Güzel Türkçe Fanatikleri Kulübü

Bie yeri yanlış işaretlemişim orada hata yoktu... Duyurulur..

Küçük bir operasyon olan onur üyemiz Anuşka İzmir Çiğlideki Özel Kent Hastanesi 3117 numaralı odada yatıyor. İlgilenen arkadaşlara duyrulur.

Sevgili Anuşka hanıefendiye acil şifalar diler, bizleri haberdar eden CimcimeCeydaya da teşekkürlerimi sunarım.

Haber verdiğin için sağol ceydacığım.Geçmiş olsun Anuşka,Allah acil şifalar versin.

Arkadaşlar,
sizlerin bilgilerinden faydalanmak istediğim birkaç nokta var.

1. Ben "buyurun" diye yazılır diye biliyorum, fakat birçok yerde "buyrun" şeklinde yazıldığını görüyorum.

2. Cümle sonunda üç nokta, soru veya ünlem işaretinden önce mi, sonra mı kullanılır?
Örnek:

En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz..?
mi, yoksa

En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz?..
mi?

3. Soru veya ünlem işaretiyle birlikte üç nokta kullanacağım zaman iki nokta olarak mı kullanmalıyız?

4. İngilizcede "how often?", Almancada "wie oft?"un Türkçesi nedir? (Ne sıklıkta? Ne kadar sık? Hangi sıklıkta? Ne sıklıkla?...)

Arkadaşlar,
sizlerin bilgilerinden faydalanmak istediğim birkaç nokta var.

1. Ben "buyurun" diye yazılır diye biliyorum, fakat birçok yerde "buyrun" şeklinde yazıldığını görüyorum.

2. Cümle sonunda üç nokta, soru veya ünlem işaretinden önce mi, sonra mı kullanılır?
Örnek:

En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz..?
mi, yoksa

En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz?..
mi?

3. Soru veya ünlem işaretiyle birlikte üç nokta kullanacağım zaman iki nokta olarak mı kullanmalıyız?

4. İngilizcede "how often?", Almancada "wie oft?"un Türkçesi nedir? (Ne sıklıkta? Ne kadar sık? Hangi sıklıkta? Ne sıklıkla?...)

yorgun savaşçım;
Bildiğim kadarıyla cevaplamak isterim;

1. Buyurun kelimesinin kökü buyurmak fiilinden gelir. Ama sonuna ek geldiği için arada -u harfi düşmüş. Bu yüzden buyrun olarak kullanılıyor.

2. ve 3. Üç nokta tamamlanmamış cümlelerin sonuna ya da alıntılarda başta olmayan kelimelerin yerinde kullanılır. Yani;

"En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz?" gibi bir cümlede üç nokta kullanılmamalıdır.

Yani 3 nokta adı verilen noktalama işareti birmemiş bir cümlede kullanıldığından yanına soru işareti veya ünlem kullanılmaz.

4. Hiç bir bilgim yok..fisfisfis

Naçizane bildiklerimden ibaret olanları yazdım. Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.

a.s.

Bugünden itibaren ben de aranıza katılmış bulunuyorum...

Yaşasın anadilim,yaşasın TÜRKÇEM...

yorgun savaşçım;

1. Buyurun kelimesinin kökü buyurmak fiilinden gelir. Ama sonuna ek geldiği için arada -u harfi düşmüş. Bu yüzden buyrun olarak kullanılıyor.

2. ve 3. Üç nokta tamamlanmamış cümlelerin sonuna ya da alıntılarda başta olmayan kelimelerin yerinde kullanılır. Yani;

"En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz?" gibi bir cümlede üç nokta kullanılmamalıdır.

Yani 3 nokta adı verilen noktalama işareti birmemiş bir cümlede kullanıldığından yanına soru işareti veya ünlem kullanılmaz.

Naçizane bildiklerimden ibaret olanları yazdım. Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.

a.s.

4. madde için düzeltme yapmak istiyorum essmeraldam
Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için kullanılır
hadi be!...
veya
_Kim o?
_Benim!...

gibi

sevgili essmeralda ve cinsilatif,
teşekkür ederim cevaplarınız için. a.s.

yorgun savaşçım;

a.s.

1. tdk'da ve diğer birçok sitede arama yaptım, ama bu "buy(u)run!" konusunu bulamadım. düşünüyorum, düşünüyorum "emir kipi" kullanırken başka ses düşmesi olan bir örnek bulamıyorum. hani ses değişimi oluyor, "gidin!" diye ama :uhm:

2. a.s Benim de kafam şimdi çalıştı, aslında o cümle "En çok hangi ülkeyi görmek ... istersiniz?" şeklinde olabilir olsa olsa sanırım.

(En çok hangi ülkeyi görmek, orada nereyi görmek, nerede kalmak vb devam edecek soruları belirtmek için.)

:uhm: Yine kafam karıştı. "En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz ...(sonra devam eden sorular olabilir de okuyucunun hayal gücüne bırakılmış olabilir mi, acaba? :uhm:)

kafamçokkarıştı imla hatalarını tararken, tdk başta olmak üzere bir sürü sitede bu konuları okuyunca kafam karıştı iyice kafamçokkarıştı

hadi be!...
veya
_Kim o?
_Benim!...

gibi

Aklımı karıştıran yazılardan bir alıntı daha size arkadaşlar :eek::

Ünlemden sonra üç nokta yerine iki nokta konulması yeterlidir. diyor.

Ben şimdiye kadar hep 3 nokta koydum cinsilatif'in yazdığı gibi. Bu "yeterlidir"i, yani 3 de olabilir, 2 de şeklinde yorumlayabilir miyiz?

Son düzenleme:
hadi be!...
veya
_Kim o?
_Benim!...

gibi

evet doğru ben bunu atlamışım cinsilatifim.
sağol düzeltmen için :1hug:

sevgili essmeralda ve cinsilatif,
teşekkür ederim cevaplarınız için. a.s.

1. tdk'da ve diğer birçok sitede arama yaptım, ama bu "buy(u)run!" konusunu bulamadım. düşünüyorum, düşünüyorum "emir kipi" kullanırken başka ses düşmesi olan bir örnek bulamıyorum. hani ses değişimi oluyor, "gidin!" diye ama :uhm:

2. a.s Benim de kafam şimdi çalıştı, aslında o cümle "En çok hangi ülkeyi görmek ... istersiniz?" şeklinde olabilir olsa olsa sanırım.

(En çok hangi ülkeyi görmek, orada nereyi görmek, nerede kalmak vb devam edecek soruları belirtmek için.)

:uhm: Yine kafam karıştı. "En çok hangi ülkeyi görmek istersiniz ...(sonra devam eden sorular olabilir de okuyucunun hayal gücüne bırakılmış olabilir mi, acaba? :uhm:)

kafamçokkarıştı imla hatalarını tararken, tdk başta olmak üzere bir sürü sitede bu konuları okuyunca kafam karıştı iyice kafamçokkarıştı

Aklımı karıştıran yazılardan bir alıntı daha size arkadaşlar :eek::

Ünlemden sonra üç nokta yerine iki nokta konulması yeterlidir. diyor.

Ben şimdiye kadar hep 3 nokta koydum cinsilatif'in yazdığı gibi. Bu "yeterlidir"i, yani 3 de olabilir, 2 de şeklinde yorumlayabilir miyiz?

yorgun savaşçım;
Zaten tdk ısrarla en anlaşılmaz şekilde hazırlıyor herşeyini.
Ama benim anladığım 3 nokta ve 2 nokta aynı anlamda kullanılıyor demek ki.
Valla ben şimdiye kadar hiç 2 nokta duymamıştım, iyi olduCADIARZU öğrendiğim.
Ben sadece keyfi olarak cümlelerin sonuna 2 nokta koyarım bazen o kadar..

iki nokta mı :1shok:
İlk defa duydum bunu! Öğrendiğim iyi oldu ama.

evet doğru ben bunu atlamışım cinsilatifim.
sağol düzeltmen için :1hug:

yorgun savaşçım;
Zaten tdk ısrarla en anlaşılmaz şekilde hazırlıyor herşeyini.
Ama benim anladığım 3 nokta ve 2 nokta aynı anlamda kullanılıyor demek ki.
Valla ben şimdiye kadar hiç 2 nokta duymamıştım, iyi olduCADIARZU öğrendiğim.
Ben sadece keyfi olarak cümlelerin sonuna 2 nokta koyarım bazen o kadar..

essmeraldam,
kendi kafam karıştığından senin de kafanı karıştırmayayım :eek: tdk sitesinden ayrıca:

UYARI: Üç nokta yerine iki veya daha çok nokta kullanılmaz. diye de bir uyarı var.

yani iki noktayı, ünlemden sonra !..şeklinde yazmışlar. sadece iki nokta ya da daha çok nokta olmamalı yani. şöyle örnek vermişler:

— Sen misin, Ali usta?

— Benim!..

— Ne arıyorsun bu vakit buralarda?

— Hiç...

essmeraldam,
kendi kafam karıştığından senin de kafanı karıştırmayayım :eek: tdk sitesinden ayrıca:

UYARI: Üç nokta yerine iki veya daha çok nokta kullanılmaz. diye de bir uyarı var.

yani iki noktayı, ünlemden sonra !..şeklinde yazmışlar. sadece iki nokta ya da daha çok nokta olmamalı yani. şöyle örnek vermişler:

— Sen misin, Ali usta?

— Benim!..

— Ne arıyorsun bu vakit buralarda?

— Hiç...

ay yok ben nokta işinin içinden çıkamayacağım o zaman.
iki noktayı zaten kullanacağımı sanmıyoum, çünkü tam olarak anlamış değilim amacınıfisfisfis

tdk nın bazı durumlarda kendiyle çeliştiği oluyor

3 nokta;noktalama işaretleri başlığı altında açıklanır
noktalama işaretlerine bakınca da 2 nokta diye bi başlık bulamayız

valla 3 noktayı ben kafama göre kullanırım.bazen nokta yerine bile
nokta,okurken nefes alma süresidir ya ben 3 noktayla derin nefes al öyle oku demek isterim
tamamen kendi uydurmam
sonuçta edebi bi şey yazmıyorum.ben de oynuyorum noktalama işaretleriyle

buyruna gelince;hiç dikkatimi çekmemişti nasıl yazıldığı veya ben nasıl yazıyorum
galiba buyrun yazıyorum
bak kafam karıştı benimde.

tdk nın bazı durumlarda kendiyle çeliştiği oluyor

3 nokta;noktalama işaretleri başlığı altında açıklanır
noktalama işaretlerine bakınca da 2 nokta diye bi başlık bulamayız

valla 3 noktayı ben kafama göre kullanırım.bazen nokta yerine bile
nokta,okurken nefes alma süresidir ya ben 3 noktayla derin nefes al öyle oku demek isterim
tamamen kendi uydurmam
sonuçta edebi bi şey yazmıyorum.ben de oynuyorum noktalama işaretleriyle

buyruna gelince;hiç dikkatimi çekmemişti nasıl yazıldığı veya ben nasıl yazıyorum
galiba buyrun yazıyorum
bak kafam karıştı benimde.

itinayla kafa karıştırılır kaydirigubbakcemile3 ya tek suçlu "imla hatalarını bildirme" topic'i aslında yerimseniben artık orada gözüme batanları nette araştırmaktan, daha önce neyi nasıl yazardım, onu bile hatırlayamıyorum :bbo: ben kimim? neredeyim? burada işim ne? delikafadulden

ben buyurun olarak yazıyordum, ama internette o kdar çok yerde "buyrun" olarak gördüm ki, doğrusu "buyrun" olabilir diye düşünmeye başladım. Bir kitap vardı, onu bulsam elki vardır ama, "Türkçe Off" Feyza Hepçilingirler!di yazarı galiba.

kafamçokkarıştı kafamçokkarıştı kafamçokkarıştı

ay yok ben nokta işinin içinden çıkamayacağım o zaman.
iki noktayı zaten kullanacağımı sanmıyoum, çünkü tam olarak anlamış değilim amacınıfisfisfis

sorma canım, ben de! içime sinene kadar :1no2: artık okuduğum kitaplarda, kelimele yazımlarının yanı sıra, noktalara da dikkat eder oldum kaydirigubbakcemile3

Arkadaşlar kk da gördüğümüz yanlış yazılmış kelimelerin doğru yazımını burda paylaşsak nasıl olur:uhm:

Az önce gördüm;

"nacizane " yazılmıştı; doğrusu " naçizane " olacak...

Sizler de buna benzer örnekler yazın , öğrenelim doğrusunuyerimsenibena.s.

Arkadaşlar kk da gördüğümüz yanlış yazılmış kelimelerin doğru yazımını burda paylaşsak nasıl olur:uhm:

Az önce gördüm;

"nacizane " yazılmıştı; doğrusu " naçizane " olacak...

Sizler de buna benzer örnekler yazın , öğrenelim doğrusunuyerimsenibena.s.

Bence güzel olur! Daha önceki sayfalarda da genel yazım yanlışlarıyla ilgili notlar var, haberin olsun pespembe yerimseniben

Benim en çok rastladıklarım:
1.gözaltı ve göz altı farkı
"gözaltı" gözetim anlamında kullanılıyor.

"göz altı" ise gözümüzün altı :1shok:

2. "haftasonu", "sağol" değil hafta sonu ve sağ ol şeklinde ayrı ayrı yazılmalı.

3. yer isimlerine gelen -lı eki ayrı yazılmamalı, çünkü yapım eki. İstanbul'lu değil İstanbullu olmalı.

Kadın sitesi diyince küçük harf büyük harfe dikkat ederler dedim, Türkçe'yi doğru kullanırlar dedim, derli toplu olur dedim ama sizler kadar dağını da görmedim. Pasaklılar ordusu...

Yalnız Kazen Bey kendisi de bir imla hatası yapmış.

"diyince" değil "deyince" olacak. sengözlerimebaksanab

X