• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Fal Niçin Haramdır?

sedar

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Haziran 2009
47
0
86
Ankara
Bu konu hiç anlaşılamamıştır. Fal neden haramdır? sizlerin görüşlerini alabilirmiyim? ne dersiniz? Astroloji veya ebced değerlendirmeleri ile arasındaki fark nedir?

Allahlık taslamak olduğu için. Haram diye sormuşsunuz, ben de islam dinine göre yanıtluyorum sorunuzu.

Kur'an-ı Kerim'de kesin dille yasaklanmıştır fal. müslümanım diyen birisi de işine gelsin gelmesin kutsal kitabındaki emre riayet etmek zorundadır. tatmin olmadıysanız daha ayrıntılı açıklama bulabilirim.

Allahlık taslamak olduğu için. Haram diye sormuşsunuz, ben de islam dinine göre yanıtluyorum sorunuzu.

Kur'an-ı Kerim'de kesin dille yasaklanmıştır fal. müslümanım diyen birisi de işine gelsin gelmesin kutsal kitabındaki emre riayet etmek zorundadır. tatmin olmadıysanız daha ayrıntılı açıklama bulabilirim.

december, tanışmamız pek ii olmadı dilerim sürekliliği ii olur umarım... gerçekten istiyorum...fakat yaklaşımlar daha yapıcı olursa inanın daha mutlu olacağım bir şeyler paylaşmak öğrenmeye araştırmaya yönelik çabalar küçümseme veya ukalalık veya küçük görmelerle kibir vsvs terbiyesizliklerle bozulmamalı bence...

şimdi gelelim sorumuza, Allahlık taslamak diyemeyiz çünki gelecek hakkında bir şeyler söylemek Allahlık yapmak demek değildir. bilindiği üzere peygamber efendimiz gelmeden cinler gök katlarına çıkarak gelecek hakkında bilgi alıyorlardı ve bazı insanlara bunları söyliyerek bazı sahte kahinler oluşturarak neticede onları saptırıyordu...demekki bu konu yani geleckten haber vermek Allahlık demek değilmiş...

Dikkat ederseniz sorumuzda harammı? diye bir şey sormuyorum, sorum sadece falın haramlığındaki hikmetleri kendi ölçümüzde belirlemek içindi, yoksa Allah zülcelal haram dedikten sonra bizim bunu tartışmamız (doğrumu yanlışmı dememiz) mmkün değil inanç aşamasında kesinlikle amenna ve saddakna (iman ettik ve tasdik ettik) diyoruz sizde, bizde...Bizim yaklaşımımız daha çok ayetin hükmünü hikmet penceresinden görme çabasıdır...misal vermek gerekirse oruşta kesinlikle emirdir ama bilim adamları tartışıyor niçin emredilmiş, efendim sağlık için çok güzel deniyor, midenin dinlenmesini sağlaması açısından çok güzel bir olaydır deniyor değilmi? bu açıdan bir başka mesela falın haramlığı niçin araştırılmasın? soru amacımız buydu bunu bilgilenme amaçlı tartışmaya açmak belki benim bilmediğim sizin bildiğiniz bir sebebi hikmeti vardır öğrenebiliriz değilmi?

tatmin olma meselesi ise akıllı ve mantıklı bir izah yapılırsa olabilirim belki bu birazda sizlerin yapacağı paylaşıma bağlı diyebilirim... katılımınıza tşkler....:)

Isin tuhafi en cokta islam dini mensuplari ilgileniyolar boyle seylerle =)).. hiristiyanlar bile bizim kadar ilgilenmiyo inanmiyo yani =).. bizim senelerden beri gelen bu eglencemizi isterseniz bu kadar kisisellestirip inanca baglayarak insanlari korkutmayin... insanlar her zaman gelecegini merak ederler bunu tamamen ogrenmeleride zaten imkansizdir.

Isin tuhafi en cokta islam dini mensuplari ilgileniyolar boyle seylerle =)).. hiristiyanlar bile bizim kadar ilgilenmiyo inanmiyo yani =).. bizim senelerden beri gelen bu eglencemizi isterseniz bu kadar kisisellestirip inanca baglayarak insanlari korkutmayin... insanlar her zaman gelecegini merak ederler bunu tamamen ogrenmeleride zaten imkansizdir.

mükemmel bir katılım (bence tabiii...) ewet size katılıyorum daha çok inanç aşamasında zayıf olmak bu tip arayışlara iter insanı, yahudi ve hristiyanlar dediğiniz gibi daha çok realist olduklarından kesinlikle inanmazlar...doğrusuda budur elbette, bizim inananların inanmasının nedeni ise gelecek kavramını tam anlayamamalarıdır kanımca, -bişi var tmm ama nasıl bişi...? tanımız olunca arayışa itiyor sanırım...

geleceğin net bir şekilde öğrenilmesi kesinlikle mmkün değildir. fakat biliyoruzki kaderi yazan kalem kurumuş ve herşey sabitlenmiştir buda inanç gereğidir, bu aşamada fıtrat yani yaratılış belli ölçülerde anlaşılabilir kanaatindeyim...tşkler katılıma...:)

benim tarzıma takılmayın lütfen sedar, size herhangi bir önyargım yok. buradaki hiçkimseden farklı değilsiniz benim için. hiçkimseyi burada ismen ve cismen tanımıyorum, sizi de. bir başkasının bir yorumunu beğenmiş olmam onu ne tanıdığım ne sevdiğim manasına gelir. bir yorumdan bir cevaptan kişilik tahmini yapıp önyargı oluşturmam kafamda. islam konularında ciddiyim, ukalalık vesaire değil amacım. ciddi olunca sertleşebiliyorum, lütfen şahsınıza bir terslik olarak algılamayın ve takılmayın.

şimdi kendiniz demişsiniz "Allah zülcelal haram dedikten sonra bizim bunu tartışmamız (doğrumu yanlışmı dememiz) mmkün değil " diye, bu yüzden ben de bu soruyu gereksiz buldum. kendisini değil, böyle bir ortamda sorulmasını gereksiz buldum. böyle sorular tehlikeli sorulardır bana göre. insan kendisi araştırmalı, doğruyu bulmalı. başkalarıyla tartışılacak mevzular değil bir şeyin neden haram veya helal olduğu. çünkü kesin bir izahı vardır (en azından hadisle), bu da bir nastır ve kişiden kişiye değişemez. yani ben böle derken siz hayır yok bu böledir diyemezsiniz. veya tamtersi.

"misal vermek gerekirse oruşta kesinlikle emirdir ama bilim adamları tartışıyor niçin emredilmiş, efendim sağlık için çok güzel deniyor, midenin dinlenmesini sağlaması açısından çok güzel bir olaydır deniyor değilmi?" demişsiniz ama biz Allah emrettiği için orucu tutuyoruz, bilim adamları iyiliğini bulduğu için değil. bunlar çok hassas yerler. ben de sizin gibi çok meraklıyım fıkhi konulara sizi çok iyi anlıyorum. ama fikir beyan etmeden önce çok fazla araştırıp okudum, çünkü bu konularda dilinizle en ufak bir "budur" diyebilmeniz için önce kalp ile iman devamında sağlam bir temel gerekiyor. bu konular dediğim fıkıh konuları yorumları. ama sizi anlıyorum inanın.

"peygamber efendimiz gelmeden cinler gök katlarına çıkarak gelecek hakkında bilgi alıyorlardı ve bazı insanlara bunları söyliyerek bazı sahte kahinler oluşturarak neticede onları saptırıyordu"

demişsiniz. efendimizin gelişiyle bu gök kapıları kapandı. böyle bir şey islamdan sonra mümkün değil artık. bu yüzden kesin dille yasaklandı. ve apaçık diyor öğrenemezsiniz diye. mümkün değil diyor. ötesi var mı? bence yok.

cinlerden bahsetmişken bir örnek de ben vermek isterim. mesela bazı insanlar çok iyi kahve falı bakar, bütün geçmişinizi okur hayret edersiniz. ben de bikaç tane böyle insanla karşılaştım. yani düşünün çok gizli bir aile sırrımızı bildi babannemin yanına çalışmaya gelen bir özbekli kadın. etraftan duyma olasılığı yok, 20 sene önceki olayları bir bir saydı. bu kişi geleceğe dair de bir şeyler söyledi. sizce tuttu mu? hayır hiçbiri tutmadı. ben bunun peşine düştüm. yahu gaybdan nasıl haber alınabiliyor diye. sonra baktım kadın geçmişi biliyor, geleceği değil. yine haklı çıktım. peki bu kadın geçmişi nasıl biliyor? sorunun cevabı cinlerden başkası değil.

belki evliya kuldur diyecek olan vardır, ama evliyalar ölene kadar kerametlerini belli etmeyen insanlardır. bütün evliyalar kerametleri açığa çıktığı anda Hakk'ın rahmetine kavuşmuşlardır.

ve Allah'ın yapmayın diye emrettiği bir şeyi yapan, fal bakan bir insan kaç derece evliya olabilir? zaten burda mantık hatası var.

şimdi site bahsettiğim "tatminkar" cevabı bulacağım, bir ilahiyatçının konuyla ilgili yazısını kopyalayacağım. buyrun.

Cahiliye Arapları, bir sefere, bir savaşa, bir ticarete, bir nikâha yahut herhangi bir işe teşebbüs edecekleri zaman üç zar (veya ok) çekerler yahut kuş uçururlardı. Bu zarların (veya okların) birinde, "Rabbim emretti" yahut "yap" diye emir; diğerinde, "Rabbim nehyetti" yahut, "yapma" diye nehy kelimeleri yazılı olurdu, biri de boş bulunurdu. Birisi torbaya elini sokar, zarlardan birini çeker, emir çıkarsa yaparlar, nehy çıkarsa yapmazlar, boş çıkarsa bir daha çekerlerdi. Kur'an bunu şu ayetle yasaklamıştır: ''Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları şeytan işi birer pisliktir,. bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz" (el-Mâide, 5/90).

Dinimizin kesinlikle yasakladığı falcılık, bir çeşit gaybdan haber vermedir. Halbuki, Kur'an-ı Kerîm; gaybı, Allah'tan başka hiçbir kimsenin bilemiyeceğini, peygamberlerle melekler dahi, kendilerine vahyedilmedikçe gaybdan haber veremeyeceklerini açıkça bildirmektedir:

"De ki: 'Göklerde ve yerde olan gaybı, Allah'tan başka bilen yoktur" (en-Neml, 27/65) ve "De ki: Size 'Allah'ın hazineleri elimdedir demiyorum, gaybı da bilmiyorum...." (el-En'âm, 6/50), "Eğer gaybı bilseydim, daha fazla hayır yapardım...." (el-A 'râf, 7/188) âyetleri buna yeterli delildir.

Kendilerine "arrâf" yahut "kâhin" denilen falcıları ve bu falcılara gidip fal açtıran, onlara inanan veya destekleyenleri Peygamber (s.a.s.) ağır bir dille kınamış hatta kâfirlikle nitelemiştir. "Her kim bir arrafa gidip de ona bir şey sorarsa, kırk gecelik namazı kabul olmaz" (Müslim, Selâm, 125) buyurmuştur. Ebû Dâvûd'da geçen bir hadis ise şöyledir: "Kim bir kâhine gider, dediklerini doğrularsa; şüphesiz ki Muhammed'e indirilmiş olanı inkâr etmiş olur" (Ebû Dâvûd, Tıb, hadis no: 3904).

Halid ERBOĞA

mükemmel bir katılım (bence tabiii...) ewet size katılıyorum daha çok inanç aşamasında zayıf olmak bu tip arayışlara iter insanı, yahudi ve hristiyanlar dediğiniz gibi daha çok realist olduklarından kesinlikle inanmazlar...doğrusuda budur elbette, bizim inananların inanmasının nedeni ise gelecek kavramını tam anlayamamalarıdır kanımca, -bişi var tmm ama nasıl bişi...? tanımız olunca arayışa itiyor sanırım...

geleceğin net bir şekilde öğrenilmesi kesinlikle mmkün değildir. fakat biliyoruzki kaderi yazan kalem kurumuş ve herşey sabitlenmiştir buda inanç gereğidir, bu aşamada fıtrat yani yaratılış belli ölçülerde anlaşılabilir kanaatindeyim...tşkler katılıma...:)

bu arada amacınız bir şeyler öğrenmek/paylaşmak değil de kendinizi haklı çıkarmaksa beni hiç yormayın. kimseyle kavga etmek istemiyorum.

december in yazdıklarına aynen katılıyorum.ve hatta imzamı atıyorum:lepi:
gaybı bilen Allah'tır.ötesi yok.
fal baktırmak zavallılık,hatta buna inanmak dahada feci bişeydir.
bana göre tabi:delphin:

december in yazdıklarına aynen katılıyorum.ve hatta imzamı atıyorum:lepi:
gaybı bilen Allah'tır.ötesi yok.
fal baktırmak zavallılık,hatta buna inanmak dahada feci bişeydir.
bana göre tabi:delphin:

insanlarin en buyuk zaaflarindan biridir gelecekle ilgili sorularina cevap bulabilmesi.
somuruye cok acik bir zaaftir bu hemde.
bunlar tehlikeli seylerdir.
arastirmak cok guzeldir ama herseyden once iman etmek lazimdir.
haramdir ve kesin bi dille yasaklanmistir.
arastirmak icinde hadisleri ve ayetleri takip etmek daha muhimdir insanlarin bilgisini sorgulamak cok yerinde degil bu tur konularda.

insanlarin en buyuk zaaflarindan biridir gelecekle ilgili sorularina cevap bulabilmesi.
somuruye cok acik bir zaaftir bu hemde.
bunlar tehlikeli seylerdir.
arastirmak cok guzeldir ama herseyden once iman etmek lazimdir.
haramdir ve kesin bi dille yasaklanmistir.
arastirmak icinde hadisleri ve ayetleri takip etmek daha muhimdir insanlarin bilgisini sorgulamak cok yerinde degil bu tur konularda.

şekerim bana hakmı verdin azarladınmı anlamadımbenneyaptımki

ya hemen yaftayı yapıştırmayın müslüman merak ediyor diye
amerikada medyumluğun meslek olduğunu bilmiyormusunuz
ve bunun bir okulda kürsüsü olduğunu
bütün ülkelerdede vardır çünki insan bilmediğini hep merak eder ve öğrenmek ister
bu bizim inancımıza göre haramdır bende inanmıyorum ALLAH tan başka kimse geleceği bilemez

şekerim bana hakmı verdin azarladınmı anlamadımbenneyaptımki

ay tatlim senin yazinla destekledim ben yazdigimi. konu sahibine cevap verdim.
eksik olmus kusura bakma katiliyorum ben sana.
farkli birsey demedik ki zaten a.s.

bende birşey merak ediyorum..

haramdır ..Cahilliktir ..vs diyen arkadaşlar,
hiç mi fal baktırmadınız hayatınızda ?
hiç mi fal baktırma arzusu duymadınız yada merak etmediniz?

sn december,

bu arada amacınız bir şeyler öğrenmek/paylaşmak değil de kendinizi haklı çıkarmaksa beni hiç yormayın. kimseyle kavga etmek istemiyorum.

ne ilk mesajımızda nede son mesajımızda kavga etmek amaç veya gaye edinmedim...aksine düşünen beyinler arıyorum sabitleri aşmış akıl ve inanç dairesi içersinde (inanç gibi) ama özgür, sınırsız, kayıtsız, benliksiz...

Bilirmisiniz bilmem bakın herşeyin bir sonu sınırı vardır ama düşünen insana sınır yoktur... düşünmek akletmek emrdir... buna yasak, haram demek haramdır. haramlığın tartışması olmaz sebeblerin anlaşılması aşamasında istişare vardır. bunşlar şablondur...
sizin verdiğiniz gibi inanın yüzlerce yazı okudum yinede tşk ederim aro...:) umarım anlatabilmişimdir...

bende birşey merak ediyorum..

haramdır ..Cahilliktir ..vs diyen arkadaşlar,
hiç mi fal baktırmadınız hayatınızda ?
hiç mi fal baktırma arzusu duymadınız yada merak etmediniz?
acikliyim canim deli gibi fal baktirmak ozellikle de tarot fali baktirmak istiyorum ama haram oldugu icin kendimi tutuyorum.

fala inanıp ona göre hayatını srdürmek saçma fakat herkes hayatında en azından bi kez merak edip baktırmıştır...bence abartmaya gerek yok

acikliyim canim deli gibi fal baktirmak ozellikle de tarot fali baktirmak istiyorum ama haram oldugu icin kendimi tutuyorum.

hiç baktırmadıysan bıravo cidden..
ben çok baktırdım..her türlüsüne hemde..
seviyorum ve baktırmayada devam ederim..
ama bu demek değil ben baktırdığım fallarda cıkan yorumlara göre hayatımı yönlendiriyorum !!
orda söylenenlere göre yolumu çiziyorum..
asla..
sadece eğer kötü hissediyorsam biraz moral bulmak için , biraz kafa dağıtmak için baktıyorum..
bunda günah olan birşey göremiyorum ben ..
kendi adıma ..

Back