Gebeliğe Hazırlık Gebelik Belirti ve Bulguları

Gebe kalmayı planladığımızda yapmamız gereken hazırlıklar.

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
Gebelik Belirti ve Bulguları


Gebeliği düşündüren veya kesinleştiren birtakım belirti ve bulgular vardır. Bunların bir kısmı erken gebelikte gözlenirken bir kısmı daha geç gebelikte ortaya çıkar.


Gebeliğin Şüpheli Belirti ve Bulguları
Belirtiler:

· Bulantı-kusma

· Sık idrara çıkma

· Halsizlik

· Fetal hareketlerin hissedilmesi (yaklaşık 16-20. haftalarda)

Bulgular:
· Adet gecikmesi

· Memelerde şişkinlik, dolgunluk

· Vajende renk değişikliği ve ödem

· Deride pigment artışı


Gebeliğin Olası Bulguları
· Karında büyüme (12. haftadan sonra karından hissedilmeye başlar)

· Jinekolojik muayenede rahimde yumuşama ve büyüme

· Rahimdeki düzensiz kasılmalar (Braxton-Hicks kontraksiyonları)

· Fetal yapılar elle hissedilmesi

· Gebelik testleri (nadiren gebelik dışında da pozitif olabilirler, kesin bulgu kabul edilmez)


Gebeliğin Pozitif (Kesin) Bulguları
· Fetal kalp atımlarının belirlenmesi

· Fetal hareketlerin gözlenmesi (20. haftadan sonra)

· Ultrason ile gebeliğin saptanması

Gebelik kontrolleri

Yaklaşık 40 hafta sürecek gebelik maratonunun ilk 28 haftasında ayda bir, 36. haftaya kadar 2 haftada bir ve 36-40. haftalarda haftada bir kontrol gereklidir. Bu normal gebelikler için geçerli takip programı risk varlığında doktorunuzun uygun göreceği şekilde daha sık olabilir.

En sağlıklısı daha önce de belirtildiği gibi gebelik planlandığı veya düşünüldüğünde gebelik öncesi değerlendirme için doktora başvurmaktır.

Gebe olduğunuz öğrenir öğrenmez ve/veya şüphelendiğinizde (Bakınız Gebelikten Şüphelenirsem ne yapmalıyım?) doktorunuza başvurun çünkü, erken dönemde yapılan tetkik, muayene ve ultrason incelemesi gebeliğin sağlıklı şekilde devamında belirleyici olmaktadır

İlk muayenede gebeliğinizin yaşı, anne ve fetusun sağlık durumları belirlenecek ve gebelik bakımı için sizinle beraber bir plan yapılacaktır. Yine ilk muayenede doktorunuz, tüm gebelik takibi boyunca yol gösterici olmak üzere bir takım kan ve idrar tahlilleri istenecektir. Daha sonraki takiplerde her ay bir kez idrar tetkiki istenecektir (gebelerde asemptomatik yani belirtisiz idrar yolu enfeksiyonu sıktır). İlk muayenede ultrason ile gebeliğin değerlendirilmesinde vajinal yol tercih edilir. Vajinal ultrason henüz pelvis dışına çıkmamış gebelik ve fetus hakkında karından yapılan abdominal ultrasona göre çok daha net görüntü alınmasını sağlar. Bu ilk ultrasonda gebelik kesesinin düzenli olup olmadığı, kese arkasında kanama olup olmadığı ve fetusun kalp hareketlerinin olup olmadığı incelenir. Fetal kalp hareketleri transvajinal ultrason ile 5,5 hafta civarında görülebilir. Gebeliğin 13. haftasına kadar ultrason incelemelerinde vajinal yol tercih edilirken bu haftadan sonra gebelik pelvis dışına çıktığından abdominal (karından yapılan) ultrason daha uygundur. Bu haftadan sonra vajinal ultrason sadece erken doğum tehdidinde rahim boynu (serviks) uzunluk ve açıklığını değerlendirmede kullanılır.
Gebelik boyunca her muayenenizde bebeğinizin kalp sesleri, bebek hareketleri ve gelişimi muayene ve ultrasonla takip edilecektir. Anne adayı da kilo alımı, ödem ve kan basıncı açısından değerlendirilecektir.

Gebeliğin 11-13. haftalarında ultrasonla yapılan özel bir muayene (ense kalınlığının ölçümü) ile bebekte zeka geriliğinin sebebi olan Down sendromu taranacaktır. Bu haftada ikili test (I. Trimester tarama testi) denen bir yöntem de anne kanında bakılan bazı maddelerle Down sendromu için risk varsa bunu ortaya koyabilmekte ve ense kalınlığı ölçümünün tanı değerini artırmaktadır.

15-18. haftalarda yapılan “üçlü tarama testi” ile Down sendromu taraması yanında nöral tüp defekti (bel kemiğinde açıklık) taraması da yapılacaktır. Bu haftada ultrason ile detaylı ilk anomali taraması yapılacaktır. Üçlü tarama testin sonucunda risk belirlenirse veya ileri anne yaşı açısından risk varsa amniyosentez ile genetik inceleme bu haftalarda yapılır. Bu testlerin ne olduğu ve ne anlama geldiği için Down Sendromu Tarama Testleri' ne bakınız
20-24. haftalarda ultrason ile detaylı anomali taraması yinelenecektir.

Bunun dışında, 24-28. haftalarda gizli şeker tarama testi yapılacaktır. 50 gr glikoz ile yapılan bu testte glikoz içildikten 1 saat sonra kan şekeri ölçülür. Bu test üçlü test gibi bir tarama testidir. Eğer bunun sonucu anormal çıkarsa (140 mg/dl’nin üstü) tanı testi için 3 saatlik 100 gr glikoz testi yapılır. Bu testte açlık, 1., 2. ve 3. saat kan şekerleri sonuçlarına göre değerlendirme yapılır. Tam kan sayımı da bu haftada gerek görülürse tekrarlanabilir. Ayrıca, gebelik başında yapılan Toksoplazma ve Rubella testlerinde antikorlar negatif ise yani bağışıklık yoksa bu haftalarda bu testler de tekrarlanabilir. Kan uyuşmazlığı olanlarda 28. haftada İndirekt Coombs testi uygulanır. Negatif (yani etkilenmemiş) ise sonraki etkilenme riskini önlemek için koruyucu amaçlı Anti Rh İmmunglobulini (kan uyuşmazlığı koruyucu aşısı) yapılır.

32-36 hafta arasında artık 2 haftada bir, 36 haftanın üstünde haftada bir kontrollere geleceksiniz. Normal doğumun beklendiği olgularda 40 haftanın üstündeki gebeliklerde bu sıklık haftada 2 gün olabilir. Bu haftalardan sonra fetal iyilik testleri (gerekirse daha önce) yapılmaya başlanacaktır. Fetal iyilik testleri NST (Non-Stres Test), Doppler ultrasonu ve Biyofizik Profil’dir. Bu testlerin ne olduğu ve ne anlama geldiği için Fetal İyilik Testleri’ne bakınız.
38 haftada (doğum belirtileri daha önce başlamamışsa) vajinal muayene ile bebeğin doğum kanalına girip girmediği, rahim ağzında açıklık olup olmadığı, normal doğum için bir engel olup olmadığı değerlendirilir. Doğum işaretleri ve acil durumlar hakkında anne adayı bilgilendirilir.

Unutmayın, her kadının gebeliği kendine özgüdür. Muayeneler arasındaki dönemlerde aklınıza takılan soruları, kaygıları unutmamak için bir yere not ediniz ve ilk muayenenizde doktorunuzla tartışınız.
 
yaren tşk ederim kendi adıma bende çocuk sahibi olmak istiyorum ama henüz bişey yok yumurta tembelliğinden bahsetti dr bunun için klomen diye bir ilaç verdi şimdi onu kullanıyorum ama aynı zamanda korkuyorum ya olmazsa diye builaçla ilgili bildiklerinizi bana yazarmısınız hep başka şeyler düşünmeye çalışsamda aklimdan hiç çıkmıyor
 
mrh. bu bilgiler çok işime yaradı paylaşımın için çok tşk. Benim kardeşim aşağı yukarı 4 aylık hamile ve bebeği Down sendromlu olabilirmiş. Diğer kardeşim bebeğin alınması için benim ona baskı yapmamı istiyor. Ama o bebeğini ne olursa olsun aldırmak istemiyor. Ben bu konuda ona nasıl bir telkin de bulanabilirim sizce. Lütfen bana bu konuda yardımcı olurmusunuz arkadaşlar.
 
bu konuda çeşitli yorumlar mevcut ama ne denir bilmem ki??Allah a karşı gelmekle o çocuğun hayat dramı ve annenin çekeceği sıkıntılar arasında bi yerlerde kalmak çok kötü bişey..İnsanın bi yanı aldır ve ikisi de kurtulsun diyo bi yanı da Allah a karsı mı çıkılıyor acaba diyo.Bence bunu ii bi din adamıyla (müftü,imam) ama tarafsız bi din adamıyla konuşmalısın....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…