Hastalık/ sağlık anksiyetesi sık görülen durumlardan biri aslında.
Bende de var. Baş etmek bazen çok ama çok zor oluyor. Önceden kendime semptom uydurup, varlığına inanıp doktor doktor gezerdim. Şimdilerde yine semptom uydurup doktora gitmeye korkuyorum gerçek çıkarsa diye
Şaka bir yana hayat kalitesini düşüren ve yardım almadıkça bizleri oldukça yıpratan bir şey bu.
Ben eskisi kadar korkulu hissetmiyorum ve nispeten başa çıkabiliyorum.
1) Hastalık korkusunun hayatımdaki çok stresli dönemlerde ya da büyük değişimler yaşadığım dönemlerde ortaya çıktığını fark ettim.
2) Zihnimin beni korumak için böyle düşünceler ürettiğini fark ettim ve ne zaman bu düşünceler yoğunlaşsa onlarla savaşmadım. "Eğer gerçekten bu hastalığa yakalanırsam ne olur? Bana şu an kendimi güvende hissettirmeyen şey ne?" gibi sorular sorarak anlamaya çalıştım.
3) Bu korkunun biraz da şema terapide bahsedilen "dayanıksızlık" şemasına sahip olmamdan kaynaklandığını fark ettim ve bunu bilmek bana çok yardımcı oldu.
Herkes için aynı şekilde gerçekleşmeyebilir elbette ama ben hayatta karşıma çıkabilecek sorunlarla başa çıkamayacağımı düşündüğümde hastalık korkularım artıyor. O yüzden öncelikle bu düşünceyi değiştirmeye çalışıyorum. Tabii ki "hayır sen çok güçlüsün her şeyin üstesinden gelirsin" gibi cümleler işe yaramıyor. Yaramayacak da. Kendime daha mantıklı yanıtlar sunmaya çalışıyorum. Kendime şefkatle yaklaşmak için çabalıyorum.
Umarım sizler de bu süreçleri atlatır ve bu korkularla sağlıklı şekilde başa çıkabilirsiniz :>
Eğer bu ve buna benzer diğer tüm konularda bir kendine yardım kitabına ihtiyacınız olursa size "Hayatı Yeniden Keşfedin (psikonet yayınları)" kitabını öneririm.
Sevgiler