Poğaçalar Hakiki Zeytinyağlı Puf Poğaça Tarifi

aylleen

Kayıtlı Üye
12 Mayıs 2014
6.177
3.525
198
1 kutu süt kreması (200 ml)
1 çay bardağı hakiki zeytinyağı
1 çay bardağı süt
2 yumurta beyazı (sarıları koyulmayacak)
1 paket instant maya
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yaklaşık 9 -10 kahve fincanı un (Daha az veya çok olabilir. Ayar size kalmış:)

İç harcı için:

1 adet kuru soğan
1 adet domates
Beyaz peynir

Üzerine bulamak için:

Zeytinyağı
Kekik
Galeta unu

Daha önce çok poğaça yaptım, yedim ama hiç bu kadar lezzetlisini yememiştim. O kadar beğendik ki, sanırım ben artık kendi evimde sık sık yapacağım. Sizinle de paylaşmadan olmaz :)

Öncelikle tüm malzemelerimiz ılık olmalı, bu nokta çok önemli. Bir tabakta ılık süt, şeker ve mayayı karıştırıp 10 dakika bekletiyoruz. Oda sıcağındaki kremamızı bir kaba alıyoruz, eğer soğuksa çok hafif ılıtmak için ısıtabiliriz. Üzerine süt, maya ve şeker karışımımızı ekliyoruz. 2 adet yumurta beyazı, zeytinyağı ve tuzu da ilave ettikten sonra iyice karıştırıyoruz. Son olarak unumuzu ekliyoruz. Ölçüde verilenden az veya çok olabilir, burada önemli olan hamurumuzun elastik, ele yapışmayan bir kıvamda olması. Bu yüzden ölçü değişebilir. Ben 9 fincan ekledim ve yetti. Hamurumuzu iyice yoğuruyoruz ve mayalanması için üzerine nemli bir bez örtüp en az 1 saat bekliyoruz.
İç harcı için soğan ve domatesi minicik doğruyoruz ve beyaz peynirle karıştırıyoruz. (Farklı lezzetler denemek isterseniz iç harcı kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz ama böyle çook güzel bir tat oldu)
Ellerimizi zeytinyağına bulayıp mayalanan hamurumuzdan portakal büyüklüğünde bezeler alıyoruz ve tezgahın üzerinde elimizin yardımıyla açıyoruz, oklavaya gerek yok çünkü zaten hamur hemen açılıyor. İçine malzememizi koyup kenarlarını katladıktan sonra rulo şeklinde sarıyoruz. Şekli konusunda da serbestsiniz:) Üzerine bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürüyoruz, kekik serpiyoruz ve son olarak galeta unu serpip tepsiye yerleştiriyoruz. Çok kabardığı için aralarında biraz mesafe bırakmanızı öneririm. Tepside 20-30 dakika daha mayalanması için bekletiyoruz ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında alt üst kızarana kadar pişiriyoruz. Nefis bir tat, afiyet olsun:))

alıntı

Back