Ev-İş- Kararsızlık. Fikirlerinize ihtiyacım var.

alindalin

Guru
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2010
2.122
1.070
36
Merhaba,

Ben buraya uzun uzun iç dökmeyi çok seviyorum. Yine bir kafa karışıklığıyla geldim. Büyük sorunlar değil çok şükür ama kendime bir yol çizmek istiyorum. Gelecek fikirler için şimdiden teşekkür ederim.

Uzun zamandır kendi işimi yapmak istiyorum ama nereden başlanır nasıl bir yol izlenir bilemediğim için buraya da konu açmıştım. Pek cevap gelmemişti.

Ben özel bir kurumda lise sayısal branş öğretmeniyim. Orta okulda da çalıştım bir süre. Aslında bir özel öğretim kursu açmak istiyordum. Bu işi yapan biriyle görüşmüştüm ve bu konuda bana danışmanlık yapabileceğini söylemişti. Tabi ücret karşılığında. Çok ara bir dönemdi ve şu an mantıklı değil demişti. Erken kayıtlar şubat gibi başlar, başvuruları ocakta yapsak evrak işleri en fazla birkaç hafta sürer diyerek bu vakitlere ertelemiştik bu işi. Bu süreçte de yer bak demişti bana. Maliyet olarak da ilk etapta 400-500 bin civarı olur demişti. Geçenlerde laf arasında artık o paralara değil biraz daha fazla olur dedi.

Bu arada bizim de biraz önceliklerimiz değişti. Ev almaya karar verdik. Bulunduğumuz çevrede sıfır evler 2300000 den başlıyor. Krediyle alacağımız için en uygun fiyatlı olanlara bakıyoruz haliyle. Banka ile görüştük ev fiyatının %80 ini veriyor. Yeni evini alacalara 2,79 dan veriyor ve 120 ay vade yapıyor. Bizim de 100 gram kadar altınımız var, yaklaşık 300 bin yapıyor. Bunu peşinat yapsak aylık 46 bin gibi bir taksitle ev alabiliyoruz. İlk yıl bizi zorlar ama sonra maaşlar artıyor kredi sabit kalıyor. Ev sahibi olmuş oluruz.

Mesele şu, ev alacak olmasak elimizdeki peşinatı kullanarak kurs açabilirdik. Ancak ev de bizim için elzem bir duruma geldi. Abimin evinde kira vermeden oturuyorduk. Durumumuz pek iyi değildi. Hiç kira vermeyin dediler ama cüzi bir kira ödüyorduk yine de. Sonra durumumuz biraz düzeldi zam yaptık kızdılar. Kira gönderdik geri yolladılar vs. Hiçbir şekilde kira ödemeyin, kendi evinizi alana kadar da gönül rahatlığıyla oturun dediler. Ancak durumumuz o zamanki kadar kötü değil ve kirayı kabul etmiyorlar. Hiçbir zaman bize hadi artık çıkın da demezler. Onlar demeyeceğine göre bizim artık çıkmamız gerekiyor diye düşündük. Kiralar malum 30 yıllık binalar bile 20 bin kira istiyor. Kendi evimizi alalım en fazla bir sene sıkıntı yaşarız dedik. Böylece ev fikri hızlanmış oldu.

Elimizdeki parayı eve verirsek ve uzun bir süre kredi ödeyeceğimizi düşünürsek benim kurs açma işim yalan olacak. Çünkü harika maaşlar almıyoruz. Biraz da bu yüzden bir an önce kendi işimi yapmak istiyordum. Milyonlar kazanmasam bile en azından kendi işimi yaparım diye düşündüm. Hangi kurum sahibiyle konuştuysam hiç bekleme bir an önce atıl dediler. Hiç pişman olanı duymadım.

Elimizdeki parayı işe yatırsak bu defa ev için peşinat kalmıyor. İş en başta belki ancak kendini döndürecek ve belki bir süre cepten yiyeceğim. Bu durumda da ev için çoook uzun süreler beklemek gerekecek. Bunu da artık bencillik olarak görüyorum. İnsanların evinde fazladan bir sene bile oturmak istemiyorum. Belki ben çıkınca satacaklar belki başka planları var. Burada oturmak bana yük oldu artık. Kiraya çıksam da belki kısa sürede ev alsam üst üste taşınmış olacağım yani bu da külfet ve kolay değil.

Şöyle bir durum daha var. Haziranda günüm var elime 11 çeyrek altın daha geçecek. Bunun yanında birkaç altın künye, kolye vs var. Bir de şu an değeri 550-600 bin civarı bir arabamız var. Yani arabayı satıp üzerine gelenleri eklersek 1 milyon civarı bir paramız oluyor. Ama küçük çocukla arabasızlık zor. Satıp düşük model bir araba alsak elimizde 800 bin civarı bir para olacak. Aslında 400-400 hem ev hem iş için kullanılabilir gibi geliyor bana ama çok mu hayal kuruyorum?

Bu arada dün araştırırken çocuk kulübü diye bir şey gördüm. Aile ve sosyal hizmetler bakanlığından ruhsat alınıyor. Maliyeti özel öğretim kursuna göre daha düşük gibi geldi. 7-14 yaş arası ders ve ödev takibi, sınava hazırlık, akıl oyunları vs. Üniversiteye hazırlık için de özel ders olarak ya da 3-4 kişilik grup dersleri yapabilirim. Vip grup dersler diye reklam yaparım diye düşündüm.

Bu konularda bilgisi olanlar varsa fikirlerinizi bekliyorum. Çocuk kulübü mü daha mantıklı yoksa özel öğretim kursu mu? Açılış aşamasında hangisi daha maliyetli? Ev alma ve iş aynı anda çok mu mantıksız olur? Fikirlerinizi bekliyorum🌸

Çocuk kulübünün formatını bilemiyorum ancak özel öğretim kurslarında pek çok prosedür var uygulanması gereken. Hatta siz daha iyi bilirsiniz ki bazı kurumlarda sadece fkb branşlarının ataması yapılabiliyor, içeriğinde pek çok ince detay yer alıyor. Ancak benim gözlemlediğim kadarıyla YKS gruplarının materyal ,öğretmen ,maliyetleri daha fazlayken artık çocuklar daha çok mezuna bırakıyorlar. Bu sebepten dolayı ara sınıflarda ve 12. sınıflarda kayıtta sorun olabiliyor. LGS gruplarında ise veliler daha hassas oldukları için kayıt potansiyeli daha büyük gözüküyor . Hatta sırf 4 .sınıf itibariyle deneme kültürüne alışsın diye ders almasa bile denemeye kayıt olan çocuklar mevcut. Ayrıca Lgs gruplarında ödev desteği, okul sınavlarına hazırlık daha çok rağbet gören bir sistem ve muhatabınız direkt olarak veli; YKS gruplarında veli genelde muhatap değil çocukla işi götürmeye çalışıyorsunuz .Bu da yeni kayıtlar açısından biraz zora sokuyor. Çünkü veli memnun olursa çevresine tavsiye ediyor ancak YKS gruplarında muhattap veli sayısı az olduğu için onların çevresinden gelen kayıt da az oluyor. Lgs'den çocuk alıp yks'ye taşımak eğer kurum başarılı olursa çok büyük bir dönüşüm vaat ediyor .Bir de bu işler kurum bazlı hareket edilecekse( özel ders mantığı veya butik tarzı değil ise) insan gerektiriyor ya aileniz kalabalık ise yeri geldiğinde kantinden, temizliğe ,danışmadan veli takibine kadar destek sağlaması işi kolaylaştırıyor. Eğer iş gücü olarak aile destek veremiyorsa maddi güç ile personele ihtiyacı da karşılamanız gerekiyor böyle bir imkan yoksa bence LGS gruplarına yönelmek daha makul onlar da başarı oranı YKS gruplarına göre daha yüksek olduğu için veliler çevrelerinde reklam yapabildiği için, kayıt potansiyeli daha yüksek bunun yanı sıra da yine fkb gruplarından lise gruplarına birebir ve özel ders şeklinde de destek sağlanabilir. LGS çocuklarını genelde abi ve ablaları oluyor zaten onların dönüşümü o şekilde yapılarak ilerleyen süreçte yks'de gruplara eklenebilir. Ev konusuna gelince de kredi benim başvurmaktan imtina ettiğim bir sistem ancak şu an krediler yüksek olduğu için piyasada kira ve satılık fiyatlarında bir durgunluk söz konusu 1,5 sene önceki yükseliş trendi ile alakası yok tekrar kredi oranları düşerse otomatikman konut ve araç fiyatları da yükseliyor yani bir nevi kısır döngü. O konuda bir şey söyleyemeyeceğim umarım süreci en hayırlı şekilde atlatabilirsiniz🍀

Böyle bir başlık görmek beni çok mutlu etti açıkçası ilerideki hayalimi yazıya dökmüşsünüz. Çocuk kulübü açıp bir grup öğrenciye ders anlatmak hem sizin açınızdan daha mantıklı hem de reklam yaptığınızda öğrenci ve veli açısından da çok mantıklı. Ev ile aynı anda girme işi ise bence böyle bir olaya girerseniz allah bunun kolaylığını eminim verir. Ayrıca başkasının evinde huzursuz hissedeceğinize evinizi alıp sakince yaşamak daha mantıklı, biraz daha bilgi almak isterim sizden açıkçası

Çocuk kulübünün formatını bilemiyorum ancak özel öğretim kurslarında pek çok prosedür var uygulanması gereken. Hatta siz daha iyi bilirsiniz ki bazı kurumlarda sadece fkb branşlarının ataması yapılabiliyor, içeriğinde pek çok ince detay yer alıyor. Ancak benim gözlemlediğim kadarıyla YKS gruplarının materyal ,öğretmen ,maliyetleri daha fazlayken artık çocuklar daha çok mezuna bırakıyorlar. Bu sebepten dolayı ara sınıflarda ve 12. sınıflarda kayıtta sorun olabiliyor. LGS gruplarında ise veliler daha hassas oldukları için kayıt potansiyeli daha büyük gözüküyor . Hatta sırf 4 .sınıf itibariyle deneme kültürüne alışsın diye ders almasa bile denemeye kayıt olan çocuklar mevcut. Ayrıca Lgs gruplarında ödev desteği, okul sınavlarına hazırlık daha çok rağbet gören bir sistem ve muhatabınız direkt olarak veli; YKS gruplarında veli genelde muhatap değil çocukla işi götürmeye çalışıyorsunuz .Bu da yeni kayıtlar açısından biraz zora sokuyor. Çünkü veli memnun olursa çevresine tavsiye ediyor ancak YKS gruplarında muhattap veli sayısı az olduğu için onların çevresinden gelen kayıt da az oluyor. Lgs'den çocuk alıp yks'ye taşımak eğer kurum başarılı olursa çok büyük bir dönüşüm vaat ediyor .Bir de bu işler kurum bazlı hareket edilecekse( özel ders mantığı veya butik tarzı değil ise) insan gerektiriyor ya aileniz kalabalık ise yeri geldiğinde kantinden, temizliğe ,danışmadan veli takibine kadar destek sağlaması işi kolaylaştırıyor. Eğer iş gücü olarak aile destek veremiyorsa maddi güç ile personele ihtiyacı da karşılamanız gerekiyor böyle bir imkan yoksa bence LGS gruplarına yönelmek daha makul onlar da başarı oranı YKS gruplarına göre daha yüksek olduğu için veliler çevrelerinde reklam yapabildiği için, kayıt potansiyeli daha yüksek bunun yanı sıra da yine fkb gruplarından lise gruplarına birebir ve özel ders şeklinde de destek sağlanabilir. LGS çocuklarını genelde abi ve ablaları oluyor zaten onların dönüşümü o şekilde yapılarak ilerleyen süreçte yks'de gruplara eklenebilir. Ev konusuna gelince de kredi benim başvurmaktan imtina ettiğim bir sistem ancak şu an krediler yüksek olduğu için piyasada kira ve satılık fiyatlarında bir durgunluk söz konusu 1,5 sene önceki yükseliş trendi ile alakası yok tekrar kredi oranları düşerse otomatikman konut ve araç fiyatları da yükseliyor yani bir nevi kısır döngü. O konuda bir şey söyleyemeyeceğim umarım süreci en hayırlı şekilde atlatabilirsiniz🍀

Yol gösterici yorumunuz için çok teşekkür ederim🌸 alanım yks olduğu için hep oradan yürümek isterdim ama söylediğiniz gibi lgs daha mantıklı görünüyor. Küçük grupların ödev takibini tek başıma da yapabilirim. Daha az öğretmenle de yol alabiliriz muhtemelen. Öğretmenler de yarı zamanlı hatta ders/saat ücretli olsa da olur çünkü çocuklar okuldan çıkınca gelecekler.

Kredi biz de bu seneye kadar hiç düşünmedik, emin evim tarzı uygulamalar araştırdık ama vade çok uzun ve biz ödemeyi alana kadar muhtemelen ev fiyatları uçakacak. Maalesef o kadar vaktimiz yok. İlk evin kredisini değerlendirmeyi düşünüyoruz.

Böyle bir başlık görmek beni çok mutlu etti açıkçası ilerideki hayalimi yazıya dökmüşsünüz. Çocuk kulübü açıp bir grup öğrenciye ders anlatmak hem sizin açınızdan daha mantıklı hem de reklam yaptığınızda öğrenci ve veli açısından da çok mantıklı. Ev ile aynı anda girme işi ise bence böyle bir olaya girerseniz allah bunun kolaylığını eminim verir. Ayrıca başkasının evinde huzursuz hissedeceğinize evinizi alıp sakince yaşamak daha mantıklı, biraz daha bilgi almak isterim sizden açıkçası

Umarım hayallerimiz gerçek olur diyeyim öncelikle. Uzun bir süredir özel öğretim ve kişisel gelişim kurslarını araştırıyorum. O kadar çok detay var ki. İnternette yönetmelikler var defalarca onları okudum. Sonra bu işi yapanlarla görüştüm ve yeterince bilgi aldım ama hem maddi imkanımız yoktu hem de cesaretim yoktu sanırım en önemlisi bu.

Ancak dün instagramda bir çocuk kulübü hesabına denk geldim. İncelediğimde kurumun küçük bir alan olduğunu farkettim. Özel öğretim kadar teferruat yok gibi geldi. Örneğin özel öğretimde 15 m2 müdür odası, en az iki sınıf (onların da standardı var), öğretmenmer odası, dinlenme alanı, masalar sıralar, tahtalar. Dün geceden beri çocuk kulübünü araştırıyorum. Tabi oranın da kendine göre teferruatı var ama bana daha az şey istiyor gibi geldi. Mesela öğretmenler odası diye bir ibare görmedim. Sıra masa tahta zorunlu değil. Bu durumda bi tane toplantı masası gibi bir masa alsam, bir de akıllı tahta alsam ki bunların da ikinci elleri var. Bu şekilde bile ödev takibi ve grup derslerini halledebilirim diye düşünüyorum. Tabi masa sıra çok daha iyi olur ama ilk etapta bu şekilde idare edebilirim. Tabi gözümden bir şey kaçmadıysa.

Bir de mesela deneme kulüpleri var. Bir yayıneviyle anlaşıyorsunuz. Çocuk kurumunuzda ders almasa bile yıl boyunca sadece denemeler için geliyor düzenli deneme oluyor. Bunu genelde yks grubu tercih ediyor. Böyle bir şey de düşünüyorum. Bunun için masa sıra gerekli tabi. Bir sürü şey var aklımda ama işte hep maddiyat noktasında takılıyorum.

Bir de çevremde çok özel öğretim kursu var ama çocuk kulübü hiç yok. Bu işi yapan birinden bilgi alma şansım yok. O nedenle biraz eksik bilgiye sahibim.

Umarım hayallerimiz gerçek olur diyeyim öncelikle. Uzun bir süredir özel öğretim ve kişisel gelişim kurslarını araştırıyorum. O kadar çok detay var ki. İnternette yönetmelikler var defalarca onları okudum. Sonra bu işi yapanlarla görüştüm ve yeterince bilgi aldım ama hem maddi imkanımız yoktu hem de cesaretim yoktu sanırım en önemlisi bu.

Ancak dün instagramda bir çocuk kulübü hesabına denk geldim. İncelediğimde kurumun küçük bir alan olduğunu farkettim. Özel öğretim kadar teferruat yok gibi geldi. Örneğin özel öğretimde 15 m2 müdür odası, en az iki sınıf (onların da standardı var), öğretmenmer odası, dinlenme alanı, masalar sıralar, tahtalar. Dün geceden beri çocuk kulübünü araştırıyorum. Tabi oranın da kendine göre teferruatı var ama bana daha az şey istiyor gibi geldi. Mesela öğretmenler odası diye bir ibare görmedim. Sıra masa tahta zorunlu değil. Bu durumda bi tane toplantı masası gibi bir masa alsam, bir de akıllı tahta alsam ki bunların da ikinci elleri var. Bu şekilde bile ödev takibi ve grup derslerini halledebilirim diye düşünüyorum. Tabi masa sıra çok daha iyi olur ama ilk etapta bu şekilde idare edebilirim. Tabi gözümden bir şey kaçmadıysa.

Bir de mesela deneme kulüpleri var. Bir yayıneviyle anlaşıyorsunuz. Çocuk kurumunuzda ders almasa bile yıl boyunca sadece denemeler için geliyor düzenli deneme oluyor. Bunu genelde yks grubu tercih ediyor. Böyle bir şey de düşünüyorum. Bunun için masa sıra gerekli tabi. Bir sürü şey var aklımda ama işte hep maddiyat noktasında takılıyorum.

Bir de çevremde çok özel öğretim kursu var ama çocuk kulübü hiç yok. Bu işi yapan birinden bilgi alma şansım yok. O nedenle biraz eksik bilgiye sahibim.
Her şey yavaş yavaş olur siz de bu süreçte tecrübelenirsiniz diye düşünüyorum. İlk başta ikinci el masa sandalye ile bu yola çıkarsanız bile olur bence. Baktınız iş dönmeye başlıyor rağbet gördünüz alanınızı eşyalarını büyültüp yenilersiniz zaten ama dediğiniz gibi başlangıç için yeterli gibi akıllı tahta masa vs. Ortamı da renkli dikkat çekici şekilde dekore ederseniz yapabileceğinize inanıyorum🙏🏻

Her şey yavaş yavaş olur siz de bu süreçte tecrübelenirsiniz diye düşünüyorum. İlk başta ikinci el masa sandalye ile bu yola çıkarsanız bile olur bence. Baktınız iş dönmeye başlıyor rağbet gördünüz alanınızı eşyalarını büyültüp yenilersiniz zaten ama dediğiniz gibi başlangıç için yeterli gibi akıllı tahta masa vs. Ortamı da renkli dikkat çekici şekilde dekore ederseniz yapabileceğinize inanıyorum🙏🏻

Bilmiyorum sanki bu işe biraz daha yaklaşmış gibi hissediyorum. Biraz cesaret geldi. Hal böyleyken bir an önce bir şeyler yapmak istiyorum. Umarım sizin de her şey dilediğiniz gibi olur. Öğretmensiniz sanırım. Özel kurumda mı çalışıyorsunuz?

Can sikmak istemem ama kisa sure önce bir tanidigim ilcemizin ünlü butik okullarından birinin sahibiydi, adam 2.subesini acmaya hazırlanırken arsa sahibiyle kirada anlasamadilar ve pat diye okulu kapatmak zorunda kaldi.

Baska bir tanidigim kendi arsasina muteahhit geldi, sehrin merkezinde bir yer ya ben burayi kız yurdu yapayim, hem kira gelirim olur dedi, muteahhitle o sekilde anlastilar, odalarin yarisi muteahhitin yarisi arsa sahibinin diye dusunuldu. Muteahhit binayi dikti, 3 yil uni yurdu olarak islettiler, sonra covid cikti, hersey tepetaklak oldu. Kadin su anda arsayi ve binayi satti borclarini kapadi, bes kurus para kalmadi elinde.

Bunlari sunun icin anlattim, bu ise gir, karli is evet, ozellikle su cocuk kulubu isi cidden iyi ama cok riskleri var, bilinmezi cok, ciddi karlar elde edebilmek icin duyulman gerekiyor vs vs.

Hakkinizda hayırlısı olsun.

Can sikmak istemem ama kisa sure önce bir tanidigim ilcemizin ünlü butik okullarından birinin sahibiydi, adam 2.subesini acmaya hazırlanırken arsa sahibiyle kirada anlasamadilar ve pat diye okulu kapatmak zorunda kaldi.

Baska bir tanidigim kendi arsasina muteahhit geldi, sehrin merkezinde bir yer ya ben burayi kız yurdu yapayim, hem kira gelirim olur dedi, muteahhitle o sekilde anlastilar, odalarin yarisi muteahhitin yarisi arsa sahibinin diye dusunuldu. Muteahhit binayi dikti, 3 yil uni yurdu olarak islettiler, sonra covid cikti, hersey tepetaklak oldu. Kadin su anda arsayi ve binayi satti borclarini kapadi, bes kurus para kalmadi elinde.

Bunlari sunun icin anlattim, bu ise gir, karli is evet, ozellikle su cocuk kulubu isi cidden iyi ama cok riskleri var, bilinmezi cok, ciddi karlar elde edebilmek icin duyulman gerekiyor vs vs.

Hakkinizda hayırlısı olsun.

Evet öngöremeyeceğim çok şey vardır muhtemelen. Söylediğiniz tarzda riskler de cabası. Ama eğitimin şöyle bir artısı var. Covid vs olduğunda bile Online eğitime devam edildi.

Beni de en çok düşündüren kısım duyulmak ve isim yapmak. Hadi bir cesaret bu işe girdim, nasıl öğrenci bulacağım bu işler nasıl yürür hiç bilmiyorum. Şu an araştırma aşamasındayım.

Konunuzu okudum oğretmen değilim.Bu islede ilgili hic bir bilgim yok.Ama bir veli olarak bende fikrimi belirtmek isterim.kizim 6.sinifta okuyor.özellikle matematik ve ing.çocuklari baya zorluyor.Eger ilkokul 3 ten LGS ye kadar olan çocuklara ders verirseniz.Ögrenci bulmak ta zorlanmaz siniz gibi geliyor.Bizim burda da bahsettiğiniz gibi bir kurum var.Gayette iyi iş yapiyor.Zaten sınıftan 1 2 çocuk gidince diğerleri kendisi gitmek istiyor.Yada veliler birbirine tavsiye veriyor.Sadece bizim sınıfımızdan 5 6 çocuk gidiyordu o kuruma.Ayriyetyen bu kurumda senenin yarısı peşin olarak alınıyor diğer yarısı taksitle alınıyor.bu şekildede yapabilirsiniz.Para konusunu da biraz aşmış olursunuz.ücretleride makul tutarsanız işiniz tutabilir gibi düşünüyorum .inşallah herşey gönlünüzce olur

Özel öğretim kursları ve kişisel gelişim kurslarında tavan yüksekliği dahi dikkat edilen bir unsur olarak göze çarpabiliyor yani dediğiniz gibi prosedürü çok fazla olan bir alan. Bir de öğretmenle ders saati bazlı anlaşırsanız kurum olarak zarara girersiniz gün bazlı kurum için daha kârlıdır. Gün olarak anlaşırsanız öğretmen de bütün gün kurumda olur veli geldiğinde ,öğretmeni görmesi açısından da iyi olur mesai bazlı anlaşmanız daha sağlıklı olur hem kurum aidiyetinin gelişmesi hem de öğretmenin size yardımcı olabilmesi için. Deneme Kulübü ve ders çalışma etkinlikleri sırasında da bulunduğunuz ildeki üniversiteden bu işe yatkın öğrencilerle anlaşabilirsiniz, öğretmenlik okuyanlar olursa daha da iyi olur. Hem onlara tecrübe olur hem de siz dersteyken kütüphane veya etütteki çocuklarla ilgilenecek birisi olur

X