Hamilelikte Yüksek Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Kadınların bir kısmı, hamileliğinin bir noktasında yüksek tansiyon problemi yaşamaktadır. Bazı durumlar hafiftir, diğerlerinde daha ciddi semptomlar gelişebilir. Tedavi, hamileliğinizin ne kadar ilerlediğine ve tansiyonunuzun durumuna bağlı olarak değişecektir.

Hamilelikte Tansiyon Türleri
hamilelikte_yuksek_Tansiyon.jpg

Hamilelik sırasında üç temel yüksek tansiyon türü vardır:
  • Kronik yüksek tansiyon
Bu, hamile kalmadan önce sahip olduğunuz yüksek tansiyondur. Ayrıca, hamileliğin 20.haftasından önceki yüksek tansiyonu da ifade edebilir. Bazen, hamile kalmadan önce uzun süre yüksek tansiyonunuz olabilir. Ancak, doktorunuza yapacağınız ilk gebelik muayenesine kadar bunu bilmiyor olabilirsiniz. Kronik yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi de dahil olmak üzere, ciddi semptomlara neden olabilir. Bu tür tansiyon, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra da devam etmektedir.
  • Gebelik tansiyonu
Bu, hamileliğin 20.haftasından sonra gelişen yüksek tansiyondur. Çoğu zaman bu tür, bebeğinize ve size zarar vermez. Başka belirtiler göstermeyebilirsiniz. Ancak, bazen gebelik tansiyonu şiddetli olabilir. Ayrıca; bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına, erken doğuma ve gebelik zehirlenmesine neden olabilir. Genellikle doğumdan sonraki 3 ay içinde kaybolsa da, gelecekte yüksek tansiyon geliştirme riskinizi arttırabilir.
  • Preeklampsi
Bu, hamileliğin 20.haftasından sonra, genellikle gebeliğin son 3 aylık döneminde meydana gelen, kan basıncındaki ani yükselmedir. Karaciğere, böbreklere ve beyne zarar verebilir ve nöbet geçirebilirsiniz. Bazen; bacaklarda, kollarda ve yüzde şişlik meydana gelebilir. Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi ciddi bir durumdur. Hem size hem de bebeğinize zarar verebilir. Bazen, yaşamı da tehdit edebilir. Bazı kadınlar, doğumdan sonra preeklampsi yaşayabilir. Buna, doğum sonrası preeklampsi adı verilmektedir.
gebelikte_yuksek_Tansiyon.jpg

Hamilelikte Yüksek Tansiyon Riskleri

Bazı durumlarda, hamilelikte yüksek tansiyon size ve bebeğinize çeşitli zararlar verebilir:
  • Gebelik diyabeti gelişebilir
  • Kalp ve böbrekle ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz
  • Felç riski artar
  • Plasentanın yeterince kan almasını engelleyebilir. Plasenta yeterince kan alamadığında, bebek de yeterli miktarda besin ve oksijen alamaz. Bu da, erken doğum ve düşük doğum ağırlığına neden olabilir.
  • Plasentanın bozulmasına neden olabilir. Bu, hem bebek hem de anne için yaşamı tehdit eden bir duruma dönüşebilir.

Hamilelikte Yüksek Tansiyon Belirtileri

Aşağıdaki semptomlara dikkat edin. Ancak, bu semptomlardan bazılarının hamile kadınlarda yaygın olduğunu ve mutlaka bir sorun olduğu anlamına gelmediğini unutmayın. Yaşadığınız tüm belirtiler hakkında doktorunuzla konuşmak en iyisidir:
  • Kronik baş ağrısı
  • Görmede değişiklikler
  • Karın ağrısı
  • Kusma ve mide bulantısı
  • Nefes darlığı
  • El ve yüzde şişlik
  • Düşük idrar miktarı ya da hiç olmaması

Hamilelikte Yüksek Tansiyon Nedenleri

Bazı kadınlarda, gebelikte yüksek tansiyon gelişme riski daha yüksektir. Riski arttıran faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
  • İlk kez hamile olmak
  • Anne ve kız kardeşte hamilelikte yüksek tansiyon öyküsü
  • Çoğul gebelik yaşamak
  • 40 yaşından büyük anne olmak
  • Aşırı kilolu bir hamile olmak
  • Hamilelik öncesinde yüksek tansiyonu olmak

Hamilelikte Yüksek Tansiyon Teşhisi


Hamilelikte hiçbir test yüksek tansiyonu teşhis etmez. Onun yerine, doktorunuz her bir doğum öncesi ziyaretinde tansiyonunuzu ölçecektir. Bu ölçümleri takip ederek, genel bir soruna işaret edebilecek değişiklikleri tespit edebilecektir. Ayrıca, olası sorunları takip etmek için kan ve idrar testi de yapılacaktır.

Hamilelikte Yüksek Tansiyon Önlenebilir Mi?



Önlenemez. Bununla birlikte, hamile kalmadan önce gerekli şeylere dikkat ederek riskinizi azaltabilirsiniz. Bunlar arasında; sağlıklı bir kiloyu korumak, sağlıklı beslenmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak yer alır.


Hamilelik öncesinde kronik yüksek tansiyonunuz varsa, doktorunuzu bilgilendirin. Yüksek tansiyonunuzun ne kadar iyi yönetildiğine bakacak ve hamilelik öncesinde herhangi bir değişiklik yapmanız gerekip gerekmediğini size bildirecektir.


Hamilelikte Yüksek Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir?

gebelikte_yuksek_Tansiyon.jpg


Kronik yüksek tansiyonunuz varsa, hamilelik öncesi dönemde bir tansiyon ilacı kullanıyor olabilirsiniz. Eğer öyleyse, kullandığınız ilaç hakkında doktorunuzu bilgilendirin. Doktorunuz, ilacı kullanmaya devam etmenizin sorun olmayacağını söyleyebilir.


Ancak, ilaç bebeğiniz için güvenli değilse, hamilelere uygun bir ilaca geçmeniz gerekebilir. Tüm gebeliklerde olduğu gibi, düzenli muayeneler sırasında doktorunuz, tansiyonunuzu ve idrarınızı takip edecektir.


Gebelik tansiyonunuz varsa, doktorunuz tansiyonunuzu ve idrarınızı daha yakından takip edecektir. Bunu, gebelik zehirlenmesi belirtilerini takip etmek için yapacaktır. Doktorunuz, ayrıca bebeğinizi de izleyebilir. Bunu yapmanın bir yolu ultrason muayenesidir.


Preeklampsiniz varsa, tedavi, doğum tarihinize ne kadar kaldığına bağlı olacaktır. Bunun nedeni, preeklampsinin genellikle doğumdan sonra ortadan kaybolmasıdır. Gebeliğin 37.haftasına geldiyseniz, mümkün olan en kısa sürede doğum yapmanız önerilebilir. Bununla birlikte, gebeliğin 37.haftasından önceki gebeliklerde, eskisinden daha yakından izlenmeniz gerekebilir. Düzenli kan ve idrar testlerinin yanı sıra, tansiyon probleminiz için ilaç almanız da gerekebilir.


Preeklampside meydana gelebilecek nöbetleri önlemek için de ilaç kullanmanız gerekebilir. Doktorunuz, doğuma kadar yatakta kalmanızı söyleyebilir. Erken doğumun gerektiği durumlarda, bebeğin akciğer gelişimini hızlandırmak için de ilaç verilebilir. Bu süreçte, doktorunuz, bebeğinizi ultrason ile takip etmeye devam edecektir. Bebeğinizin sağlık durumu, bir kalp monitörü aracılığıyla takip edilebilir. Preeklampsinin aşırı şiddetli olması durumunda doktorunuz; doğuma ne kadar kalırsa kalsın, bebeğinizi hemen doğurmanız gerektiğini söyleyebilir.

Hamilelikte Yüksek Tansiyon Yönetimi

Her doğum öncesi muayenesine gidin. Bu, doktorunuzun tansiyonunuzu takip etmesine izin verecektir. Doktorunuz, evde de tansiyonunuzu not almanızı isteyebilir. Ayrıca, her muayenede idrarınız da kontrol edilecektir. İdrardaki yüksek protein seviyeleri, gebelik zehirlenmesinin bir belirtisi olabilir.

Tüm ilaçlarınızı doktorunuzla tartışın. Ayrıca, reçetesiz satılan ilaçlar dahil, herhangi bir ilaca doktorunuza danışmadan başlamayın ya da kullanmayı kesmeyin. Bunlardan bazıları tansiyonunuzu etkileyebilir.

Doktorunuza Sormanız Gereken Sorular

  • Hamileyim ve yüksek tansiyonum var. Gebelik tansiyonu ve gebelik zehirlenmesi gelişme riskim ne kadar fazla?
  • Riski azaltmak için yapabileceğim herhangi bir şey var mı?
  • İlaçlar durumu yönetmeme yardımcı olur mu?
  • Sizi ne sıklıkla ziyaret etmem gerekecek?
  • Tedavi seçeneklerim neler?
  • Yatak istirahatine ihtiyacım olacak mı?
  • Sezaryen doğuma ihtiyacım olacak mı? Normal doğum yapabilir miyim?

Çoğu kadın için doğum, iyileşme sürecini başlatır. Ancak, bebek dünyaya geldikten sonra 6-8 hafta boyunca tansiyonunuz yükselebilir. Doğumdan sonra, tansiyonu düşürmek için ilaca ihtiyacınız varsa, doktorunuz, muhtemelen dozu bu 6-8 hafta boyunca kademeli olarak azaltmanızı önerecektir.
 

Eklentiler

  • hamilelikte_tansiyon.jpg
    hamilelikte_tansiyon.jpg
    397,9 KB · Görüntüleme: 110
X