• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eve gelen yardımcı...

sosyal ilişkim olan birini yardıma almayı tercih etmem. yıllardır farklı kişiler temizlik için geldi hiç 50 dk yemek masasında oturan görmedim. ödeme saat usulü olduğu için onlarda olayı muhabbete çevirmeden yer kalkarlar. bizimle oturup kalkan hiç denk gelmedi. bu durumu normalde tanışmanıza bağlıyorum, iş biraz misafirliğe dönmüş bence.

ben de şu an gelen kişiyi yıllar sonra buldum, güven ilişkisi oturana dek evde yalnız bırakmıyorum. nasıl istediğimi öğrendikten sonra başka odada oturuyorum, işim varsa onu yapıyorum. ama o aşamaya gelene dek aynı odada durup sohbet ederim bu arada da tercihlerimi belirtirim (dolaplarda şu deterjanı kullan vb gibi). bu arada nasıl iş yaptığını gözlemlerim. bi kaç gelişte o da alışıyor zaten. geldiğinde o gün için beklentimi söylerim. eğer eksik ya da sıkıntılı bir yer kalmışsa da bir sonraki geldiğinde "geçen şu gözünden kaçmış x hanım, bu sefer onu tamamlayıver" derim. dikkat ettiğimi önemsediğimi bilmiş olur. tercihen sigara içen biriyle anlaşmıyorum, mola veriyor diye değil ama evimde sigara kokusu istemiyorum. zira 5-10 dk çay/kahve molası verir zaten insan.

Gercekten anlamadıgım için soruyorum neden yerleri elle sildiriyorsunuz? Bu devirde elle yerleri silmek mi kaldı? Vileda mopla da gayet temiz oluyor. Sadece köşeleri bezle dolar anlarım ama koca evi dizlerin üstüne yerleri sildirmek iki kurus para veriyorsunuz diye emektar insanlara eziyet etmekten baska birsey değil. Yerleri elle silmek bel fıtığı ve diz hastalıklara sebep olur. Bu sekilde de mesleklerine devam edemezler.fıtık agrısının ne oldugunu bilseniz boyle birseye sebep olmaktan imtina ederdiniz.
bu da onların işi ve bende evde kendim yerleri bezle siliyorum mutfak ve holü) çünkü mopla silince ıslak kalıyor ve leke oluyor, muhakkak kuru bezle üstünden geçmek gerekiyor. ayrıca öyle iki kuruşta almıyorlar kaç sene evvel 3+1 boş eve 180 vermiştim.

1 kez yardımcı abla geldi. İlk evi yerleştireceğimizde. Düğün telaşında annelerimiz biz uğralmayalım diye. Oda yere süpürge takıp balkonu ve wcleri yıkayıp gitmişti. Cam kapı dolap silmemişti. Zaten eşay yoktu. Vileda dhi yapmamıştı. Biz tekrar temizledik 🤷

Kaç kişi denedim olmuyor ve benim evimde öyle çok kalabalık eşya da yok. Tam gün diye alıyorum 10 dan önce gelen yok. 2 saat de bitmeyen sigara çay kahve yemek molalarını ekle. En geç 5 oldu mu gidiyorlar zaten. Hep bi yerleri bırakıyorlar. Bi yerler dediğim de mutfak dolabının köşesi falan değil mesela Ebeveyn banyosu ya da balkon, kapılar falan🙄 Asla almıyorum artık kimseyi paramla rezil olamam.

Zaten 1 günde her yeri dip köşe kimse yapamaz. Yapsa da guzel olmaz.

Ben geldıgınde soyluyorm direkt abla halı koltuk tuvalet banyoya girmeni istemiyorum sadece kapı cam mutfak detaylı guzel olsun yeter diyorum sağolsun oda hakkını verir.
Kesinlikle doğru.
1 günde dip köşe için her odaya biri girmeli :)

sürekli gelen yardımcılar, dönüşümlü şekilde yapıyorar zaten kendilerine göre bir plan.
bir hafta cam siliyor, öteki hafta koltuk, başka hafta halı vs...

Ben de tanıdıklar aracılığıyla buluyordum önceden. Ama çok içime sinmiyordu tanıdık olduğu için. Ve sürekli de çağırmıyordun ilk evlendiğim zamanlar kuyruğu doğrultamamıştık.
Sonra biraz toparlandık benim işler yoğunlaştı. haftalık birine ihtiyaç oldu. 3-4 yıl önce mutlubievi gördüm. Ordan sürekli değişik değişik kişiler çağırdım her hafta başka biri geldi. Hiçbiriyle tanışmadım. Gözüme kestirdiğim temizlenecek mi diye baktığım birkaç yer vardı gittikten sonra oraları kontrol ettim. Bazısı hoşuma gidiyor 2. 3. De gevşiyordu. En son bir akşam eve geldim ev ışıldıyor. Çekmecelerm dolap içlerim her yermi toplamış kadın( bazısı rahatsız olur ama benim çok hoşuma gitti)
Ve dedim buldum. Kadın geldiğinde evimize apartmana temizlik kokusu yayılıyordu.
Neyse 3 yıl onunla ilişkimiz çok iyi gitti.
Bebek oldu pandemi falan ben ücretsiz izne ayrılınca haftalık almak maliyetli oldu. Bu da beni terk etti 😂

Şimdi de işe başlayacağım gelemem çok doluyum dedi 🥲 yeniden mutlubieve sardım. Eskisinden daha kaliteli buldum çalışanları. Benim çıta biraz yükseldiği için daha zor beğeniyorum ve sabit birine karar veremedim ama gayet iyi bence yine de.

Birkaç tavsiye vereyim; kahvaltı teklif etmeyin. Kahvaltı edip gelsin bir zahmet. Çay demleyin sadece istersen çay al de geç. Öğlen yemek çıkarın sadece. Beraber yemeyin. Birlikte sigara kahve içmeyin. Hemen değişiyorlar. Ben çok kullanıldım böyle. İyi niyetli insan bozmayacak insan kendini belli ediyor. Tanıdıktan sonra birlikte yemek yiyin.
aynennn. insanlık edip kahve yaptıgın anda cok değişiyorlar ben de cok kullanıldım

Tanıdığımızı almıyorum. Eşimin akrabalarından su tanıdık yapıyor diyende çok oldu onları da istemedik. Tanıdığıma şunu yapar mısın demeye de çekirim ben, ayrıca evimin özelini nerede ne var bilmesini de istemem. Yapmadığı işi de beğenmediğimde bir daha gelme diyemem. O yüzden en temizi tanıdık almıyorum. Gelenin başında da annem veya kayınvalidem duruyor.

Ben kullanmadığım iyi durumda olan birşeyler de verdim.
Alsın hiç sorun değil,ama galiba genel olarak haklısınız,mesafeli davranmalı ve başında durmak lazım demekki iş yaparken.
Birdahaki gelecek kişi kesinlikle tanıdık olmamalı,buna kanaat ettim.

Bazı arkadaşlar doğru söylemiş.
Mesela bizim şirkette herşey saatli,çay saati 15 dk yemek molası 30 dk.
Kimse de fazladan 5 dk daha dinlen demiyor.

Gercekten anlamadıgım için soruyorum neden yerleri elle sildiriyorsunuz? Bu devirde elle yerleri silmek mi kaldı? Vileda mopla da gayet temiz oluyor. Sadece köşeleri bezle dolar anlarım ama koca evi dizlerin üstüne yerleri sildirmek iki kurus para veriyorsunuz diye emektar insanlara eziyet etmekten baska birsey değil. Yerleri elle silmek bel fıtığı ve diz hastalıklara sebep olur. Bu sekilde de mesleklerine devam edemezler.fıtık agrısının ne oldugunu bilseniz boyle birseye sebep olmaktan imtina ederdiniz.

Buna katılıyorum annelerimizden kalma böyle bir takıntım vardı aştım ben de. Ev güzel süpürüldüyse viledayla gayet temiz oluyor.

Merhaba hanımlar.
Çalıştığım için eve yardımcı alayım dedim.
Bunun için yıllar evvel tanıdığım,evlere bu işlere giden bir tanıdığı çağırdım.
İhtiyacı olduğunu biliyorum.
Daha evvelden annemin boş evini temizletmiştim.
Eli çok yavaş biliyordum ama bu sefer gerçekten fazla oldu sanki.
Neyse bununla biz yarım gün için anlaştık.
Mutfak dolabımı ve Camları silecekti sadece.
extra hiçbir talebim olmadı.
10 da gelecekti,11 de geldi,hali ile kahvaltı ya oturdu bizimle,eşimin de tanıdığı biri.
11.50 gibi işe başladı.Camlar 4 te bitti.Abartmıyorum.6 normal oda camı 1 küçük 1.5 metre katlanır cam.
Mutfak dolabına başladı hızlı hızlı sildi geçti.
Ben tabi hiç başında durmadım o arada kapılarımı falan sildim.
kahve yaptım,sık sık sigaraya çıktı vs.
Camları sildiğinde leke kalmıştı,farkedip sildi tekrar, bende tek tek incelemedim tabi.
Akşam 6 30 gibi yemeğe oturduk.
işini bitirdi 7 gibi çıktı.
Okadar uzun sürdü ki,ben yapsam 4 saatte bitecek toplam iş ama hem rahatsızım ameliyat geçirdim,hemde çalışıyorum.
Boşaltmasına da yardım ettim dolapları.
Sabah oldu baktım dolaplarımda hep deterjan izi,koyu dolaplarda lekeler/akşam farkedemedim,fırın leke içinde,2 kere sildi sözde,dolap kapaklarının içi köşede kalan hep yağ içinde sarılık oluyor ya o şekilde 😭
O kadar üzüldüm ki, müsait olduğumda kendim sileceğim.
Hiç birşey demedim,ama birdaha asla çağırmam.
Daha öncede başka birini çağırdım yine tanıdık ,temizliğe giden ama o da tam bir fiyaskoydu, deterjanları birbirine katmış kaç gün evden çıkmadı kokusu.

Demek istediğim siz yardımcı aldığınızda,nasıl davranıyorsunuz, kontrol ediyor musunuz?
Nasıl yapmalı gerçekten,hani ben tekrar temizledikten sonra anlamı yok ki bu işin 😭
Biryerde yanlış yaptığım kesin,ya da yüzüm yumuşak.Morali bozuluyor insanın iş bitmedi diye de o gün evden çıkamadık tam gün 😭
Bu biraz şans işi bence açık konuşayım kendi tanıdığım tercihim değil arkadaş tavsiyesi daha iyi..
Öyle yarım günde konuşmayın tam gun olsun bence

Tanıdıkla yüz göz olunan insanlarla bu işler olmuyor çok net.
Yalnız düşünmeden edemedim bu insanlar bu iş karşılığında aldıkları parayı nasıl içleri rahat yiyorlar hayret.
Benim de çağırıp memnun olmadığım biri vardı. Bence bu tür insanlar sadece senin bol paran olduğunu ve verecek yer aradığını düşünüyorlar. İşyerinde yoruluyormuşsun, çocukların varmış, hastaymışsın falan umurlarında değil. Gelip iki gözünü boyarım düşüncesindeler. Ha vicdana sığmıyor tabii o ayrı ama işte onu düşünmek de kapasite işi

Yakından görerek silmekle yukarıdan bakmak aynı değil ve harcanan el kuvveti vileda sopasının yerini tutmuyor.

Tamamiyle katıldığım bir yorum. En temizi yeri elle silinenlerin evi bravo

çay kahve ve birlikte kahvaltı hatta gel beraber kahve içelim muhabbetleri çok yanlış.
sonuçta gelen kişi bir hizmet veriyor. temizlik hizmeti. bunun belli bir süresi olmalı, ona göre ayarlanmalı molalar vs.
yemek saati keza öyle.
ben evden çalışıyorum, mesai saatimiz var dolunca bırakırız işi ama evdeyim sonuçta beni izleyen, gören eden yok.
ona rağmen benim günde sigara molam 3-4 kez taş çatlasa 5-6 dk'dır.
yemek için de yarım saat falan veriyorum kendime.
oyalanırsam işlerim bitmiyor ve mesai saatimden sarkıyorum, gereksiz bişey bu.
bence bunlar işi ciddiye almakla alakalı şeyler.
evdeyiz diye işimize mesai saatinden geç başlamıyoruz.
bu mantıkla bakarsak temizlik de bir hizmet, benim yaptığım da. herkes zamanında ve düzgün yapmaya dikkat etmeli.
tanıdık olunca olumsuz şeyleri söylemeye çekinirsiniz o yüzden tanıdık almayın. ablam ablam demeyin isminin yanına hanım ekleyin, mesafe olsun.
azıcık samimiyet, sıcaklık görünce cıvıtan bir milletiz zira :)

Bize ara ara yardımcı gelen 2 farklı hanım var kahvaltı da yemek de kahve de veriyoruz yeri geliyor sigarasını alıyoruz yol parasını veriyoruz muhabbet de ediyoruz ama bunu suistimal etmiyorlar zaten. Her zaman tam gün alıyoruz evimiz de büyük, yarım gün ve küçük bir evde durum farklı olabilirdi tabi ki. Canları çıkıyor hakkını da veriyolar insan üstü çalışıyorlar bana göre. Ufak tefek eksikler olduğunda göz ardı ediyoruz. Biz de karşılığını vermeye çalışıyoruz. Referansı olmayan kimseyi de eve almiyoruz. İşini savsaklayan biri olsaydı kesinlikle sürekli direktif verirsiniz ama böylesi de yorucu ben evi kafam rahat teslim etmek isterim yoksa ne anlamı var ki.

M
Birde ben evde gözüme takılan bir,iki yeri aklımda tutuyorum.
İş bitiminde bakıyorum o yerler duruyor bir daha asla o kadını cagirmiyorum.
Nedense her gelen kadın oraları bırakıyor 🤦
Mesela neresi oralar
Benim de temizlikte olmazsa olmazim 2 yer var da

Kesinlikle doğru.
1 günde dip köşe için her odaya biri girmeli :)

sürekli gelen yardımcılar, dönüşümlü şekilde yapıyorar zaten kendilerine göre bir plan.
bir hafta cam siliyor, öteki hafta koltuk, başka hafta halı vs...

Öyle tabiiki para veriyoruz diye insanların canını alamayız 😬 biz kendiniz yaptgmz da bir gune herseyi yapamıyorsak o ınsanlar nasıl yapsn.

Tabi konu sahibinin derdi başka 😬

Back