merhaba,
ben ekimden itibaren fransa'da olacağım ama yine de bir kaç sorunu cevaplayayım.
fransız lisesine gidiyor olman dil konusunda çok büyük bir artıya sahip olmanı sağlayacaktır. pek çok kişinin dil öğrenirken çektiği sıkıntıları çekmeyeceksin.
Havre konusunda pek bir bilgim yok, Marsilya büyük bir şehir, ama bazen tehlikeli olabileceğini duymuştum. En azından güneyde olduğu için sıcak olur, kışları donmazsın.
Sana yardımcı olabileceğim şehirler, Paris, Rennes, Nantes, Toulouse. Brest hakkında da biraz bilgim var. Bu şehirlerden Nantes'ın üniversitesi hakkında da bilgi verebilirim sana. Erasmus için gittiğimde orada okudum geçen yıl.
Fransa'nın sıkıcı olup olmamasına gelince, küçük şehirler sıkıcı olabiliyor, ama üniversiteye gideceğim diyorsun, o yüzden bol bol arkadaşın olacağını ve sıkılmayacağını varsayıyorum.
yine küçük şehirlerle ilgili sorun, toplu taşımanın erken saatlerde bitmesi. öte yandan sinemalarda altyazılı film bulmak imkansız olabiliyor, ki bu beni baştan çok üzmüştü, sonraları alıştım.
memleket hasreti çeker miyim diye sorarsan, her şehirde bir Türk kebapçı bulabileceğinden eminim
ben kendi adıma sahip kebapçı bile bulmuştum.
Üniversite bitip de Türkiye'ye geri dönmeme konusuna gelince. Bunun çok ekstrem durumlar dışında mümkün olabileceğini sanmıyorum. Lisans eğitiminden sonra Master eğitimine de devam edebilirsin. Ama Fransa'da kalabilmek için geçerli bir sebep göstermen gerekir (öğrencilik, aile birleşimi gibi.) Bazı durumlarda, bazı işverenler senin kalman için kişisel başvuru yaparlar. Bu durumda okurken aynı zamanda Türkçe'ni de kullanabileceğin bir şirket bulabilirsen ve onlara gerçekten fayda sağlayabilirsen bu yol oldukça zor gibi görünse de Fransa'da kalmanı sağlayabilir.