Mutfak Püf Noktaları güvelenmeye - böceklenmeye karşı önerileri paylaşalım??

egeninhamsisi

Guru
Kayıtlı Üye
28 Haziran 2007
2.135
1.287
arkadaşlar yiyeceklerin, bakliyatların, baharatların güvelenmemesi neler yapalım..?? nasıl tazeliğini koruyalım.?? nasıl çözümler alıyorsunuz bu konuda, paylaşabilirmisinz...?

maraba ben naçizane fikrimi paylaşayım ben hep böyle yapıyorum bakliyatlar ve kurutmalar için oldukça işe yarıyor,bakliyatları eğer çok fazla yani kışlık için aldıysam bizim burda öyle olur kuru pet şişelere dibbine tuz koyup dodurup ağzını sıkı kapatırım kurutmalara yani biber,fasulye kurularını bol tuzlayıp hava alabilecek bez torbalara koyup asarım baharatlara gelince yine tuz ve pirinç taneleri hem rutubetlenmelerinide önlüyor.. yani ben böyle yapıyırum bakliyatların 2 sene klsada hiç bişey olmuyolar

bunu bende duydum ama sürekli dolu kalması gerekiyormuş.. yani hava almasın sıkışık sıkışın dursun diyorlardı.. bu durumda üstüne eklemi mi yapcaz ne yapcaz ?
birde defne yaprağı doğrumu?

yok hayır sürekli dolu olması gerekmiyo yani ben kullanıyorum üstünden içinde tuz olunca bişey olmuyor şişe kuru olsun yeter

ya bende muzdaripim valla.kelebekler var ya hani... hafta sonu komple boşaltıp demizlicem kileri ama ekstra ne yapmam lazım kavanozların içine.acill yardım yaaaaaaaa

yok hayır sürekli dolu olması gerekmiyo yani ben kullanıyorum üstünden içinde tuz olunca bişey olmuyor şişe kuru olsun yeter

canım çok teşekkürler bilgilendirmelerin için...

Unlarinizin boceklenmemesi icin, un kavanozunun icerisine bir adet defne yapragi koyun.

çok teşekkürler.. haftasonu aktardan defne yaprakları aldım.. sadece üstüne bir tane koysak olur dimi??

bende arkadaş gibi pet şişelere koyuyorum tuz koyuyorum diplerine çok memnunum

arkadaşlar ben de derya baykalın programında duymuştum,
böceklenmeye, güvelenmeye karşı bakliyatları sakladığınız kavanoz, kap vs. içine bir iki diş sarımsak koymak gerekiyormuş. ama sarımsağı kabuklarıyla koymalıymışız. kabuklarını soyunca kokusu geçer diye belki. bu şekilde kabuklu koyunca sarımsak kokusu da olmuyormuş kuru gıdalarda, böceklenmeyi de önlüyormuş.

ben henüz denemedim. ama en yakın zamanda denemeyi düşünüyorum. umarım işe yarar. çünkü bursanın havası çok nemli ve zaman zaman bu güvelenme sorunuyla ben de karşılaşıyorum. sizlerin de işine yarar diye paylaşmak istedim.

pardon cahilligime verin ama hep dusunmusumdur... boyle agzi kapali seylerin icinde bocek nasil olusuyor? sonradan giremeyecegine gore, nerden gelior??:bbo:

cok mu aptal bir soru oldu:uhm:
ama merak ediyorum iste:icecream:

pardon cahilligime verin ama hep dusunmusumdur... boyle agzi kapali seylerin icinde bocek nasil olusuyor? sonradan giremeyecegine gore, nerden gelior??:bbo:

cok mu aptal bir soru oldu:uhm:
ama merak ediyorum iste:icecream:

bir süredir bakmamıştım bu başlığa
canım cahillik değil ki, hepimiz herşeyi bilemeyiz, bilmek zorunda da değiliz.

böceklenmenin sebebi sanırım bakliyatlar henüz paketlenmeden önce herhangi bir böceğin daha önce oraya larvasını ya da yumurtasını bırakmasıyla alkalı.
uygun sıcaklı ve basınç koşullarında paketlendiyse bakliyat paket açılmadıkça kullanım süresi içerisinde bir böceklenme olmuyor. tabi depolama koşullarına uyulduysa. ama uyulmadıysa paket daha açılmadan önce de böceklenme olabilir.

paket açıldıktan sonra ise bu böceklerin yumurtaları uygun nem ve sıcaklık koşulları bulduğunda canlanıp üremeye başlıyor. gıdacılar ve ziraatçi arkadaşlar daha bilimsel açıklayabilirler bu sorunun cevabını. ben bildiğim kadarıyla söyledim.

bursanın havası çok nemli, zaman zaman ben de karşılaşıyorum benzer sorunla. özellikle açıldıktan sonra uzun bir süre kullanılmazsa bakliyat bu sorunla daha da çok karşılaşıyoruz o yüzden ben de araştırmıştım birzamanlar nedenini aklımda kaldığı kadarıyla açıklamaya çalıştım.

bu arada bişey daha öğrendim, adaçayı da bakliyatların böceklenmesini önlüyormuş. bakliyat torbasına ya da kavanozuna birkaç dal adaçayı koyarsak eğer böceklenme olmuyormuş. denemek lazım.

sadece cam kavonozda olması yeterli ben yıllardır bu şekilde saklıyorum
hiç böceklenme olmadı..
unu da paketini açtıktan sonra buzdolabında muhafaza ediyorum..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…