- 15 Eylül 2009
- 10.114
- 1.270
- 773
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
sagol canım arastırdıgın icin.nette şöyle bişey buldum :26:
GELİŞİME FARKLI BAKIŞ AÇILARI
a)Tarihsel Bakış Açısı:Tarihsel bakış açısına dayalı 3temel yaklaşım vardır;
Hristiyan bakış açısı:Bu bakış açısına göre;-Çocuklar kötü huylu olarak dünyaya gelirler.-Kendilerini kötülüklerden koruyamazlar.-Bu nedenle Tanrıya boyun eğmeli ve cezalandırılmalıdırlar.-Öğretmen ve ebeveynlerin görevi ruhu kötülüklerden temizlemektir.Bu da sıkı disiplin ile olur.John Locke ait görüş:Bu görüşe göre;-Birey iyi ya da kötü değildir.Doğuştan boş bir levha gibidir.-İnsanın nasıl biri olacağını yaşantıları belirler.-Sosyal çevre çocukların kişiliğini ödül,ceza,tekrarlar ve taklitler yolu ile şekillendirir.
Jacques Rousseauya ait görüş:*Bu bakış açısı«SOYLU VAHŞİ»kavramına dayanmaktadır.*Rousseauya göre çocuklar aslında doğru ve yanlışı ayırt edebilen soylu vahşilerdir. Buna bağlı olarak gelişimleri olumlu yöndedir. Bu nedenle yetişkinlerin yönlendirmeleri ve eğitim çocuğun doğal gelişimine müdahale etmektir. *Rousseau bebeklik,çocukluk,geç çocukluk ve yetişkinlik olmak üzere 4 gelişim dönemi belirtmiş ve olgunlaşma kavramını ilk kez ortaya atmıştır.
b)Evrimsel Bakış Açısı:Evrimsel bakış açısı insan davranışını uyum sağlamaya yönelik olarak ele almaktadır.*İnsanlar ve diğer canlılar arasındaki fark nicelik değil nitelik farkıdır. İnsan ve diğer canlılar arasında temelde zihinsel süreçler açısından fark yoktur.*Darvin bireysel farklılıkları ilk kez vurgulamıştır.*Bilimsel gözlemin bilgi toplama için son derece önemli olduğu görüşü üzerinde durmuştur.*Darvin insan davranışını,çevreye uyum tarzı olarak ele almıştır.
c)Normatif Yaklaşım (Genel geçer standartları ve yaklaşımları belirleme yaklaşımı)*G.Stanley Hallgelişimi,herkes için geçerli kuralları, standartları belirleyerek anlamaya çalışmıştır.*Hall çocukların farklı dönemlerdeki gelişimlerini incelemiş ve bunlarla ilgili kayıtlar tutarak standartlar belirlemeye çalışmıştır.*Gelişim ödevleri kavramın ortaya atan Robert Havighurstda normatifkuramcıdır.
d)Ekolojik Kuram:Bronfen brenner tarafından geliştirilmiştir.*Gelişim üzerindeki çevresel faktörlerin etkisini ön plana alıp,bu çerçevede araştırmalar yapmıştır.
sagol canım arastırdıgın icin.
tam anlamıyla hala anlayamadım ama kafamda bır seyler olustu![]()
çok gelişim sorusu çözdüm ama bu tarzla hiç karşılaşmadım canım
tabii çıkmaz diyemem kesinlikle ösym incik cincik yerlerden sormaya bayılıyor
evet ben de cıkmaz dıye dusundum
zaten egıtım kpssde daha kolay gelmıstı bana.
ama her sene 1 alanı zorlastırıp dıgerını kolaylastırıyorlar.
hıc belli olmaz tabi
Siz bu soruya hangi cevabı veriyosunuz arkadaşlar?
Bir top gördüğünde " gol" diye bağıran Alper televizyonda basketbol maçı gördükten sonra bütün topların futbol topu olmadıgını, bazılarının basketbol topu olabilecegini düşünmektedir.
Bu durum Piaget'nin kuramında bulunan hangi kavramla acıklanabilir?
A) Özümleme
B) Tersine çevirebilme
C) Nesne sürekliliği
D) Uyum Kurma
E) Görelilik
gecen yıl ki bilgilerime gore ya özümleme ya uyum kurma.
ama ikisini de tam hatırlamıyorum unuttugum icin![]()
Cevap uyum kurma :) ama ne alaka oldugunu anlayamadım![]()
a mı kuzum......İnsanoğlunun gelişim süreci incelendiğinde yaşamsal öneme sahip organların gelişim sürecini öncelikle tamamlamaya çalıştığı görülmektedir.
Bu açıklama gelişimin aşağıdaki ilkelerinden hangisinin temel gerekçesidir?
A-gelişim genelden özele dogrudur
B-gelişim baştan ayağa dogrudur
C-gelişim süreklidir
D-gelişimde bireysel farklılıklar vardır
E-gelişimde kritik dönemler vardır