Gebeliğin ilk üç ayında en sık rastlanan şikayetlerden biri vaginal kanamadır. Kanamanın meydana gelmesi durumunda acilen doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekir. Kanamanın saptanması her zaman gebeliğin sona erdiğini göstermez, fakat kontrol edilmesi ve bazı tedbirlerin alınması gereken bir durumdur. İlk üç aydaki kanamaların en sık sebepleri şunlardır :
Düşük Tehdidi
Durdurulamayan Düşük
Dış Gebelik
Gebelik Dışı Kanamalar
Düşük Tehdidi : Vaginadan kırmızı kanama mevcuttur. Yapılan muayenede rahim ağzı kapalıdır ve ultrasonografi kontrolünde bebek canlıdır. Gebelik haftasına göre bazı ilaçların kullanımı ve yatak istrahati ile beraber cinsel ilişki yasağı gerektirir. Düşük tehdidi saptanan gebelikte alınan tedbirlerle sona erebilir veya olay durdurulamaz ve düşük meydana gelebilir.Düşük tehdidi saptanan gebelerin kanamanın artması veya parça düşmesi durumlarında acilen doktoruna veya hastaneye başvurması gerekmektedir.
Durdurulamayan Düşük : Vaginadan kırmızı kanama ile birlikte parça da gelebilir. Bu durumda yapılan muayenede rahim ağzı açılmaya başlamış ve gebelik mahsulü görülebilir. Ultrasonografide bebek görülemez veya bebek görülse de canlı değildir. Düşük saptanmışsa müdahale ile kalan gebelik parçaları temizlenmesi gerekir.Bu durumda yapılması gereken acilen bir sağlık kuruluşuna veya doktorunuza başvurmaktır. Muhtemelen hemen müdahale gerekecektir. Çünkü kanama oldukça fazladır.
Gebelik ile İlgili Olmayan Kanamalar : Gebelik süresince meydana gelen kanamaların bir bölümü gebelik ile ilgili olmayabilir. Bunlar rahim ağzındaki yaranın kanaması, rahim ağzındaki polipler, vaginadaki bazı sorunlar nedeniyle olabilir. Kanama nedeniyle yapılan vaginal muayenede rahim içinden kanama olmadığı saptanır. Asıl sorun saptanır. Ultrasonografi ile yapılan kontrolde de bebek ve gebelikle ilgili sorun saptanmaz. Bu durumda alınan önlemler gebelik de göz önüne alınarak uygulanır