ev işi ve temizlik düzeniniz nasıl?

sakardeniz

işten çıkan ev hanımı
Kayıtlı Üye
6 Ekim 2009
3.554
22
358
Afyon
temizlik ve ev işinde nasıl bir düzen kullanıyorsunuz?

haftalık, aylık plan ve düzenleriniz var mı? varsa neler yapıyorsunuz?

iş sıralamanız nasıl? cam silmek, yer silmek, toz almak, süpürmek.... hangisinden başlıyorsunuz?

ev temziliğini plan proğramla yapanları anlayamıyorum ben nedense...ya bu bir kısır döngü değilmidir..sen yaparsın o batar sen temizlersin o kirlenir..
o yüzden ben plansız şekilde temziliyorum yok yaz temizliği yok bahar temizliği falan yada bayram temizliği gibi...
bana çok saçma gelir böyle planlamak...belli bir düzene sokmaya çalışmak...
ben evimi kafama göre temizlerim...halılar kirlendiyse, toplar veririm yıkamacıya...yıkatmak için baharı yada bayramı mı bekleyecem ki...:19::19::19::19:
veya mutfak temziliği mesela...bakarım dolaplar buhardan yağlandıysa hemen alırım yağçöz ve bezi silerim mis gibi..camlar battıysa silerim...
lavabo tuvalet banyo falan..bunlar asla plana uymayan şeylerdir...
kireçlenmeye başlarsa sararırsa fayanslar hemen alırım cifi silerim mis gibi oh...
ama bu tür şeyleri düzene sıraya nizama sokmaya çalışmak saçmalık bence...
insanlar acıkınca yemek yer, susayınca su içer mantığı yani...
ev kirlendikçe temzilneir benim düşüncem...

ev temziliğini plan proğramla yapanları anlayamıyorum ben nedense...ya bu bir kısır döngü değilmidir..sen yaparsın o batar sen temizlersin o kirlenir..
o yüzden ben plansız şekilde temziliyorum yok yaz temizliği yok bahar temizliği falan yada bayram temizliği gibi...
bana çok saçma gelir böyle planlamak...belli bir düzene sokmaya çalışmak...
ben evimi kafama göre temizlerim...halılar kirlendiyse, toplar veririm yıkamacıya...yıkatmak için baharı yada bayramı mı bekleyecem ki...:19::19::19::19:
veya mutfak temziliği mesela...bakarım dolaplar buhardan yağlandıysa hemen alırım yağçöz ve bezi silerim mis gibi..camlar battıysa silerim...
lavabo tuvalet banyo falan..bunlar asla plana uymayan şeylerdir...
kireçlenmeye başlarsa sararırsa fayanslar hemen alırım cifi silerim mis gibi oh...
ama bu tür şeyleri düzene sıraya nizama sokmaya çalışmak saçmalık bence...
insanlar acıkınca yemek yer, susayınca su içer mantığı yani...
ev kirlendikçe temzilneir benim düşüncem...

bende böyle ama bir tek yakın zamanda ağır misafir ağırlayacaksam temizlik gününde değişiklikler yaparım

hazırlıklarım felan o zaman iş de güçde organizasyon yaparım

çalıştığım için bir hafta önceden ufaktan bir program yaparım bigün toz alıyorsam birgün mutfakla ilgilenirim birgün banyo birgün tüm odaların düzeniyle gibi ..

normal günlerde de neresi dağıldıysa kirlendiyse orayı temizliyorum haftalık cumartesi günleride genel bir temizlik ve toparlama oluyor tabi

Ben ilk önce oturma odasından başlarım,daha sonra koridor mutfak,yatak odası,tuvalet banyo derken her yeri toplarım dip bucak en sonda süpürürüm ev pırıl pırıl olur ama tabi bende kendimden geçmiş olurum....Bence en güzeli her odayı sırayla toplamak....

pazartesi: çamaşır yıkama günü ve gece ütü
salı akşam ya da cumartesi günü temizlik günümdür. (işten çıkışa göre değişiyor.)
çarşamba pazar alışveriş günü
perşembe kişisel bakım ve dış işler
pazar nevresim,örtü yıkama

haftalık temizlik planım bu şekilde.

temizliği işten erken gelebilirsem salı günü hallediyorum. akşama da sarktığı olur. bazen de cumartesi yaptığım olur.
çamaşır ve toparlama işini bir gün önceden yaparım bir de vakit kaybı olmasın diye.

oda oda gitmek daha hoşuma gidiyor. 2 haftada cam, 2 ayda halı, 2 ayda kapı vs silerim

süpürüp, toz alıp, siliyorum.
en sonda da temizlik bezlerini ve malzemelerini temizleyip bir sonraki tamizliğe hazır ederek birakıyorum.

off şu anda canım hiiiiiiiiiç temizlik istemiyor.aslında istiyor da yapasım yoooooitmiyor kardeş hele üç çocuğunan hiç bitmiyor yaa dön dön dolaş aynı şey.sadece temizlik olsa ütüsü var yemeği var zurtu var zartı var

ben ilk önce ortalığı toparlarım, ne kadar ıvır zıvır varsa.. ondan sonra süpürge tutarım, o arada kirliler varsa makinaya atarım.. süpürge biter, yerleri paspaslarım.. ondan sonra toz alırım. bi odayı bitirmeden çıkmam, herşeyini bitirir öyle çıkarım.. balkonları yıkarım sonra, çamaşırları asarım.. mutfak hergün temizleniyo zaten.ondan sonra lavaboları temizlerim, banyoya girer, banyoyu temizlerim. miss gibi banyomu yapar çıkarımm :))

en başta şöyle tüm odaları toparlar varsa dağınıklık onları hallettikten sonra toz alırım ardından elektirikli süpürge devreye girer bi güzel süpürürüm sonra yerleri silerim..tek odayı halledip diğerine geçmem eş zamanlı yaparım işimi oturma odasının tozunu alıp yatak odasına geçerim mesela sonra düzenlerim evi eşyaları yerleride sildikten sonra..
wc,bayoyu yıkar aynalarını silerim..
balkona geçerim sonrasında orayıda yıkadıktan sonra çamaşır varsa yıkarım yada ütü neyse işte onlarıda hallettikten sonra duşumu alırım
evimde bende mis gibi oluruz..

canım istesin canımmmm..ama bebeğim var viledayı görünce çıldırıyor sevinçten içini ellemeye çalışıyor.gizli gizli temizlik yapıyorum

bu aralar biraz hastayım
bu sabah biraz dinç kalktım hemen evi süpürdüm sildim toz aldım pilim bitti.

ben normalde bir gün belirliyorum pazartesi günleri temizlik günü mesela eşim gider gitmez süpürüp siliyorum sonra camlar balkonu tuvaletleri yıkayıp cıkıyorum. bir de baslarken saate bakarım yapacagım ıslerı sıraya koyup saat kacta bitirecegimi planlarım o zaman tez olur nedense:52:
mutfak ayrı bir güne kalıyor. çamasır sureklı cıkıyor zaten ütü desen çok sürünüyor olabildiğince birikiyor:50: sevmiyorum ütüyü

bu aralar bu düzeni kaybettim ama haftalık temizlik işi koyaylastırıyor.

Bayram temizliği, bahar temizliği, kış temizliği gibi ayrımım yok.
Mesela evimiz sobalı olduğu için her sene sobayı kaldırdıktan sonra koltuklarımı yıkatıyorum.
Kışın, sobalı odanın tüllerini her ay, diğer odaların tüllerini 3 ayda bir yıkıyorum. mutfağınki yine yaz kış ayda bir.
halıları ne zaman kirlendiyse o zaman yolluyorum yıkamaya. mesela salonun halısı her ay gidiyor :) çocuk da olunca rengi de krem olunca üstelik.
mutfağın ve salonun camını 2 haftada bir diğer odalarınkini ayda bir siliyorum. camlarımız büyük değil. çok zamanımı almıyor.
Çamaşırı da ne zaman çoğaldıysa o zaman yıkıyorum. ütüyü de haftada bir kere fazla çoğaltmadan.
zaten banyo, wc hergün temizleniyor.
salonu, mutfağı ve koridoru hergün süpürüp siliyorum, yatak odasını iki günde bir. diğer küçük odayı da haftada bir. çok kullanmıyoruz çünkü orayı.
mutfak dolaplarının da dışını her hafta siliyorum yağ oluyor çünkü ister istemez. içini de ayda bir.
evimiz çok büyük değil. salı çarşamba gibi günlere göre de düzenlemiyorum.
Bir de toplu bırakınca sabah çok kolaylık oluyor.

canımcım ben yalnız yaşıyorum o yüzden pek dagınıklıgım olmuyor.ama yıne de kıtap defter kalem yatak elbise vs bunları duzenlıyorum önce,bulaşıkları yıkıyorum.sonra koltukların minderlerini çırpıyorum altlarını supuruyorum.ee başlamışken de evi iyice dip bucak süpürmemek olmaz :) ardından evi siliyorum zaten eski bir bina yerleri parke ama çok kalite değil elle silsen de aynı vileda ile de aynı bende haftalık temızlık sırasında vileda kullanıyorum.ayda bir de elle siliyorum.neysee sonra toz alıyorum.oda spreyimi sıkıyorum.ordan balkonu yıkıyorum.banyo ve wc yi zaten hergün temizlerim. bu saydıgımı haftada 1 gün yapıyorum.arada vaktim olursa 2 kere falan.derslerim yogun son senemde oldugum ıcın vakıt bulamıyorum yoksa acayıp temızlık delisiyim:) 2 ayda bir de cam silerim.bardaklarımı haftada bir çamasır suyu ile yıkarım.ah çok konustumm işte böyle tatlım (:

Son düzenleme:
Bahar temizligi ,bayram temizligi yada kış temizligi gibi bir kavramımız yok sadece büyük temizligi genelde pazartesi yapmaya çalışıyoruz dip bucak köşe diger günlük olarak şunu yaparız bulaşık işini hallettik sonra balkonları sileriz balkonları hergün yıkamıyoruz çok geniş oldugu için lavoları cifleriz tuvaleti yıkarız günlük olarak açık yerleri sileriz toz alırız elektirik süpürgesini her gün açmayız halıların üstünde birşey varsa gırgır yaparız perdeler ne zaman kirlenirse o zaman yıkarız bahar yada bayram temizligi diye birşey yoktur ütüleri biriktirmeden yaparız bizde çamaşır çok yıkanıyor biraz haftada birgün beyaz haftada 2 yada 3 gün renkli.

Bugün ne Leslie ile yürüdüm, ne pilates yapabildim. Neden mi? Tüm gün ev temizliği ile uğraştım. Evde deterjan değmeyen neredeyse hiçbir yer kalmadı. Hal böyle olunca rutin egzersizlerimi yapamamanın getirdiği vicdan azabını hafifletmek için ev temizliği yaparken ne kadar kalori sarfettiğimi araştırmaya başladım. Meğer ev temizliği ciddi bir egzersizmiş arkadaşlar. Hatta bu konuda yapılan araştırmalar ve dergilerde yayınlanan haberler varmış. İngiliz alışveriş dergisi Saga bir haber yayınlamış. İngiliz alışveriş dergisi Saga’nın yaptığı araştırma, kadınların bel bölgesnin 62 yıl da 15 santimetre genişlediğini ortaya koymuş. Bunun nedeni ise kadının artık eskisi gibi ev işi yapmaması; çamaşırı, bulaşığı teknolojiye bırakmasıymış. 1950’li yıllarda ev işi yapan kadın 1000 kalori harcıyormuş. Büyük rakam.

Bakalım 30 dakika ev işi yapmak kaç kalori harcatıyor?

– Toz almak, yüksek rafları temizlemek – 50 kalori
– Ütü yapmak, yatak hazırlamak – 70 kalori
– Yemek hazırlamak – 80 kalori
– Yerleri süpürmek ya da silmek – 90 kalori
– Bulaşık yıkamak ,odayı toplamak – 100 kalori
– Camları silmek, araba yıkamak – 150 kalori
– Banyo ovmak, torba taşımak – 200 kalori
– Merdiven çıkmak, boya yapmak – 250 kalori

Son düzenleyen: Moderatör:
Back
X