• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Genital bölge temizliği nasıl yapılır?

Cicilikiz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
1.972
10
116
49
Konya
Sağlıklı bir insanın genital bölgesi bakteri ve mantarlara karşı koruyucu ve engelleyici bir yapıya sahiptir. Ancak tuvalet sonrasında dışkı yolu ile genital bölge bakterilere maruz kalabilir. Vücudun dışarıya çıkardığı ve bakteri yönünden zengin olan dışkı, herhangi bir yolla vücudumuzun iç ortamına bulaştığında çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmış olurlar. Bu yüzden dışkılama sonrasında idrar açıklığına ve vajina girişine mikrop bulaştırmamaya özen gösterilmelidir. Genital temizlik yapılırken ellere mikrop bulaştırmamaya ve hassas bölgenin temizliğini önden arkaya doğru yapmaya dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Temizlik sırasında ellerinizi mikroplara bulaştırmamak için fışkıran sudan ya da ıslatılmış tuvalet kağıdından faydalanabilirsiniz. Tuvalet temizliğinin sonrasında ellerinizi anti bakteriyel özellikte sabunlar kullanarak dezenfekte edebilirsiniz.

Genital bölgenin temziliği ve hijyeni için haftada üç kez ya da jinekoloğunuzun önerdiği sıklıkta vajinal jel ile yapmanızı tavsiye ederiz. Şampuan, sabun ve duş jelleri genital bölgenizde rahatsızlıklara ve alerjiye neden olabilir. Bu yüzden genital bölgenin asidik pH dengesini bozmayacak ürünlerle temizlenmesi, hassas bölge hijyeninin sağlanması ve sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Eczanelerden ve online alışverş sitelerinden bu ürünleri temin edebilir, temizliğinizde kullanabilirsiniz. Genital hijyen ürünleri genellikle sabun, alkali ve boyar madde içermezler.
Adet döneminde genital temizlik ve hijyen nasıl sağlanır?

Genç kızlar genellikle 12-13 yaşlarında adet görmeye başlarlar. Adet lekesi ilk görüldüğünde endişe ve telaş söz konusu olabilir. Bu yüzden ergenlik yaşındaki genç kızlara bu durum ile ilgili önceden bilgi verilmeli ve pet kullanımı öğretilmelidir.

Adet kanaması, vajinadan gelen be normal olarak 21-35 gün arasında görülen kanamadır. Adet kanamasının süresi 3-7 gün arasında değişir. Adet başlangıcında hafif bir karın ve kasık ağrısı, uyku hali, yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik olabilir. İlk gün ağrı biraz daha fazla, kanama ise koyu renklidir. Daha sonra miktar giderek artar. Bir kaç gün içinde kanama azalır ve renginin açıldığı dikkat çeker.

Adet döneminde kadın üreme organlarından rahmin iç duvarını kaplayan ince doku atılmakta olup, bu doku mikropların çok sevdiği bir ortam özelliğini taşır. Bu nedenle ayakta temizlik yapılması önerilir.

Adet sırasında rahimden gelen kan, hijyenik ped ile dış üreme organları arasında birikir ve mikropları yerleşmesi için uygun bir ortam oluşur. Bu yüzden adet döneminde genital bölgenin hijyeni için sık sık banyo yapılması önerilir. Banyo imkanı kısıtlıysa genital bölgenin özel olarak temizlenmesi gerekir. Dış üreme organlarına gelen bu mikroplar yalnızca burada yerleşmekle kalmaz, bu bölgeden içeriye doğru rahatlıkla giderek iç üreme organlarında ve idrar yollarında da iltihap oluşmasına neden olabilirler. Adet döneminde genital temizliğin yanısıra pedlerin ve iç çamaşırların temizliğine de dikkat edilmelidir. Pedler bir kere kullanılmalı ve gün içerisinde kanama durumuna göre sık sık değiştirilerek, önerilen şekilde çöp kutusuna atılmalıdır

 
Back