1900'lerde doğmuş olan dedemleri ninemleri de ismen biliyoruz, mezarlarını muhafaza ederiz (tüm sülalem aynı köyden benim)
o zaman kadın 9-12 çocuk doğurup, günde 88 kere eve su çekip, hayvan otlatıp. evde ekmeğini kendi hazırlayıp sebzesini, meyvesini kendi yetiştirip tavuğuna koyununa ineğine keçisine (neyse) bakıp yağını yoğurdunu peynirini yapıp, ipini kumaşını halısını kilimini, eğirip dokuyup giysisini dikip çorabını başörtüsünü, yorganını yastığını vs. de üretiyordu. eti sütü bakliyatı salçayı kuruyu diriyi kışa hazırlıyor, yakacak çekiyor, hayvana yem, bebelere bez (yerine kullanılan şey) aklınıza ne gelirse kadından geçiyordu.
yani en azından 77 göbek türkmen aileden geliyorum bizde öyleydi 1900de de böyleydi 1950de de.
kadının "maaşlı olarak dışarıda çalışmıyor" olması, çalışmıyor olması anlamına nasıl geliyor anlamış değilim
e öyleyse erkek de çalışmıyordu
benim dedemlerin hiçbiri maaşlı işte hayatlarında çalışmadı.
teyzemlerin halamların dayımların da hiçbiri maaşlı çalışmadı ama popoları yer görmedi hiç boş durmadılar, büyükler 80 yaşındalar hala boş durmazlar. annem de babam da 11er kardeş, sadece 11 çocuğun en küçüğü olan babam memur benim, bir de 2 amcam almancı olarak çalıştılar o da kıtlık olup mahsül çıkmayınca mecbur kalmışlar 30-35 yaşından sonra.
başka maaşlı çalışan yok.
geriye kalan kimse çalışmıyordu o zaman?
bu "eskiden kadın çalışmıyordu" kafasına kim nasıl ulaşmış? ben onu merak ediyorum.
belki şehirde konaklarda, yalılarda 3-5 aile
büyük kasabalarda eşraf, tüccar ailesi 3-5 aile
gayrımüslüm varsıl 3-5 aile, çalışmayan kadın varsa bunlardır. o da toplumun%3'üdür %5'idir nasıl bu 3-5ten "eskiden kadın çalışmıyordu"ya ulaşıyor insanlar? bunlar dizi seyrede seyrede herkesi Hürrem, Kösem filan mı sanıyor (o kadınlar da köleydi alooo).
eskiden kadın gayet çalışıyordu.
asıl belki 70lerden 80lerden sonra hem şehirde yaşayıp hem az çocuk yapıp (1-2?) hem elektrik, içme suyu vs. herşey evin içinde iken ev hanımı olan çalışmıyordu denilebilir.
o da bitti zaten işte geçinmeye yetmiyor.