evlilik için ilk adımı atıyorum

cillibombom

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Kasım 2013
456
50
43
34
sevgili hanımlar günaydın, martın ilk haftası sözleniyorum Allah'ın izniyle. Aileler sözde kız tarafı şunları erkek tarafı bunları yapacak dediler, bizde tamam dedik. Sizde nasıl olmuştu erkek tarafı neleri karşılamıştı kız tarafı neler yapmıştı merak ediyorum. Biz sevgilimle bir karar aldık ailelerimize söylemeyeceğiz ama bu yapılacak edilecekleri ortak karşılayacağız, çünkü ben ona yardımcı olmak istiyorum. Erkek tarafı diye çok yüklenmeyi doğru bulmuyorum. Örneğin, söz elbisesi ve ayakkabısının yanında iki çift elbise alması gerekiyormuş, bunlardan biri kışlık mont ceket gibi bir şey diğeri de etek - ceket takımı gibi bir şey olacakmış. Örneğin bunları ben alıp sevgilime vereceğim ve söz günü getirecek (gerçi daha söylemedim haberi yok ama ben böyle düşünüyorum :)) yanlış bir şey mi düşünüyorum bilemiyorum. Altın takılar konusunda da çok yüklenmeyi düşünmüyorum.
Geçen alışverişe çıktık ben 300 tl lik bir yüzük beğendim, alyans sevgilim ucuza kaçmış derler falan dedi... ama bu benim için gerçekten önemli değil.
içimi rahatlatan şu oldu, alışveriş gezimizin ardından arkadaşlarıyla buluştuk arkadaşı da şaka mahiyetli bana takıldı yenge çok yüklenme çocuğa diye, o da sevgilim bana çok yüklenmiyor çok iyi bir yol arkadaşına sahibim çok şükür dedi... çok hoşuma gitti bu cevabı.
fakat sizce doğru yolda mıyım, yardımcı olmalıyım yoksa herkes kendi üzerine düşeni yapmalı mı

Bence sakın ama sakın tecrübelerimden yararlanrak söylüyorum bunu..sakın karışma sen ne demek kıyafet alıp vericem ona falan..senin annen baban senn kötülüğünü isterler mi hiç bırak annenler görmüş geçirmiş insanlar onların tecrübesinden daha iyi olamaz senin tecrübelerin..Sen kıyafetmiş eşyaymış hiç karışma ailelere bırak sonra cok cok yıpranırsın..Nacizane fikrim bu..İlla ki orta yol bulunup birşeyler yapılır ama senin bahsettiğin gibi olursa bence yıpranan da mağdur olan da sen ollursun.İNSan bir kez evleniyor en güzel yıllarını ben onu alıyım nidsanlım versin cok masraf yapmasın aman üzülmesin diye geçirme bence orta yolu bularak ama nolursa olsun ailenden gizli iş çevirme..Sen onlardan daha iyi bilemezsin sakın unutma..SENİN kanın canın yahu annene babana bırak onlar ağırlığınca altın isticek değiller ya bu işin adabını en iyi aileler biliyor inan !!Sevgiler,,

Biz ne bohca yaptik ne birsey istedik. Bizim oyle adetlerimiz yok dedik. Ben normalda kiz tarafi ne yapmasigerekiyorsa onlari yaptim. Bulasik ve yatak odasi kaldi. Onlari da 7-8ay saklamadiklar icin bekliyorum. Gercekten ev kurmak zor. Iki tarafinda birbirini dusunerek paylasarak yapmasi en guzeli. Sozde anladigim kadar bohca yapilacak. Birak onlar yapsinlar. Bak bakalim ne yapiyorlar. Bi tart. Zamanla ne yapman gerekir daha iyi anlarsin boylelikle. Hem onlari gucendirmemis olursun. Hemde acikcasi alismasinlar zaten yapiyorlar bosver diye. Yanlis anlama evet hersey ortak artik ortak bir hayatiniz olacak. Ama su surec oyle bir surec ki bazen en goze batmayacak seyler oyle batiyor ki sasirip kaliyorsun.

O yuzden birak onlar alsinlar. Snra ne nasil olmali anlarsin.

Aslında bende tam senin dediğin gibi düşünmüştüm ama annesi bana sana ne takcaz kızım sözde dedi bende annemden öğrenip söyledim, söz kıyafeti ayakkabı - iki çift kıyafet - set - alyans - saat diye iyi bir bilezikte biz takalım dedi onlar ellerinden gelenin fazlasıyla yapmaya çalıştığı için bende sevgilime yardımcı olmak istedim çünkü sevgilim kendisi yapacak ne yapacaksa ailesi maddi bir destekte bulunmuyor, hele babasına deli oluyorum lafı açılınca sevgilime senin düğünün sen yapacaksın nasıl istersen öyle yap diyor sonra işte elinde şu kadar para var şunu şuna harca bilmem ne allahtan sevgilim kulak asmıyorda sorun olmuyor

Öncelikle şimdiden hayırlı olsun, ben senin bu yapmak istediklerinin aynılarını yaptım valla :) Sırası geldi o tek başına aldı, sırası geldi "yok alamıycam" dediğinde ortak aldık, o almış gibi getirdi. Hiç gocunmadım bu durumdan, her fırsatta her ortamda benimle gurur duyduğunu dile getirdi. Hee bu arada, düğünde bir dediğimi iki etmedi, ucuz gelinlik dedim, beğendiğin olacak ne kadarsa ne kadar dedi. Ben ona söz-nişan aşamasında destek oldum ama, o da bunu sömürmedi. Düğün de, elinden gelenin fazlasını yaptı.
Şuan 18 günlük evliyim, ne söz, ne nişan ne de düğün aşamasında tek bir kavga, sorun problem tartışma yaşamadık. Ne kendi aramızda, ne aileler arasında.

Bir de gerçek olan birşey var ki, evet aileler evlatlarının iyiliğini istiyor, evet aileler kızları mutlu olsun istiyor ama kızlarını verirken de sanki başlık parası ister gibi, şu kadar bilezik, şu kadar takı, yok şöyle bohça, yok böyle bohça, ben bu forumda istemeye gelineceği zaman kızın annesinin getirecekleri çiçeği bile ısmarladığını okudum. Kızına söylemiş "söyle erkek arkadaşına istemeye gelirken 40 tane kırmızı gül, ortasına 1 tane mavi gül 41 kere maşallah olacakmış". Sonrasını düşünemiyor anneler maalesef. Biz erkek tarafından istiyoruz bunları ama, ileri de kızımız çeker mi diye düşünemiyorlar o an. Bunda en büyük etken de çevre baskısı. "ayy kızınıza ne taktılar, aaa bu da adet yapsınlar tabi kız alıyorlar, set taktılar mı, kaç bilezik taktılar, bohça da neler vardı?" sorular sorular sorular.

İçiniz nasıl rahat ediyorsa öyle davranın, ne siz karşı tarafı zora sokun, ne de onlar sizi zora soksun. Yapılması gereken adetleri de pazarlık aşamasına getirmeyin. Siz erkek arkadaşınızın durumunu biliyorsunuz ona göre yönlendirin ailenizi de.

Ne güzel de özetlemişsin içimden geçenleri, şimdi ona 4 bilezik aldırtsam düğünden sonra bozdursak ne anlamı kaldı şimdi, gerçi o bozdurma olayı da ayrı bi sorun oldu olmayan altını sakın düğünden sonra altınlarını verme deyip duruyolar kuyumcuyum ya ben :)) üstelim sevgilimin ailesi de verme deyip duruyo anlatamıyorum ki ben sıkıntı çekeceksem niye bilmem kaç bilezik yastık altında beklesin ... ben açıkça söyledim söz kelepçesi takarsan bir onu bir de setleri bozdurtmam gerisini borçlara kullanabiliriz diye... ama iyi niyetimi saflık olarak algılıyolar bende gizleme kararı aldım o yüzden, saf değilim suistimal edecek biri olsam zaten hiç umursamam bende gücünün ne yettiğini neye yetmediğini biliyorum tamam 3 elbise onu zorlamaz ama söz kıyafetini aldıktan sonra iki ayrı elbise neden gerekiyo bunu anlayamıyorum o yüzden kendim alırım diye düşünüyorum masraf olmasına gerek yok gerçi o iki ayrı elbiseyede gerek yok ya neyse adettendir

Bende öyle söylemiştim, bana sözde kelepçe taktılar bir de tek taş; nişanda set ve bilezik taktılar. Dedim kelepçeyi, seti ve tek taşı satmam ama gerekirse diğerleri satılabilir. Ayrıca aynı eve girince herşey ortak oluyor. Ne yani, eşin sıkıntım var, borç var derken sen bilezikleri yastık altında mı tutacaksın. Nerde kaldı ortak hayat, nerde kaldı karı-kocalık. Böyle evlilik mi olur. Ayrıca, ben de eşimle bir aile olduysam, kimse kendi ailemde dahil, benim aile işlerime karışamaz. Biz eşimle otururuz hesabı yaparız ister satarız ister satmayız.Kimseye de bunun hesabını vermeyiz.

aynen canım ya borç gırtlağa dayanmış benim yastık altında bileziğim var ne anlamı kaldı ki, eskiden öyle görüş ya onlar hayatı öyle sanıyolar

Anladığım kadarıyla alınması mecburi şeyler olduğunu düşünüp nişanlınıza yardımcı olmak istiyorsunuz. Fakat bunların mecburi olduğunu kim söylüyor? Bana böyle zamanlarda yoktan ihtiyaç üretip sonra karşılanması için insanlar kendilerini zora sokuyormuş gibi geliyor bana. İki adet elbise alınması zorunluluğu nerden geliyor mesela? Adet midir? Bişey söyliyim mi, adet olan karşılıklı hoşgörü ve birbirini hoş tutmadır. Siz ne alınacak derseniz odur, bir dayatma olamaz,kanunu kitabı olamaz. Sanırım sizin değil de ailenizin bazı talepleri var. Toplumumuzda bazı şeylere ne yazık ki gereksiz önem veriliyor, çok üzülüyorum. Kıyafet nedir ki, her zaman alınır. Doğum günü olur alırlar, bayram olur alırlar.Ama söz nişan gibi olaylarda üç parça kıyafetin lafının yapılması çok kötü. Çok insan yapıyor bunu onun için söylüyorum. İnanın fazladan takım elbise aldırmakla bohça düzdürmekle daha kıymetli olmazsınız. Benim annem nişan bohçama bakmadı bile, takı setiminse neye benzediğini hala bilmez. İkisini de istememiştim kayınvalidem zorla aldı getirdi. Böyle böyle insanlar evlilikten korkuyor, masrafı çok diye. Her neyse çok dallandırdım farkındayım. Sizin konunuza gelecek olursak, madem aileniz bişeyler istemiş, e belli ki onlar da tamam demiş, siz artık bu konuda müdahale etmeyin. İlle bir yardım düşünüyorsanız baştan gereksiz şeyler alınmasını engelleyebilirsiniz mesela. Evinizin eşyaları alınacağı zaman da maddi olarak birlikte omuzlamak istediğinizi herkese açıkça söyleyin, gizli saklı olmasın. Böylece çok da güzel bir katkıda bulunmuş olursunuz, elbiseden daha önemli ve masraflı şeyler bunlar inanın. Sevgiler.

seninki gibi bir anneye sahip olmak için neler vermezdim biliyor musun. sorma sevgilim düğünü kendi yapmak istiyor para biriktirdi 3 yıldır ailesi maddi destek olmayacak dediğimde ettikleri dır dır usandırdı beni. yani kendi ailem amenna ama bazen öyle laflar ediyorlar ki nefret edecek boyuta geliyorum istemeden. sağolsun sevgilimde ailesi de sıkıntı çıkarmadı alınacaklar konusunda ama ben kıyamıyorum işte sonuçta bende çalışıyorum kazanıyorum, örneğin o benim söz elbisemi alacaksa bende onun takımını alıyım diyorum altında biriktirdiğim paralar onun bir kısmını vereyim, ikimiz imece usulü ile halledelim ama bunu ailelere desek onun ailesi bizim paramız yok mu bu çocuk kazanıyo her şeyin bi adeti var bilmem ne dicek bizimkiler biz kız eviyiz dicek öff cidden hiç bu tatsızlığı kaldırcak değilim inan...

öncelikle hayırlı olsun,
yazıyı ilk okuduğumda size kızmıştım, çünkü böyle incelikler bazen ters tepiyor ve erkek bunu fırsat biliyor,
fakat, erkek arkadaşınız herşeyi kendisi yapacaksa, maddi bir destek görmüyorsa ailesinden, tabi ki destek olabilirsin hayat müşterektir sonuçta, aşırıya kaçmamak şartıyla,
ama bunu ailesine söyleme, çoğu şeyi kız tarafına yıkmasınlar sonra..

bana bu elbise mevzusu biraz tuhaf geldi... Yokta istiyormuşsun gibi hani önceden çok önceden adetlerin çıkması zaten 7 kuşağa dayanır :) o zaman üst baş yokmuş pek fazla belki ondan istiyorlarmış ama şimdi hangi kızın dolu dolu kıyafet dolu dolabı yok ki :) biz ne bohça yapıyoruz ne de kullanmayacağım bişeyi aldırmak istiyorum annemde sağolsun aynı görüşte gerek yok diyor borç yapcaksınız sıkıntıyı siz çekcekseniz ne gerek var diyor destek oluyor zaten biz herşeyi ortak yapcaz iki aileyede yüklenmek istemiyoruz ama sağolsunlar ellerinden geleni yapıyorlar. Bende hep uygununa bakıyorum sevdiceğimde bazen tamam canım o kadar ucuzunu arama diyor iyi niyetli olursan hayatı paylaşacağın kişi onlarda görüyorlar işte kırmıyor sağolsun stres yapıyorum bazen hallolur sıkma kendini diyor hep o yatıştırıyor. Bence sende destek ol ben onu sen al bunu ben alayım demiyorum elimden geldiğince herşeyine yardım ediyorum zaten kredi cekip ödycek olan ikimiziz kumaşla,mobilyayla,altınla mutluluk olmuyor bu zamanda bunları anlayan hem cinslerimin olması da beni sevindiriyor :) herşey gönlünüzce olsun inş. Allah yuva kurana gercekten yardım ediyor şimdiden bir çok işim kolaylıkla oldu inş. sonrası da gelir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…