Temizlik çok pis bir iş ya..
Hele banyo lavabo tuvalet klozet temizliği...
Hijyen konusunda asıl dikkat edilmesi gereken konular çoğu kimsenin gözünden kaçıyor bence. Mesela neden tuvalete girmeden önce eller yıkanmıyor? Çıktıktan sonra yıkansın deniyor ama, girmeden önce de yıkanmalı. Özellikle hanımlar ürogenital bölgelerinin temizliği için öncelikle ellere, tuvalet kağıtlarına oturdukları klozete dikkat etmeliler. Beylerin klozeti nasıl kullanması gerektiğiyse tam bir açmaz. Büyük tuvalet için oturması gerektiğinde idrarı da gelirse ne yapacak? Küçük tuvaletini klozete oturarak zaten nasıl yapacak? Hem kendi hijyeni, hem ondan sonra tuvaletini kullananların hijyeni için, nasıl kullanılması en doğrusu ve kaç erkek biliyor bunları, kaçı dikkat ediyor. Banyolara idrar damlatılmıyor mu acaba hiç? Damlayan idrara basılıp evde dolaşılıyor mu öyle? Sonra sirkeli suyla silsen nolucak. Her gün bi kaç defa bütün yerler silinecek değil ya.. Eskisi gibi banyolarda ayrı terlik mi kullansak acaba..
Klozetlerin musluklarının da arka duvara konması ayrıca bir sinir bozucu konu. Müteahhit kardeşim neden yana koymazsın bu musluğu, süsü mü bozulur banyonun. çocuğu var yaşlısı var arkaya uzanmak zor geleni var.. Arkaya uzanayım derken kazak kollarıyla etrafın kir pasını silip süpüren ve o kazakla gidip çamaşır toplayan, katlayanlar da var. Hem şu eski tip klozetlerin girinti çıkıntıları iç kısımda ayrı dert dışta ayrı.. Her yeri kir pas mikrop doluyor. Neden düz, temizlenmesi kolay yapmamışlar bilmem. Şimdilerde askı modeli ve giriftleri fazla olmayanlar da var. Altı da paspasla temizlenebiliyor. Bi de muslukları yan duvara alsınlar. Klozetlerin arka tarafında yerde de gider olmalı. Gider taa banyonun öte köşesinde olmamalı. Allah akıl fikir versin.
Ayrıca.. Evin en ıslak yerleri olan banyolar ve tuvaletler neden güneş görmez, neden sokağa bakmaz pencereleri de uyduruk baca gibi bir havalandırması olur? Bu tür mikrop çoğalması en çok olan yerlerin güneş görmesi, temiz hava alması şart. Müteahhitler de yerden kısıtlıycaz diye düşünüp insanları böyle sağlıksız ortamlarda yaşamaya mahkum etmemeliler. Herkes bu konuları gündeme getirsin ki toplumun isteğine göre yapılsın binalar. Birilerinin ceplerini düşünüp yaptığı kullanışsız yerlerde oturmak ve "başımızı soktuk ya buna da şükür" demek insanca ve rahat yaşama hakkını savunmamak demek. Toplum bilinçli olursa ona göre evler yaparlar. Yaptıkları şeye razı olmak zorunda kalmaz kimse de.
Peki şu tezgahlı lavabo veya evyeleri düşündünüz mü hiç? Granit tezgah veya mermerin altından geçen evyeler veya lavaboların o birleşme yerlerinde ne kadar çok kir ve bakteri biriktiğini farketmiyor olamazsınız sanırım. Şu 1. fotoğraftaki gibi alttan lavaboları diyorum. Temizliği de ayrıca zor.
Olması gereken tezgahla bütün olan lavabo ve evyeler, ya da tezgah üstünden takılanlar. Alttaki iki örnekte olduğu gibi. 2 ve 3. fotoğraflar.
Bir de Lavabonun kullanışını hiç düşünmeyenler var. Lavaboyu açıp el yıkadıktan sonra, musluğu temizlemiycek miyiz? Elimiz kirliydi, unluydu, topraklıydı ve saire diyelim. Öyle olmasına bile gerek yok, o musluk mutlaka yıkanır, bi su dökülür en azından biz öyle öğrendik. Peki şu alttaki örnekte olduğu gibi ahşap zemin üstünde tabak şeklinde duran ve de musluğu kendi üstünde bile olmayıp alttaki tezgahtan başlayanlara ne demeli? Yıkadın su olduğu gibi tezgaha gitti. Bi de tezgah sil.
Bunlar gibi öyle çok aslında önemli ama pek önemsenmeyen şey var ki hijyene dair. Öyle çamaşır suyuyla cam yer silmeyle olmuyor. Sen kapı kolunu silersin, az sonra biri gelir eve, çizmelerini çıkarır tabanlarından tuta tuta. Sonra gider o temiz kapı kolunu tutar açar girer banyoya, ellerini yıkadıktan sonra o artık kirlenmiş kolu tekrar tutar gelir yemeğe oturur.
Bunlar aileden verilmesi gereken bilgiler. Abartı mı dediniz? Belki.. Yapılamadığı için öyle geliyor belki.. Doğru değil mi? Doğru bence.