• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

gelin yatağı

evliliği iyi olan biri yapsın derler. aklınızda bulunsun. batıl inancım yoktur ama tutuyo yani..

bilmeyenlere de anlatır mısınız nedir bu gelin yatağı:uhm:
nasıl yapılır neler olur
merak ettim :uhm:

Bunu nette buldum kizlar. Bende ilk defa duydum böyle birseyi...

Akşam evde sadece yenge kalır. Sağdıçlar tarafından yatırlara gezmeye götürülen damadı, akşam sağdıçları eve getirir. Gelin-damat yatağı olarak yere yatak açılır. Genç kızlar yatağın üzerinde takla atar. Damadı getiren sağdıçlar yenge ile konuşur; herşeyin hazır olup olmadığını sorarlar. Yenge, gelin ve damadın yiyeceklerine kadar her türlü ihtiyaçlarını düşünür ve onları hazır eder. Geçmişte damadı yumruklayarak gerdeğe sokma vardı. Bu gelenek günümüzde de devam etmektedir. Yenge gelin ve damadı el ele tutuşturduktan sonra odadan çıkar, bu uygulamaya “el ele verme” denmektedir.

evet kizlar gelin yatagi vardir.ilk gece yer yatagi yaparlar gelinin yaninda gidenler hazilar yatagi.damatda gelince büyük yenge yada teyze olabilir. gelinin elinide damadin eline verir ve odadan cikar.

enteresan ama ben yatağımın üstüne çilek konsun istemem bi de onu toplamakla mı uğraşcaz:)
takla da atmam kimse elimi de tutmasın:)
sanırım bu adet bana göre deil:)

bende ilk defa duydum böle bişii
ilk okuduğumda herhalde dedim cibinlikli bi yatak soruyo:)))
enteresan adetlerimiz var yahu:))

bizde gelın yatagı vardır...
gelın eve getırılırken yanında gelının(kız tarafından) teyzesi veya yengeside bulunur..
sonra 2rekat sukur namazı kılar gelın ve damat... gelın ve damada nasihat ederler ve
kız tarafı geri dondunde eve buseferde erkek tarafından bır buyuk gelır
sonra erkek tarafından (yenge - gorumce) tarafından hazırlanan önce yemekler.. ardından yemıs,cerez,meyve..içeçek gibi seyler.. bir tepsiye hazırlanıp yatak odalarına konur.. sonra yenge yada gorumce gelının elını damada vererek nasihat edip mutlulluklar diler.. ve evden ayrılır...

oyy yatağın üstünde jelibon şekerler var mmmmm :) çuklat mı o :P

ilk defa kullanılacağı için en güzel örtüler örtülür özel olmasına dikkat edilir bildiğim kadarıyla. en azından biz öyle yapmıştık.

bizdede gelin yatağı var..gelinin yatağını evliliği iyi olan biri hazırlar genelde. farklılığıda gelin yatağı, örtüsü,yorganı vs. gelinin çeyizinden olur.yorganda genelde saten işlemeli fln olur, çarşaf ve yastıklarda öyle.birde gelin yatağının üstüne damat bohçasıda kız annesi tarafından bırakılır

evet kizlar gelin yatagi vardir.ilk gece yer yatagi yaparlar gelinin yaninda gidenler hazilar yatagi.damatda gelince büyük yenge yada teyze olabilir. gelinin elinide damadin eline verir ve odadan cikar.

bu yer yatağı yapma meselesi artık kalmadı sanırım. çok gelenekler bağlı insanlar dışında uygulayan fazla kalmadı gibi. sanırım asıl yatak kirlenmesin diye düşünülmüş bir şey.

Back