Ellerinize sağlık, bunu deneyeceğim. Ekşi maya yaptınız mı? Eğer yaptıysanız, paylaşırsanız sevinirim
Cok guzel gorunuyor...ama beceremem gibi geliyor, cesaret edemiyorum
Merhabalar. Ellerinize sağlık, ekmekleriniz şahane görünüyorbir sorum olacak, acaba fırından çıkardıktan sonra bir beze falan sardınız mı? Ben de bir kaç gündür kendi ekmeğimi yapmayı deniyorum ancak hala dış kısmında istediğimiz yumuşaklığa ulaşamadım. Bazıları üstünü ört fırından çıkarınca diyor ama onu da denemedim. Yarın sizin ekmeğinizi yapmayı planlıyorum. Fırından çıkardıktan sonra dışının daha yumuşak olması için bir püf noktanız varsa paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler
Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Yeni tarifinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Şimdiden ellerinize sağlıkMerhaba,teşekkür ederim.
Yaptığınız ekmeğin çeşidine bağlı olarakta kuru olabilir.Mesela baget tarzı ekmeklerin dışı diğer ekmeklere göre daha serttir.Çünkü o ekmeğin özelliği odur.Ama genel olarak evde yaptığımız ekmekler dışarda aldıklarımıza göre daha sert olabiliyor.Oda ev tipi fırın kullandığımız için.Katkı maddesi eklemediğimiz için vs...
Şöyle deneyin;Öncelikle fırın içine mutlaka su dolu bir kap bırakın .Ekmek fırında çıkar çıkmaz üzerine bir sprey şişeye su doldurup püskürtün ve üzerini temiz bir bezle örtün.Daha yumuşak olduğunu göreceksiniz.Ben genelde böyle yapıyorum
Bu arada yeni denediğim mini somun ekmekler şimdiye kadarkilerin en iyisi ,en yenilir çıtırlıkta olanı ve en geç bayatlayanı oldu.Onu bugün yarın ekleyeceğim mutlaka denemenizi öneririm.Oldukçada kolay bir tarif..
Görünüşü harika tadıda öyledir eminim ama ben becerememUzun zamandır evde ekmek yapmayı planlıyordum ve istiyordum.Dışardan aldığımız nasıl bir ortamda,içine ne konulduğunu bilmeden yediğimiz ekmeğimizi içimize sinerek yemeyi arzu ediyordum.Haftasonu denediğim bu baget ekmeklerini eşimde bende çok beğendik.Hele o fırından çıktığı andaki çıtırlığı muhteşemdi.Artık dışardan ekmek almama kararı aldık.
Sırada ekşi mayamı kendim yapıp ekşi mayalı ekmekler yapmak var...
Malzemeler:
-1 kg un
-1 paket yaş maya / veya 1 paket instant maya
-2 tatlı kaşığı tuz
-3 su bardağı ılık su
-1 tatlı kaşığı şeker
Yapılışı:
Karıştırma kabına ılık su ,şeker, mayayı alıp karıştırıyoruz ve un tuz ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yaklaşık 5-6 dakika yoğuruyoruz. Yumuşak bir hamur elde etmemiz gerekiyor bu nedenle gerekirse su veya un ekleyebilirsiniz.
Hamurun üzerini kapatıp 1 gece buzdolabında mayalanması için bekletelim sabah çıkartıp hamuru elimizle söndürelim.
Hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp parmaklarımızla bastırarak açıp , katlayınız. Bu işlemi 4-5 defa tekrarlayın.Elimizdeki hamuru 6 eşit parcaya bölün ve her parçayı tekrar katlaya katlaya şekil verelim. Bagetimizin uzunluğunu fırın tepsimize göre yapalım.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 10 cm aralık bırakarak yerleştirelim 3 tanesini bir tepsiye sığıyor. 1 saat tepside üzerini örterek yada soğuk fırın içinde mayalandırın.
Mayalanan baget ekmeklerinin keskin bir bıçakla kesikler yapın önceden ısıtılmış 200 -250 derece fırında alt üst ayarda pişirin.
Baget ekmeği fırına atınca 10 dakika sonra fırının içine ve üzerine su sıkıp bu işlemi 3 defa tekrar edin
Ekmeklerimiz kızarınca fırından alıp servis yapın afiyet olsun
Bu ölcülerden tam 6 tane baget ekmek çıkıyor
Püf noktası:
-Baget ekmekleri katlaya katlaya şekil verin
-Fırında su püskürtmek bu işlem baget ekmeklerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor
-Ekmeklere şekil verince biraz altını üstünü unlayın öyle tepsiye alın 1 saat dinlendirin üzerini mutlaka kapatın
Kesinlikle becerirsiniz çok kolayGörünüşü harika tadıda öyledir eminim ama ben beceremem
Geçen gün denedim tadını pek ekmeğe benzetemedikKesinlikle becerirsiniz çok kolay