Kan fobim başladığında 10 yaşında falandım.Hiçbir travmatik olay yaşamadım kanla ilgili.Sebebi belli değil bu fobinin.14 yaşına kadar sürdü.Kan görünce direkt mide bulantısı ve terleme oluyordu sonra zaten bayılıyordum.Aynı şey dayımda da vardı psikiyatrist genetik geçiş olabilir dedi.Ama ben böyle yaşamak istemiyordum.Bir gün de regl iken duşta bayılmıştım.Her regl de bunu yaşamak istemiyordum.Genetik olduğuna inanmadım bu ruhsal bir şeydi aşılabilirdi.Araştırdığımda tek tedavinin maruz kalmak olduğunu öğrendim.Beyin aynı şeye sürekli ama sürekli maruz kalırsa o şeyi korku unsuru olarak görmekten vazgeçip,normal kabul eder.Hemşirelere rica ettim.15 yaşımdaydım.Evin yakınındaki hastaneye her gün çalışan gibi gidip onları izledim ilk günde bayıldım,sonra bayılmayı durdurmayı öğrendim,sadece midem bulanıyordu ama bayılmıyordum.Ayrıca kanlı filmler de çok izledim.Evde birnin eli kesilince gidip baktım ben sildim.Regl olunca çok afedersin duşta kanın akışını seyrettim ve normal bir şey olduğunu kendi kendime telkin ettim.Ve o sene içerisinde bu fobiden kurtuldum.Bugün 22 yaşındayım.15 yaşımdan beri bayılmayı bırak kan görünce herkesten daha soğukkanlıyım.''Gerçekte korku yaratmayacak bir objeye, aktiviteye veya duruma karşı aşırı korku duyma ve kaçınma davranışında bulunmaya fobi denir. Kişi, bu korkuların aşırı veya anlamsız olduğunu bilse de engelleyemez, mantıksal düşünerek korkularının önüne geçemez. Fobi toplumda sık görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Fobisi olan insanlar “fobik” diye adlandırılırlar. Yapılan araştımalar toplumda %10 oranında fobi tespit etse de tahminen bu değer % 25 dolaylarındadır. Fobiler halk arasında hastalıktan ziyade huy ya da kişilik özelliği olarak düşünüldüğünden tedaviye başvuranların sayısı azdır. Araştırmalarda fobi sıklığının beklenenden düşük çıkmasnın en önemli nedeni budur.Kadınlarda erkeklere oranla iki buçuk kat daha faza görüldüğü saptanmıştır.''
Çoğumuzda var olan fobinin nedenleri geniş olarak araştırıldığında sonuca ulaşılabiliyor ve çözüm bulunabiliyor diye biliyorum. Ben ''doktora gitmekten '' korkuyorum , bir nedeni var mı diye düşündüğümde net bi cevap bulamıyorum. Çok uzun süre doktorlarla haşır neşir olmak zorunda kalmadım , uzun süren ve can yakıcı tedavi de görmedim çok şükür ki ama grip olduğumda bile doktora gitmekten ödüm kopuyor , gitmek zorunda kaldığımda yalnız gidemiyorum , heyecanlanıp panik oluyorum , geriliyorum. Bununla başa çıkabilmek için sağlığıma dikkat etmeye çalışıyorum..
Sizin fobileriniz neler?
Ben aynaya bakmaktan cok korkuyorum. Degisik kıyafetler giyemiyorum.cok kiyafetim var ama hep ayni seyleri giyiyorum. Bunlârin onune asla gecemiyorum''Gerçekte korku yaratmayacak bir objeye, aktiviteye veya duruma karşı aşırı korku duyma ve kaçınma davranışında bulunmaya fobi denir. Kişi, bu korkuların aşırı veya anlamsız olduğunu bilse de engelleyemez, mantıksal düşünerek korkularının önüne geçemez. Fobi toplumda sık görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Fobisi olan insanlar “fobik” diye adlandırılırlar. Yapılan araştımalar toplumda %10 oranında fobi tespit etse de tahminen bu değer % 25 dolaylarındadır. Fobiler halk arasında hastalıktan ziyade huy ya da kişilik özelliği olarak düşünüldüğünden tedaviye başvuranların sayısı azdır. Araştırmalarda fobi sıklığının beklenenden düşük çıkmasnın en önemli nedeni budur.Kadınlarda erkeklere oranla iki buçuk kat daha faza görüldüğü saptanmıştır.''
Çoğumuzda var olan fobinin nedenleri geniş olarak araştırıldığında sonuca ulaşılabiliyor ve çözüm bulunabiliyor diye biliyorum. Ben ''doktora gitmekten '' korkuyorum , bir nedeni var mı diye düşündüğümde net bi cevap bulamıyorum. Çok uzun süre doktorlarla haşır neşir olmak zorunda kalmadım , uzun süren ve can yakıcı tedavi de görmedim çok şükür ki ama grip olduğumda bile doktora gitmekten ödüm kopuyor , gitmek zorunda kaldığımda yalnız gidemiyorum , heyecanlanıp panik oluyorum , geriliyorum. Bununla başa çıkabilmek için sağlığıma dikkat etmeye çalışıyorum..
Sizin fobileriniz neler?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?