Biz bir cok ilac denedik, ilk once ilaclama firmasi bir karisim yapti icinde k othrine de olan, hicbir ise yaramadi. Daha sonra BASF’in mythic ilacini kullandik ondan sonra biraz azaldi sanki ama cok etkili olmadi. En son yurtdisindan getirttigim bir ilaci kullandik, 15 gun arayla 3 kez onla ilacladik, bu ilactan sonra bulsak bile bulduklarimiz olmek uzereydi genelde, yuzde yuz bitti mi bilmiyorum ama cok azaldi. İlacin icinde beta cyfluthrin var. Bayerin solfac ilaci da cyfluthrin iceriyor, ikisi ayni etken madde, beta cyfluthrin daha etkiliymis ama Turkiyede ben bulamadim.
Yalniz bu kadar azalmasinda bir diger etmen, bu bocekler ilk ciktiginda evimizde nem orani cok yuksekti %60ti. Daha sonra 40lara indi. 1.5 aydir da 40in uzerine cikmadi, bu da azalmalarinda cok etkili olmustur diye dusunuyorum.
Evde nemin en kotu %50nin altinda olmasi gerekiyor, tamamen yok olmalari icin max %40 olmali. Duvarlarinizda su alan bir yer varsa ona dikkat edin, kuflu bir yer zaten asla olmamali. Yeni veya tadilat gormus bir evse bu boceklerle karsilasmaniz cok olasi, eger evin su almasi asiri nem veya kuf gibi sorunlar yoksa bir kac yil icinde ev iyice isinip kuruyunca yok olabiliyorlarmis.
Sonuc olarak oncelik nem, hicbir ilac bu kadar kucuk hayvanlarin girdigi her delige isleyemez ve olduremez. Hayvanlari oldurse bile yumurtalarina hicbir ilac etki etmiyor. Onemli olan evi kurutarak once yumurtlamalarini sonra da yasamalarini engellemek. O yuzden nemi dusurmediginiz surece ilaclamak sadece bosa zaman kaybi ve sagliga zarar.
Bu bocekler zaten kisin nem dusunce yok olup yaz gelince kis aylarinda bekleyen yumurtalardan tekrar cikiyorlar. Ben gelecek sene yazi hic gormeden atlatmadan tam olarak bitirdik diyemem. Cunku bitirdik diye yazip ertesi sene tekrar cikti diyen kisileri cok gordum maalesef