Hadi Sigarayı bırakalım ve parasını biriktirelim diyenler buraya

detaylı yazman daha etkili oluyor inan, öksürmek normal ciğerler temizleniyor.. yaşadıkların yeniden doğmuş gibi özellikle de sabah uyanma kısmı çok motive ediyo insanı.. evet aynen öyle bir tane bile nikotin isteiğini devam ettiriyor.. çok doğru demişsin..aklına gelenleri önceki ve sonraki yasadıklarını bize de yaz... bende bakınıcam bugun nette bulduğum linkleri eklerim buraya...

Bi nevi maddeden nefret seansları olsun.. burdaki paylaşımlara nefret seansları diyorum :)

YAZDIKÇA İÇME İSTEĞİM KAYBOLUYOR VE İÇİMDEN GELMİYOR :)

Kanada’daki Batı Ontario Üniversitesinde görev yapan bilim adamları, spor yapmanın sigara bırakma sürecinde etkili olduğunu ve spor bırakıldığında alışkanlığın tekrar yapıldığını belirledi.

Spor yapmak, sigarayı bırakma sürecinde başarıya ulaşmaya yardımcı oluyor.

İtalyan La Stampa gazetesinde yayımlanan habere göre, Kanada’daki Batı Ontario Üniversitesinde görev yapan bilim adamları, sigarayı bırakan bir grup kadını 12 hafta boyunca gözlemlediler.

Düzenli egzersiz yapmayan kadınların yaklaşık bir yıl sonra yeniden sigara içmeye başladığını tespit eden bilim adamları, bu sonucun sporun sigarayı bırakma sürecinde oynadığı önemli rolü ortaya koyduğunu söylediler.

Sağlıklı bir yaşam için spor yapmanın sigarayı bırakma isteğinin sürekliliğini sağladığına dikkati çeken bilim adamları, bu nedenle bu kötü alışkanlıktan kurtulmak isteyen kişilerin düzenli olarak egzersiz yapmasını önerdiler.

Kesinlikle yeniden doğmuş gibiyim ve kendi kendimi yeniden keşfediyorum sanki,içtiğim çayın bile tadı değişti yıllardır çay içerim tadının bukadar güzel olduğunu kokusunun yoğun olduğunu yeni anlıyorum bide çay içmeyin bırakınca derler inan çay içerken hiiiçç aklıma gelmiyor,yediğim,içtiğim herşeyin tadı değişti herşey çok daha güzel ve farklı geliyor artık ayrıca kokuları alabilmek sigara içerkende koku alıyorum sanırdım ama öyle değil çok farklı oluyor...Sabahları uyanma konusu gerçekten bugünkü en büyük mutluluğum oldu evlendiğimden beri eşimle hep tartışırdık bıktım seni sabahları uyandırmaya çalışmaktan derdi ve ben hep asabi olarak uyanırdım fakat gerçekten bugün inanamadığım şekilde uyandım kendi kendime çok daha erken saatte gün ışığı yeni doğuyordu cama vuruyordu ve okadar enerjik ve mutlu,dinlenmiş uyandımki...
Hergün yazıcam deneyimlerimi hepberaber başarıcaz ben inanıyorum...

BIRAKINCA NEDEN KİLO ALINIYOR ?

Öğlen ara atıştırması olarak bir kase elma dilimleri doğradığım yoğurt yedim ve birazdan binanın merdivenlerini inip çıkıcam.. Nefes almak istiyorum.. hem diyet hem sporla birleştirirsek başarılı olabilir..

Neden kilo alınıyor?

Sigara bırakılınca nikotin sebebiyle metabolik hızda azalma yaşanabilir, buna engel olmak için düzenli bir egzersiz programına başlanarak tedbir alınabilir. Spor yapanların sigarayı bırakma başarısı yapılan çalışmalarda iki kat daha fazla bulunmuş.

Sigarayı bıraktığınızda kan şekerinizde düzensizlik oluşabilir ve canınız tatlı isteyebilir. Bunu önlemek için şekersiz çiklet çiğnemeyi, şeker ihtiyacınızı meyvelerden ya da taze sıkılmış meyve sularından karşılamayı deneyebilirsiniz. Ancak her 1 çay bardağı taze meyve suyunun yaklaşık 45 – 50 kalori içerdiğini de unutmayın.

Bu sebeple maden suyu ile karıştırmak iyi bir çözüm olabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra kalorili içecekleri çok fazla içmeyin, genelde bu içecekler sigarayı hatırlatabilir, diğer yandan sigara bırakılınca sinirlilik ve gerginlik olabilir ve kafein ile bu huzursuzluğu arttırabilirsiniz.

Sigarayı bıraktıktan sonra…

Tat alma duyusunun artmasıyla yiyeceklerin tat ve kokusu daha iyi hissedilir. Sigarayı bırakan kişi tütünden aldığı damak zevkini yiyeceklerden almaya yönelir. Sigara genelde iştahı kapar. Sigara bırakılınca iştah açılabilir. Genelde sigara yemeğin bitiş sinyalidir.

Kalabalık ve uzun sohbetlerin olduğu ortamda kişi yemek yemeye sürekli devam edebilir ve eskiye oranla daha fazla yiyecek tüketir. Bu durumda diş fırçalamak veya naneli şeker ile yemeği sonlandırmak çözüm olabilir. Öğün aralarında acıktıkça, taze sebzelerden (marul, domates gibi) salatalar hazırlayarak, yağsız tüketebilirsiniz.

Sos olarak yağsız soslar, yoğurt ve limon kullanılabilir. Hem tokluk hissi verecektir hem de eksik beslenmiş olduğunuzu düşünerek biraz daha açığı kapatmaya yönelik beslenmiş olacaksınız.

Daha sık meyve tüketin

Daha önce böyle bir alışkanlığınız yoksa meyve salataları hazırlayıp bunu daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Şekeri bırakın. Tatlı ve çikolata tüketiminizi sınırlandırın. Nadiren kendinizi ödüllendirmek için sütlü veya meyveli hafif tatlılardan (kaymaksız ayva, kabak gibi) tüketmeye çalışın.

Kepekli ekmek tüketin. Hem daha çok tokluk hissi yaratacak, hem de B grubu vitaminlerle çok zengin olduğu için sağlıklı beslenme açısından faydalı olacaktır.

Öğün sayınızı artırın. Azar azar ve sık beslenin. Bir gün içinde 5- 6 öğünde beslenmek her zaman en iyisidir.

Sigarayı bırakan kişi büyük bir başarı gerçekleştirdiği için kendisini ödüllendirmek ister, eğer ödül olarak yüksek miktarda kalori içeren besinleri seçerse ve bu durum uzun sürer ise sağlıksız beslenme alışkanlığı oluşabilir.

Yeşil çay ve bitki çayları da kanı temizler ben yeşil çay seviyorum.. bitmişti marketten almam lazım hem de yürüyüş olur.. akşamları da düzenli en az 30-40 dakika yürüyüş şart ... bol bol su... yoğurt ve ayran da iyidir...

BASiT BiR BESLENME PROGRAMIYLA BIRAKABiLiRSiNiZ
Yapılan araştırmalar basit ve özel bir beslenme tarzı uygulayarak sigaranın bırakılabileceğini gösteriyor. Bedenin kimyasal bileşimi ya fazla asit ya fazla alkalidir. Bunlar dengeli olduğunda birbirlerini yansızlaştırırlar.Araştırmalar nikotinin daha çok asit zemin aradığını göstermiştir. Bunun anlamı vücudun asit dengesi fazlaysa nikotini daha çok istemekte, beden nikotini o oranda artmaktadır. Buna karşın vücudun kimyasal bileşimi ne ölçüde alkali ise beden nikotini az atabilmekte ve az ihtiyaç duyarak yerine getirebilmektedir. Gerginlik, üzüntü, korku, hallerinde sigara isteme ihtiyacı idrardaki asiditenin artmasından kaynaklanır.
ASİTSİZ GIDALARI SEÇİN
Bedenimizde özel görevleri olan 16 element vardır: oksijen, nitrojen, karbon, klor, flour fosfor, demir, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, sodyum, mangan, kükürt, iyot silikon. Bu elementler uygun miktarda besine gereksinim duyarlar Bunlardan birinin eksik olduğu diyet sağlıklı ve başarılı değildir. Pişmiş olarak yenen besinlerde bu tuzlar bulunmaz. Alkali gereksiniminden yoksun diyetler asit oluşumuna neden olur.
Örneğin eğer alınan besinin çoğu bitkiselse bedenin kimyasal bileşimi kendiliğinden alkaliye dönüşür. Bedeni alkalileştirmek için meyve ve sebzelerden yararlanılabilir. Yediğiniz tüm besinler geride bir tortu bırakır. Beslenme şeklinize bağlı olarak bu tortu ya asit ya alkalidir. Yiyeceklerinizi seçerken geride asit bırakmayacak olanları seçtiğiniz taktirde hem sağlıklı beslenmiş olur hem vücudunuzda sigarayı rahatlıkla bırakacak kimyasal ortamı hazırlamış olursunuz.
TiRYAKi HANIMLAR! SiGARA KEMiKLERi ETKiLiYOR
Kemik dokusunu oluşturan başlıca mineraller kalsiyum ve fosfordur. Bu mineraller asitle birlikte kolayca eriyebilmektedir. Sigara içenlerde kemik dokusunun asiditesini çoğalttığı bilinmektedir. Sigara içenlerde saydığımız mineraller asit bir ortam bulduğunda kolayca çözülmekte, bedeni çabucak kan dolaşımı yoluyla terk etmektedir.
BIRAKMAK iSTEYENLER iÇiN ETKİLİ BESLENME LİSTESİ
Sigarayı bırakmak isteyenler aldıkları besinlerdeki asit alkali dengesine dikkat ederek sigarayı bırakabilirler. Asit alkali dengesi sigarayı bırakırken kilo almamak içinde önem taşır. Eğer aldığınız besinler ağırlıklı bitkiselse bunların hem kalorileri düşük olacaktır hem kendiliğinden alkaliye dönüşecektir.
İdrarı asit yapan et cinsi gıdalar ve alkoldür. Et tüketimini kontrol altında tutan ve alkol almayanlar kolaylıkla sigarayı bırakabilirler. Asit alkali tablosundan seçeceğiniz gıdalardan oluşturacağınız beslenme programı size sağlıklı olmak adına pek çok konuda yardımcı olacaktır.
Asitli besinler
Etler
Yumurta
Tahıl
Peynirler
Alkali besinler
Süt
Meyve
Sebze
ALKALİ ETKİSİ OLAN BESİNLER
Portakal
Mandalina
Elma
Limon
Ananas
Nar
İncir
Muz (olgun)
Çilek
Domates
Kiraz
Hurma
Karpuz
Badem
Patlıcan
Mantar
Lahana
Karnabahar
Salatalık
Yeşil fasülye
Marul
Ispanak
Pırasa
Turp
Yağsız süt
Maydanoz
Patates
Yumurta sarısı (kolesterol olanlar dikkat)
Yağsız yoğurt
Yağsız beyaz peynir
Yağsız yoğurt
Bamya
ASİT ETKİSİ OLAN BESİNLER
Kayısı
Erik
Ceviz
Fındık
Soğan
Sarımsak
Tereyağ
Kaşar peynir
Eritme peynirler
Yumurta beyazı
Dana sığır eti
Sakatat
Deniz ürünleri
Kümes hayvanları
Kurufasülye
Bakla
Mercimek
Yulaf
KESİNLİKLE ZARARLI GIDALAR
Alkol
Kakao
Baharat
Pasta ve hamur işleri
Şeker ve şekerli gıdalar
Çay, kahve

AZ önce 5 kat merdiven inip çıktım.. bu listeye göre en azından kırmızı et ve alkol tüketmiyorum.. bu da bi avantaj..

Son düzenleme:
Liste gerçekten güzel..Dediğin gibi spor şart bende akşamları 45 dk yürüyüş yapıyorum birde dietisyen kontrolünde zayıflamıştım koruma diyetimi birazcık bozdum çünkü herşey çok lezzetli geliyor paylaştıkların şimşek gibi çaktı beynimde koruma dietime geri dönüyorum:))

bende şimdi diyet planı yapmaya çalışıyorum.. bir de yürüyüşleri düzenli yapmam gerek.. sen kaç kilo vermiştin ve kaç kalorilik bir diyetle.. bu konuyu hangi topikte konuşalım.. bırakmak için bunların düzenli yapılması lazım.. evet verdikten sonra korumakda çok önemli .. hele de sigara bıraktıktan sonra şekerli şeyler canın çekiyor.. beni korkutan durum birazda bu.. konuşalım bildiğin topik varsa..

Son düzenleme:

Bildiğim bi topik yok zaten yeni sayılırım ben 6 ayda 13 kilo verdim ve 1200 kalorilik bir diyetle tabi haftada 3 günde en az 45 dk olmak üzere yürüyordum ve 2aydırda kilomu koruyorum.İlk günler gerçekten şekerli şeyler çekti canım ama dün ve bugün çekmiyo fakat ne yesem lezzetli geldiği için frenlemek gerekiyor birde ben günde 6 öğün yiyiyorum...

çok güzel zaten 1200 kalorilik diyette ağır egzersiz önerilmez , hareketli yaşayanlara yetmez.. sen başarmışsın.. peki koruma diyetin kaç kalorilik aynı mı.. yürüyüşlere devam etmen iyi olur .. nerede yürüyorsun .. yürüyüş bandında mı yoksa açık havada mı... evet bende iştahım açılacak diye korkuyorum.. o yüzden diyet planı oluşturup yürüyüş ve egzersizle birlikte bırakmaya çalışayım dedim.. senin diyet listen nasıldı.. onu burdan yazabilir misin.. örnek olarak alıcam..

Koruma diyetimde ekstra bir liste vermedi doktorum ama karbonhidrat ve protein dengemi korumayı öğretti yani buna alıştırdı beni.Eğer üşenmezsem açık havada yürüyorum ama buara koşu bandı terciğim oluyor çünkü dışarısı çok sıcak...Tabiki örnek olarak işine yarayabilir...
Kahvaltı saat 07:30-8:00 arası;
1 dilim peynir,
1 ad yumurta(haşlanmış veya yağsız omlet),
2 ince dilim ekmek(kepek,çavdar,tam buğday vs.),
domates,salatalık ve şekersiz çay
Saat 10:30 ara öğün
1 porsiyon meyve (bu 3 orta boy kayısıda olabilir, 1 ortaboy elmada vs)
Saat 13:00 Öğle yemeği
4 yemek kaş.sebze yemeği(susuz ve patates hariç)
2 y.k yoğurt,1 dilim ekmek
60 gr et (et yemiyorsan 3 yk kuru baklagilde olabilir)
serbest mevsim salatası (yağsız)
Saat 15:30 ara öğün
1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı süt
Saat 18:30 19:00 arası Akşam yemeği
60 gr et,
4 yk sebze yemeği,
2 yk yoğurt,1 dilim ekmek ve serbest salata
Saat 21:30 ara öğün
1 porsiyon meyve

Bu şekilde ayrıca haftada 2 gün sütlü tatlı ve bir gün bir öğünde kaçamak yapma hakkımda vardı:))Önemli olan bünyenin saatlere alışması demişti diyetisyenim yediklerine değil buyüzden bende her öğünümde farklı şeyler yemeye çalıştım,birde günde en az 8 bardak su...Dilerim işine yarar...

Ayrıca sigarasız günlerimden dün ve bugün çok daha rahattı sadece dün akşam yemekten sonra alışkanlık olarak sanırım koltuğa geçeyimde bi sigara yakayım düşüncesinin aklımdan geçtiğini farkettim ve hemen toparladım yok öyle bişeeeyyyy diyee:))Birdeee sabahları başımda top patlatsalar uyanmayan benn en ufak bir sese uyanmaya başladım çok ilginçtir ki her geçen sabah daha dinç olarak uyanıyorum...Ayrıca yine bugün koltuklara ve perdelere sinen sigara kokusunu aldım beni öyle rahatsız ettiki anlatamam sabah sabah perdeleri yıkadım, makine ile koltukları da yıkadım,bütün mobilyaları sildimmm şimdiii her yer mis gibi kokuyorr...Sanırım sinüslerim boşalıyor burnum ve genzimde sürekli bir hareketlilik başladı...Sigara içerken daha çok asabi olan ben bu süreçte çok daha sakin ve uysal olmaya başladım:))

Kısaca şunu söyleyebilirimkiiiii bırakmak okadar da zor değilmişşşş...Şimdiye kadar çok denedim yapamadım ama bu sefer olduuu ve inanın çok zorlanmadan oldu bu...Sanırım olay gerçekten istemekte ve beyinde bitiyor...Ayrıca cebede yarar sağlıyor birikim yapmak için iyi bir fırsat:)))...

canım çok sağol olmaz olur mu çok işime yarar bu liste ama işte ben et ve sebze yemeyi bir türlü beceremiyorum.. almıyorum yapmıyorum üşeniyorum .. yapmam lazım.. o kadar düzensiz besleniyorumki hala nasıl hayattayım diye şaşırıyorum.. kahvaltıda aynılarını yemeye çalışıyorum ama her gün yapmıyorum.. 1 sütle geçiştirdiğim de oluyor.. yumurta haşlayıp peynir bir dilim ekmek aynı ama domates falan evde varsa yiyorum.. öğlen de kafama ne eserse yogurt varsa meyve.. meyve de almıyorum ki.. ama yağlı tuzlu ve şekerli yemediğimi söyleyebilirim.. benim salata , meyve,sebe tüketmeye ihtiyacım var.. bunu halledebilirsem tamamdır.. dün kendimi kaybettim. öyle bi hareket yaptımki, dans, egzersiz koltukların üstüne zıplayıp yerde tepinmeler üstüne merdiven çıkma 2 kez gece de yürüyüş :).. belim feci ağrıyor dogal olarak incindi.. sıcak uyguladım fön makinesiyle ısıttım biraz 1 -2 gun uzanmam lazım.. muzigi açıp oynayasım gelio ama tutuyorum kendimi gerçi az önce oynadım biraz..
ben biraz daha hareket yapmak istedigim icin bu listeyi 1500-1800 kalori arası yapmam gerekebilir.. ancak başlangıç için birden bire ağır egzersiz yapamayacagıma göre 1200 kalorilik bu diyet + düzenli yürüyüş + basit ısınma hareketleri için bu liste yeterli olur kanımca..

Son düzenleme:

Sebze yemeği yapmaya üşeniyorsan en azından salata yap onun yerine ama dediğin gibi sebze,meyve ve salata tüketmen gerekiyor...Bir günde okadar yüklenmeseydin kendine hem okadar fazla hareket etmek yağdan değil kastan kaybettiriyor bu da yağlanmaya sebep oluyor dikkat et,protein almakta buyüzden önemli...Dediğin gibi düzenli yürüyüş, basit egzersiz başlangıçta yeterli olacaktır.Buarada sigara durumun nedir tamamen bıraktın mıı??

aman sakın ha sinsi iliğimizi kanımızı kuruttu zaten. ay senin gibi bırakınca sokaklarda anırıcam bağırıcam bıraktım kurtuldum diye.. tişörtlerime bastırıcam pankartlar açacam... ohh mis gibi temizlik mis gibi hava.. imreniyorum ya .. yaz sen böyle bende moda giriyorum valla sağol cnm en azından devamlı aklımda kalıyo bırakma hissi... inşallah bende sabahlara kadar balgam çıkartıcam :) ciğerler bayram edicek.. bi huzur gelmiştir tabi sana :) ben asabiyim bulamayınca .. huzur istiyorum sadece huzur
evet beyinde bitince biter biliyorum o duyguyu.. inşallah benim de beynim basar en kısa zamanda.. o verdiğimiz paralarla bina yapılırdı valla.. haram olsun çıkarana..

Huzur istiyorsan bırak canımmm sadece 3 gün kötü oluyor sonra geçiyor...
Birşey söyleyeyim mi dün gece ve bugün şu saate kadar içmediysem daha da kolay kolay içeceğimi sanmıyorum çünkü biliyorsun özellikle stresli ve moral bozukluğu olduğu zamanlarda daha çok içiliyor ama ben içmedim başardımmm:)

Haklısın gerçekten kim çıkardıysa haram olsun...

Seni kutluyorum arkadasim heelllaaaallllll olsunn sana.

Seni kutluyorum arkadasim heelllaaaallllll olsunn sana.

Çok teşekkürederimm:))))
Sabahları huzurlu uyanıyorum artık,enerjimde arttı geçen haftaya göre,evimde,tenimde,saçımda,ağzımda,elimde koku falan kalmadı; he zaman zaman aklıma gelmiyor mu geliyorrrr ama kime ne kim takar onuuuu anında temizliyorum hafızamı.. En stresli olduğum anlardan birinde bile bununla başa çıktım ya gerisi çok kolay artık:)) Bol bol su ile arınıyorum yılların birikiminden ve şükürler olsun diyorum kurtuldum bu illetten...

Kimse kendine bahane uydurmasın gerçekten istiyorsa, bu iş çokta zor değil hatta kolay bile ayrıca her geçen gün aldığınız nefes kapasitesinin arttığını hissettiğinizde bundan şimdiye kadar kurtulmadığınıza pişman olacaksınızzzz......

Birdeee haftasonu dietisyenime gittim probiotik tavsiye etti bıraktıktan sonraki olası bağırsak sıkıntıları için ki bende çok sürmedi geçti bile.. Ayrıca metabolizma hızı bırakınca 200 cal.kadar düşüyormuş buyüzden günlük 200 cal fazladan yakmak gerekiyor yürüyüş vs. Yani kilo alıcam diye de sıkıntı yapmaya gerek yokkkk...Sigarayı bırakıp aburcubura değillll suya yönelin ve günde en az 30dk hareket edin kilo bile verirsiniz eminimmm:)))) Sonuç bir bahaneyi daha çürüttük:)))

kızlar bugun 2 gun oldu sıgarayı bırakalı nasıl mı oldu dun gttım kendıme nıkoteın bandı aldım ve dun 12.30da taktım ve bugun su saat ve sıgara surmedım agzıma gercekten yardımcı asabı olmuyo,kasıklarda gerılme,husursuzluk vb.seyler yok 10sene ıcen bı tıryakı olarak hıc denemedım bırakmayı hıc ama ve ılk bugun ıkıncı ama basaracagım ınanıyorum buna hep su ıcıyorum.RABBIM yardımcımız olsun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…