşeye rağmen. Halkın gözündeki bu imajımıza rağmen. İdealist bir hemşire olarak. Bu düşüncelerinizi yıkmak için hayalimdeki mesleği yapıyorum.Çocukluğu hastanelerde geçmiş biri olarak o tiksindiğiniz hastane kokusu tenine sinmiş ve o beyaz önlüğü gururla taşıyan biri olarak ; Ne kadar yorulsam da.. Sizden daha erken yaşlanacağımı bilsem de.. Bu kadar yıpranmamıza rağmen karşılığını alamasak da.. Aldığım "Allah senden razı olsun- Allah ne muradın varsa versinden tut da saatlerce başında bekleyip kalp masajı suni solunum vs. debelenerek hayata dönderdiğim onca hastamın duaları.. Ailesine bile tepki vermeyen yatalak hastamın elini tuttuğumda bana gülümsemesinden ve sana rahatlıkla sayabileceğim onlarca mucizevi olaylardan yola çıkarak.. Hem bu dünyam için Hem ahiretteki yaşantım için sizin gibi düşünenlere inat En iyi mesleği seçmişim. Allahıma şükürler olsun.
 
Birincisi ben de bir hemsireyim ve yazdigin seylerin tumu hergun benim de basimdan geciyor, hic birine yabanci degilim. Hastane kokusundan tiksinseydim hemsire olmazdim, onyargili yazmissiniz, beni tanimadan.. sizden farkim, benim hastanede calisma saatim asla 16 saati gecmeyecek sekilde yasalarla duzenlenmistir, hastane ortaminda bakabilecegim yetiskin sayisi 8i gecmez, cocuk ve bebeklerde bu sayi daha da azdir, hasta guvenligi acisindan..Benim 12 saat calismam da hasta guvenligi soz konusu oldugu icindir. Bir insanin 20 saat boyunca ayni verimle calismasi imkansizdir cunki. Saglik hata kaldirmaz. Benim herkes icin saglikli, guvenli bir ortam istemem sizi niye bu kadar rahatsiz etti anlayamadim. 20 tane bebege, hastaya tek basina bakiyormussunuz, 20 saat uyumadan hem de.. Sizce bu ne kadar saglikli? O bebekler icin ne kadar guvenli? Cocugunuz var mi bilemiyorum, kendi hasta bebeginizin o 20 hastadan biri olup uykulu, yorgun, stresten gerilmis bir hemsire tarafindan bakilmasini ister miydiniz? Sizce o hemsirenin bebeginizin muayenesi, serumunun takibi, sagligindaki herhangi bir degisikligi zamaninda yakalayip onlem alma ve mudahale etme sansi ne kadar? Verdigi ilacin dogru ilac, dogru doz oldugunu kontrol etmeye zamani var mi 20 bebeyle ugrasirken? 20 bebegin laboratuar sonuclarini incelemeye vakti var mi? 20 bebegin vital bulgularini inceleyip anormalileri doktora bildirmeye vakti var mi? Hic bir saglik egitiminden gecmemis annelere mi guvenerek ayni anda 20 hasta bebegin sorumlulugunu aliyorsunuz yoksa? Kanunda bu var diyorsunuz, ben de zaten bu kanunu tartisiyorum, bu sistemi tartisiyorum. siz ise bizim layigimiz bu dercesine bana benim dusuncelerimi yikmak istediginizi haykiriyorsunuz. Alan razi, veren razi olduktan sonra, bana da diyecek laf kalmiyor tabii ki.. Herkes hak ettigi sekilde yasarmis bu hayatta..
 
Devlet kurumunda çalışıyorum. Evet 24 saat nöbet tutuyorum nöbetten çıktığım gün izinliyim ve ertesi gün yine çalışıyorum. ve bu sorduğun soruların cevabı bende değil. Ben de sistemin bu kadar kötü olduğunu yadırgıyorum. Çok yıpranıyorum. Yıpranıyoruz. Özelde de çalıştım devlette de. Ben o mesajı gördükten sonra gerisini okumadım. Sinirden ellerim titredi yazarken. Evet mesleğimi isteyerek yapıyorum ama 24 saat çalışmayı ben istemedim. Sağlıklı olmadığını bende biliyorum.Sorduğunuz sorularda hemfikirim. Mesleğimi seviyorum fakat bu sistemde çalışmayı sevmiyorum.
-Hayir, is saatleri icinde calisilir, evde dinlenilir. Size ihtiyac yoksa orda olmaniz israftan baska birsey degil.
-Hastalar geceleri Allah emanet desene..
Ben bu laflar üzerine tepkimi koydum. Hele ki meslektaşım böyle konuşmuş. Açıkçası üzüldüm. Ayrıca bizim layığımız bu tarzı bi laf etmedim.Beni gerçekten anlamak istemiyorsunuz sanırım. Ben bu kadar kendimden ödün vererek çalışırken insanların gözündeki düşünce "nöbete yatmaya gelmiş-yata yata para kazanıyor" lafı oluyor ya. tepem atıyor kusura bakmayın.
 
Kacinci yuzyilda yasiyoruz kararsiz, valla yazik.. Ne diyeyim..

Evet, bende yurt disinda yasiyorum ve refaktçi denilen seyden ilk bu sene haberim oldu ve sok oldum. Gözlerim aynen söyle oldu Nasil yani? Bunlari hemsire yapmiyor mu? diye kaç defa sordum. Yani yakinlarin test sonuçlar ile ordan, buraya gitmeleri bile o kadar tuhafima gitti ki. Merak ettim bu arada, Türkiyedeki hemseriler aslinda ne yapiyor o zaman?

Yalnis anlasilmasin, Türkiyedeki hemsireleri küçümsedigimden degil fakat seninde yazdigin gibi, Türkiyedeki bir hemsireninde günlük ne yaptigini merak ediyorum açikçasi.
 
Aynen.. Ben de merak ediyorum da sormaya cekiniyorum.
 
doktorlar hasta yoksa uyurlar tabi çünkü ertesi gün mesaiye devam edecekler bunu biliyor muydunuz?
adı nöbet tuttuk tabi, nasıl deli gibi yorulduğunu kendimden, eşimden arkadaşlarmdan biliyorum.
eşim nöbetçiyken sabaha kadar uyumayıp ertesi akşam 8'de geldiğinde yemek bile yemeden uyuyakaldığını çok bilirim ve ayda 14 gün böyleydi.
hastanede aktif nöbet tutmadıkları zamanlarda bile hastaneye çağrıldıklarını ve bunun parasının ödenmediğini biliyor muydunuz?
tek uzmansa bütün ay ilgili branşın icabı senin üzerinedir, 7/24 çağırabilirler hiçbir yere gidemezsin olduğun yerden bunu biliyor muydunuz?
sanki bir ürolojiye, bir psikiyatriye sürekli hasta mı geliyor da nasıl gelmiyor anlamıyorum diyorsunuz onu da anlamadım.
hasta varsa bakarsın yoksa neden zaten sabaha mesaiye devam edeceksin ayakta durasın ki?
ya neyse konu doktorların çalışma şartları değil, olsaydı daha bir sürü rezalet yazardım da.
 

Nasıl bizlerin maaşından da vergi kesiliyor, olur mu öyle şey?
 


asıl hemşire yurt dışındaki hemşireler..alın teri diye onlara denilir..refakatçı diye bir şey yok..yatalak hastaların altlarına ..yıkamalarına..yatak yüzleri değiştirme..yemek servisi yapıyorlar..az yürüyen hastaları tuvalete götüren onlar..çok emek veriyorlar..ama türkiyede gördüm..devlet hastanesinde..girmişler bir odaya..almışlar çaylarını..sadece tansiyon ölçmek için geliyorlar..emek yok..sinirliler..her şeyi hasta bakıcının üstüne atmışlar..hastayada yakınları ilgileniyor..80 yaşındaki ameliyat olmuş yaşlı kadın ağlıyor..sorduğumda..hemşirenin artık bundan sonra serumu kendin değiştireceksin demiş..değiştirmek zor geliyor ki...kadın ben anlamam demiş..hemşire demişki..öğreneceksin..bu nasıl insanlık..devlet bunları birde maaşa bağlıyor..bilmiyorlar ki neler oluyor..
 
Fırat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Said Belirgen, basında çıkan “İki hemşire nöbet sırasında kör oldu” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, kör oldukları iddia edilen hemşirelerle ilgili gerekli sağlık taramalarının yapıldığını ve gözlerinde herhangi bir problem olmadığını ifade etti.


Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Said Belirgen, hastanede görevli iki stajyer hemşirenin nöbet sırasında dinlenmek için gittikleri odada ultraviyole ışınlarına maruz kalmalarıyla ilgili çıkan haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Belirgen düzenlediği basın toplantısında iddiaları yalandı. Belirgen, "Üniversite hastanemizle ilgili basına düşen yanlış ve yalan bir haberin gerçeğini sizlerle paylaşmak için bir araya geldik. Üniversitemiz hastanesinde plastik cerrahi servisinde staj hemşiresi olarak çalışan iki hemşiremiz gecen hafta sonuna doğru nöbet tuttukları zaman dinlenmek için hastanemizdeki hasta odalarının birinde mikroplardan sterile etmek için acılan ultraviyole ışığının olduğu bir odaya dinlenmek işçin girmişlerdir. Sonra bu ultraviyole ışığının olduğunu fark edince oradan çıkmışlardır fakat bir ile üç saat odada kaldıklarını ifade etmişlerdir.

Basında çıkan habere göre sterilizasyon odası değil, o oda normalde bir hastanın kullandığı çıktıktan sonrada o odadaki bakterileri öldürmek için kullanılan rutin bir yöntemin olduğu bir ultraviyoleye maruz kalmışlardır. Biliyorsunuz ultraviyole solaryumlarda ve çeşitli yerlerde de kullanılmaktadır. Basında çıkan yanlış haberde iki hemşirenin birinin gözünün kör olduğu birinin de görmesinin çok düştüğü belirtilmiştir. Bu tamamen yanlıştır. İki stajyer hemşiremiz hastanemiz göz servisinde yatırılmıştır. Üç gün tedavi edilmiştir. İlgili bölümün hocaları tarafından görülmüştür. Şuanda görmelerinde hiçbir kayıp yoktur. Retina tomografisi dediğimiz gözün arkasındaki retinanın hücresel olarak tabakalarına kadar çeken bir yöntemle tomografileri çekilmiş ve bunda da herhangi bir kayıp saptanmamıştır.

Her iki hemşiremiz de net bir görme ile taburcu edilmişlerdir ve istirahat verilmiştir. Basında bu konu ile ilgili stajyer hemşirelerimizin ve ailelerinin cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundukları belirtilmiş fakat öyle bir şey yoktur. Bunu da başsavcılığımızdan teyit ettik sonuçta her iki hemşiremizin görmesin de herhangi bir problem yoktur. Bu haber tamamen yalan ve abartılı bir sekil de geçmiştir. Stajyer hemşirelerimizin dikkatsizliklerinden kaynaklanan ultraviyole ışığın açık olduğu bir hasta odasında dinlenmelerinden kaynaklanmıştır. Onun dışında bir problem yoktur” ifadelerini kullandı.
 

Saraylım sistemi eleştiriyor. Bütün hemşireler alınganlık yapmış.
Bence biraz siz de eleştirin çalışma şartlarınızı. Çok önemli bir iş yapıyorsunuz ve uykusuz kalmamak zorundasınız.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…