merhaba arkadaşlar,
daha önce yazmışmıydım bilmiyorum ama uzun zaman oldu. Kızım 2 yaşına girecek yaklaşık 8 aylıktan beri kabızlık yaşıyoruz. Aslında direk kabızlık lafını kabul etmiyorum çünkü her gün yapıyor kakasını daha doğrusu ihtiyacı oluyor ama tutuyor tuttukça katılaşıyor yapmak istemiyor vs. O kadar tutuyorki başını beline kadar eğiyor o kadar kasıyor kendisini düşünün. Sebze meyve yemekten çocuk minicik kaldı, çok şükür daha yeni toparlamaya başladı.
Bunun bir sebebi psikolojik, işte 8 aylık falandı popoda çatlak oldu ondan beri yapmak istemedi. Önceleri çok problemin farkına varmadık 4 ay kadar bir iyi bir kötü gitti ama zor günlerdi. Çocuk doktorumuz duphalac vermişti ama pek de işe yaramıyordu. Sonra çocuk gastreontoğuna gittik beslenmesi ile ilgili şeyler söyledi zaten ben bunları yapıyordum. Bir kaç ay sonra çocuk cerrahına gittik film çekilde bir problem yok psikolojik dedi, sokol verdi hayatımız kurtuldu. yaklaşık 10 aydır kullanıyoruz vazeklin likit bir yan etkisi yok demişti ama tabi ben bu kadar uzun süre ilaç kullandığım için mutsuzum ne zamana kadar kullanacağım ne zaman geçecek kafamda soru işaretleri var ama şimdilik böyle idare etmek zorundayız.
Yaptıklarımı yazayım:
- ilk olarak yediklerine çok dikkat ediyorum çevremdeki kimse bana sormadan asla bir şey yediremez kavga sebebidir :) hergün öğlen akşam sebze yemeği kıymalı yapıyorum genelde, 1 kez kesin meyve. Meyve olarak, üzüm, kavun çok iyi geldi. Kışın armut yedi bol bol sıkılınca üzüm bulup aldım. Pirinç pilavı asla yok, dolmanın ıspanağın içindekiler bile hemen katılaştırıyor. Muz yok, patates yok. Şeftali de kötü oldu bizde3 yemiyor şimdi. Ispanak özellikle iyi geliyor. Kabak ve bamya da iyi oluyor.
- sabah akşam 1 tk sokol içiyoruz, 1 tk da zeytinyağı (zeytinyağına 2-3 ay oldu başladı iyi geldi)
- eğer tüm çabalara rağmen katılaştı ve tutmaya başladıysa sokolü 2 tk.na çıkarıyorum, sütü yoğurdu da kesiyorum.
- eğer katılaştı ve çatlak yaptıysa (2 kere oldu maalesef, biri şeftali biri sütlaçtan
![KK43 :( :(](/styles/default/xenforo/icons/kk/xenforo-smilies-kk43.gif)
( o zaman her ıkınmaya başladığında sıcak (yanmayacağı sıcalıkta) suya oturtuyorum, günde 3 kere tekrarladığım oluyor, yarın saat oynuyoruz suda tüm günümüz suda geçiyor, yumuşayınca bazen kakasını küvetine de yaptığı oluyor, temizlemesi ciflemesi babasına ait :)) günde 2-3 kez bepantane anestol iyice içeri sürüyoruz bu kötü oluyor gerçekten çok ağlıyor. 2-3 güne iyileşiyor. Bir önceki maddede yaptıklarımı da aynen uyguluyorum yani sokolü 2 katına çıkarıyorum, sütü yoğurdu da kesiyorum. yediklerine daha özel dikkat ediyorum.
- lavman meselesine gelince çocuk cerrahı bize eğer 2 gün yapmazsa lavmanla boşaltın demişti, o zaman küçüktü anlamıyordu ama 1.5 yaşından sonra lavmanı bıraktık çünkü psikolojisine çok zarar veriyor istemiyor kesinlikle. Babası yanına yaklaşınca eldivenli, anne kapat anne bezimi kapat diye bağırıyor. Bir de bence alışkanlık yapıyor kesinlikle bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Bir ara sadece lavmanla yaptı 2 ay kadar başka türlü yapamadı, hiç bir şey de değişmedi.
bu işi çocuğunuzu iyi tanıyarak neler onu kabız yapıyor (her çocukta değişebilir çünkü) diye gözlemleyerek ve ona göre önleminizi alarak çözebilirsiniz. Bir de sabır çokkkkk sabır lazım ağlama krizlerine katlacak kadar, tüm gün kucağımda ağladığını ıkınmaktan ve tutmaktan yorgun tüm gün uykuda geçirdiğini bilirim. Çok çektik daha ne kadar çekeceğiz bilmiyorum. Bakıcımızdan da Allah razı olsun benden daha iyi baktı dediklerimi harfiyen uyguladı benden daha da sabırlı oldu. Şimdi tuvalet alışkanlığına başlayacağız nasıl olacak bilmiyorum.
Allah yardımcınız olsun zor gerçekten. Umarım verdiğim bilgiler yararlı olur.