• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gelirin azı çoğu değil mesele

binhuzunluhaz

Nirvana
Kayıtlı Üye
Merhabalar...
Bugün çok ilginç bir duruma şahit oldum. Şirkette her sene bir kere olmak üzere eğitim yardımı altında personele bir miktarpara veriliyor. Ücretleri yatırdık. Tabii yatırılan ücretlerin içinde hem normal ücret hem fazla mesai hem de eğitim yardımı olunca personel gelip miktarını sordu.
Ilginç olan sadece az ücret alanlar sordu. Misal 1600-1900 civarında alan bir usta yatırılan tutarı çocukları için aldığı hesaba aktardığını hatta bayramda filan topladıkları harcliklari da o heaaba attığını söyledi.
Kime sorsam bu maaşla birikim mi olur zor geçiriyoruz diyor. Ama üretim de çalışan işçiler o maaşla üç beş bir kenara atma düşüncesinde.
Demem o ki ne kadar geldiği değil. Ne kadar harcadığım önemli...
Bundan boyle ben de düşünerek alisveris yapacagim. Har vurup harman savurma devri bitti. Normalde kendimi tutumlu sanardim ama demek ki var biryerlde yanlış.

Canım topigin hayırlı olsun.
Dediğin doğru. Allah azın bereketini versin derler hep. Az ya da çok kazanmaktan ziyade en önemlisi bereketi. Doğru harcamak gerekiyor bunun için de. İsraf yapmamak , ayağını yorganına göre uzatmak gerekiyor. Çok kazanan çok biriktiriyor demek değil. Planlı harcayan , parasının kıymetini bilen birseyler yapabiliyor. Çevremizde de canlı örnekleri çoktur bakarsak. Benim babam tek maaşla mesela 4 çocuk okuttu. Şu an üç katlı eve sahip. Tarlaları var. İşin sırrı çalışmak , hedef koymak , az da olsa parayi küçümsememek , istikrarlı şekilde biriktirmek...Her çok, azdan olur demişler..

Gunaydinlar...
O kadar kafama yer etmiş ki rüyamda bile gördüm kenara para koydugumu:)
Diğer topikleri okudukça daha da hevesleniyorum.
Buraya aydan aya gelismelerimi yazacağım. Allahim sağlık sıhhat verdikçe durmak yok...
Bugün 20 lira kızımın okul yemegeine gideceğim ona veririm. Başka da harcamak olmaz ins.

Merhabalar...
Bugün çok ilginç bir duruma şahit oldum. Şirkette her sene bir kere olmak üzere eğitim yardımı altında personele bir miktarpara veriliyor. Ücretleri yatırdık. Tabii yatırılan ücretlerin içinde hem normal ücret hem fazla mesai hem de eğitim yardımı olunca personel gelip miktarını sordu.
Ilginç olan sadece az ücret alanlar sordu. Misal 1600-1900 civarında alan bir usta yatırılan tutarı çocukları için aldığı hesaba aktardığını hatta bayramda filan topladıkları harcliklari da o heaaba attığını söyledi.
Kime sorsam bu maaşla birikim mi olur zor geçiriyoruz diyor. Ama üretim de çalışan işçiler o maaşla üç beş bir kenara atma düşüncesinde.
Bundan boyle ben de düşünerek alisveris yapacagim. Har vurup harman savurma devri bitti. Normalde kendimi tutumlu sanardim ama demek ki var biryerlde yanlış.

Ben de oğlum doğduğundan beri ona hediye gelen altınları , harçlıkları onun adına kenara koyuyorum ..
cüzdanımdaki çantamdaki bozukluklardan oluşan kumbarayı da onun için biriktiriyorum , ekstra olarak aylık 30 tl koyuyorum kumbarasına .. Aslında benim maaşıma çocuk parası 46 tl yatıyor ..
Gelir gideri düzene koyunca o 46 + 30 ve kumbaradakileri birleştirip üzerine ekleyip 1 gr altın almak istiyorum ..

Ben de oğlum doğduğundan beri ona hediye gelen altınları , harçlıkları onun adına kenara koyuyorum ..
cüzdanımdaki çantamdaki bozukluklardan oluşan kumbarayı da onun için biriktiriyorum , ekstra olarak aylık 30 tl koyuyorum kumbarasına .. Aslında benim maaşıma çocuk parası 46 tl yatıyor ..
Gelir gideri düzene koyunca o 46 + 30 ve kumbaradakileri birleştirip üzerine ekleyip 1 gr altın almak istiyorum ..

Normalde bizim eşimle ücretlerinin yüksek ve ucretlerimizin zekatı olarak yaklasik on senedir her ay okuyan dört çocuğa burs gönderiyorum. Bunu kendi cocuklarim için yapmıyorum ama. yapsaydim bunca zaman icin ayda yuz lira kimbilir ne kadar kenarda param olacakti:( Biraz kendi cocuklarima da yatırım yapacağım artık.
Geçen ay 300 dolar alarak başladım ben de. Ve en önemlisi tasarruf dedim kendi kendime. Mutfaktaki her nimete para gözüyle bakıp israf etmemeye çalışıyorum.

o kadar doğru şeyler yazmışsınız ki benim bir arkadaşım asgari ücretle çalışmasına rağmen gayet güzel bir tutar biriktirdi çoçuğu için o zaman bana da dank etmişti bende oğlum için
ayda 1 lira kumbarası yapıyorum
alabilirsem her ay 1 çeyrek alıyorum
ve de verilen harçlıkları için bir hesap açtım akmasa da damlasın büyüyünce birikmiş bir tutar olsun elimizde diye biriktiriyorum
benim annem babam da iyi paralar kazanmışlar zamanında çok şükür oturdukları evi var ama eğer doğtu planlayıp harcasalarmış şuan daha rahat yaşarlarmış

o kadar doğru şeyler yazmışsınız ki benim bir arkadaşım asgari ücretle çalışmasına rağmen gayet güzel bir tutar biriktirdi çoçuğu için o zaman bana da dank etmişti bende oğlum için
ayda 1 lira kumbarası yapıyorum
alabilirsem her ay 1 çeyrek alıyorum
ve de verilen harçlıkları için bir hesap açtım akmasa da damlasın büyüyünce birikmiş bir tutar olsun elimizde diye biriktiriyorum
benim annem babam da iyi paralar kazanmışlar zamanında çok şükür oturdukları evi var ama eğer doğtu planlayıp harcasalarmış şuan daha rahat yaşarlarmış
Doğru. Çok şükür bir ev aldik biz. Onbir senedir evliyiz. Şimdiki oturduğumuz ev de henüz konut kredisi bitmedi. Eğer ki zamanında uc kuruş hesabi yapip biraz kenara atsaydim simdi bu kadar konut kredisi odemeyecktim. Daha rahat olurduk. Bana da gec dank etti...
Bundan sonra maas alir almaz kenara koyacağım. Önceliğin kredi kart borçlarını temizlemek. Geçen ay birini kapattık. Bu ayda diğerini kapatma niyetim var. Daha geride iki kart daha var:(

Hayırlı olsun topiğin canım ☺
Ben de o sizin Çalışan arkadaslarınız gibi yapıyorum Aynen.
Çocuklarıma Gelen bayram paraları, harçlık,benim aylık direk onların hesabına ayırdığım parayı hemen hesaba yatırıyorum onların geleceği için.
Hatta büyük pişmanlık yaşadım neden kaç yıldır böyle yapmadım diye.
Bir yıl oldu onlara hesap açıp,elime geçen her türlü parayı onların hesabına yatırmaya başlayalı.

Doğru. Çok şükür bir ev aldik biz. Onbir senedir evliyiz. Şimdiki oturduğumuz ev de henüz konut kredisi bitmedi. Eğer ki zamanında uc kuruş hesabi yapip biraz kenara atsaydim simdi bu kadar konut kredisi odemeyecktim. Daha rahat olurduk. Bana da gec dank etti...
Bundan sonra maas alir almaz kenara koyacağım. Önceliğin kredi kart borçlarını temizlemek. Geçen ay birini kapattık. Bu ayda diğerini kapatma niyetim var. Daha geride iki kart daha var:KK43:

bizde evlendikten sonra ev aldık devam eden kredimiz var 7 yıl daha ödeyeceğiz yaz başına kadar da araba kredimiz devam edecek
benimde eşiminde kredi kartlarımız doluydu önce aylık gelirleri hesapladık ödemeleri yaptıktan sonra kalan parayla idare ettik
kart borçlarını erittik tabi kolay olmadı 1 kartı da iptal ettirdik benim 1 eşimin de 1 kartı var nakit alıp taksit yapmamaya çalışıyoruz
işte o zaman tasarruf devreye girdi en çok gider mutfak oluyor
onda da yiyeceğin kadar almak dışardan yemek yemeği asgariye indirmek devreye giriyor
para biriktirmek içinde tüketim azalıyor bu sefer de sade yaşam devreye giriyor.
az ve öz al gerisi ile gez toz anı biriktir.
hayat felsefem bu artık eskisi gibi paramı zamanımı emeklerimi çöpe atmayacağım

Merhabalar...
Her zaman soyledigim bisey vardir
Onemli olan cok kazanman degil harcamasini bilmektir
Ayda 5000 € maas alipta ay sonunun getiremeyip borc icinde yuzen tanidigim cok benim
ama ayda 2000€ maas alipda kendi yaginda kavrulup (evimi almis arabami almis ) sukur diyebilmek biraz mantik ister diyorum

Benim 5 - 6 yildir yaptigim bisey var
Excel programinda aylik tablom vardir
Solda gelirim yazar
sagda odemelerim giderlerim vardir her odenen faturanin uzerine ok yazip kayit ederim
boylece neyi nereye harcadimi bilirim elime kac kaldi bilirim :)

Her zaman soyledigim bisey vardir
Onemli olan cok kazanman degil harcamasini bilmektir
Ayda 5000 € maas alipta ay sonunun getiremeyip borc icinde yuzen tanidigim cok benim
ama ayda 2000€ maas alipda kendi yaginda kavrulup (evimi almis arabami almis ) sukur diyebilmek biraz mantik ister diyorum

Benim 5 - 6 yildir yaptigim bisey var
Excel programinda aylik tablom vardir
Solda gelirim yazar
sagda odemelerim giderlerim vardir her odenen faturanin uzerine ok yazip kayit ederim
boylece neyi nereye harcadimi bilirim elime kac kaldi bilirim :)
Ben de o yonteme başladım. Excel de nereye ne verdim yazıyorum. Ve sanki borç okuyormuş gibi ikiyüz üçyüz dolar almaya başladım.
Bereketi çok önemli diyoruz aslında bereket biraz da israf etmemek de ve şükür etmekte.
Bugün arkadas okul buluşma yerine giderken yürüdüm. Normalde otobüs yada minibüse olmadı taksiye binerdim. On lira cepte kaldı. Sağlıklı iken ayağım tutarken yuruyeyim dedim. :)

Bende eskiden 3'ün 5'in hesabını yapanlara pinti diyordum ama ne kadar da yanlış bir düşüncedeymişim.
Yılbaşından bu yana bende 3ü,5i hesapliyorum bende pinti olma yolundayım :KK48:
Ben hic dusunmezdim. Esle dostla bir yere gidince hesaba atlardim. Takside isek odeyen olurdum. Markette pek fiyatlara bakmazdim. Kim borç isterse verirdim. Abur cubur çok alırdım eve. Sonra dedim ki kendine gel.
Iki aydır çok şükür iyi ilerliyorum. Çocuklar daha sağlıklı besleniyor. Param birikiyor. Borçların azalıyor.
Misal eve çeşit çeşit yer silme deterjani alırdım. Bir gün bir abla dedi ki yerleri sildigin bu deterjanlar bugulanarak çocukların ve sizin soludugun havaya kimyasal birsürü madde bulaşıyor ve çocukların hasta oluyor dedi. Onun yerine sirke kullan. Hem sağlıklı hem daha temiz.
Bu tür şeylere de dikkat etmeye başladım. Artık sadece banyo wc için çamaşır suyu ve cif kullanıyorum. Çeşit çeşit deterjan almıyorum. Bütçeye de sağlığa da kar:)

Ben hic dusunmezdim. Esle dostla bir yere gidince hesaba atlardim. Takside isek odeyen olurdum. Markette pek fiyatlara bakmazdim. Kim borç isterse verirdim. Abur cubur çok alırdım eve. Sonra dedim ki kendine gel.
Iki aydır çok şükür iyi ilerliyorum. Çocuklar daha sağlıklı besleniyor. Param birikiyor. Borçların azalıyor.
Misal eve çeşit çeşit yer silme deterjani alırdım. Bir gün bir abla dedi ki yerleri sildigin bu deterjanlar bugulanarak çocukların ve sizin soludugun havaya kimyasal birsürü madde bulaşıyor ve çocukların hasta oluyor dedi. Onun yerine sirke kullan. Hem sağlıklı hem daha temiz.
Bu tür şeylere de dikkat etmeye başladım. Artık sadece banyo wc için çamaşır suyu ve cif kullanıyorum. Çeşit çeşit deterjan almıyorum. Bütçeye de sağlığa da kar:)

ya siz böyle yazınca kendimi okudum sanki
bende her gördüğüm deterjanı alırdım artık vazgeçtim cif çamaşır suyu ve yer silme sıvısı(kokularını seviyorum) hariç almıyorum
abur cubur asgari düzeye indi o da ciddi bir harcama kalemi oluyor
market alışverişimde yapacağım menüye göre şekilleniyor liste yapıyorum çöpe atılmıyor (hem bozulan yiyecekler hem de param)

ya siz böyle yazınca kendimi okudum sanki
bende her gördüğüm deterjanı alırdım artık vazgeçtim cif çamaşır suyu ve yer silme sıvısı(kokularını seviyorum) hariç almıyorum
abur cubur asgari düzeye indi o da ciddi bir harcama kalemi oluyor
market alışverişimde yapacağım menüye göre şekilleniyor liste yapıyorum çöpe atılmıyor (hem bozulan yiyecekler hem de param)
AYnen. Geç olsun güç olmasın.
Şimdi hedefim evin tadilati için para biriktirmek. Çünkü birc ile yapmak istemiyorum.
Borctan boguldugumu hissediyorum. az özgürlük:)

Back
X