- 24 Haziran 2020
- 368
- 839
- 33
- 29
Tek arsalarını satıp abiye düğün altın yaptılarsa arkadaşına ne yapacaklar? Sadece erkek ogula özel bir hizmet mi bu?abim evlendiğinde annemler köydeki tek arsalarını satıp abime güzel bir düğün takı vs almışlardı.
O da bana çıkarcısın dedi
Bir de ailesine yaptığı harcamaların nedenini sorgulayabilirsiniz, ailesi yiyecek ekmek bulamıyorsa birikim yapmak yerine onlarla paylaşmak istemesi anlaşılır (tabi bu durumda sonsuza dek aileye destek olunamayacağından evlilik tarihi ve aile destek durumu revize edilir) ama keyif harcamalar için ailesine para veriyorsa ve aile de "oğlum evleneceksin, birikim yap" demiyorsa bu üzerinde konuşulması gereken ciddi bir problem. Karşınızdaki insanın geleceğiniz için kararlar almakta istekli olması önemli. Ekonomik bakış açınızın benzemesi evlilikte çok önemli sonuçta hukuken de uygulamada da tüm gelir, borç ve mallarınızın %50 ortak olacak. Bu konuda daha açık ve yapıcı bir iletişim kurmaya ihtiyacınız olduğunu düşündüm. Konuşup bir çıkar yol bulamazsanız, kullanıldığınızı düşünürseniz tabi ki ilişkiyi bitirebilirsiniz.Talepte bulunmak hakkınız ama bu kadar maddiyet odaklı olmanızı doğru bulmadım. Evlilik, alışveriş, taşınma, masraf deneyimi olan biri olarak ikinizin de hatalı yaklaştığını düşünüyorum. Dediğiniz gibi başka bir probleminiz yoksa (ailelerle anlaşamama, farklı değerlere sahip olma, iletişim kuramama, saygı duymama vb. gibi) bu bahsettiğiniz mesele üzerinde konuşulup çözülebilecek bir şey. Ve başka sorununuz yoksa sadece birikim nedeniyle ve ilk konuşmada böyle sert bir tepki vermeniz incitici olmuş. Sevgiliniz maddiyat konusunda deneyimsiz ya da pollyannacı olabilir, bu onun eksiği ancak ciddi ciddi evlenmeyi düşünüyorsanız ilk tepkiniz suçlamak değil anlatmak olmalı. Anlamaz ya da anlamak istemezse kendinizden taviz vermeyebilirsiniz ama önce iyi bir iletişim kurmanız lazım.
Siz hiç yapıcı olmayan bir tepki verip sevgilinize "annemle yaşarım, senin paran olunca evleniriz"e varan bir şey diyerek onu incitmişsiniz, o da incindim inciteyim diyerek size "çıkarcı" demiş. Maddi imkan nedeniyle sorun çıkardığınız düşünüp "sadece paramı umursuyor" demiş olabilir. Oysa sizin tek derdiniz maddi imkan değil, geleceğiniz için birikim ve plan yapsın istiyorsunuz ama böyle ifade etmemişsiniz. Bunu "ben dili" kullanarak ve daha yapıcı biçimde ifade edip böyle tepki alsaydınız ilişkinizi bi sorgulayın derdim ama şu an iletişiminizi sorgulamanız lazım. Benzer bir durumda biz gelecek planlarımızı ve ihtiyaçlarımızı konuştuk. Gelirimizi ve beklentilerimizi konuştuk. Uyuşmadığımız yerlerde ne bizim için ne kadar önemli, nelerden taviz verip nelerden vermeyiz bunu değerlendirdik, bir şeyleri neden istediğimizi birbirimize sorduk, birbirimizin duygularını önemserken kendimizi de göz ardı etmedik ve sorun yaşamadan mutlu olacağımız çözümler bulabildik.
Şehir konusunda da yine "buraya alışabilir miyim bilmiyorum, büyük şehrin imkanlarını seviyorum o yüzden gözüm korktu. sence nasıl yaparız? Büyük şehre yerleşşek nasıl olur?" gibi iletişim kurulabilirdi, sanki o anlık korku ile olaya çok somut yaklaşmışsınız gibi geldi.
Evlilikten beklentiniz masraflı bir düğün, bol bol altın ise bu iyi bir bakış açısı değil ama araba almak istemeniz, görece rahat yaşamak istemeniz çok normal. Araba geleceğe de bir yatırım. Arsa satıp düğün yapmak ise aşırı hatalı bir maddi harcama, her geçen yıl değer kazanan arsayı bir gecelik eğlenceye harcamak düşüncesizce bence. Keşke daha iyi iletişim kurabilseydiniz. "Sen birikim yapmamışsın", "Senin ailen para vermek istemiyor/paranı harcıyor" gibi bir bakış açısı ve ifade karşıdakini savunma konumuna iter ve iletişim zorlaşır. "Ben ev eşyaları ve düğün için birikim yaparsak daha rahat ederiz diye düşünmüştüm, evlenince araba almak istiyorum ve şimdi birikim yapmadık diye ileride araba alamazsam üzülürüm. Birikim yapmaya başlayabilir miyiz? Ne kadar biriktirebiliriz? Senin durumun nasıl? Sen bu konuda ne düşünürsün?" şeklinde ifade etmenizi öneririm. Bazı insanlar bizden farklı imkanlara ve alışkanlıklara sahip olabilirler, onlara neyi neden istediğimizi açıkladığımızda ortak bir karar alabilmemiz ve bize kendimizi ifade edecek alanı sağlamaları önemli. Daha iyi bir iletişim kurmanıza rağmen sevgiliniz yine geleceğinize yönelik hiçbir birikim yapmazsa, paraya ilişkin bakış açınız uyuşmuyorsa (siz biriktirmek o hep harcamak istiyor ve taviz vermiyorsanız) o zaman ilişkinizi tekrar değerlendirirsiniz, size uygun gelmezse ilişkiyi bitirebilirsiniz de. Birikim yapmasını istemeniz çok normal ama bu böyle ifade edilmemeli, ileride eşiniz olacak insana bakış açınız bu olmamalı. Birikimin sizin için önemini daha önce açıkça (ima ile değil) anlatmanıza ve imkanı olmasına rağmen birikim yapmadıysa kızın, okay ama adam zamanı geri alıp para biriktiremez. Önemli olan eldeki durumu telafi etmek için ne yapacağı ve sizin iletişimiz.
Ek olarak bazen yorum yapan kişiler kendi olumsuz deneyimlerini yansıtıyor gibi geliyor, siz diğer her şey yolunda dediğiniz için ben bu bağlamda değerlendirmeye ve öneride bulunmaya çalıştım.
Arkadaşının erkek arkadaşı eş falan aramıyor, sponsor arıyor. Dediğim gibi madem araba o kadar önemli değilmiş kendi almasaymış. Ben arkadaşınızn yerinde olsam o adama güvenip mahalle bile değiştirmem. Önce kendi hayatını kursun arkadaşın, daha önüne kimler kimler çıkar.Araba almasını da pek istemiyormuş zaten
Bir ara en kötü kredi çekip öderiz ya filan demiş
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?