Hamsterların A'dan Z'ye Bakımları

nevbahar

Herkes Olmuş Sahtekar
Kayıtlı Üye
25 Nisan 2007
3.910
13
39
HAMSTER



Hamsterlar sessiz ve sakin bir yaşam şekli sürdürürler. Maalesef yaşam süreleri kısadır ortalama 3 yıldır. Hemsterlar yalnız yaşamaya ve bekar bir hayat sürdürmeye alışıktır. Hamsterler 3-4 haftalık iken anne sütü emmeyi bırakır ve bu yaştan itibaren alınıp yetiştirilmesi uygun olur. Ergenlik dönemine 6. haftada itibaren girerler, ergenlikten önce ona eş bulmak önerilmez, yoksa ikisi arasındaki ilişki kavgaya dönüşür ve sonunda kan dökülür.



Bu küçük kemirici gününün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir. Ancak günün sonunda, akşama doğru uyanır. Hamster yarı karanlık ve sakin hayatı sever. Öğlenden sonra 16 dan gece saat 1 'e kadar uyumaz. Bu arada yiyeceklerini depo eder ve egzersiz yapar ki bundan çok hoşlanır. Bunun için içinde koştuğu boş bir tekerlek dışında , boş makaralar, ceviz kabuğu gibi oyuncaklar sağlamak önemlidir. Eğer olanak varsa ona içinde oyun sahası bulunan bir kafes sağlamak en iyisidir. Yani kafesin bir bölümünde kum alanı bulunmalıdır. Bu kumun hamsterin istediği gibi eşebileceği ve içine girebileceği miktarda bulunması önemlidir. Başka bir yere üzerine tırmanabilmesi için dallanmış bir büyük dal parçası konması oyun zevkini tatmin edecektir. Eğer hamster için en iyi oyun yerinin evinizin bahçesi olduğuna karar verirseniz, bu sırada onu gözden kaçırmamaya özen gösteriniz.



Hamster tahtanın direnci ne olursa olsun, bundan yapılan bütün eşyayı parçalayabilir. Bunun için kalacağı yer tel bir kafes olmalıdır. Kafesin telleri horizantel olursa küçük kemirici bunları merdiven gibi kullanarak tırmanma duygusunu tatmin eder. Kafesin tabanına emici bir yataklık veya bataklık kömürü ve kum karışımı serilmelidir. Hamster pisliğini daima kafesin aynı bölgesine yapar. Bu nedenle de kafesi temizlemek kolaydır. Hamster gibi uzun süre uyuyan küçük bir hayvan için yatacağı yer çok önemlidir. Kazılmış bir yerde uyuma içgüdüsünü tatmin etmek için ona buna uygun bir yer hazırlamak iyi olur. Bunun için minyatür bir ev hazırlamak ihtiyacı karşılar. Kafesin içine kağıt parçası, yonca, yün ipliği gibi uygun birkaç materyal konursa küçük kemirici bununla ona hazırlanan evi süsleyecektir. Bütün bu eşyayı evine taşıması için oldukça zaman gerekir. Bu işlemi ancak yatağı yeterince yumuşak olduğu zaman bırakır.



Hamster tam bir vejetaryen değildir. Ona tohum karışımı dışında bisküvi, küçük parça peynir, çiğ et, şekerli şeyler verilmesi önerilir. İçecek olarak suyun dışında hafif sulandırılmış süt verilebilir. Suyun sürekli olarak hayvanın önünde bulunması gerekir. Su kabının kafese sabitlenmesi gerekir. Kemirme zevkini tatmin etmek için ona küçük dal parçaları veya pişmemiş küçük dana kemiği vermek uygundur. Böylece devamlı büyüyen dişlerini belirli düzeyde tutabilir. Yiyeceklerini depo etme alışkanlığı olan hamsterin bu yiyeceklerinin bozulup bozulmadığını ve küflenmediği kontrol edilmelidir. Bunu kontrol etmek için onun dışarıya çıkmasını beklemek en iyisidir. Böylece onu küstürmemiş olursunuz.



Genellikle dişi hamsterler marttan ekime kadar üremeye yeteneklidir. Dişi her dört günde birkaç saat erkeği kabul eder. Eğer çiftleşme için uygun zaman olduğuna emin olunmazsa ikisini aynı kafes içine koymak doğru değildir. Dişi ve erkeğin 30-40 dakikalık çiftleşme seramonisi dışında ayrı kafeslerde kalması uygundur. Çiftleşmenin olup olmayacağını anlamak için iki hamsteri de bir odaya serbest bırakmak yeterlidir. Böylece dişi ve erkek hamsteri birbiri ile kavga yapmadan izlemek olanağı vardır. Eğer dişi çiftleşmeye razı değilse erkeği tanımayacaktır. Oysa kafeste bu durumda kavga başlar. Tersine erkeği kabul ederse erkek yaklaştığı zaman dişi bundan hoşlandığını gösterir ve hareketsiz kalır. Anlamsız bakışlarla olacakları kabullenir.



Gebelik 15-18 gün sürer. Yavruların yuvada kaldığı süre boyunca yani aşağı yukarı iki hafta boyunca ne yaptıklarına bakmayınız. Yoksa annenin her şeyi yıkma hatta yavrularını dahi yeme tehlikesi vardır. Gebelik ve emzirme döneminde gıdasına takviye yapılması (ay çekirdeği, bol sebze, az et ve içebildiği kadar süt) uygun olur. İlk bir aydan sonra anne yavrulara sinirlenmeye başlar ve bu zaman onların ayrı bir kafese alması gerekir.


Hamsterların Beslenmesi​

Hamsterların beslenmesi için verilen öğünlerin miktarının vücut oranına göre küçük ölçülerde vermek gerekir. Verilen yiyecekleri birbirleriyle karıştırarak vermeniz onun yemek yerken eğlenmesini sağlar. Hamster tam bir vejeteryan değildir. Bulunduğu ortamda suyunu Hamsterlara özel hazırlanmış ve evcil hayvan ve malzeme satan mağazaların aksesuar bölümlerinden temin edebileceğiniz özel su şişeleri ile vermeniz gereklidir. İçecek olarak suyun dışında hafif sulandırılmış süt verilebilir. Suyun sürekli olarak hayvanın önünde bulunması gerekir. Su kabının kafese sabitlenmesi gerekir. Kemirme zevkini tatmin etmek için ona küçük dal parçaları veya pişmemiş küçük dana kemiği vermek uygundur. Böylece devamlı büyüyen dişlerini belirli düzeyde tutabilir.









Hamsterlar yiyeceklerini doğal şekilde yerden alarak yemeyi tercih etseler de Hamsterınızın öğün ölçüsünü bilmeniz açısından seramik veya metal Hamsterlara özel tabaklarda yiyeceklerini verebilirsiniz. Bu kabın boyu Hamsterın içine girmeyecek sekilde olmalıdır. Plastik kap ve tabakları vermenizi tavsiye etmeyiz çünkü Hamster rahatlıkla bu kabı kemirebilir.



Hamsterların hepsinin ağız tadı farklıdır ve hepside standart olarak tek tip yiyecekten hoşlanmayabilir. Hamsterların bir özelliğide yediklerini ağızlarındaki keselerde saklamaları ve fazlasını kafesin uygun bir yerinde depo etmeleridir. Zaman zaman kafes temizliğinde bu depolanan yiyecekleri almak ve bakteri oluşumunu engellemek için çok önemlidir. Bunu kontrol ve temizlik için onun evinin dışına çıkmasını beklemek en iyisidir. Böylece onu küstürmemiş olursunuz.



Evcil hayvan mağazalarında satılan Hamsterlar için özel hazırlanmış mamalar ve yemler Hamsterınızın damak zevkine çok uygundur.



Bunun dışında Hamsterınıza verebileceğiniz yiyecekler; elma, avacado, muz, brokoli, çilek, böğürtlen, üzüm, mısır, mango, kavun, karpuz, havuç gibi tüm taze sebze ve meyvelerdir.



Köpek bisküvisi, peynir, badem, fındık, çikolatalı olmamak kaydı ile kek parçaları, taze ekmek,

Verilmemesi gereken yiyecekler çikolata, şekerlemeler, tavşan yemleri, çiğ bezelye,çiğ patates, sarımsak, soğan ve domates yapraklarıdır.

Hamsterlar geceleri daha aktif olduklarından dolayı, beslenme saatlerini karıştırabilirler. Çok geç saate uyanıp aktifleşen Hamsterınız için yiyecekleri akşamdan önceki erken saatlerde verebilirsiniz. Birkaç gün içinde yemek saatini öğrenerek daha erken uyanmaya başlayabilir.



Su; özellikle temiz taze suyun devamlı olarak kafesinde bulundurulması gerekir.

Hamsterlerin Genel İhtiyaçları

Hamsterler omnivor hayvanlardır. Golden hamsterlerin tabii ortamda ne ile beslendikleri hakkında fazla bilgi olmamakla beraber; bunların bitki tohumları, böğürtlen ve çilek gibi sulu meyveler yedikleri kabul edilmektedir.



Laboratuar hayvanları için hazırlanmış ticari pelet yemlerden hamsterlere günlük 10 gr. vermek yeterlidir. Su ihtiyaçları 8-10 ml kadardır (veya 100 gr canlı ağırlık için 10 ml) su sürekli, temiz ve taze olarak şişeler veya otomatik suluklarda verilmelidir.



Temel besleme ; Hububat lapaları ile birlikte proteinli (et, yumurta, peynir vb.) kırıntılar, artıklar ve yeşil gıdalar verilir. Büyüme çağındaki hamsterlar için, %14-17 ham proteinli yemler yeterlidir. Ergin hayvanlarda mısır, soya ve kuru yoncadan oluşan, %18 ham protein, %3.7 yağ ve %8 selüloz içeren bir rasyonla iyi bir döl verimi ve yaşama gücü performansı sağlandığı bildirilmektedir.



Hamsterler yüzlerinin her iki yanında, yanaklarının altlarında oluşan ceplerde gıdalar biriktirirler. Bu yüzden avurtlarına zarar vermemek için yulaf vb yiyecekleri bütün olarak vermemelidir. En iyisi ticari pelet yemlerdir. Hamsterleri fazla besleyerek yağlandırmaktan da kaçınılmalıdır.

En Yakın Dostu, Tekerleği...

Egzersiz tekerleği olmadan yaşayamayan hamster ya da bir tavşan beslemeye karar verdiyseniz, bilin ki hamster geceleri uyanık kalır, tavşansa çok hassas bir bakım ister.

Minik vücutları ve hareketli tavırlarıyla özellikle çocukların ilgisini çeken hamsterlara son yıllarda ülkemizde de ilgi arttı. Kafeste beslendikleri için bakımları çok zor olmayan bu minik hayvanlar, çok değişik renklerde olabiliyor. Ancak hamsterların en büyük özelliği, 8-12 haftalıktan itibaren yalnızlık tercihlerinin başlaması ve hemcinsleriyle kavga etme dönemine girmeleridir. Ne yazık ki 2-3 yıl gibi kısa bir ömürleri vardır. Özellikle geceleri çok hareketli olan bu hayvanlar, gündüzleri neredeyse hiç uyanmaz. Yapıları kilo almaya çok müsait olduğundan, kafeslerine hareket etmelerini sağlayan hamster bisikleti yerleştirmek şarttır. Hamsterların, normalde sırtı kırmızı-kahverengi, karın ve ayakları ise beyaz renktedir. Bununla beraber, bugün tamamen beyaz, siyahbeyaz alaca, krem gibi renklerde olanları da vardır. Yavru hamsterların kulakları ipeğimsi tüylerle kaplıyken, yaşlıların kulakları çıplak ve parlak görünümdedir. Bakımları doğru yapılırsa, hamsterler uysal davranır, saldırgan olmazlar. Bir gruba yeni katıldıkları zaman birbirini tanımayan bu cinsler, dövüşme ve saldırma eğilimine girer. Hamsterlar şayet kafesleri yüksek olursa tırmanma egzersizleri yapar. Koku alma kabiliyetleri iyi gelişmiştir. Yuvalarına düşkün hayvanlardır. Dişiler erkeklerden daha saldırgandır. Kafes arkadaşına saldırmasını önlemek için genellikle tek başına barındırmak gerekir. Hamsterlar kaçmakta usta olduklarından, kafes kapılarının sıkıca kapatılması gerekir. Çevre sıcaklığı 4.5 C'nin altına düştüğünde ve eğer yeterli besin almışlarsa kış uykusuna yatarlar. Kış uykusuna yatma süresi ise 2-3 gündür. Minik dostunuzu, veterinerinizin öngördüğü miktarda piyasada satılan hazır besinlerle besleyebilirsiniz. Hamsterları fazla besleyerek yağlandırmaktan kaçınmak önemlidir.

Zeynep GÜLER

Kaynak:sabah.com.tr
 
Hamsterlar üç gruba ayrılmaktadırlar bunlar:



1- Syrian hamster: Ortalama ömürleri 2-3 sene arasında değişir.Yalnız yaşamalıdırlar. Yaklaşık olarak 100-120 gr ağırlığındadırlar. 3 ila 12 yavru doğururlar.

2- Gonzales hamster: Ömürleri 1,5-2 senedir. Toplu halde yaşayabilmektedirler.50-60 gr ağırlığındadırlar.2-7 tane yavru doğururlar. Çok hareketlidirler.

3- Robovski hamster: Ömürleri 3,5 ila 5 sene arası değişir. Çok hızlı ve hareketli oldukları için elde tutmak zordur.25-30 gr dırlar.



Hamster beslenmesi:



Hamsterlara özel olarak hazırlanmış ve petshoplarda satılmakta olan yemler vardır (tavsiyem witte molen) bu yemler hamsterların beslenmesini büyük oranda karşılar ama ek olarak vermeniz gereken besinler vardır bunlar:



Tahıl ve tohumlar:

Haşlanmış yada çiğ olarak verebilecekleriniz:makarna, pirinç, mercimek

Yalnızca haşlanmış olarak verebilecekleriniz:fasulye, nohut, bakla

Tuzsuz çekirdek, karpuz çekirdeği ve kabak çekirdeğini çok severek tüketirler soymadan verebilirsiniz.ayrıca fındık, fıstık, ceviz içi,leblebiyi çok severler.

Sebze: Ispanak, haşlanmış bezelye, salatalık, havuç, mısır, taze fasulye, brokoli, haşlanmış patates.

Meyve: Çilek, muz, erik, armut, ayva, elma, üzüm ve karpuza da asla hayır demezler.



Ayrıca hamsterınızın her gün suyunu değiştirmenizi tavsiye ederim. Haftada bir de süt ve su karışımı verebilirsiniz. Yağsız peynir ve yağsız yoğurt bir de yumurta onlar için çok yararlı. Ama şunu da unutmamak gerekir ki hamsterlar neyi ne zaman yiyeceğine kendi karar verir. Bu yüzden verdiğiniz yiyecekleri yanaklarındaki keseciklere hapsedip güvenilir buldukları köşelerine yığıp üstünü talaşla örterler. Bu yüzden çabuk pörsen yiyeceklerden çok az verin (peynir elma gibi..) eğer çürümüş besinleri yerlerse zehirlenebilirler.



Asla vermemeniz gerekenler !



Acı, tuzlu ve yağlı besinler. Çok sulu besinlerin fazla verilmesi ( marul, karpuz vb..) ishale yol açabilir ve turunçgiller asla verilmemelidir !



Hamsterlarda çiftleşme ve doğum:



Dişi hamsterlar dört günde bir çiftleşmeye hazır olurlar. Hamilelikleri 16 - 20 gün arasında değişir. Dişiler gebelik süresince sinirli olabilirler bu geçen sürede çok iyi beslenmeleri gerekir (sütü haftada ikiye çıkarın). İyi beslenmemiş bir hamsterın yavruları zayıf yada ölmek üzere bir durumda doğabilir bu durumda anne yavrusunun öleceğini anlar ve yaşamına son vermek isteyebilir. Yavrular doğduklarında gözleri kapalı doğarlar ve 10 gün sonra gözleri açılır, tüyleri çıkmaya başlar yumuşak yem yemeye başlarlar.Yaklaşık iki üç hafta sonra sütten kesilirler, dört hafta sonra kendilerine bakacak duruma gelirler ve annelerinin yanından ayırmak gerekir. Çünkü anne onlara sinirlenmeye başlayabilir.



Hamsterlarda görülen hastalıklar:



Eğer gripseniz kesinlikle hamsterlara yaklaşmayın derim. Hamsterlar nezleyi kaparlar ve zor atarlar eğer hamsterınız nezle olmuşsa ona vitamin bakımından zengin olan havuç, çilek vb. verebilirsiniz. Ayrıca yaşlı hamsterlarda kalp krizi, kalp durması sorunu vardır eğer hamsterınızın kalp rahatsızlığı geçirdiğini fark ettiyseniz onu yavaşça elinize alın, kalbine hafif bir masaj uygulayın ve zaman kaybetmeden veterinerinize gidin.



Hamsterların dişleri her kemirgende olduğu gibi uzamaktadır. Bu problemden diş taşı alarak kurtulabilirsiniz. Diş taşının içinde kalsiyum olduğu için hamsterınız için yararlıdır ayrıca kafesine bir dal parçası da koyabilirsiniz ama dikkatli olun dal parçası zehirli olabilir. Ayrıca havuç ve sert besinler dişlerinin törpülenmesinde yardımcı besinlerdir.



Öneriler:



Hamsterınız uykudayken onu uyandırmamaya çalışın eğer uyandıracaksanız da sesinize alışıksa ona önce seslenmeyi deneyin yada bir dilim havucu burnuna doğru uzatın o zaman uyanacaktır eğer hala uyanmadıysa çok nazik ve hafif bir şekilde okşayarak uyandırabilirsiniz ama bu yapacağınız son seçenek olsun çünkü uyandırıldıklarında çok sinirlenirler ?



Talaşını haftada bir muhakkak değiştirin.



Hamsterınızı birebir güneşe maruz bırakmayın! Ölümüne sebep olabilir.



Hamsterınızı stresten uzak tutun!onu korkutmayın.



İshal durumunda 1-2 hafta sadece yemini verin sulu yiyeceklerden uzak tutun.



Dişinin yavruları doğduğunda iki hafta yem vermek haricinde kafese elinizi sürmeyin anne sinirlenip yavrularını atabilir.



Hamsterınız hamile olmadığı halde çok mu kilo aldı? Makarna ve pirinci çok az verin yada yerine kepekli galeta verebilirsiniz asla hayır demez,ayrıca aktivitelerini gerçekleştirmesi için olanak sağlayın.



Kafesinin ne kadar çok katı olursa hamsterınız o kadar çok mutlu olur. Asla akvaryum kullanmayın hem tırmanma olayı olmaz hemde hava teneffüsü olmadığı için daha sağlıksız bir ortam oluşur.



Tünelleri çok severler kesinlikle tavsiye ederim



Hamsterınızı yıkamayın! Ölümle sonuçlanma riski vardır sabun yutabilir. İhtiyacı da yoktur kendini temizler.
 
Bugün hamster aldik,almadan önce biraz arastirmistik ama sunlari da bi okuyayim ben..:126:
Paylasim icin tskler..
 
bende bir ara beslemiştim ama bakımı gerçekten zor..o kafesi hergün temizlemek lazım yoksa çok kötü duruyor..haa bir de hamster leri tek beslemek lazım.sonradan yanına arkadaş falan almamak gerekiyor ben öyle bir hata yapmıştım da sabah akşam birbirlerini geberttiler:KK43:
 
Bir tane olsun dediler.Cok kiskancmis bunlar kavga ediyolarmis bide kücücük boylariyla..
Cok kokuyor yahu, ufak boyuna aldanmayin derim. Bakalim daha neler görücez..
Aptal bi sirinlikleri var:97:
 
Son düzenleme:
ayy hemde ne kokma...kafes hergün temizlenmek zrunda o yüzden ..yoksa kokudan duramazsınız..Allah kolaylık versin:)
 
Her gün mü ? haftada 1 kere yeter demislerdi, eyvah kandirildik..
Bizimki kafese tirmaniyor, deli hareketler yapiyor korkutuyor güldürüyor bizi
gösteris mi enerji patlamasi mi anlamadik..
 
Ben haftada 1 temizliyorum, bir yerde öyle okumustum :) Benim ki suan 2,5 yasinda, yerim onuu :KK70:
 
2,5 yasindaysa büyüktür dimi ?


Odayi cok kokuttugu icin baska bi odaya aldik, ordaki odaya isik vurmuyor cok üzüldüm ya bu duruma
sessiz sedasiz kaldi orada, ama kokusu cok kiyafetlere sinerse diye korktum.:KK5:
kokuya nasil cözüm bulabiliriz ?
 
Son düzenleme:
kokuya malesef çözüm yok..öyle haftada bir temizlemek çok zor çünkü kokudan durulmuyor.. o yüzden hergün temizlemek lazım o da çok zahmetli..
 
merhaba kızlar, benim hamsterim yaklaşık iki buçuk aylık ve alıştırdım kendime ilk başlarda çok saldırgan davransa da zamanla alıştık birbirim,ze fakat bir türlü çarkını döndürmüyor alıştırdım aslında fakat bir iki dk döndürüp geri iniyor ve artık hiç uğraşmıyor bile bu sizce normal mi sağlık açısından egzersiz yapmasının çok önemli olduğunu okudum lütfen yardım edebilir misiniz :KK43:
 
images-3.jpeg


:KK15:
 
Hamsterlar şirin fakat bir o kadar da bakımı zahmetli hayvanlardır. Kolay gelsin :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X