Ben matematik öğretmeniyim. Ama çok yakın bir arkadaşım anaokulu öğretmeni. Hatta onu dgs ye ben hazırladım. Ön lisans mezunuydu. Meslek lisesi çıkışlı. Onun çalışması ve tercihleriyle o kadar çok uğraştım ki konuya ordan hakimim. Dgs üniversite sınavından çok daha kolay. Sadece Türkçe matematik. Oda lise 1 düzeyi... arkadaşım 60 Türkçeden 45, 60 matematikten 22 net ile Marmara’ya girdi.
Şuanda teşvikim ile bir kuzenim Atatürk Üniversitesi uzaktan eğitim çocuk gelişimi okuyor. Bu sene 2. Sınıf .. dgs ye girecek. Eğer 4 yıllık örgün çocuk gelişimi kazanamazsa da sosyal hizmetler okuyacak yine uzaktan eğitimle. 31 yaşında bu arada kuzenim de.. Açıktan 2 yıllık bitirmek gerçekten çok kolay. 2 yıllık üniversiteyi 2 yıl da bitiriyor. Üstelik biri 2,5 yaşında biri ilkokul 1 e giden iki çocukla...
siz bu sene yine 4 yıllık için şansınızı deneyin. Umarım kazanırsınız. Zaten uzaktan eğitim kayıtları yanlış hatırlamıyorsam kasım ayında. Yani diyelim ki örgün olmadı. Mutlaka bu alternatifi de aklınızda bulundurun.
Okumanın yaşı yoktur. Anaokulu öğretmenliği de günümüzün mesleği oldu.
Çevremde çok anaokulu öğretmeni arkadaşım var. 4 yıllık lisans mezunları haliyle daha fazla maaş talebinde bulunduğu için kurumsal okullar dışındaki butik diye tabir edilen okullar( bilfen, doğa, okyanus koleji gibi okullar dışında kalan okullar) daha çok iki yıllık mezun tercih ediyor. 2 yıllık mezunların aldığı ortalama maaş istanbul için 2 bin lira civarı. Sabah 8 akşam 6 mesai saati ile...
diyelim ki 4 yıllık lisans olmadı, 2 yıllık uzaktan okudunuz, dgs de de başarılı olamadınız, her türlü çalışma imkanı bulursunuz. Yok ben lisans okuyup devlete atanmak istiyorum derseniz de eskiden anaokulu öğretmeni olarak atanmak çok kolaydı. Ancak ya geçen sene geldi ya da gelecek KPSS de alan sınavı gelmesi söz konusuydu. Çünkü çok fazla açıkta anaokulu öğretmeni var. Denemeye değer mi kesinlikle değer. Ama 6 yıl koşulsuz şartsız atandığınız yerde kalma zorunluluğu var. Eş durumu da Yok ne yazık ki...
Ben size olumlu olumsuz her şeyi anlatmaya çalıştım... meslek önü çok açık bir meslek. Statü konusunda da her yerde olduğu gibi ay sen ordan mı mezunsun burdan mı mezunsun diyecek kendini bilmezler olur. Ama örgün çocuk gelişimi okumak sadece oyuncak yapmaktan ibaret değil ne yazık ki( bizde öyle sanıyorduk :) ) bir sürü proje , sunum , ödev oluyor. Bunların hepsine baştan hazırlıklı olmakta fayda var. Yanlış anlamayın amacım korkutmak değil. Sadece bilerek giderseniz garipsemezsiniz.
Destan yazmışım biraz ama gerçekten fikir sahibi olduğum bir konu. Bol şans