uzun zamandır siteyi takip ediyorum görünce dayanamadım üye oldum kendi görüşlerimi aktarmak için
modayı ve dikiş dikmeyi çok sevdiğim için bir süredir bir gelinlikçide çalışıyorum haftasonları. daha doğrusu birşeyler öğrenmek ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum...
benimkisi tamamen hobi ve söyleyeceklerimin
ticari bir nedeni yok.
birincisi gelinlik almadan önce mutlaka araştırın ve fikir edinin. hangi modeller hoşunuza gidiyor. her model her geline uyar yeterki terziniz işinin ehli olsun. ama yine de terzinizin tavsiyelerini dikkate almalısınız bence.
ikincisi pek çok gelinlikçi siparişle çalışsa bile ellerinde pek çok örnek model oluyor. onları deneyip az çok fikir edinebilirsiniz. bazen gelinlikçiler çalışma şekilleri sipariş üzerine olsa bile butikleri için tasarımlar yapıyorlar. hazır gelinlik illaki giyilmiş demek değildir. burada önemli olan aklınızdakine yakın bir modeli giyip denemeniz. bazen de giyilmiş bile olsa gelinliğin kumaşı o kadar güzeldir ki yeni gibi görünür. Bu durumda da aynısını tekrar diktirmeyi gereksiz buluyorum. Ayrıca kiralık gelinlikler geri gelmeden önce temizlenmeri gerekiyor ya da butik kendisi temizliğe gönderiyor bu tamamen onların çalışma şekline kalmış. Ama bir gelinlik harabeye dönmüşse sonradan tamir masrafını ödemeniz gerekebilir çünkü gelinliğin tekrar giyilebilir bir durumda geri getirilmesi gerekiyor. sonuçta bu insanlar bu işi para için yapıyor.
üçüncüsü
1. sayfadaki 2. mesajdaki gibi bir örnek sadece terzinin işini bilmediğini gösterir. ya da ucuza kaçmış olabilir. metrelerce kumaş kullanmak yerine az kullanıp daha çok kar etmek istediyse mesela bu gibi sonuçlar çıkabiliyor. benim gittiğim butikte kuyruksuz, sade bir gelinliğin sadece eteğine 12 metre ipek kullanıldığına tanık olmuşluğum da var. pekçok terzi yapmaz bunu. Ayrıca pekçok insan gidip pronovias almaz ya da alamaz ama aynısını çok daha da güzel bir şekilde diktirebilir. pronovias gelinlikler her ne kadar çok güzel tasarlanmış olsalar da hepsi
çin de standard bedenlerde imal ediliyor sonra gittikleri ülkede gelinin beden özelliklerine göre düzenleniyorlar. ben olsam çin de yapılmış bir gelinlik yerine aynı verya benzer bir modeli burada diktiririm.
sonuç olarak insan gelinliği bir kere giyiyor. "millet ne düşünür"den öte "beni ne tatmin eder" önemli.
terzinizin önceki diktiği gelinliklere illaki bir bakın derim. ellerinde hiç örnek olmaması normal bir durum değil.
bir gelinlik çok ucuzsa ya kumaşı kötüdür ya da işçiliği ya da ikisi birden. örnek: yarım kilo gerçek swarovsky taş işlemeli bir gelinlik istiyorsunuz, o taşın işlenmesi size 400-500 e çıkar zaten taşın kilosu 500tl civarı. ya da fransız danteli istiyorsunuz, gelinlikçi size 800 tl fiyat çıkardı.. ben bunun mümkün olacağına inanmıyorum açıkçası.
bunların tamamı benim kendi fikirlerim, siz yine de size doğru geleni yapın