Öncelikle kolay gelsin diyorum; sigarayı bırakmayı istemek de bir başlangıç. Ben ara ara dönemler haricinde tamamıyla kesemedim açıkçası. Umarım tümden keseceğim en kısa sürede.
Bu konuda başımdan çok şey geçtiği için bir kaç öneri... Öncelikle sigarayı kendiniz için bırakın, çocuğunuz için değil. Her ne kadar hamilelikte sigara tüketimi zararlı olsa da çoğu araştırmadan çıkan sonucu kabaca şöyle özetleyebilirim; sigara içmek özellikle son trimesterde erken doğum riski nedeniyle zararlı (erken doğum da zaten bir çok riski içinde barındırıyor); sigara içmek, dengesiz beslenme ve sağlıksız bir yaşam tarzıyla birleşince çok daha tehlikeli hale geliyor (örneğin zengin ve bakımlı olup sigara içmeye devam eden kadınların çocuklarının sağlık durumları içmeyenlere oranlara aynı vs gibi). İngilizceniz varsa internetten çok ilginç araştırma sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Bizim annelerin yok falanca sigara içmiş de çocuğun teni bembeyazmış vs. gibi yazılarına takılmayın. Gidin bu konuda yapılmış araştırmaları okuyun, en azından bilgiye birinci elden ulaşın.
Yine doğumdan sonra çocuğunuzu sigaraya maruz bırakmak hamileyken sigara içmekten daha zararlı. Bunu da aklınızda bulundurun.
Ama her şeyden önemlisi sigara içmek size, bebeğe olduğundan çok daha zararlı. Bu nedenle çocuğunuzla güzel ve keyifli vakit geçirmek istiyorsanız sigarayı kesinlikle bırakmanız gerekiyor.
En önemli şey kendinizi oyalayacak bir şeyler bulmak. Sigara yerine sakız - yemiş yemek vs. bir bağımlılığı başka bir bağımlılıkla örtmekten başka bir şey değil. Aklınıza her sigara geldiğinde kendinizi başka bir iş yapmaya yönlendirin. Ben de en çok işe yarayan bu oldu. Örneğin sigara içmeyi istediğimde hadi internetten şuna bakayım, şuna e-mail atayım, raporları gözden geçireyim vs. derken bir de bakıyorum ki saatlerce sigara içmemişim.
Bir de forumlarda vb. yerlerde sigara içen annelerle ilgili şeyleri okumayın. Bunalıma girebilirsiniz, ben bir dönem girdim. Burada ve benzer forumlarda sigara içen anneler için ölsün diyenler bile var, bu anneler duyduğuma göre hamileliklerini kırda çayırda kirli şehir havasından uzak geçiriyor, kendi ineklerinin sütünü sağıp içiyor, kendi ektiklerini biçerek yiyormuş.
Tekrar kolay gelsin der ve sağlıklı bir yaşam dilerim