Ekmekler Pideler Evde makinesiz ekmek yapmak

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.372
60
Derin metal olmayan bir kaba un, tuz, toz şeker ve instant maya konur ve iyice karıştırılır. Ilık su ilave edilip karışım iyice yoğurulur. Ele yapışmaya devam ediyorsa azar azar un ilave edilip ancak toparlanacak kadar bir hamur yapılır. Üzeri bir bezle kapatılık ılık bir yerde iki misli kabarana dek yaklaşık 30-40 dakika bekletilir. Kabaran hamur, kabın içinde toparlanır, az un serpilmiş tezgahta tekrar yoğurulur. Yoğurma işlemi sırasında elle daire şeklinde bastırılıp içinde biriken gazın çıkması sağlanır. Tekrar yoğurulur. 1-2 defa daha bu işlem yapıldıktan sonra hamur iki parçaya ayrılıp unlanmış tezgahta top şekli verilir ve üzerlerini temiz bir bezle kapatılıp 10 dakika beklenir.Süre sonunda her bir hamuru, az unlanmış tezgahta tekrar yoğurup elinizle bastırarak daire şekline getirin. Her bir daireyi bir kenarından rulo yapar gibi içeri doğru kıvırın, bir yandan da avuç içinizle bastirin Her bir hamura oval ekmek şekli verildikten sonra unlanmış tepsiye yan yana konulur, üzerlerine de çok az un elenir. Ilık bir yerde ekmeklerikimislikabaranadekbeklenir.Busırada fırın 180 dereceye ısıtılır, fırının en altına ısıya dayanıklı su dolu bir kase ya da kap koyulur. Kabaran ekmeklerin üzeri sivri uçlu bir bıçakla istediginiz gibi kesilir , ekmekler fırına verilir. Üstü ve yanları iyice kızarıncaya dek pişirilir. Not: Ekmekleriniz fırından çıktığında dış kabukları sert olacak, endişe etmeyin daha sonra normale dönecekler.

Bu tarif süper oluyor. Ben acemişef in blogunda gördüm ve yapıyorum.
Tam tahıl unu kullanıyorum. Nefis oluyor. Sıcakken arasına tereyağ sürüp yemesi
çok leziz. Yalnız ben 180 değilde önce 230 derecede ısıtılmış fırına atıyorum sonra dereceyi 200 e düşürüyorum. Yaklaşık 30-35 dk da pişiyor. En önemli noktası her seferinde
iyice mayalanmasını sağlamak ve ılık bir yerde mayalamak.cokacimcoook

X