- 6 Mart 2012
- 17.734
- 27.913
- 49
Bu haftalardan itibaren kasılmalar daha belirgin ve sık olarak hissedilmeye başlanır. Bu kasılmalar muhtemelen kısa süreli, düzensiz, rahim ağzında açılmaya – rahim ağzı uzunluğunda kısalmaya neden olmayan ve belirgin bir rahatsızlığa neden olmayan yalancı doğum sancıları – hazırlayıcı kasılmalardır. NST (Non Stres Test ) ile saptanabilir. Ultrasonografik olarak yada bimanuel muayene (elle muayene) ile rahim ağzında açılma olup olmadığı kontrol edilir.
Ağrılı olup olmadığına ve miktarına bakılmaksızın bu haftalarda ortaya çıkan her türlü vajinal kanama olduğunda mutlaka hastaneye gidilmelidir. Bu kanama plasentanın(bebeğin eşi) doğum kanalı üzerine yerleşmesinin, olması gerekenden önce ayrılmasının bir bulgusu olabilir. Hatta bu kanama bebeğin göbek kordonundan geliyor bile olabilir. Bütün bu durumlarda anne ve/veya bebek hayatı tehlikeye girebilir.
Bu haftalarda dikkat edilmesi gereken konulardan biride annenin kan basıncı değerleridir. Gebeliğe bağlı yüksek tansiyon zamanında tanınmaz ve tedavi edilmezse anne ve/veya bebek hayatı açısından son derece ciddi sonuçlara neden olabilir. Ayak bileklerinde şişkinlik olması normal gebelik bulgusu olarak kabul edilir ancak ellerde ve yüzde belirgin şişkinlik oluşması, ayaklardaki şişkinliğin aniden artması, şiddetli baş ağrısı, görme problemleri, karın ağrısı bulantı kusma olması durumunda gebelik zehirlenmesi (preeklamsi) olabileceğinden mutlaka hastaneye gidilmelidir.
Bebek hareketleri bu haftalarda da bebeğin iyilik halinin bir göstergesidir.
36.haftadan itibaren haftada bir kez kontrole gidilmelidir.
Doğumların 4’te 3’ü 38-41. gebelik haftaları arasında meydana gelir. Geri kalanların 5’te 1’i 41. hafadan sonra 5’te 4’ü de 38. haftadan önce meydana gelir.
Her ne kadar miadında gebelik 37.ve 41. gebelik haftaları arasında kabul edilse de genel olarak 36. gebelik haftasını tamamladıktan sonra doğan bebekler prematür olarak kabul edilmezler ve bunları doğum sonrası yoğun bakıma ihtiyaç duyma olasılıkları çok düşüktür.
38.hafta civarında yapılacak olan pelvik muayene (doğum kanalı muayenesi), bebeğin US ile tahmini ağırlığının ve pozisyonunun tespiti sonrasında doğum şekline karar verilir.
Eğer sezaryen ile doğum kararı verilmişse 40 hafta dolmadan (38-40. haftalar arasında her hangi bir gün) doğum tarihi olarak belirlenebilir.
Normal doğum planlanmışsa doğum sancıları büyük ihtimalle 40.hafta civarında başlayacaktır. 38. haftadan itibaren pembe-kırmızı renkli hafif kanlı sümüksü bir akıntı olabilir. Nişan kanaması denilen bu akıntı rahin ağzını gebelik boyunca kapalı tutan tıkacın atılmasıdır. Ek belirti veya şikayet yoksa hastaneye gitmeyi gerektirmez. Gerçek doğum sancıları düzenli, ilerleyici ve rahim ağzını açıcı karakterde olmalıdır. On dakikada üç kez olmaya ve her bir kasılmanın süresi yaklaşık 1 dk. sürmeye başlamışsa bu gerçek doğum sancısıdır. İstirahat etmekle geçmez. Kasılmalar anne tarafından karın üzerinden elle rahatlıkla hissedilebilir.
Gerçek doğum sancıları başlamışsa artık bu uzun, yorucu, zahmetli ve keyifli maceraya mutlu sonla noktayı koymak için hastaneye gitme vakti kesinlikle gelmiştir.
Bebek ortalama 47-52 cm. boyunda ve 2500-4000 gr. arasında bir ağırlığa ulaşmıştır. Cilt altı yağ depoları dolmuş, saçları, kaşları, kirpikleri oluşmuş ve diğer bütün sistemleri dış ortama rahatlıkla uyum sağlayabilecek hale gelmiş durumdadır.