- 6 Mart 2012
- 17.734
- 27.913
- 49
Gebelikteki yolculuğunuzun tam ortasındasınız. Rahim artık tam göbek deliği hizasında hissedilir. Bu haftadan sonra 38.haftaya kadar her hafta yaklaşık 1 cm yükselir. 38.haftadan sonra bebeğin doğum kanalına doğru ilerlemesi nedeniyle rahmin tepe noktası aşağıya inmeye başlar. Linea nigra adı verilen orta hatta göbek deliği ile kasık arasında siyahlık belirir ve doğumdan sonra kaybolur.
20. gebelik haftasından itibaren normal tekiz bir gebelikte rahmin en üst noktası ile kasıkların ortasında yer alan pubis kemiği arasındaki mesafenin santimetre cinsinden ölçümü yaklaşık olarak gebelik haftasına denk gelir. Bu haftada doğumdan sonra 5 yaşına kadar devam edecek olan hızlı beyin olgunlaşması başlar. Bebeğin koku, tat, işitme, görme ve dokunma duyuları aktif olmaya başlar. Kaşlar ve saçlar iyice belirginleşir. Lanugo adı verilen küçük tüyler tüm vücudunu kaplamıştır ve yoğun olarak yüz ve boyun çevresinde bulunur. Bebeğinizin kalp atışları hızlanır. Bebeğiniz erkek ise testisler karın boşluğundan torbalara doğru inmeye başlar. Eğer bebeğiniz kız ise yumurtalıklarında 6 milyon yumurta hücresi bulunmaktadır. Kız bebeğinizde bu aşamadan sonra yeni yumurta hücresi gelişmeyecektir. Bu yumurta hücrelerinin sayısı giderek azalır ve doğumda yaklaşık 1 milyona inecektir. Bebeğinizin hareketleri de hızlanır ve kuvvetlenir. Bu haftadan sonra gebeliğin sona ermesi düşük olarak değil erken doğum olarak isimlendirilir.
Bebeğin tüm organlarının ve kalbinin değerlendirildiği 2. düzey ultrason yada malformasyon ultrasonografisi olarak adlandırdığımız ultrasonla değerlendirme için ideal zaman 20-23 haftalar arasıdır. Bebeğin hareketleri rahatça hissedilebilir. Normalde bir bebek saatte en az 2 kez hareket etmelidir. Ancak bu sayı gerçekte çok daha fazla olmasına rağmen sadece çok kuvvetli hareketler anne adayı tarafından hissedilebilir.
Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 25 cm. ve ağırlığı 320 gr. kadardır.
İlginizi Çekebilir ; Hafta Hafta Hamilelik (16-20 Hafta)
– Hamileliğin 16. haftasında bebeğinizin durumu nasıldır ?
– Hamileliğin 17. haftasında anne adayında ne gibi değişiklikler olur ?
– Hamileliğin 18. haftasında anne adayı nelere dikkat etmeli ?
– Hamileliğin 19. haftasında anne adayı nelere dikkat etmeli ?
– Hamileliğin 20. haftasında bebeğin durumu nasıldır ?