Hasta Çocuğunuza Bunları Yapmayın!

SHADOWGIRL

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2007
928
24
Dünyaya yeni bir bebek getiren annenin çocuğunun gelişmesiyle birlikte kaygıları artar. Hastalandığında paniğe kapılır, çoğu zaman boşyere kendini harab eder. Bu gibi durumlarda yapılması gereken tabii ki tecrübeli kişilerden, ya da yeni bebek sahibi olmuş arkadaşlardan yardım alınmasıdır. Yalnız bu tavsiyeleri mantık çerçevelerinde uygularken diğer çoğu annenin düştüğü yanılgılara siz de düşmeyin istedik. Size mantıklı gelmeyen birşey mutlaka doktorunuza da hiç gelmeyecektir. Bu gibi çelişkilerde hemen doktorunuzdan yardım almanız tavsiye edilir.

Çoğumuz annelerimizin çocuk yetiştirme konusundaki tecrübelerinden yararlanırız. Bunlar bazen hakikaten iyi tavsiyeler olsa da bazıları var ki doktorları bile şaşırtıyor. İşte bunlardan bir kaçı.

Çocuğunuzu yemesi için zorlayın, yoksa açlıktan ölür:
Doğru değil. Çocuklar genelde aç oldukları zaman yemek yerler. Fazla yemek nadiren yerler ve gerçekten aç olmadıklarında doğal olarak yemek yemek istemezler. Hiçbir zaman çocuğunuzla yemek üzerine kavga etmeyin. Hep kaybedersiniz. Bir başka yanılgı da bebeklere katı yiyecekler verildiğinde geceleri uyuduğu konusunda. Bu da yanlış ve 4 aya kadar hiçbir bebeğin katı yemeklere ihtiyaçları yok.

Çocuğunuz üşütmüşse süt vermeyin:
Bir başka kanı da üşüten çocuğa süt verilirse balgam yaptığı konusunda. Eğer çocuğunuzun süte karşı alerjisi yoksa süt verilmesinde hiçbir sakınca yok. Çocuğunuz soğuk süt istiyorsa çekinmeden verebilirsiniz. Ateşli ve hasta çocuğun çok iyi bir beslenmeye ihtiyacı var. Midesinde problem olmadığı sürece çocuğunuzu hastayken en iyi şekilde beslemeye gayret edin. Ayrıca yüksek ateşin her anne çok tehlikeli olduğunu düşünür, bu da yanlıştır. Ateşe sebep olan hastalık tehlikelidir, ama ateş kendi başına değildir. Terleme yoksa o zaman da ateş tehlikeli sayılır. Yüksek ateşlerin mutlaka altında bir hastalık yatar böyle durumlarda mutlaka çocuğunuzun doktoruna danışın. Ayrıca ateşliyken çocuğunuza ılık bir banyo yaptırmak da onun ateşini düşürecek ve rahatlamasını sağlayacaktır. Onu banyoda üşütmemeye gayret edin. Titremeye başlarsa kendini daha kötü hissedecektir.

Yanıkların üzerine yağ koymak:
Bu çok tehlikelidir. Yağ, yanığın deri içindeki ısısının aynı kalmasını sağlayarak yanığın daha da şiddetlenmesine sebep olur. Yanığın üzerine serin birşeyler koyun ama buz değil. Serin bir bez parçası bile yanığın ısısını azaltacak ve hasarı en aza indirgeyecektir.

Fazla ağlamak çocuğun nefessiz kalmasına sebep olur:
Ağlayan çocuğun kendisinden çok onu dinleyen annesine zararı vardır.

Baş yaralanmaları:
Kafası yaralanmış çocuğun uyumasına izin vermeyin, bu da yanlış bir düşünce. Eğer çocuğunuzun başına aldığı darbe kendinden geçmesine sebep olmuşsa o zaman acilen bir hastaneye gitmelisiniz. Ama başına aldığı darbe fazla önemli değilse ve o ağlamaktan yorgun düşüp uyuya kalıyorsa o zaman korkulacak birşey yok demektir. Arasıra onu uyandırıp kendinde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. İçinize sinmiyorsa doktoru arayıp ondan tavsiye alabilirsiniz.

Bebeği sürekli kucağa almak:
Çoğu anne sakın kızım bebeğini sürekli kucağına alma alıştırıp, şımartırsın der. Fakat bu çok yanlış bir düşünce. Ufak bebeklerin psikolojik gelişimlerini sağlayabilmek için onları kucaklamak gereklidir. İlerki yaşlarda çocuk çok nadiren şımarık olabilir çünkü bebekken annesi ona en ihtiyacı olan sevgiyi ve şevkati zaten vermiştir.

Tuvalet düzeni:
Bazı anneler çocukları düzenli olarak tuvaletlerini yapmayınca endişeye kapılırlar. Ama her bebeğe göre değişkenlik gösteren bu durum günde bir kereden haftada iki kereye kadar çok normaldir.
 
X