Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Arkadaşlar,
sizlerin bilgilerinden faydalanmak istediğim birkaç nokta var.
1. Ben "buyurun" diye yazılır diye biliyorum, fakat birçok yerde "buyrun" şeklinde yazıldığını görüyorum.
2. Cümle sonunda üç nokta, soru veya ünlem işaretinden önce mi, sonra mı kullanılır?
Örnek:
En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz..?
mi, yoksa
En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz?..
mi?
3. Soru veya ünlem işaretiyle birlikte üç nokta kullanacağım zaman iki nokta olarak mı kullanmalıyız?
4. İngilizcede "how often?", Almancada "wie oft?"un Türkçesi nedir? (Ne sıklıkta? Ne kadar sık? Hangi sıklıkta? Ne sıklıkla?...)
Bugünden itibaren ben de aranıza katılmış bulunuyorum...
Yaşasın anadilim,yaşasın TÜRKÇEM...
yorgun savaşçım;
Bildiğim kadarıyla cevaplamak isterim;
1. Buyurun kelimesinin kökü buyurmak fiilinden gelir. Ama sonuna ek geldiği için arada -u harfi düşmüş. Bu yüzden buyrun olarak kullanılıyor.
2. ve 3. Üç nokta tamamlanmamış cümlelerin sonuna ya da alıntılarda başta olmayan kelimelerin yerinde kullanılır. Yani;
"En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz?" gibi bir cümlede üç nokta kullanılmamalıdır.
Yani 3 nokta adı verilen noktalama işareti birmemiş bir cümlede kullanıldığından yanına soru işareti veya ünlem kullanılmaz.
4. Hiç bir bilgim yok..fisfisfis
Naçizane bildiklerimden ibaret olanları yazdım. Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.
a.s.
yorgun savaşçım;
Bildiğim kadarıyla cevaplamak isterim;
1. Buyurun kelimesinin kökü buyurmak fiilinden gelir. Ama sonuna ek geldiği için arada -u harfi düşmüş. Bu yüzden buyrun olarak kullanılıyor.
2. ve 3. Üç nokta tamamlanmamış cümlelerin sonuna ya da alıntılarda başta olmayan kelimelerin yerinde kullanılır. Yani;
"En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz?" gibi bir cümlede üç nokta kullanılmamalıdır.
Yani 3 nokta adı verilen noktalama işareti birmemiş bir cümlede kullanıldığından yanına soru işareti veya ünlem kullanılmaz.
4. Hiç bir bilgim yok..fisfisfis
Naçizane bildiklerimden ibaret olanları yazdım. Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.
a.s.
4. madde için düzeltme yapmak istiyorum essmeraldam
Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için kullanılır
hadi be!...
veya
_Kim o?
_Benim!...
gibi
4. madde için düzeltme yapmak istiyorum essmeraldam
Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için kullanılır
hadi be!...
veya
_Kim o?
_Benim!...
gibi
sevgili essmeralda ve cinsilatif,
teşekkür ederim cevaplarınız için. a.s.
1. tdk'da ve diğer birçok sitede arama yaptım, ama bu "buy(u)run!" konusunu bulamadım. düşünüyorum, düşünüyorum "emir kipi" kullanırken başka ses düşmesi olan bir örnek bulamıyorum. hani ses değişimi oluyor, "gidin!" diye ama :uhm:
2. a.s Benim de kafam şimdi çalıştı, aslında o cümle "En çok hangi ülkeyi görmek ... istersiniz?" şeklinde olabilir olsa olsa sanırım.
(En çok hangi ülkeyi görmek, orada nereyi görmek, nerede kalmak vb devam edecek soruları belirtmek için.)
:uhm: Yine kafam karıştı. "En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz ...(sonra devam eden sorular olabilir de okuyucunun hayal gücüne bırakılmış olabilir mi, acaba? :uhm:)
kafamçokkarıştı imla hatalarını tararken, tdk başta olmak üzere bir sürü sitede bu konuları okuyunca kafam karıştı iyice kafamçokkarıştı
Aklımı karıştıran yazılardan bir alıntı daha size arkadaşlar :
Ünlemden sonra üç nokta yerine iki nokta konulması yeterlidir. diyor.
Ben şimdiye kadar hep 3 nokta koydum cinsilatif'in yazdığı gibi. Bu "yeterlidir"i, yani 3 de olabilir, 2 de şeklinde yorumlayabilir miyiz?
evet doğru ben bunu atlamışım cinsilatifim.
sağol düzeltmen için :1hug:
yorgun savaşçım;
Zaten tdk ısrarla en anlaşılmaz şekilde hazırlıyor herşeyini.
Ama benim anladığım 3 nokta ve 2 nokta aynı anlamda kullanılıyor demek ki.
Valla ben şimdiye kadar hiç 2 nokta duymamıştım, iyi olduCADIARZU öğrendiğim.
Ben sadece keyfi olarak cümlelerin sonuna 2 nokta koyarım bazen o kadar..
essmeraldam,
kendi kafam karıştığından senin de kafanı karıştırmayayım tdk sitesinden ayrıca:
UYARI: Üç nokta yerine iki veya daha çok nokta kullanılmaz. diye de bir uyarı var.
yani iki noktayı, ünlemden sonra !..şeklinde yazmışlar. sadece iki nokta ya da daha çok nokta olmamalı yani. şöyle örnek vermişler:
— Sen misin, Ali usta?
— Benim!..
— Ne arıyorsun bu vakit buralarda?
— Hiç...
tdk nın bazı durumlarda kendiyle çeliştiği oluyor
3 nokta;noktalama işaretleri başlığı altında açıklanır
noktalama işaretlerine bakınca da 2 nokta diye bi başlık bulamayız
valla 3 noktayı ben kafama göre kullanırım.bazen nokta yerine bile
nokta,okurken nefes alma süresidir ya ben 3 noktayla derin nefes al öyle oku demek isterim
tamamen kendi uydurmam
sonuçta edebi bi şey yazmıyorum.ben de oynuyorum noktalama işaretleriyle
buyruna gelince;hiç dikkatimi çekmemişti nasıl yazıldığı veya ben nasıl yazıyorum
galiba buyrun yazıyorum
bak kafam karıştı benimde.
ay yok ben nokta işinin içinden çıkamayacağım o zaman.
iki noktayı zaten kullanacağımı sanmıyoum, çünkü tam olarak anlamış değilim amacınıfisfisfis
Arkadaşlar kk da gördüğümüz yanlış yazılmış kelimelerin doğru yazımını burda paylaşsak nasıl olur:uhm:
Az önce gördüm;
"nacizane " yazılmıştı; doğrusu " naçizane " olacak...
Sizler de buna benzer örnekler yazın , öğrenelim doğrusunuyerimsenibena.s.
Kadın sitesi diyince küçük harf büyük harfe dikkat ederler dedim, Türkçe'yi doğru kullanırlar dedim, derli toplu olur dedim ama sizler kadar dağını da görmedim. Pasaklılar ordusu...