• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gebelik Bulantı ve Kusmaları

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
363
38
Gebelik Bulantı ve Kusmaları


Her gülün bir dikeni vardır...Dünyaya yeni bir bebek getirmenin de eziyetli bir kısım yanları olacaktır. Bulantılar ve kusmalar da bunlardan biridir. Gebeliğin hemen başında hoşgeldiniz der... Devam eder... Ve bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.

Genellikle sabah hastalığı olarak bilinir ve gebe kadınların yarısından fazlasını etkiler. Gebeliğin erken dönemlerinde başlar,giderek hafifler ve gebeliğin 16. haftasına kadar kaybolur. Gebe kadınların ve ailelerinin yaşam kalitelerini etkileyebilecek kadar önemli boyutlara ulaşabilir.

Gebelik bulantı ve kusmalarını yok etmek ya da en azından azaltmak adına yapılabilecek bir kısım uygulamalar ve alınacak bir takım önlemler vardır. Aşağıda belirtilen bu önlemlerden yararanabileceklerinizi kendinize uyarlayabilirsiniz. Bilinmelidir ki; bulantı ve kusmalar en geç 16 haftalara kadar kaybolacaktır. Bu nedenle bu süreyi atlatmak için önlemlere başvurmak en akıllıca olanıdır. Ancak tüm bu önlemlere rağmen gebeliği ve anne adayını zora sokacak kadar aşırı bulantı ya da kusmaların olması halinde hastane takibi ve tedavisi gerekli hale gelebilir. Hastanede yatarak tedavi kriterleri konusunda doktorunuz size yardımcı olacaktır.

Bulantı ve kusmalar için alınabilecek önlemler şunlardır ;

1. Bir kerede aşırı yemek yemeyin

2. Az az ancak sık sık yemeyi deneyin

3. Çorba ve diğer sıvı gıdaları öğünlerde değil, katı yiyeceklerden bir saat kadar sonra öğünler arasında yiyin, böylece midenin gerilmesi engellenerek kusmalar engellenecektir.

4. Sindirilmesi güç olduğundan bulantı meydana getiren yağlı ve kızartılmış besinlerden sakınınız. Hatta böyle besinlerin pişirilmesi sırasındaki kokudan da uzak kalmaya gayret edin.

5. Yemeklerden sonra bir müddet dik oturunuz. Bu mide bulantısını azaltacaktır.

6. Gece alınan hafif yemekler mesela yoğurt, süt, meyve suyu, ekmek veya küçük bir sandviç sabah bulantısını azaltır. Yine bu küçük öğünden sonra bile 10-20 dakika kadar dik oturmak gerekir.

7. Sabah uyanır uyanmaz, kalkmadan önce, baş ucunuzda duran kuru ekmek, kraker veya diğer tahıl ürünlerinden yapılmış yiyecekler bulantıyı azaltabilir.

8. Yatak odanızı karartınız veya loş bir odada uyuyunuz. Yataktan yavaşça kalkınız ve ani hareketlerden kaçının.

9. Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın.

10. Gevşemeye, stresten uzak durmaya çalışınız, ayaklarınızı uzatıp başınızı hafifçe yükselterek gün boyunca dinlenmeye çalışın.

11. Bulantı hissettiğiniz zaman gazoz, maden suyu türü veya karbonatlı su türünden azar azar için.

12. Temiz hava iyi gelebilir. Kısa yürüyüşler yapınız veya pencere açık iken uyumaya çalışınız. Yemek pişirirken camı açık tutunuz ve kokuyu dışarı atmak için fan kullanın.

13. Ekşi, turşu veya limona benzer şeyleri tüketin.

Bazı insanlar bitkisel çayların bulantıya iyi geldiğini söylemişlerdir. ılaçlar gibi bu çaylar da bitkilerden yapılmıştır. Bu açıdan dikkatli kullanılmalıdır. Nane, ahududu, karahindi baba çiçeği, zencefil, papatya gibi bitkiler bu listeye dahil edilebilir. Düşük kan şekeri, düşük B6 vitamin seviyeleri, potasyum ve magnezyum dengesizliği bulantıya neden olabilir. ıyi ayarlanmış bir diyette bu vitamin ve mineraller yeterli miktarda bulunmalıdır. Bunlara ek olarak gerekli tıbbi tedavide kusmayı önleyici ilaçlar, vitaminler ve mineraller tavsiye edilir. Bunlar ancak doktorkontrolünde kullanılmalıdır.

Son olarak diyebiliriz ki; gebelik başlangıcında oluşan bulantı ve kusmalar zaman içinde geçecektir. Ciddi bulantı ve kusmalar nadir olup, kusma miktarından endişeli iseniz doktorunuza başvurunuz.


alıntıdır
 
Son düzenleme:
Back