• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi Hacetini gidermeye korkan bir çocuk ve anası.

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Gece o uyuduktan sonra bez bağlayıp, sabah o uyanmadan çıkarıyorum. Haberi olmuyor bezi bağladığımdan. Sizin ne kadar sürede öğrendi? Özellikle büyük tuvaletini.
Büyük tuvaletini kanepenin arkasına saklanıp yapıyordu :olamaz:
1 hafta içinde öğrendi.
Bende lazimlikta öğrettim klozetten korkuyordu.
Ilk büyük tuvaletini yaptığında şaşırdı anne üçgene benziyor dedi sonra her yapmasında birşeye benzettik :)
Elbette korkuyor ama zamanla alışacak canım biraz sabır.

Ben de deneyip başarısız olmuş ve beze geri dönmüş bir insanım tavsiye vermeye değil okumaya geldim
Hayır anne lazımlığa yapmam diyor klozet de olmaz diyor normal tuvaleti de kabul etmiyor beziyle çok mutlu

Merhaba hatunlar
Başlık ne kadar da naif değil mi? Oysa ki yaşananlar hiç öyle değil. Kaba tabirle sevgili oğlum şu an hayatımın orta yerinde hacet gideriyor. Kendisi 46 aylık ve askere gitmeden önce bezden kurtulalım istedim. Tuvalet eğitimi ile ilgili her şey okundu, çeşitli forumlarda öneriler ezberlendi, e yaşı da kemale erdiğine göre niye tuvalete yapmasındı? Yapmadı.

Kabul ediyorum henüz çok erken. Dört gün oldu bezi çıkaralı. Ancak ömrümden dört yıl gitti diyebilirim. İlk gün tahmin edileceği gibi evin çeşitli yerlerine salıverdi. Olur dedim daha yeni çıkardık bezi. İkinci gün mucizevi bir şekilde tuvalete her götürdüğümde küçük tuvaletini yaptı. Bir de ne duyayım, benim sıpa "anne kaka geldi, yolda geliyor" diyerek yanıma geldi. Bağırsak yolu uzun ve çetrefilli olduğundan gelişini haber verdi. Allahım dedim bu bir mucize olmalı. Henüz ikinci gündeyiz üstelik. Hacet için bu kadar sevineceğim aklıma gelmezdi. Velhasılı benim kendinden coşkulu yavrucuğum lazımlıkta tuvaletini yaptı, kalktı ve olanlar oldu. Dehşetle manzaraya bakıp "korktum, çok korktum" dedi. Hacetine yaptığım güzellemeler ki hacetten bahsediyoruz, bir işe yaramadı. Üçüncü günün tamamında kendini tuttu ve günün sonunda gelişine saldı. Dördüncü gün yine kendini tutup yine saldı. Konuşmalar, hikayeler, şarkılar, güzellemeler işe yaramıyor. Ki zaten hepsini reddediyor. İçinde tuvalet geçen tüm şarkı, masal ve konuşmaları duymazdan gelip "aaa ne kadar da değişik bir örümcek doğrusu" diyerek konuyu dağıtıyor.

Pek sevgili analar, ömrünün bir kısmını lazımlık ve çamaşır makinesi arasında bırakmış cefakar kadınlar, bir miktar hacet görme umudu ile yıpranan hemcinslerim, bana tecrübelerinizi anlatın. Ne kadar sürdü bu süreç ve dahi sorunlarla nasıl başa çıktınız. Her türlü fikre, umuda ve dahi analık tecrübesine açım şu anda.

Bir de oğlumun tuvalet dışında çeşitli isyankar halleri de var. Kesinlikle altına yaptığında kızmıyorum. Olur öyle, yanlışlıkla kaçtı bir dahaki sefere tuvalete yaparız diyorum. Ancak sonrasında olanlarla çileden çıkıyorum. Mesela bugün oturma odasının tam ortasına bırakıverdi. Oğlum yerinde kal burayı temizleyeyim dedim. İnat ve ısrarla üstüne basmak istedi ve benim muhteşem sesim bir anda tiz bir hal alıverdi. Hani altına kaçırmasına kızmıyor olsam da devamında olanlara kızıyorum. Çünkü durmuyor efenim.

Bir müddet sonra haceti sahiplenen ruh hastası analar gibi "kakamız mı geldi yoksa, hanimiş kakişimiz" demekten çok korkuyorum. Kaka bizim değil, onun çünkü. Kakiş ise evlerden ırak.

Şimdiden tüm fikirler için teşekkürler efem.
Yemin ederim konunun sahibesine bakmadan okumaya geçmiştim biraz okuduktan sonra senin olduğunu tahmin ettim 🤣🤣Sen çok yaşa emi🤩

İnsAllah en kısa zamanda bu problem den kurtulursunuz😁Valla bizim bı akrabanın oğlu 7 yaşında öğrendi 😆Kadın artık pes etmişti.Saldim artık ,ne zaman yaparsa diye.Gecenlerde gördüm çocuğu ooooo masAllah koca oğlan olmuş.Uzun lafın kısası bir zamanı oluyor galiba .Büyük kızım üç günde öğrendi.Ortanca ise bir buçuk yaşında bir günde ablasının lazimlina isedi öğrendi.Kiz çocukları daha uysal oluyor galiba bu konuda.Kolay gelsin canım😊

Canim oncelikle bolll sabirlar diliyorum .
Sanki biraz gec kalmissiniz zamani baya gecmis hani 5 yasindan gun alacak sanirim yakinda ama bu senin cpcugunun karakterinin biraz zorlugundan oturu bu zamAn biraktin bu isi galiba .
Ben 2 yasnda cikarttim kizimn bezinj gece ve gnduz bidaha asla takma oncelikle onerim bu . Ve lazimlik degil klozet ustu aparatlardan alip onla alistir hem kakayi gorup korkmasin hem sifona basma eglenceli gelir belki . Hemde lazmliga alistirannlar yaninda lazmlik gezdiriyorlar cock baska tuvalete yapmjyor .
Sonra ki diyecegim bu surec oyle 3 5 10 gunde alisilan birsey degil cok zorlayici ve agir gececek bunu kabullen . Ama gececek bunuda unutma. Kakadan korkma yasamadim oyuzden ona nasl yaklasilir bilemiyorum ama ben tuvaletini surekli tutmaya odakli olma durumunu yasadm kizimda cisini dha dogrusu Olsa da oturmak istemezdi tuvalete tam kaldirir iceri gotururdum oraya yapardi . Gunde 4 kez makine actgmi biliyorum .
Sakinlgmi cok korumaya calistim ama bj zamandan sonra cildirmalar isyanlar yasamadim degil bagjra baggira agladim ama.sonuc alisiyorlar canim ... herkes o sureci yasiyor. Hani.ilk bas gec mi kaldi acaba dememn sebebi bi vakti geciktirincede cok zor alistigini duydugum icindi aynisi cok erken baslayanlar icindw soyleniyor. Allah yardmcin olsun.

Ben çok objektif bir öneride bulunamayacağım

Zira benim oğlan 22 aylık öğrendi ve hiç kakadan vs korkmazdı

Yani ilk aylarda lazımlık kullandık ama 36 sonrasında zaten adaptörlü Klozete geçtik

Sizinki bence lazımlık için büyük yani fiziksel olarak lazımlık alçak kalabilir

Bir de altına yapmayacak zira altı açık olacak yani hiçbir giysisi olmayacak

Tamamen aç

Oğlum ilk yaptığında çiş de bilmiyormuş suya es diyordu anne es es dedi pipisinden akana

Gece gündüz birlikte bir haftada öğrendi

Boş ver yapsın etrafa kendi alışacak

Yalnız kakamdan korktum cümlesi bence öğrenilmiş

Yanında korkuyor mu kakasından vs diye konuşulmuş olabilir mi ya da kreşte vs zira ani bir ses vs olmayınca durduk yerde tanımlayamadığı duygu olur da net korktum demesi ilginç

Yok birinden duyması imkansız. Kreş döneminde bezliydi zaten. Sanmıyorum yanında konuşulduğunu. Aileden de kimse bununla ilgili konuşmadı onunla. 3 yıl konuşmayan sıpa artık hislerini ifade etme konusunda çok net. Korktum, üzüldüm, eğlendim genel olarak ifade etme biçimi böyle olduğu için ben şaşırmadım verdiği tepkiye.

Evet lazımlık küçük kalıyor ama asla klozete oturmuyor. Oradan aşırı korkuyor. Üç çeşit aparat aldım birini kabul eder diye, yok mümkün değil.

İdrakcim ben bu tuvalet mevzusunun cocuga ozel olduguna inaniyorum

Herkesin aaa oyle olmaz dedigi bir metod izledim ben oglumda

Cisini lazimliga yapti , kakasi geldiginde soyledi bez bagladim , boyle boyle 3-4 ay kakayi beze yapmaya devam etti ama sadece kakasi geldiginde bezi bagladim

Herkes yanlis diyor bu yonteme ama bizde ise yaradi

Bunu duydum birkaç kişiden aslında Milana ama karar veremedim ya. Öyle alışsın istemedim ya da. Tuvalet eğitimi konusunda her çocuğun farklı olduğunu düşünüyorum ben de. Bu yüzden aylardır süren çevre baskısına rağmen bu yaşına kadar bekledim.

Benim kızım ilk gördüğünde patates sanmıştı:olamaz: biz kukuli nin tuvaletle ilgili çizgi film ve şarkılarıyla öğrendik. Ayrıca sevdiği çamaşırları vardı. Mesela annecim kedi ıslandığı için üzülmüş diyordum. Bi süre sonra kedi ıslanmasın diye tuvalete gitmeye başlamıştı. Ne kadar doğru bilmiyorum ama bizde işe yaramıştı.

Benimki duygusuz yahu. Öyle desem, ıslansın kedi ağlasın her yeri ıslak olsun diyeceğine eminim. Hiç öyle naif bir çocuk değil :) tuvalet şarkılarına çok tepkili şu anda.

Ben hiç lazımlık kullanmadım ve gece gündüz hiç bağlamadım. Klozette sordu anne kaka nereye gidiyor diye arkadaşlarının yanına oğlum dedim. Hep sifonu çekerken bay bay kakaa arkadaşlarınla güzel oyna dedi. Ben 3. Günde tamamen bitirmiştim hem gece hem gündüzü ama daha önceki denemelerimde hazır olmadığını anlayıp hiç ısrar etmeden hemen o akşama beze dönmüştüm. Bence siz de bir ara verin ve sonraki denemede lazımlığı devre dışı bırakıp klozete yönelin.

Ya bu bebeler neden korkuyor kakadan biri bana bunu açıklayabilir mi? Biz korkuyor muyduk acaba 🙈ya da ben annemden mi korkuyordum. Yeni nesil de hersey Bi garip değil mi? Belki bizim dönemde de garipti farkında değildik. Ay ben ve sorularım. Kusura bakmayın, yardımcı olmaya gelmiştim en basında aslında yegenimde gördüklerimden sonra ama her cocuk farklı bir birey. Sadece sabır ve dik durus göstermeniz gerekiyor bir süre sanıyorum.

Valla bizim korkmaya cesaretimiz yoktur muhtemelen. Bir kaka eli terlikli anneden daha korkunç olamaz. Biz yeni nesil anneler o kadar düşünüyor ve doğru yapmaya uğraşıyoruz ki beceriksiz olduk iyice.

Yol gosteremem ama, oğlum lazimliga kakasini bezi bıraktıktan 21 gün sonra yaptı.

Cisi de hemen öğrendi, ama onu da lazimliga yaptıktan sonra yere dökerdi 😂😂
Yapmaması gerektiğini bilir ama zevkle yapardi 😆

Ama benimki 23 aylikti ya, 46 aylık koca sipaya da daha az tahammül eder insan..

Velhasıl, üstüne de bassa, başından aşağı da dökse, bir şekil de öğrenecek.

Size de o zaman zarfında bol sabır sakinlik sükunet diliyorum 😊😊

ben oğlumu çıplak olarak dolaştırdım çiş eğitimi döneminde.. gerçi kendi de giymek istemiyordu..
balkonda havuzunda oyuncakları yüzdürürken (kendi dışarıda, oyuncaklar suda) yapıverirdi kakayı. Aferin oğlum kakasını yapmış der, alırdım kürekle.. çişini ise bir yerlere isabet alıp, geri sayımla yapardı.. banyoda küvetin giderine, bahçede ağaçların dibine (sulayalım diyerek)... 3,2,1 başlaaa...
bu aşamaya gelene kadar bir müddet ortalığa çiş yaptı elbette.. belki ben sabırlı olsam daha kısa sürerdi. ben kızdıkça çocuk inatla söylemedi çişini. gayet de farkındaydı, bu süreçte gece hiç bez bağlamadım, hiç de altına yapmadı (birkaç kaçak hariç).
bir müddet sonra çişi / kakayı söyledi ama klozete veya lazımlığa oturmayı reddetti hep.. 2 ay sonra ilk defa yabancı birinin evinde klozete oturdu kakası gelince

Valla bizim korkmaya cesaretimiz yoktur muhtemelen. Bir kaka eli terlikli anneden daha korkunç olamaz. Biz yeni nesil anneler o kadar düşünüyor ve doğru yapmaya uğraşıyoruz ki beceriksiz olduk iyice.
Evet biz cok düşünüyoruz aslında ben sizi cok iyi anlıyorum. Herseyi dogru yapalım, arastıralım falan ama acaba Biraz da akısına mı bıraksanız. (Bu konuda demiyorum elbette =)

Idrak lütfen yanlış anlama ama neden böyle geç kaldın? 46 ay 4yas demek nerdeyse.
Benim sıpa da altına kaçırıyor yavaş yavaş alışacaklar insallah. Sen kızma, ısrarla anlatmaya devam et annesi.

Geçen yaz denediğimde aşırı tepki verdi. Ağlamak, lazımlığa fırlatıp atmak, öfke krizine girmek gibi. O yüzden zorlamadım. Kışın zaten zordu. Haliyle bu yaza kaldı. Ondan önceki yaz zaten konuşamıyordu ve çok hırçındı.

Merhaba hatunlar.
Pek sevgili analar, "kakamız mı geldi yoksa, hanimiş kakişimiz" demekten çok korkuyorum. Kaka bizim değil, onun çünkü. Kakiş ise evlerden ırak.
Şimdiden tüm fikirler için teşekkürler efem.
Öncelikle her tuvalet yaptığında saate bakın mümkünse not alın. Aynı saatlerde tuvalet için hazır olursunuz.
Biz duvara çizelge yapmıştık. Her kakasını yapan kendi bölümüne bir çizgi atıyordu. Gün sonunda çizgisi çok olan kazanıyordu. Ve her zaman çocuk kazanıyor. Siz sticker ile de yapabilirsiniz eğer çizgi yapamazsa veya eğlenceli olsun diye.
Kazanana dondurma , oyuncak veya ne seviyorsa öyle ödüller verebilirsiniz.
Bir de tuvalete yapınca aşırı seviniyorduk. Babası ile deli gibi övüyorduk.

Back