• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Görücü usulu artık kaldı mı?

Dionisa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
5 Ağustos 2011
8.146
14
158
36
İstanbul
Kızlar konuyu direk anlatıcam sorunum canımı çok sıkıyor ve tarafsız olarak sizlerden yorum istiyorum.
Aslında derdim ailem değil, babamın dayısı...
Geçen hafta bize geldiler. Babam hasta ameliyat oluyor sürekli onu görmeye geldiler zannediyordum.
Ama asıl amaçlarını onlar gittikten sonra annemden öğrendim.
3 çocukları vardı onların. 2 sini geçen yaz evlendirdiler.
Benden 1 yaş küçük kızları kaldı.
Dertleri onu abime vermek istemeleriymiş.
Ne kadar cahilce bir davranış değil mi?
Gelmişler bizimkilere kızımızı alın demişler.
Giderken de demişler ki karar verin kızı başkasına veririz.
Sanki kızı biz istedik de!
Neyse...

Abim kızı görmüş beğenmiş tutturdu ben evlencem diye.
Abim 24 yaşında hiç kız arkadaşı olmadı. Çok özür dileyerek söylüyorum ama onun istediği bir bayanla yaşanan teması yaşayamamış olması.
Hergün annemle kavga ediyor siz beni evlendiremezsiniz ben böyle giderim yaşlarınırım benim ihtiyaçlarım var falan filan.
Annem kesin bir dille istemediğimizi söylemişti ama abimin tavırlarından sonra sıcak bakıyor sanırım.

Benim dert ettiğim konu kızın babası alkolük sorumsuz ve çalışmayan birisi...
2 sene de bir gelirler babaanneme 3-4 ay kalırlar deyim yerindeyse çöreklenirler gitmezler.
İçkisini bile aldırır zorla babaanneme. Olay çıkartırlar her geldiklerinde.
Şimdi böyle bir evlilik gerçekleşirse kesin ve kesin gelirler bizim eve aylarca gitmezler.
Bizim evde 2 tane yetişen kız var böyle bir durumu kabul edemem.
Hergün içkiye olaylara tanık olamazlar.

Hadi diyelim gelmediler.
O kızcağızın duyguları yok mu?
Bir mal gibi önüne gelene al diyorlar.
Çok acıdım onun haline.
Düşünsenize görmediğiniz etmediğiniz birine zorla verecekler sizi. :43:
Okutmadılar da evlendirmek için.
Ya bize gelince gerçekten çok mutsuz olursa?
Mutsuz insan mutlu edemez ki...:50:
Benim abim çalışmayı sevmeyen pc delisi bir insan.
Aklı esiyor işe gitmiyor. Çalıştığı fabrika da tanıdıklarımız var yoksa çoktan atarlardı işten.
Akşam gelir direk pcyi açar. oturur başına.
Vurmalı kırmalı öldürmeli oyunları oynar.

Kendi açımdan düşündüğüm zaman ise;
Kpss hazırlanıyorum ve aöf derslerim var.
Söze nişana düğüne ayıracak hiç vakitim yok.
Bizim sülale çok kalabalık ve şehirler farklı illaki gelenler bizde yatacak, kalacak bir süre.
Kpss hayal olur yani...

Çok çıkmaz bir yol.
Napıcaz ne edicez bilmiyorum.
Çok geri kafalılar, babaannem abimide babamıda dolduruyor ondan sonra haberi yokmus gibi masum rolü oynuyor.
Kızın babasının başımıza dert olmasından, abimin mutsuz olmasından ve sorunlar yaşanılmasından korkuyorum.
Akraba evliliğine de karşıyım.

Kızlar sizden yorum bekliyorum, bu iş olur mu olursa sonu ne olur bilmiyorum :43:
Uzun oldu biraz, okuyanlara ve yorumunu esirgemeyenlere çok teşekkür ediyorum...

En son yazdığınız kpss konusu dışında (bu çok bencilce olmuş ) diğer yazdıklarınızı okuduğumda ikisinin evliliğe uygun olmadığı anlaşılıyor.

Abiniz ayakları üzerinde durmuyor, sadece bazı ihtiyaçları için evlenme kararını çok çabuk veriyor, kızın ise isteyip istemediğini bilmiyoruz.Aileler arasında ise belli farklar var.

Endişelerinizde haklısınız burada anlattıklarınız kadarıyla..

..

Ama görücü üsülü hala var ve usulunce olduğu sürece çok mutlu birlikteliklerin sayısı çok çok fazla..

Ha bir yerde görüp beğenip aylarca, yıllarca bir masada ya da evde buluşmak, ha bir aracıyla ya da kendilerinin görüp istemesi sonra istişare için buluşup konuşmak, sonra karar vermek. İkisindede sevip aşık olmak mümkün.

İkiside görücü usulu aslında ama herkes takmış bir görücü usulu kelimesine..
Hatta birincisi çok daha yıpratıcı, gözün aşk denilen hızlı gelişen duyguyla kapalı olmasıyla çok daha fazla hata yapılıyor..

Evliliğin evlenme şekli değil önemli olan, önemli olan ; KARAR VERİRKEN güçlü bir istişare yapmak, kararlı olmak, çok yıpratmadan gerekli kararı vermek, aşka sevgiye yenilmeden mantıklı olarak karşılıklı yaşanabilecekleri düşünmek v.s

arkadaşta yazmış zaten görücü usulu diyoruz ama ikiside aynı şey aslında pek fark yok bencede.görücü usülü evlenmek ayrı şey bir insanın zorla evlendirilmesi farklı birşey:31:senin konuna gelince iki aile arasında çok fark var kardeşinde evliliğe hazır değil bence kızın kişiliği duyguları nasıl bilmiyorum ama şu durumda evlenmeleri çok yanlış mutlu olacaklarını sanmıyorum:50:

Bu sınav konusunda bencil olmaktan başka hiçbir alternatifim yok.
Ailemin maddi durumu açısından da düğün yapmak bu sıra uygun değil.
Görücü usulü derken, birbirlerini daha önceden görmemiş insanlar elbette ki birlikte olabiliyor ama arada akrabalık bağlarımızın olması falanda var.
Ben ailemi de kendimi de düşünmek zorundayım.
Sonuçta bir süre aynı evi paylaşmak durumda kalıcaz.
Ailesinin başından atma çabasında olan bir genç kız sonuçta.
Ya bize ailesinin baskısıyla evet diyecekse?
Öff çok zor işlermiş bunlar.

arkadaşta yazmış zaten görücü usulu diyoruz ama ikiside aynı şey aslında pek fark yok bencede.görücü usülü evlenmek ayrı şey bir insanın zorla evlendirilmesi farklı birşey:31:senin konuna gelince iki aile arasında çok fark var kardeşinde evliliğe hazır değil bence kızın kişiliği duyguları nasıl bilmiyorum ama şu durumda evlenmeleri çok yanlış mutlu olacaklarını sanmıyorum:50:

Bende öyle düşünüyorum. Baskı ve acele ile birbirlerini tanımayan insanlar mutlu olamazlar.
Ne şekilde olursa olsun bunun adı görücülük değil mi?
Abim gidecek kızı görmeye o beğenirse olacak kıza sormayacaklar eminim.
Adam geldi alın kızımı evde bitek o kaldı diye..

Son düzenleme:
burdaki bazı arkadaşlarda belirtmiş bende onlarla aynı fikirdeyim başlığınızla

konunun içeriği farklı olmuş biraz..siz görücü usülüyle evlilik olur mu demişsiniz ama

anlattığınız olayda mesele görücü usülünü sorgulamaktan çok ,sizin aile meseleniz

ve abinizin durumu..elbette karşı tarafdaki kız için istemediği bir evlilik yapmaya zorlamak doğru değil

ama bunun adı görücü uslüyle evlilik değil zaten zorlamayla yapılan evlilik olur....

görücü usulünde de her iki tarafın gönlünün olması önemlidir zira ..zaten müslüman değerlerine göre

nikah zorlamayla yapılan birşey değildir...evlilik hangi süreçle başlarsa başlasın iki tarafında isteyip,birbirini tanıyıp

evlenmeye evet demeleriyle sonlanır..Bunun modern ya da geri kalmış yöntemlerle olması diye bir ayrımının yapılması çok gereksiz ....kendi tanışarak severek insanlar görücü usulüyle tanışarak evlenen insanlardan daha mutlu oluyor diye bilimsel bir sonuç yok elimizde maalesef...tersi de mümkün tabi..

anne ve babanız bu durumda abinizi ikna edecek taraftır,ortada mantıklı bir evlilik varmış gibi

gözükmüyor çünkü..abiniz 24 yaşındaymış ama tavırları daha küçük bir ergenin tavırları gibi geldi bana

evliliğe sırf cinsellik açısından bakıp ,istiyorum istiyorum!! demesi çok enteresan.. onun yaşındaki biri için uslüp bu olmamalıydı...

aile arasında bu konuyu enine boyuna konuşup ,abinize farklı bakış açıları kazandırmaktan başka bir yol,

bir alternatif şu an için ben göremiyorum..

Son düzenleme:
1. ben akraba evliligine karsiyim
2. abine sor bakayim rahat edebilecekmi o kizin koynunda/yaninda???? kiz belki istemiyor abinle evlenmek babasi verdigi icin evleniyor o kiz istemeyerek nasil abinle evlenip yuva kurucak?? valla aklim almiyor böyle seyi. ama suc ne sizde nede kizda suc sadece kizin babasinda.... allah kolaylik versin insallah hersey yoluna girer. hayirliysa olsun degilse olmasin diyorum

Back