Temel Cilt Bakımı Reçeteleri
Sebze, meyve ve çiçekleri kullanarak, toprak, kil ve sudan faydalanarak doğal reçetelerle sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olabilirsiniz. Kil maskeleri, bitkisel çaylar, buz küpleri, kompresler, buhar banyosu, bitkisel çözeltiler için temel tarifler...
Kil maskeleri
Kil cilt bakımında çok yönlü bir madde. Derin bir temizleyici olarak kil, kiri epidermisin derinliklerinden çıkarır. Besleyici olarak kil, sağlıklı cildin devamlılığı için önemlidir. Temizleyici ve sıkılaştırıcı olarak, en çok limon suyu veya su içeren katkı maddeleri ile etkili olur. Terapi kil, aynı zamanda antiseptik, anti iltihabik ve analjeziktir.
Kozmetik amaçlar için üç çeşidi bulunur: Beyaz, yeşil ve kırmızı kil... Onu süpermarketlerde ya da aktarlarda bulabilirsiniz. Bulabilirseniz, toz şeklinde alın. Su veya herhangi bir başka sıvıyı hızla emerek ve mavi-yeşil deniz yosunu gibi diğer katı katkı maddeleriyle, doğranmış otlar veya meyve veya sebze püreleriyle karışarak kolay kullanılır.
Küçük yumrular halinde satılan kili, önce blender veya kahve öğütücüsü içinde kendiniz toz haline getirmezseniz, karışması biraz daha uzun sürer.
Kil, macun olarak kullanıma hazır şekilde de satılır. Bu oldukça zaman kazandırıcı olsa da yapabileceğiniz maske çeşitliliğini sınırlar, çünkü bazı reçeteler kil sıvı hale gelmeden önce diğer katkı maddeleri ilavesini gerektirir. Ayrıca, nispeten daha pahalıdır.
Kil maskesi yapmak
Gerekli kil miktarı dinlenmiş mineral su ile kaplanır ve karıştırmadan 30 dakika dinlenmeye bırakılır. Musluk suyu veya klor içeren herhangi bir su kullanmayın. Bütün su emilene kadar karıştırmamak önemlidir çünkü, erken karıştırırsanız maskeniz pütürlü ve yapışkan olur.
Bütün su iyice emilince malzemelerinizi iyice karıştırmalısınız. Karışım rahatlıkla uygulanabilecek kadar kalın, macun yoğunluğunda olmalıdır. Çok sıvı olursa yapışmaz, çok kalın olursa cilde derinden nüfuz etmez. Çok ince olan karışıma az miktarda kil ilave etmek yeterince kolaydır fakat, çok kalın olan macuna daha fazla su ilave etmek dikkat ister. Bu durumda her seferinde karıştırarak, azar azar su ilave etmek gerekir.
Kile diğer maddeler ilave edilecekse bunun bu aşamada yapılması tercih edilir fakat, yağ veya yağ karışımının kuru kile eklenmesi en iyisidir. Reçetelerin bazılarında dinlendirilmiş şişe suyu yerine meyve veya sebze suları kullanılır.
Maske ve losyonların uygulanması
* Kendinize sessiz bir zaman ve yer bulun. Saçınıza bant takın ve makyajınızı bütünüyle çıkartın. Cildinizi pamuk ve dinlenmiş şişe suyu, bitkisel çaylar, sulu bitkisel çözelti veya basit temizleme reçeteleri kullanarak dikkatlice temizleyin.
* Masajla ya da aynada korkutucu yüzler yaparak yüz kaslarınızı gevşetin.
* Yüzünüzü 1-2 dakika sıcak su kabının üstünde, buhara tutun. İki dakika sıcak kompres uygulayın. Böylece gözenekleriniz açılır, maske daha derine nüfuz edebilir.
* Maskeyi parmaklarınız veya pamukla, göz çevreleriniz hariç, uygulayın. Meyve veya yumurta maskeleri, genelde çok sıvıdır. İkinci katı birkaç dakika sonra, ilk kat biraz kuruduğunda uygulayın.
* Maskeyi temizleme vakti gelinceye kadar yüzünüzü hareket ettirmeyin.
* Maskeyi, alından aşağıya doğru, göze hiçbir şeyin değmediğinden emin olarak çıkartın. Hafif meyve maskeleri pamukla kolayca çıkar. Kil maskelerinde kili yumuşatmak için önce yüzü durulamak gerekecektir.
* Gözenekleri kapatmak için uygun yerlere sulu bitkisel çözeltileri, sprey veya pamukla veya parmakla hafifçe vurarak uygulayın.
Birçok metal, kil, meyve veya sebze sularıyla temas ettiğinde paslanır. Bu nedenle metal karıştırma kapları, kaşık veya spatula kullanmayın. Maske içinde ılık su kullanılabilir, ancak karışımı ısıtmayın. Maskelerin, kullanımdan hemen önce hazırlanması, en iyisidir.
Bitkisel çaylar
Bitkisel çayların çoğu, uzun süreli doğal cilt programında faydalıdır; temizleme ve sıkılaştırma nitelikleri vardır. Hepsi, her cilt tipi için uygundur.
Altıncık (marigold çiçeği): Antiseptik, mantara, iltihaba karşı ve iyileştirici. Tek başına veya yarı yarıya lavanta veya papatya karışımı ile kullanın.
Papatya çiçeği: Sık sık rahatsız olan cilt için en iyi mantar, iltihap önleyici, temizleyicidir. Çayı göz çevresindeki nazik cilt için özellikle tavsiye edilir.
Mürver çiçeği: Sıkılaştırıcı, iltihaba karşı etkili, temizleyici.
Lavanta çiçeği: İltihaba karşı, temizleyici. Lavanta hafif bir kuruma yapar.
Ihlamur çiçeği: Papatyaya benzer, çok serinleticidir. Sıkılaştırıcı, iltihaba karşı etkisi yaşlanan cilt için iyidir.
Ebegümeci: İltihaba karşı, serinletici.
Nane: İyi bir temizleyici ve sıkılaştırıcıdır.
Biberiye: Antiseptik, havalandırıcı ve canlandırıcı; kan damarlarında kan dolaşımını artırır. Biberiyeyi tek başına veya daha fazla sıkılaştırıcı etki için beyaz civan perçemi ile yarı yarıya karıştırarak kullanın.
Kekik: Güçlü bakteri karşıtı etki: Sivilce veya enfekte egzama için cildi yıkamak faydalıdır. Tek başına veya sakinleştirmek, iyileştirmek için papatya ve/veya altıncık ile eşit oranlarda kullanın.
Beyaz civan perçemi: Yaşlanan ve hasarlı ciltler için iyi bir temizleyici, sıkılaştırıcı, antiseptiktir.
Çay hazırlamak: 250 mililitre kaynar suya bir büyükçe yemek kaşığı doğranmış kuru ot kullanın. Orta büyüklükte bir kupaya otları ağzına kadar doldurun. Demi 10 dakika bekletin, sıvıyı süzün ve kullanmadan önce soğumaya bırakın. Pamuk ile uygulayın ve doğal kurumaya bırakın.
Buz küpleri için çaylar
Bir çayın raf ömrü yaklaşık 12 saattir. Ancak, süzülmüş ve soğumuş çay buz kalıplarında dondurulabilir ve buzlukta 1-3 ay saklanabilir. Bu küpleri için papatya, lavanta, ıhlamur çiçeği ve biberiye çayları tavsiye edilir. Bazı sulu bitkisel çözeltiler de buz küpleri yapmak için demlenebilir. Her 100 mililitre dinlendirilmiş şişe suyuna bir yemek kaşığı sulu bitkisel çözelti kullanın.
Serinletici ve sulandırıcı etki için küpü direkt olarak cilde, boyna ve kollara sürün.
Kompres için çaylar
Kompresler de iltihaplanmayı serinlettiği gibi- kan dolaşımını artırarak, gözenekleri kapatarak cildi sıkılaştırır. Özellikle kuru, yaşlanan veya hasarlı cilt için iyidir.
Kompres için, iki geniş kaba, iki banyo havlusuna veya pazene ihtiyacınız olacak. Yukarıda saydığımız kurutulmuş otlarda bir büyükçe yemek kaşığı ve bir yemek kaşığı limon suyunu bir kaba yerleştirin ve üç kupa kaynamış su dökün. 15 dakika demlenmeye bırakın. İkinci kaba bir litre soğuk su ve bir yemek kaşığı sirke dökün. Soğutmak için az miktarda buz küpleri ekleyin.
Havlulardan birini sıcak çaya batırın ve havluyu yüzünüze sermeden ve bir dakika yüzünüzde bekletmeden önce fazla suyunu sıkın. Birinci havluyu çıkarın ve diğer havluyu hemen soğuk su kabına daldırın. Aynı şekilde yüze uygulayın ve yine bir dakika bekleyin. Sıcak ve soğuk kompres işlemini iki kez tekrarlayın. Gözenekleri kapatmak için soğuk kompresle tamamlayın. Gülsuyu ile parmak uçlarınızla teninize hafifçe vurarak bitirin ve doğal kurumaya bırakın.
Buhar
Cildi derinden temizlemenin geleneksel bir yolu, yüzü zaman zaman birkaç dakika buhara tutmaktır. Buhar, kir ve hava kirliliğini ciltten etkili bir şekilde çıkarır akat, aynı zamanda doğal yağları da çıkarır. Bu nedenle bu teknik, yağlı ciltlerde veya sivilce problemi olan birinde mükemmel sonuçlar getirse de, birçok cilt için uzun vadede kurutma etkisi vardır. Buhar bu nedenle kuru veya yaşlanan ciltte çok az kullanılır.
(Cildinizi buhara çok fazla tutarsanız gözenekler çok fazla açılır ve sarkmalar oluşur.Aynı şekilde asla akneli cildi buhara tutmamalısınız.Sivilceleri ve siyah noktaları buhardan sonra sıkmayınız daha kötü sonuçlara sebep olur)
Buhar banyosu
1 litre kaynar su koyduğunuz geniş bir kap ve orta boy bir havluya ihtiyaç duyacaksınız. Kabın önüne oturun, başınızı havlu ile kaplayın ve yüzünüzü önerilen süre kadar buharda tutun. Sonra yüzünüzü pamuk ile veya havlu ile kurutun ve gülsuyu ile temizleyin. Doğal kurumaya bırakın.
Buharın faydasını, kaynar suya iki damla papatya, solucan otu, lavanta, gül otto veya çay ağacı bitkisel yağ damlatarak artırılabilir. Kuruladıktan sonra altıncık taşıyıcısı içinde sulandırılmış aynı yağı cilt üzerine ince bir tabaka uygulayın.
Sulu bitkisel çözeltiler
Hidroseller veya çiçekli sular olarak da bilinen sulu bitkisel çözeltiler, buğu damıtma ürünleridir. İlgili bitkisel yağlardan daha az yoğun olmalarına rağmen, onlara benzer özellikler taşırlar. Suda çözülebilen aktif maddelerle zenginleştirilmişlerdir.
Cildi temizlemek, gözenekleri sıkılaştırmak, cildi sulandırmak ve cildin pH dengesi için faydalıdırlar. Temizlik veya beslenme maskelerinin arkasından temizleyici / sıkılaştırıcı olarak tavsiye edilirler. Çoğu ayrıca, bakteri ve mikroba karşı etkilidir.
Sulu bitkisel çözeltileri kullanmak
Sulu bitkisel çözeltiler yüze günde iki kez uygulanabilir. Pamuk ile veya sprey şişesinde kullanın, fakat gözlerinizi koruyun. Doğal korumaya bırakın. Sulu bitkisel çözeltiler ayrıca, banyo suyuna da genel cilt toniği olarak, üç yemek kaşığı katılabilir ve bazen de kil maskesi hazırlarken suyun yerini tutabilir.
Papatya: Bütün cilt tipleri için uygundur. İltihaplara karşı çok yumuşaktır, sakinleştirici ve temizleyicidir, aşırı güneş ve rüzgara karşı iyi gelir.
Adaçayı: Kuru ve yaşlanan cilt için uygundur; düzensiz hormon seviyesi ve menopoza bağlı cilt problemleri içindir.
Mısır çiçeği: Birçok sulu bitkisel çözeltinin tersine genelde göz çevresinde kullanılır, gözleri yakmaz. Papatya ile benzer özelliklere sahiptir.
Lavanta: Bütün cilt tiplerine uygundur ancak hafif kuruma yapar. Serinletici, iltihaplara karşı, güneş ve rüzgar yanığına karşı ve saç toniği olarak iyidir.
Portakal çiçeği: Bütün cilt tiplerine özellikle kuru veya hassas ciltlere uygundur; iltihaplara karşı, kırmızı kabarıklıklar için iyidir.
Biberiye: Bütün cilt tiplerini dengelemek ve gözenekleri temizlemek ve sıkılaştırmak için ve saç için mükemmeldir, dolaşımı hızlandırır.
Gülsuyu: Bütün cilt tiplerine, özellikle yaşlanan ciltlere uygundur, dengeleyici, temizleyici ve sıkılaştırıcıdır.
Cadı fındığı: Bütün cilt tiplerine uygundur; yumuşak bir sıkılaştırıcıdır.
Kozmetik sirke
Sirke cildi sulandıran, küçük kılcal damarlar içindeki kan dolaşımını hızlandıran bir etkiye sahiptir. Ayrıca antiseptiktir ve enfeksiyona neden olan bakteri, virüs veya mayaların hızla çoğalmasına engel olur. Cilt yüzeyindeki aşırı yağlı bezeleri çözer ve pullanma veya soyulma durumlarını azaltır. Sirke, cildin pH seviyesini düzenler.
Kullanacağınız her bitkiyi, kullanmadan önce iki gün kurutun. Kurutulmuş bitkiyi ölçün ve karıştırın ve sonra sirkeyi ve bitkisel yağları ekleyin. Tamamen sıvılardan oluşan kozmetik sirkeler, sadece bir kez kullanılabilir. Bitki içerenler dinlenmeye bırakılmalıdır. Sonra vidalı kapaklı bir kavanozda hazırlayın ve bir pencere eşiğine bırakın, süzün ve şişeleyin. Bir çay kaşığı kozmetik sirkeyi yüzünüzü yıkamak için dinlenmiş şişe suyuna ilave edin veya banyo suyuna 3-4 yemek kaşığı dökün.
Lavanta, biberiye ve gül ağacı
Sirke: 500 mililitre iyi kalite beyaz şarap veya elma sirkesi
Bitkisel yağlar: 3 mililitre lavanta, 3 mililitre biberiye ve 2 mililitre gül ağacı
Ve: 2 yemek kaşığı gliserin
Altıncık ve mürver çiçeği
Bitki: 50 gram altıncık çiçekleri ve 75 gram mürver çiçekleri
Sirke: Bir litre iyi kalite beyaz şarap veya elma sirkesi
Dinlenme: İki hafta
Lavanta, gül, karanfil ve ıhlamur
Bitki: Lavanta çiçeği, gül yaprağı, karanfil ve ıhlamur çiçeklerinin her birinden 30 gram
Sirke: Bir litre iyi kalite beyaz üzüm veya elma sirkesi
Dinlenme: İki hafta
Tüm ciltler için bakım bilgileri
* Yağlı bölgeleri veya karışık ciltteki sivilceli bölgeleri yağdan arındırıcı maddelerle temizlemeye çalışmayın.
* Cildinizi çok etkili veya yüksek dereceli alkol içerikli ürünlerle temizlerseniz, yağ bezleriniz buna daha fazla yağ üreterek tepki gösterir.
* Cildiniz kuruysa, yüzünüzü soğuk suyla yıkamayın. Gözenekler kapanır ve cildiniz daha fazla kurur.
* Cildin kendisini yenileyebilmesi için, haftada bir, iki kere, cilde uygun yüz maskeleri uygulamalısınız. Peeling yöntemi de, cildin sertleşmesini önler.
Bia Haber