Evlenmeli miyim?

gon_freecs

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
30 Mart 2023
4
3
1
22
Merhaba, buraya yazmakla yanlış mı yapıyorum bilmiyorum açıkçası. Ama benden çok daha tecrübeli insanların bulunduğu bir ortam olduğu için yazmaya karar verdim.
Ben 21 yaşındayım, yaklaşık 7 yıldır ailemden uzakta yaşıyorum. Lisede iyi bir okul kazandığım için Sakaryadan İstanbul'a geldim ve şu an da üniversitemi İstanbul'da okuyorum. Bunlardan bahsetmemin sebebi uzun süredir kendi işimi kendim görmeyi bildiğimi, başkalarıyla uyumlu yaşama konusunda tecrübem olduğunu anlatmak.
Hayat görüşüm buradaki pek çok insandan farklı büyük ihtimalle, o yüzden kendi değerlerinize göre yorum yapmak yerine benim çerçevemden bakabilmenizi rica ediyorum. Ben İslam dinini en güzel şekilde yaşamaya çabalıyorum, bu da herhangi bir erkekle sevgili/flört ilişkisine giremeyeceğimi, "gençliğini yaşa" tabirindeki gibi eğlenme odaklı bir hayat yaşamak istemediğimi belirtiyor. Herkes hayatını istediği gibi yaşar, ama benim hayatımda bir erkek olacaksa, bu kişiyle duygusal ve fiziksel bir şeyler yaşayacaksam bu kişi eşim olmalı.
Bunlardan bahsettikten sonra şu anki durumuma geleyim. Yaklaşık bir buçuk yıldır mesafeli bir şekilde görüştüğüm birisi var. Kendisinin de hayat görüşü benim gibi, benzer arkadaş ortamlarına sahibiz ve hayat tarzlarımız çok yakın. Kendisiyle bu süreçte birbirimizi tanımaya çalıştık ve ben çalışkanlığına, duruşuna, insanlara karşı davranışlarına hayranım. Sevgi ve aşk ise var, birbirimizi gerçekten seviyoruz ve ben ilk başta bu ilişkiye aklımla bakabildiğim için gözümün aşktan kör olduğunu, o yüzden yanlış değerlendirdiğimi düşünmüyorum. Evlilik ve kişisel gelişim üzerine kitaplar okuduk, ikimiz de hem kendimizi hem de birbirimizi tanımaya çalışıyoruz.
Geçinme konusuna gelince ben özel ders gibi ufak işlerle para kazanıyorum, başarılı olduğum için de burslarım var. Karşı taraf da en iyi okullardan birinde okuyor ve aynı zamanda yarı zamanlı olarak çalışıyor, yaklaşık bir memur maaşı kadar geliri var.

Ama şunun da farkındayım, gencim ve fazla iyimser düşünüyor olabilirim. Yanlış bir karar vermek istemiyorum bu yüzden fikir danışmak istedim. Teşekkürler şimdiden.

21 yaş erken daha bence

21 yaşı gençliğini yaşa diyerek erken bulmuyorum. Beyin gelişimi bile 25-26'ya kadar sürerken 21'de pata küte evlenmek ters geliyor bana. Bursla, özel dersle, "neredeyse 1 memur maaşı" ile ev geçindirilemiyor bu devirde, hele hele İstanbul'da. Okul bitsin, işlerinizi elinize alın, hayattan, kendinizden, karşınızdakinden ne istediğinizi iyice belirleyin öyle bu işe girişin bence.

21 yaş çok çok küçük bir yaş. Evlilik de kitaptan okunup hazırım denecek bir olgu değil. Şimdi siz henüz hayatın başındasınız ve ileride işe girince farklı, maaş alınca farklı, 26 yaşına gelince farklı bir siz olacaksınız. Ama bu gelişim sürecindeki her siz aynı şekilde yaklaşmayabilir evliliğe de hayata da.

Önce kariyerinizi oturtun. Geçici işler ayrı devamlı bir iş ayrıdır. Maaşınızı alın gençliğinizi yaşayın. Kafanızda yanlış bir algı var gençliği yaşamak sadece parti yapmakla olmaz. Mesela bir maaşınızı tamamen istediğiniz tarzda bir giyim tarzına harcayın, umreye gidin, istediğiniz bir aileye destek olun, dil öğrenmeye kursa gidin, yurtdışına çıkın. Maaşınızı kendinize harcayın ki ukteniz olmasın.

Hayat görüşüm buradaki çoğu insanda farklı demeniz de hoşuma gitmedi açıkcası, kibirli duruyor, kibir de büyük günah. Bunu yazmadan da kendi halinizi anlatabilirdiniz.

Kusura bakmayın, bu siteye çok hakim değilim ve okuduklarım büyük çoğunlukta benim için farklıydı, kimseyi kırmak istemem. Teşekkür ederim değerli görüşünüz için

Evlilik her yaşta oluyor da bekarlık bir daha o duygular geri gelmiyor

Her erken evlilikte sorun yaşandığına inanıyorum.kısaca taraflar ne kadar mükemmel olursa olsun erken evlilik pişmanlıktır diyorum.

O yaşlarda evlenenlerden ilerde klişe duyduğumuz laf: Keşke o kadar acele etmeseydim. Biraz daha geç evlenebilirdim tarzı söylemler olduğunu siz de duymuşsunuzdur.

O yüzden ne gerek var acele etmeye.

Ben fazla da karamsar düsünmüyorum. Normalde 21 yasinda tabi ki genc bir yas. Ama o yasta evlenip yürütenler de var. Her hayat birini ayni degil. Inancli kesimde bunu daha cok görüyorum. Tek müslümanlar degil. Hristiyanlarda da. Burda kimse sizin hazir olup olmamanizi bilemez. Egitim ve gecimin önemini kendiniz de biliyorsunuz. Söylememe gerek yok. Evliligin de sadece ceyiz secmekten ibaret olmadigini. Bence aile büyüklerden fikir alin. Hakkinizda hayirlisi olsun

Evlilik sadece evi geçindirebilmek, biriyle uyumlu yaşayabilmek. 21 yaşınızdaki siz ile 28 yaşınızdaki siz aynı olmayacaksınız.

Bu kadar erken yaşlarda yapılan evliliklerdeki esas problem beraber büyümeyi başarabilmek. Ben 21 yaşımda tanıdığım asla romantik bir ilişki bile yaşamayı göze almayacağım adamla 28 yaşımda tekrar karşılaştım ve evlendik. O zamanlardaki biz olmadık ama bu zamanda biz çok güzel olduk.

Herşeyi mantık süzgecinden geçirirken bu konuyu da hesap etmelisiniz bence.

21 yaş küçük çok denmiş, siz evlenmeyi değerlendirmeye aldığınıza göre ve bu konular göreceli olabileceğinden belki o kadar küçük gelmiyordur, sonuçta yasal olarak yetişkinsiniz. Benim için de evlilik için erken bir yaş. Erken olmasının en büyük nedenlerinden biri 21 yaşla 23-25 yaş arasında insanın hayatının çok değişebilmesi. Şu an öğrencisiniz, ileride mezun olacaksınız, iş hayatını deneyeceksiniz ve/veya partneriniz bunları deneyecek. Sevgili olmaya devam etmek, hemen evlenmemek demek fiziksel olarak yakınlaşmak demek değil, bunlar sizin iradenize kalmış kararlar. Eğlenmek, hayatınızı yaşamak yalnızca günaha girerek olmuyor, yalnızca bekarken olmuyor, bu konuda önyargılı olmamanızı öneririm. Bu sözler bize yıllarca söylenen ve içselleştirdiğimiz temelsiz laflardan daha fazla bir şey değil benim hayat deneyimime göre. Siz hassasiyetlerinize uygun yaşamak istedikçe hayatınızı buna göre düzenleyebilirsiniz.

Öğrenciyken evlendiğinizde bir çok imkanınız kısıtlanacak. Bu kısıtlanma sadece evlilik zor diye değil hayatınızı biriyle birleştirdiğiniz için olacak. Yıllardır bağımsız yaşıyormuşsunuz, bu şekilde kararlar alabilmenin insanı nasıl geliştirdiğini biliyorsunuzdur. Evlendiğinizde farklı şehirlerde, ülkelerde çalışmak, gezmeye ya da eğitime herhangi bir yere gitmek, iş değiştirmek vb gibi şeyler ikinizin hayatını etkileyecek (bekarken yalnızca sizi etkiliyor) ve ikinizi de düşünerek seçenekleri sınırlandıracaksınız. Bu da gelişiminizi sınırlandırabilir. Belli şeyleri oturttuktan sonra bu sınırlandırma pek bir kayba neden olmuyor ama 21 yaş gibi gelişimin, hayatı biçimlendirmenin önemli ve hızlı olduğu bir yaşta çok önemli. Bir de şu an birbirinizi sadece öğrenci olarak tanıyorsunuz (part time iş mezun olup çalışmakla bir olmuyor), başarılı öğrencilersiniz. İleride farklı kimlikleriniz olacak ve ilişkiniz de bununla değişecek. Bu değişimi gözlemlemek, birbirinize farklı ortamlarda da uyum sağlayıp sağlayamadığınızı görmek evlilik gibi büyük bir şeye başlamadan önce çok önemli. Son olarak öğrenci geliriyle yani stabil olmayan bir gelirle evlenmek ilişkinize büyük bir stres bindirebilir, mezun olmak, iş aramak, sınavlara girmek zaten oldukça stresliyken bunu evli olarak ve evin giderlerini daha fazla dert ederek yapmak ilişkinizi zedeleyebilir. Bence birkaç yıl bekleyip evlenmek çok daha güvenli ve makul.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…