• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evrim teorisine inanıyor musunuz?

archozi

Üye
Kayıtlı Üye
29 Eylül 2013
68
2
6
34
İstanbul
"Evrim teorisi" başlığı altında ilkokul yıllarımdan beri "atalarımın maymun olduğu" sürekli anlatıldı, o zamandan kafama takılan bu konuyla ilgili okuduğum kaynaklar bu teorinin ne kadar hatalı olduğunu anlamamı sağladı.
Pek çok insan evrim teorisini, ilk olarak Charles Darwin'in ortaya attığı, bilimsel delillere, gözlemlere ve deneylere dayalı bir teori zanneder. Oysa evrim teorisinin ilk fikir babası Darwin olmadığı gibi, teorinin kaynağı da bilimsel deliller değildir. Teori, antik bir dogma olan materyalist felsefenin doğaya uyarlanmasından ibaret.
Darwin teoriyi destekledikçe "insan nedir" sorusuna verilen cevap değişmiştir. Daha önceden bu soruya "insan, Allah'ın yarattığı ve O'nun öğrettiği güzel ahlaka göre yaşaması gereken bir varlıktır" cevabını veren insanlar, "insan rastlantılarla var olmuş, yaşam mücadelesiyle gelişmiş bir hayvandır" diye düşünmeye başlamışlardır.
Bu da hem dünya insanlarına "güçlü olan ayakta kalır zayıf olan elenir" gibi safsatalarla çatışma fikrini aşılamıştır, hem de canlıların yaratılışının tesadüflerle olduğu gibi inançsız bir bakış açısına yol açmıştır.

ilk insan asla maymun değildir.cennetten gelme HZ ADEM babamız ve HZ HAVVA validemizdir. ben evrime inanmıyorum KUR'AN I KERİME inanıyorum.

"Evrim teorisi" başlığı altında ilkokul yıllarımdan beri "atalarımın maymun olduğu" sürekli anlatıldı, o zamandan kafama takılan bu konuyla ilgili okuduğum kaynaklar bu teorinin ne kadar hatalı olduğunu anlamamı sağladı.
Pek çok insan evrim teorisini, ilk olarak Charles Darwin'in ortaya attığı, bilimsel delillere, gözlemlere ve deneylere dayalı bir teori zanneder. Oysa evrim teorisinin ilk fikir babası Darwin olmadığı gibi, teorinin kaynağı da bilimsel deliller değildir. Teori, antik bir dogma olan materyalist felsefenin doğaya uyarlanmasından ibaret.
Darwin teoriyi destekledikçe "insan nedir" sorusuna verilen cevap değişmiştir. Daha önceden bu soruya "insan, Allah'ın yarattığı ve O'nun öğrettiği güzel ahlaka göre yaşaması gereken bir varlıktır" cevabını veren insanlar, "insan rastlantılarla var olmuş, yaşam mücadelesiyle gelişmiş bir hayvandır" diye düşünmeye başlamışlardır.
Bu da hem dünya insanlarına "güçlü olan ayakta kalır zayıf olan elenir" gibi safsatalarla çatışma fikrini aşılamıştır, hem de canlıların yaratılışının tesadüflerle olduğu gibi inançsız bir bakış açısına yol açmıştır.

Bu konu o kadar uzun bir konu ki, burada tartışmaya başlasak eminim boş bir tartışma olur. Çünkü bilimsel konularda gerçekten okumuş/araştırmış ve objektif düşünebilmiş insan sayısı maalesef çok az. Yukarıda alıntıladığım yazı da baştan aşağı yanlış bir yazı ki aslında yaradılışçı(veya teist diyelim) insanların evrim teorisine objektif bakması çok kolay bir şey değil. Çünkü evrim teorisi gerçekse(ki bilimsel bir gerçektir) inandıkları şeylerin tamamen yalan olduğu sonucu ortaya çıkıyor ki bu büyük bir şok etkisi yaratıyor. Hala evrim teorisi diyince ben maymundan gelmedim cümlesini kuran insanlarla evrim tartışılmaz; çünkü bu insanlar kulaktan dolma bilgiler dışında bu konu hakkında en ufak bir bilgiye bile sahip değiller, sadece bir cümleyle bile bu anlaşılıyor. Elbette insan inanmak istemediği şeyleri araştırıp öğrenmek istemez. Burada bizim bilimden uzak eğitim sistemimizin eksi rolü büyüktür.

aslında gelecek cevapları tahmin edemediğim için başlangıçta basitçe yazmaya çalıştım, yani halk içinde bilinen şekliyle evrim:insan maymundan gelmiştir konusundan başlayalım dedim :)
bu konu çok derin ve yıllardır süren farklı politikaları içinde barındırıyor. Evrim teorisi bilimsel araştırmalarla artık çürütülmüştür, evrim asla bilimsel olarak ispatlanamamıştır ve dünyada da gerçekten vicdanen inanan çok az insan kalmıştır fakat yaradılışı inkar ettiği için bazı kesimler tarafından hala desteklenmektedir.

Siz evrim teorisi gerçektir derken neye dayandırıyorsunuz?

aslında gelecek cevapları tahmin edemediğim için başlangıçta basitçe yazmaya çalıştım, yani halk içinde bilinen şekliyle evrim:insan maymundan gelmiştir konusundan başlayalım dedim :)
bu konu çok derin ve yıllardır süren farklı politikaları içinde barındırıyor. Evrim teorisi bilimsel araştırmalarla artık çürütülmüştür, evrim asla bilimsel olarak ispatlanamamıştır ve dünyada da gerçekten vicdanen inanan çok az insan kalmıştır fakat yaradılışı inkar ettiği için bazı kesimler tarafından hala desteklenmektedir.

Siz evrim teorisi gerçektir derken neye dayandırıyorsunuz?

Politikasını falan geçelim, politika hayatın her alanında var ki dinler politikada daha çok söz sahibi ve içli dışlıdır. İşin politika kısmına girmeye hiç gerek yok. Bilimsel tarafına gelince, dünya üzerindeki bu alanda gerçek bilimsel çalışmalar yapan gerçek bilim insanlarının hiçbirisi evrim teorisini çürütememiştir. Burada bilimsel araştırmalardan kasıt Harun Yahya gibilerin yaptıklarıysa, bunların cevap vermeye bile değmeyecek şeyler olduğu çok açık. Yine de senelerdir bu araştırmaları akademik seviyede yapan bilim insanları kendisini bile kaale alıp, cevap verip ipliğini pazara çıkartmışlardır(bknz:youtube'da Richard Dawkins- Harun Yahya'nın Cehaleti videoları izlenebilir).

Bilimden beklentiler %100 sonuçsa, bu zaten bilimin yapısına terstir. Evrim gibi milyonlarca yıllık bir süreçten bahsediyorsak elbette bunun eksik tarafları olacaktır. Her geçen gün bu eksiklikler giderilerek bu teori genişletiliyor. Gelişmiş ülkelerin hepsinde de akademik ortamlarda ders olarak okutuluyor. Şu anda eldeki bilimsel veriler bu teoriyi gösteriyor; bilim geliştikçe belki bu teorideki yanlışlıklar da ortaya çıkabilir, bunu kimse bilemez. Ama bilinen bir gerçek var ki, canlılar birkaç bin yıl önce ol deyip olmamışlar, milyonlarca yıllık bir mazileri var. Bu bile sadece günümüz dinlerinin yaradılış kavramına tamamen ters bir sonuç.

Bilimsel tartışmada söylediklerimizi neye dayandırdığımızı söyleyeceksek, gerçek bilim insanlarına dayandırarak söylemekte fayda var. Yukarıda söylediğim kişi ve benzerlerini dayanak olarak buraya kopyalayacaksan ben baştan bu tartışmaya girmiyorum, sana kolay gelsin.

kimse tartışmak istemiyor kendinizle tartışıyorsunuz :)

sadece evrim teorisini ispatlayan bilimsel bir gerçek göstermenizi istedim çünkü bunu bilim adamları yıllardır gösteremedi.
İnandığınız Richard Dawkins'in bir röpörtajında spikerin "peki ilk canlı nereden geldi size göre" diye sorunca havaya 5 dk bakıp sonra da "benim tahminimce uzaydan saçıldı" diye cevapladığı komik videosunu youtube dan bulup izlemenizi öneririm. Güncel durumu takipteyseniz Richard Dawkins te artık evrim teorisinin ispatlanamadığını itiraf etmeye başladı.

Siz ilk canlı organizmanın nasıl oluştuğunu düşünüyorsunuz? hani suda oluşan sonra karaya çıkan sonra çeşitlenen ve bunların tamamını tesadüflerle yapan canlıların?

Evrim teorisi milyonlarca yıldır hiç değişmeden günümüze gelen fosillerle, en önemlisi ilk hücreyi oluşturan tek bir proteinin bu teoride bahsedildiği gibi tesadüfen oluşamayacağına istinaden çürütülmüştür. Başka ispatlar da var uzatmamak için yazmıyorum.

Eğer inandığınız bilimsel bir kanıt varsa lütfen bizimle paylaşınız yoksa zaten siz de bu teoriye inanmıyorsunuz söyleyeyim :)

kuranda şöyle bir olay anlatılır ( ben kabaca anlatacağım)
Allah yanılmıyorsam İsrailoğullarına gökten kudret helvası ve bıldırcın eti indiriyordu.
onlara cumartesi günü yanlarında bulunan nehirden avlanmaları yasaklandı.
daha sonra İsrailoğulları bu kurala uymadılar ve Allah onların suretlerini değiştirir.( bu suret yanlış hatırlamıyorsam yine maymun olarak)
ve gün batımıyla birlikte bu canlılar alev topuna dönüşür ve yanarak ölür.
ayrıca kuranın mealini okursanız kafanızdaki çoğu soru yerini bulacaktır.

kimse tartışmak istemiyor kendinizle tartışıyorsunuz :)

sadece evrim teorisini ispatlayan bilimsel bir gerçek göstermenizi istedim çünkü bunu bilim adamları yıllardır gösteremedi.
İnandığınız Richard Dawkins'in bir röpörtajında spikerin "peki ilk canlı nereden geldi size göre" diye sorunca havaya 5 dk bakıp sonra da "benim tahminimce uzaydan saçıldı" diye cevapladığı komik videosunu youtube dan bulup izlemenizi öneririm. Güncel durumu takipteyseniz Richard Dawkins te artık evrim teorisinin ispatlanamadığını itiraf etmeye başladı.

Siz ilk canlı organizmanın nasıl oluştuğunu düşünüyorsunuz? hani suda oluşan sonra karaya çıkan sonra çeşitlenen ve bunların tamamını tesadüflerle yapan canlıların?

Evrim teorisi milyonlarca yıldır hiç değişmeden günümüze gelen fosillerle, en önemlisi ilk hücreyi oluşturan tek bir proteinin bu teoride bahsedildiği gibi tesadüfen oluşamayacağına istinaden çürütülmüştür. Başka ispatlar da var uzatmamak için yazmıyorum.

Eğer inandığınız bilimsel bir kanıt varsa lütfen bizimle paylaşınız yoksa zaten siz de bu teoriye inanmıyorsunuz söyleyeyim :)

"Evrim teorisine inanıyor musunuz?" gibi bir başlık neden açılır :)? Elbette tartışmak için açılır, amaç bu değilse söyle boşuna vaktimi harcamayım.

Sorduğun soruların cevabına gelince, evrimin kanıtları hayatın içerisinde. Bilimin bir çok dalı; biyoloji, zooloji, doğal bilimler, fiziki bilimler ve daha bir çoğu yaptıkları araştırmaların sonucunda evrim teorisinin en mantıklı sonuç olduğunu kabul etmiştir. Bunun üzerine elbette tartışmalar olacak çünkü bilimin temeli buna dayanır zaten. Bahsettiğimiz şey basit bir şey değil ki, koskoca evrenin oluşumundan, insanların ve diğer canlıların oluşumundan bahsediyoruz; bu bile başlı başına çok çok derin bir konu. Sen anladığım kadarıyla benden şu makale evrimi kanıtlıyor dememi falan bekliyorsun; bunun için çok detaylı araştırmalara gerek yok, bilim üreten bütün üniversitelerin veritabanları bu araştırmalarla dolu. Ama eminimki sen birisini bile okumamışsındır.

Richard Dawkins'e gelince, kendisi bir insandır ve ben senin doğaüstü güçlere ve gözle görünmeyen şeylere inandığın gibi bu şahsa inanmam. İnandığım tek şey kendisinin yaptığı araştırmalar ve bu alandaki başarısıdır. Bahsettiğin video ise tamamen dalga geçme amaçlı bir cevaptı ki, bunu anlamak zor değildi. Çünkü sorulan sorunun bir cevabı yok! İlk canlı nereden geldi sorusunun kesin ve net bir cevabını bilim henüz bulabilmiş değil. Ama bunu bulamamak bir tanrının yarattığı anlamını çıkartmıyor. Burada senin gibi kişilerin istediği tek şey kesinlik. Tekrar söylüyorum evrenin oluşumunu tamamen çözmek, Allah yarattı bu yüzden oldu demek kadar kolay bir şey değil. Richard Dawkins'i ise takip ederim, söylediğin gibi bir düşüncesi de yoktur. Bunu nereden duydun bilmiyorum ama kanıtlarsan(kendi ağzından söyledikleriyle) incelerim :).

Son olarak, bence sen söylediklerini kanıtlayan bilimsel kanıtlar sunmalısın :). Yani şu evrim teorisinin çürütüldüğünü söylediğin kanıtları paylaşırsan onun üzerinden konuşabiliriz. Alaycı tavrın ise klasik bir dinci tavrı, ama ben böyle ukala tavırlarla tartışmam söyleyim :). Çünkü zaten cahil bir tartışma, ama yine de söylediklerini neye dayandırdığını merak ettiğim için konuya daldım.

İlk olarak evet,evrim teorisine inanıyorum.
Evrimi kabul etmenin tanrıyı inkar etmek olduğunu kabul etmiyorum.
Zaman içerisinde kutuplardan biri kabul edince diğeri tüm gücüyle reddetmiş.
Alelade konuşmak gerekirse okuldaki komün arkdişlerin evrim stantları açmaları ile biz dindar arkidişlerin gıcıklığını celp etmiştir garibim.
Modern bilimcilerin çoğu halen destek veriyor bildiğim kadarıyla.
Richard Dawkins ise inançsızlık kimliğini bilimin önünde tutan ateşli bir tanrıtanımaz.Evrim konusunda yetkili mercii değil.
Bu yazı büyük ölçüde takdir edilesi.

http://blog.radikal.com.tr/Sayfa/evrim-teorisi-tanri-yoktur-demez-21397

Alelade konuşmak gerekirse okuldaki komün arkdişlerin evrim stantları açmaları ile biz dindar arkidişlerin gıcıklığını celp etmiştir garibim.
Richard Dawkins ise inançsızlık kimliğini bilimin önünde tutan ateşli bir tanrıtanımaz.Evrim konusunda yetkili mercii değil.

Evrim günümüzdeki tanrı inançlarına tamamen terstir. Ama evrim evrende doğa üstü güçler olup olmadığını veya tanrı denilebilecek bir varlığın olmadığını elbette kanıtlamaz. Ama şu bir gerçek ki evrim ile günümüz inançlarının hepsi tamamen ters düşünceye sahiptir. O zaman buradan şu sonuç çıkabilir; evrime inanan birisi bir tanrı inancına sahip olabilir, ama bilinen dinlere inanması oldukça saçma olur. Zira milyarlarca yıllık bir süreci kabul eden birisi, dinlerde bahsedilen birkaç bin yıl önceki adem ile havva'dan gelen insan hikayesinin saçma olduğunu düşünecektir. İkisi birden mantıklı geliyorsa ortada bir anlam karmaşası olduğu açık.

@elifilkay, evrim konusunda bilginiz olmadığı anlaşılıyor, yazınızı tekrar okursanız sadece bana hakaret derecesinde suçlamalardan başka bir içerik yok. Beni tanımadan hakkımda bu kadar yanlış kanaatiniz olduğuna göre evrime de kulaktan dolma bilgilerle inanmanız çok normal geldi.
Tartışma açacak suçlamalar değil sadece evrimi kanıtlayan bilgilerinizi paylaşmanız gerekli.
size sadece iki soru sordum bunların cevabı var mı diye? bu soruların cevapları hakkında ne düşünüyorsunuz? yoksa ömrünüzün sonuna kadar bilim bunları Allah dışında hangi tesadüflerle oluştuğunu ispatlar nasılsa diye bekleyecek misiniz?

sadece Allah'ı inkar etmek için evrimi kalkan olarak kullanan fakat evrimle ilgili bilimsel tek bir açıklaması bile olmayan Richard Dawkins i kendinize rehber edinmişsiniz, çok daha detaylı araştımanız, sorularınıza cevap bulmanız gerekiyor.

Ben Allah'a ve yaradılış mucizelerine inanıyorum. Buna eğitimim sonrası iş hayatımda kariyerimin belli bir döneminde vakıf olabildim, geç de olsa düşünerek anlayarak iman edebildiğim için Allah'a şükrediyorum. Allah'a inanıp araştırıp düşünen her insan evrimin olmadığını anlayacaktır. Eğer evrim konusunda düşünüyorsan cevabını bulamadığın soruları buradan sorabilirsin, fikirlerimizi paylaşırız.

Diyorsunuz ki: Evrim teorisi, yeryüzündeki canlılığın tesadüfler sonucunda, doğal şartlarla kendiliğinden meydana geldiğini savunur.

Ben diyorum ki: Bugün biyoloji, paleontoloji, genetik, biyokimya, mikrobiyoloji gibi bilim dalları, canlılığın hiçbir şekilde tesadüfler ve doğa şartları sonucunda kendiliğinden meydana gelemeyeceğini kanıtlamıştır. Canlı hücresi, bilim dünyasının ortak kanaatiyle, insanoğlunun bugüne kadar karşılaştığı en kompleks yapı ünvanını korumaktadır. Böyle kompleks bir yapı, ancak bütün parçaları aynı anda ve eksiksiz olarak ortaya çıktığında işlev görebilir. Yoksa hiçbir işe yaramaz, zaman içinde dağılır, parçalanır ve yok olur. Evrim teorisinin iddia ettiği gibi milyonlarca sene diğer parçalarının "tesadüflerle" oluşmasını bekleyemez. Dolayısıyla sadece tek bir hücrenin kompleks yaratılışı dahi, Allah'ın canlılığı yoktan varettiğini açıkça göstermektedir.

Yazıyı sonuna kadar okudum, sonu şu şekilde bitiyor:
"Diğer yönüyle ironik bir biçimde Evrim aslında Tanrı nın varlığına ihtaç duyar.Zira evrim de dahil herşeyin bir başlangıc noktası olmalıdr.Bu başlangıcın nasıl başladığı doğrudan Tanrı ile ilintilir.Evrim en başın nasıl oluduğunu açıklamasa da isteyen Tanrı kavramını orada bulabilir"

Bu doğrultuda evrim teorisine inanmalı mıyız?

kuranda şöyle bir olay anlatılır ( ben kabaca anlatacağım)
Allah yanılmıyorsam İsrailoğullarına gökten kudret helvası ve bıldırcın eti indiriyordu.
onlara cumartesi günü yanlarında bulunan nehirden avlanmaları yasaklandı.
daha sonra İsrailoğulları bu kurala uymadılar ve Allah onların suretlerini değiştirir.( bu suret yanlış hatırlamıyorsam yine maymun olarak)
ve gün batımıyla birlikte bu canlılar alev topuna dönüşür ve yanarak ölür.
ayrıca kuranın mealini okursanız kafanızdaki çoğu soru yerini bulacaktır.

evet, bu da evrim teorisi ile ilgili bir ayet.

İsrailoğulları o dönemde Cumartesi yasağı konusunda sakındırıldıkları şeyi yapmada ısrar ediyor, birde başkaldırıyorlar, sonra terse dönüyorlar. O zaman, “onlara aşağılık maymunlar olunuz dedik.” Maymunlar değil, “aşağılık maymunlar olunuz dedik” diyor Allah ayette. Şu anda milyonlarca insan biz maymundan geldik, atalarımız maymundu diye iddia ediyor çok enteresan değil mi? maymundan geldiklerini ispatlamak için bunca yıldır uğraşıyorlar. Allah onlara bunu söyletiyor.

O zaman bana evrimi bilmeyen birisi olduğumu varsayarak, evrimin çürütüldüğünü söylediğin kanıtları yazabilir misin? Böylece ben de eğer bir hata yapıyorsam bu konuda belki aydınlanmış olurum. Bilmemek değil öğrenmemek ayıp biliyorsun.

Bilimin henüz çözüm üretemediği şeyleri bir kenara bırakalım, sadece şimdiye kadar bulduğu kanıtlar bile maalesef senin inandığın Allah inancını tamamen yalanlıyor. Burada üstteki arkadaşa cevap verirken de söyledim, evrimin doğru olması bir tanrısal gücün olmadığı anlamını kanıtlamaz. Ama şu bir gerçek ki günümüz dinlerinin bahsettiği evren oluşumu, senin inandığın dinin tanrısının bahsettiği birkaç bin yıl önceki Adem ile Havva hikayesi tamamen çürütülmüş durumda. Sadece evrenin bile milyarlarca yıllık olması, ilk canlıların hatta ilk canlıyı geçtim ilk insanların bile milyonlarca yıl önce yaşamış olduğu gerçeği bile bu hikayeyi çürütmüyor mu?

Evrimi bir kenara bırak, diyelim ki evrim diye bir şey yok, sadece bu bilimsel sonuçlar bile bilimin doğru yolda olduğunu gösteriyor. Burada tartışılan 2 tarafın birisi tamamen dogma, birisi ise araştırmalar sonucu ortaya çıkmış şeyler. Dogmalara inanmak çok kolaydır ki insanlar binlerce yıldır bunu yapmışlar zaten. Güneşi, Ay'ı da tanrı bilip ona tapmışlar çünkü onların erişilemez olduğunu düşünmüşler. Günümüzde Ay'a ayak basıldığında insanlar bunun pek de tanrı olamayacağını anlamış durumdalar. Diğer tanrı inançlarının da mantığı bundan öte değil; tek farkı gözle görülmeyen hayali bir varlıktan söz ediyoruz. Belki böyle bir varlık var ve senin dediğin gibi ilk canlıları yaratmış. Ama şu bir bilimsel gerçek ki bütün canlılar birbirine o kadar benziyor ve milyonlarca yıldır bu dünyada yaşıyor ki, bahsedilen Nuh'un gemisi ve Adem ile Havva hikayelerine inanmak sadece kendini kandırmaktan başka bir şey değil.

Sonuç olarak işi din-bilim tartışmasına döndürmeyim sen bana evrimi çürüten kanıtları yazarsan bilgi sahibi olayım. Richard Dawkins'e gelince ben kendisini sadece bizim şarlatan dincilerimizi rezil etmesini örnek göstermek için söyledim ve kendisinin bütün kitaplarını okudum. İlk kitapları tamamen bilimsel verilerle yazılmışken, son kitaplarında(özellikle tanrı yanılgısı) kendisi de din ve tanrı kavramını yalanlamayı zaman zaman bilimin ötesinde görmeye başlamış. Yani bu konuda yazılanlara da katılıyorum. Ama bu kendisinin bir zooloji profesörü olduğunu ve canlılar hakkında çok çok iyi bilgi sahibi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ama konuyu sadece kendisi üzerinden tartışmanın anlamı yok.

Evrim günümüzdeki tanrı inançlarına tamamen terstir. Ama evrim evrende doğa üstü güçler olup olmadığını veya tanrı denilebilecek bir varlığın olmadığını elbette kanıtlamaz. Ama şu bir gerçek ki evrim ile günümüz inançlarının hepsi tamamen ters düşünceye sahiptir. O zaman buradan şu sonuç çıkabilir; evrime inanan birisi bir tanrı inancına sahip olabilir, ama bilinen dinlere inanması oldukça saçma olur. Zira milyarlarca yıllık bir süreci kabul eden birisi, dinlerde bahsedilen birkaç bin yıl önceki adem ile havva'dan gelen insan hikayesinin saçma olduğunu düşünecektir. İkisi birden mantıklı geliyorsa ortada bir anlam karmaşası olduğu açık.
Dilerseniz,vaktiniz varsa daha açık yazmanızı isteyeceğim.Çünkü

"Evrim günümüzdeki tanrı inançlarına tamamen terstir
Ama şu bir gerçek ki evrim ile günümüz inançlarının hepsi tamamen ters düşünceye sahiptir
Evrime inanan birisi bir tanrı inancına sahip olabilir, ama bilinen dinlere inanması oldukça saçma olur"

derken malumu ilam etmişsiniz.Yani konuşmamız gereken evrim-din ilişkisinin hangi düzeyde algılandığı mı evrim-din ilişkisinin bizzat ne olduğu mu?İfadeleriniz sadece ilkinin cevabı olabilir.

"Ama evrim evrende doğa üstü güçler olup olmadığını veya tanrı denilebilecek bir varlığın olmadığını elbette kanıtlamaz
İkisi birden mantıklı geliyorsa ortada bir anlam karmaşası olduğu açık"

takdir edersiniz ki cümlelerimizde "elbette,açık,aşikar" vb kullanımlar bilimsel destek sağlamazlar.

Ayrıca Hz.Adem in dünyaya gönderilişina dair tarih bilgimiz yok.Kanıtlamanızı rica edicem.

öncelikle son mesajındaki samimi yaklaşımın için teşekkür ederim.
önceki yaklaşımlarının etrafında sürekli gördüğün, dini ve inancı maalesef "müzik haram" diyecek kadar itici ve şekilci gösteren bağnaz ve yobaz cahiliye ahlakının etkisiyle olduğunu düşünüyorum, karşındaki her insanı bu insanlar gibi değerlendiriyorsun ve aslında bilmeden bunların amaçlarına hizmet ediyorsun.

Evrim teorisini dinden ayıramayız çünkü Darwinizm'in temel iddiası, canlılığın tesadüfler sonucunda kendi kendine oluştuğudur. Bu görüş Yaratılış inancıyla tamamen zıttır. Hatta inanan insanların bir kısmı bile evrim teorisini "canlıların birbirlerinden gelişerek ortaya çıktığı" konusu diye düşünür hatta "Allah canlıları birbirlerinden evrimleştirerek yaratmış olabilir, bunda itiraz edecek ne var?" derler. Oysa evrimi savunanlar ile yaratılışı savunanlar arasındaki temel farklılık, "canlılar ayrı ayrı mı ortaya çıktılar, yoksa birbirlerinden gelişerek mi ortaya çıktılar" sorusu değil. Asıl konu, "canlılar tesadüflerle ve doğa olaylarıyla mı oluştular, yoksa bilinçli bir şekilde mi yaratıldılar?" sorusudur. Sonuçta evrim teorisinde cansız maddeler ve tesadüfler yaratıcı güçler olarak kabul edilmektedir.
Zoolog bilim adamı Pierre Paul Grassé, tesadüf kavramının evrim açısından anlamı için şunu söylemiş:
"Tesadüf, ateizm görüntüsü altında kendisine gizlice tapınılan bir tür ilah haline gelmiştir"
başka bir bilim adamı Mark Czarnecki "Teoriyi (evrimi) ispatlamanın önündeki en büyük engel her zaman için fosil kayıtları olmuştur… Bu kayıtlar hiçbir zaman için Darwin'in varsaydığı ara formların izlerini ortaya koymamıştır. Türler aniden oluşurlar ve yine aniden yok olurlar. Ve bu beklenmedik durum, türlerin Tanrı tarafından yaratıldığını savunan yaratılışçı argümana destek sağlamıştır." der.
Evrimi çürüten çok fazla detay var uzun olmasın diye sırayla gidebilirim. Burada anlaşılmayan birşey ya da bir soru varsa cevaplayabilirim.
Bir de yazında sürekli bahsettiğin "dinler" kavramı var, buna ayrıca değinmek lazım. Evet pekçok din var, İslamiyet en son din ve Kuran en son indirilmiş kitap biliyorsun diğer kitaplar tahrip edilmiş bu yüzden ben Kuran'ı rehber ediniyorum, diğer kitaplarda Kuran ile aynen benzer ayetler var bunlara da inanıyorum. Düşünceleri biraz arındırıp sadeleştirmek gerekiyor.

Dilerseniz,vaktiniz varsa daha açık yazmanızı isteyeceğim.Çünkü

"Evrim günümüzdeki tanrı inançlarına tamamen terstir
Ama şu bir gerçek ki evrim ile günümüz inançlarının hepsi tamamen ters düşünceye sahiptir
Evrime inanan birisi bir tanrı inancına sahip olabilir, ama bilinen dinlere inanması oldukça saçma olur"

derken malumu ilam etmişsiniz.Yani konuşmamız gereken evrim-din ilişkisinin hangi düzeyde algılandığı mı evrim-din ilişkisinin bizzat ne olduğu mu?İfadeleriniz sadece ilkinin cevabı olabilir.

"Ama evrim evrende doğa üstü güçler olup olmadığını veya tanrı denilebilecek bir varlığın olmadığını elbette kanıtlamaz
İkisi birden mantıklı geliyorsa ortada bir anlam karmaşası olduğu açık"

takdir edersiniz ki cümlelerimizde "elbette,açık,aşikar" vb kullanımlar bilimsel destek sağlamazlar.

Ayrıca Hz.Adem in dünyaya gönderilişina dair tarih bilgimiz yok.Kanıtlamanızı rica edicem.

Bu yazdıklarım benim düşüncelerim zaten. Burada sadece günümüz tanrı kavramları hakkında konuşabiliyoruz. Nasıl ki eski tarihlerde çok tanrılı veya tek tanrılı binlerce dini şu anda neden geçersiz/saçma olduğunu tartışabiliyorsak, günümüz dinlerindeki tanrı kavramının da bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini söyleyebiliriz. Din ile bilim ister istemez karşı karşıya geliyor çünkü birisinin kesin olarak bu böyle oldu dediği şeyler zamanla çürütülüyor.

Zaman kavramı ise Hz. Muhammed'in söylemlerine dayanıyor: “Adem'den kıyamete kadar insanlığın ömrü yedi bin senedir.”

öncelikle son mesajındaki samimi yaklaşımın için teşekkür ederim.
önceki yaklaşımlarının etrafında sürekli gördüğün, dini ve inancı maalesef "müzik haram" diyecek kadar itici ve şekilci gösteren bağnaz ve yobaz cahiliye ahlakının etkisiyle olduğunu düşünüyorum, karşındaki her insanı bu insanlar gibi değerlendiriyorsun ve aslında bilmeden bunların amaçlarına hizmet ediyorsun.

Evrim teorisini dinden ayıramayız çünkü Darwinizm'in temel iddiası, canlılığın tesadüfler sonucunda kendi kendine oluştuğudur. Bu görüş Yaratılış inancıyla tamamen zıttır. Hatta inanan insanların bir kısmı bile evrim teorisini "canlıların birbirlerinden gelişerek ortaya çıktığı" konusu diye düşünür hatta "Allah canlıları birbirlerinden evrimleştirerek yaratmış olabilir, bunda itiraz edecek ne var?" derler. Oysa evrimi savunanlar ile yaratılışı savunanlar arasındaki temel farklılık, "canlılar ayrı ayrı mı ortaya çıktılar, yoksa birbirlerinden gelişerek mi ortaya çıktılar" sorusu değil. Asıl konu, "canlılar tesadüflerle ve doğa olaylarıyla mı oluştular, yoksa bilinçli bir şekilde mi yaratıldılar?" sorusudur. Sonuçta evrim teorisinde cansız maddeler ve tesadüfler yaratıcı güçler olarak kabul edilmektedir.
Zoolog bilim adamı Pierre Paul Grassé, tesadüf kavramının evrim açısından anlamı için şunu söylemiş:
"Tesadüf, ateizm görüntüsü altında kendisine gizlice tapınılan bir tür ilah haline gelmiştir"
başka bir bilim adamı Mark Czarnecki "Teoriyi (evrimi) ispatlamanın önündeki en büyük engel her zaman için fosil kayıtları olmuştur… Bu kayıtlar hiçbir zaman için Darwin'in varsaydığı ara formların izlerini ortaya koymamıştır. Türler aniden oluşurlar ve yine aniden yok olurlar. Ve bu beklenmedik durum, türlerin Tanrı tarafından yaratıldığını savunan yaratılışçı argümana destek sağlamıştır." der.
Evrimi çürüten çok fazla detay var uzun olmasın diye sırayla gidebilirim. Burada anlaşılmayan birşey ya da bir soru varsa cevaplayabilirim.
Bir de yazında sürekli bahsettiğin "dinler" kavramı var, buna ayrıca değinmek lazım. Evet pekçok din var, İslamiyet en son din ve Kuran en son indirilmiş kitap biliyorsun diğer kitaplar tahrip edilmiş bu yüzden ben Kuran'ı rehber ediniyorum, diğer kitaplarda Kuran ile aynen benzer ayetler var bunlara da inanıyorum. Düşünceleri biraz arındırıp sadeleştirmek gerekiyor.

Benim dini farklı gördüğüm yok. Dinlerin kuralları bellidir ki bu da kutsal kitaplarında yazar. Bunun dışında kimin ne yaptığı veya ne düşündüğü çok ta önemli değil. Önemli olan dinlerin "emrettiği" şeyler. Bunlar da kesin olarak bellidir. Sadece bazı insanlar kendi inandıkları dinin emirlerine, kurallarına bile farklı yorumlar yaparak kendi isteklerine göre şekil veriyorlar. Dinlerin hepsinin emrettiği, söylediği şeyler günümüzde zaten yobaz kavramlardır. Ama bu işin düşünce kısmı, benim düşüncem bu. Tartışılacak bir konu değil yani.

Darwin bu teoriyi ortaya attığında canlılarla ilgili daha önce ortaya atılmamış bir şey görmüş ve bunu inceleme imkanı bulmuş. 150 yıl öncesinin teknolojik ve bilimsel imkanlarıyla da böyle bir teori ortaya atmış. Seneler geçtikçe bilim ve teknoloji geliştikçe aslında Darwin'in söylediği bir çok şeyin yanlış olduğu, ama evrim konusunda temelde haklı olduğunu göstermiş. Darwin'in de zaman v.b konularda şimdiki bilimin çıkarttığı sonuçlarla ters söylemleri var.

Burada şu soru gayet normal bence: "canlılar ayrı ayrı mı yoksa birbirlerinden evrimleşerek, mutasyona uğrayarak mı geliştiler?"

Bu sorunun cevabı zaten bu konuyu ortaya çıkartıyor. Eğer birincisiyse bir tanrı kavramı gerçek olabilir, ikincisi ise evrim diye bir şey var. Belki bu teoride oldukça eksik yanlar var ama canlıların birbirinden evrildiği gerçeği bile bu sorunun tek başına cevabı olabilir.

İlk canlılar, evrenin ilk oluşumu, büyük patlama ve öncesi gibi konularda belki 1000'lerce araştırma var ama bunun nasıl kanıtlanmasını bekliyoruz. Milyarlarca yıl önce yaşanmış şeyleri nasıl gözlemleyebiliriz? Ancak eldeki bilimsel verilerle teoriler oluşturulabilir. Gözle göremediğimiz, gözlemleyemediğimiz şeylerdeki muhteşemliği en kolay yol olan bir yaratıcı var etti diyerek tamamen kapatabiliriz.

Kopyaladığın cümleleri Google'da arattığımda (ingilizce halleriyle de arattım) Harun Yahya'nın sitelerinden başka bir şey de bulamadım. Zaten araformla ilgili kurulan bu cümleden Harun Yahya'nın çıkacağını tahmin ettim çünkü kendisi araformun ne olduğunu bilmiyor. Bütün canlılar birbirinden önceki atalarının zaten araformu. Bulunan bütün fosiller de bir araform zaten. Yine Richard Dawkins konusuna döneceğim ve kızacaksın bana ama ilk mesajda verdiğim videoları izlersen araform kavramı hakkındaki yanlışları da görebilirsin.

Diğer kitapların tahrip edildiğini ve Kur-an'ın değişmeden günümüze geldiğini söylüyorsun. Ama bunun da bir kanıtı yok. Bunun kanıtı olarak içinde geçen bir ayet gösterilir genellikle. Yani kendisinin değişmediği yine kendi içinde yazıyor deniliyor.

evet, bu da evrim teorisi ile ilgili bir ayet.

İsrailoğulları o dönemde Cumartesi yasağı konusunda sakındırıldıkları şeyi yapmada ısrar ediyor, birde başkaldırıyorlar, sonra terse dönüyorlar. O zaman, “onlara aşağılık maymunlar olunuz dedik.” Maymunlar değil, “aşağılık maymunlar olunuz dedik” diyor Allah ayette. Şu anda milyonlarca insan biz maymundan geldik, atalarımız maymundu diye iddia ediyor çok enteresan değil mi? maymundan geldiklerini ispatlamak için bunca yıldır uğraşıyorlar. Allah onlara bunu söyletiyor.
ya bırak mutlu oluyolarsa eğer maymundan geldik desinler :9: daha soyadı maymunoğulları olan birini duymadım ben :) yani çok da sanmıyorum inandıklarını :9:

Benim dini farklı gördüğüm yok. Dinlerin kuralları bellidir ki bu da kutsal kitaplarında yazar. Bunun dışında kimin ne yaptığı veya ne düşündüğü çok ta önemli değil. Önemli olan dinlerin "emrettiği" şeyler. Bunlar da kesin olarak bellidir. Sadece bazı insanlar kendi inandıkları dinin emirlerine, kurallarına bile farklı yorumlar yaparak kendi isteklerine göre şekil veriyorlar. Dinlerin hepsinin emrettiği, söylediği şeyler günümüzde zaten yobaz kavramlardır. Ama bu işin düşünce kısmı, benim düşüncem bu. Tartışılacak bir konu değil yani.

Darwin bu teoriyi ortaya attığında canlılarla ilgili daha önce ortaya atılmamış bir şey görmüş ve bunu inceleme imkanı bulmuş. 150 yıl öncesinin teknolojik ve bilimsel imkanlarıyla da böyle bir teori ortaya atmış. Seneler geçtikçe bilim ve teknoloji geliştikçe aslında Darwin'in söylediği bir çok şeyin yanlış olduğu, ama evrim konusunda temelde haklı olduğunu göstermiş. Darwin'in de zaman v.b konularda şimdiki bilimin çıkarttığı sonuçlarla ters söylemleri var.

Burada şu soru gayet normal bence: "canlılar ayrı ayrı mı yoksa birbirlerinden evrimleşerek, mutasyona uğrayarak mı geliştiler?"

Bu sorunun cevabı zaten bu konuyu ortaya çıkartıyor. Eğer birincisiyse bir tanrı kavramı gerçek olabilir, ikincisi ise evrim diye bir şey var. Belki bu teoride oldukça eksik yanlar var ama canlıların birbirinden evrildiği gerçeği bile bu sorunun tek başına cevabı olabilir.

İlk canlılar, evrenin ilk oluşumu, büyük patlama ve öncesi gibi konularda belki 1000'lerce araştırma var ama bunun nasıl kanıtlanmasını bekliyoruz. Milyarlarca yıl önce yaşanmış şeyleri nasıl gözlemleyebiliriz? Ancak eldeki bilimsel verilerle teoriler oluşturulabilir. Gözle göremediğimiz, gözlemleyemediğimiz şeylerdeki muhteşemliği en kolay yol olan bir yaratıcı var etti diyerek tamamen kapatabiliriz.

Kopyaladığın cümleleri Google'da arattığımda (ingilizce halleriyle de arattım) Harun Yahya'nın sitelerinden başka bir şey de bulamadım. Zaten araformla ilgili kurulan bu cümleden Harun Yahya'nın çıkacağını tahmin ettim çünkü kendisi araformun ne olduğunu bilmiyor. Bütün canlılar birbirinden önceki atalarının zaten araformu. Bulunan bütün fosiller de bir araform zaten. Yine Richard Dawkins konusuna döneceğim ve kızacaksın bana ama ilk mesajda verdiğim videoları izlersen araform kavramı hakkındaki yanlışları da görebilirsin.

Diğer kitapların tahrip edildiğini ve Kur-an'ın değişmeden günümüze geldiğini söylüyorsun. Ama bunun da bir kanıtı yok. Bunun kanıtı olarak içinde geçen bir ayet gösterilir genellikle. Yani kendisinin değişmediği yine kendi içinde yazıyor deniliyor.
yaklaşık 1300 yıllık kuran bulundu ve günümüzdeki kurandan farkı yok.
yani kuran bozulmamıştır. :16:

Back
X