Göbek Kordonunun Geç Kesilmesi

Fotofiker

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Temmuz 2012
156
36


Son zamanlarda özellikle de yurtdışı yenidoğan fotoğraf çekimlerinde bolca karşılaştığım bu görseller ve aşağıdaki yazıyı okuduktan sonra doktoruma göbek kordonunun geç kesilmesi konusunu danıştım.

Öncelikle okuduğum haberin içeriğini yani göbek kordonunu geç kesilmesinin 7 önemli sebebini son olarak da doktorumun söylediklerini paylaşmak istiyorum:

1. Bebeğinizin kan seviyesi %32 daha yüksek olacak

Almanya’da Heidelberg Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, doğumun ardından göbek kordonu hemen kesilen bebekler ile kordonu en az 3 dakika bekletilen başka bir grup bebek arasında karşılaştırma yapıldı. Kordonu hemen kesilmeyen bebeklerde sonraki günlerde yapılan ölçümlerde, kan seviyelerinin %32 daha fazla olduğu saptandı.

2. Daha fazla demir

Kan seviyesi yüksek olunca, vücuttaki demir oranı da artıyor.

İsviçre’de Halland Hastanesi’nden uzmanların 400 bebek üzerinde yaptıkları bir araştırma da gösteriyor ki, kordonun geç kesilmesi, ferritin ve demir seviyelerinde %45’e kadar daha olumlu gelişmeler ortaya koyabiliyor.

3. Anemi riski azalıyor

Bebeğe aktarılan kan miktarı yüksek olduğunda, yenidoğanın anemiye yakalanma riski de azalıyor.

Hollanda’da Ann Trop Peadiatr tarafından 2004’te yapılan bir araştırma da gösterdi ki, geç kesilen göbek kordonu, hemoglobin seviyelerinin ideal seviyede olmasına yardımcı oluyor.

4. Bebeğin kilosunu etkiliyor

Kanıta dayalı bilimsel araştırmaların yayınlandığı Cochrane Library’de, göbek kordonunun geç kesilmesinin bebeğin kilosunu da olumlu etkilediği açıklandı.

5. Kanama ve enfeksiyon riski daha az

Doğumdan sonraki ilk birkaç günde bazı bebeklerde kanama ve enfeksiyon riski oluşabiliyor. Rhode Island Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, göbek kordonu daha geç kesilen bebeklerde bu riskin azaldığını gösteriyor.

6. Daha fazla oksijen

Plasentadan bebeğe kan aktarımı devam ederken, bebek daha fazla oksijen de almış olur. Henüz havayla temas etmemiş, suda doğan bebeklerin suyun altında nasıl durabildiğini bu açıklıyor! Doğum sırasında yeterince oksijen alabilmiş olan bebek, daha sonra nefes alma güçlükleri çekmiyor.

7. Çünkü ten tene temas önemli!

Günümüzde ne yazık ki bebeğin doğar doğmaz anneden uzaklaştırılması, ilk kontrollerini yapmak üzere bebek bakım masasına alınması, çoğu hastanede hala rutin bir uygulama. Bu “acil” bakımın yapılabilmesi için kordon bebek dünyaya gelir gelmez kesiliyor.


Yukarıda saydığımız yedi faydanın yanı sıra, kordon hemen kesilmediğinde bebek anneden hemen ayrılmamış da olur. Ten tene temasın tadı çıkarılırken anne de, bebek de kendini daha güvende hisseder ve rahatsız edilmedikleri için tüm doğal hormonlar olması gerektiği gibi işlerini yaparlar. Acil tıbbi müdahale gerektirmeyen durumlarda, bebeğin kordonu kesilmeden annenin göğsüne yatırılmasının kesinlikle bir zararı olmayacağı, aksine birçok faydasının bulunduğu da pek çok araştırma ve deney ile ispatlanmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise, doğum kilosu ya da zamanı ne olursa olsun, her bebek için göbek kordonunu kesmenin en uygun zamanın kordon üzerindeki kan atımının durduğu zaman olacağı yönünde uyarıyor ve genellikle doğumdan sonra en az üç dakika beklenmesinin bebek için en sağlıklısı olduğunu söylüyor.

HT Hayat / Damla Çelikkaya
http://www.hthayat.com/hamilelik/dogum/haber/1028988-gobek-kordonu-hemen-kesilmeli-mi



Öncelikle belirtmeliyim ki göbek kordonunun geç kesilmesi denilen süre Dünya Sağlık örgütü (WHO)'ne göre 3 dakika ve doktorumun da söylediği süre benzer. Zaten bebeğin çıkıp işlemlerin yapılmasının 2 dakika kadar sürdüğünü bunun da yeterli bir süre olduğunu söylemişti. Ama bir çok görselde bebek göbek bağı ile plasentaya bağlı fotoğraflar var. Doğumdan sonra plasentanın düşmesi 10 dk gibi bir zaman dilimi aldığını düşününce bu sürenin fazla uzun olduğunu söyledi doktorum. Peki bunun ne gibi bir zararı olabilir. Şöyle ki bebeğe giden daha fazla kan daha fazla demir ve ferritin sağlıyor ama bunların fazlasını da bebek tölera edemediği için sarılık oluyor. Sarılığın tedavi sürecini düşününce de fayda zarar ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda fazla kan faydadan çok zarar getirebiliyor. Ayrıca bebeğin hastanede uzun kalması anneyi bile olumsuz etkileyip süt üretimine bile balta vurabileceği düşünülebilir.

Makale de yedinci maddede ten tene temas olayında ise şöyle bir sıkıntıdan bahsetti doktorum. Bebek doğduktan sonra doğru annenin kucağına veriliyor (ki kendisi bu konuya önem veren bir doktordur) Bu esnada kordonu kesmediğimizde bebek annenin kucağında yukarıda dururken plasentaya bağlı göbek kordonu aşağıda kalacağı için kan akışı tam tersine işleyeceğinden kanın bebeğe değil plasentaya doğru gitme durumu var ki bu da fazla kan akışı için kordonu geç kesmenin anlamını yitirmesine neden olur diyerek açıkladı. Bir başka sıkıntı da bazı annelelerde göbek kordonu boyunun kısa olması nedeniyle bebeği doğar doğmaz annenin kucağına verememeye neden olması.

Ben kordonun geç kesilmesi için öneriler bile alınca 5-10 dakika beklemek gibi algılamıştım ama bu sürenin fazlalığının da zararlarından bahsedince doktorum işi onun ellerine bıraktım :) İşin özeti yıllardır kadınların bebeği doğurup kordonun iki tarafından ip ile bağlayıp kordonu kesene kadar geçen sürenin yeterli olduğu!!!

Görseller pinterest alıntıdır.

Alıntı linkleri için tıklayınız.

Alıntı linkleri için tıklayınız.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…