Ev değil hayvanat bahçesi mübarek...

ya arkadaşlar ben bişey diycem ama kızmak yok

hani böyle evi saranları çok olanları bende öldürürüm çaresizde
tekse eğer öldürmem ben yaaa
yazık diyip bir peçeteyle alıp atıyorum oda canlı diyorum
benim yanımda bi kız gitti böceği ayağıyla ezdi çok üzüldüm mesela
 
DICTYOPTERA familyasından olan bu böcekler yumurta yöntemiyle çoğalırlar .İçinde 35–40 yumurta bulunan paketler yaparak her mevsim ürerler.Yumurtalarını sırtlarında taşıyabilir ve dolaştıkları her yere dökülebilir.Bir defafada 200 yumurta üretebilirler. ve bir yumurta paketinden 35-40 adet larva(yavru) meydana gelmektedir. yumurtaları 18 gün'de yavru olarak çıkar.Çok hızlı ürerler.Üredikleri ortamda koloniler halinde yaşarlar,yılda 8-10 defa yumurtlarlar. Dişi ergin hamam böcekleri öldükleri anda bile yumurtalarını bırakırlar.Böcek yumurtaları herhangi bir insektisitle ölmemektedir.Bu nedenle ilk ilaçlamada mecut böcekler öldürüldükten sonra yumurtadan çıkabilecek olan yavrular için 20 gün sonra ilaçlama mutlaka tekrarlanmalıdır.

Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, bilinçsiz yapılam amatör mücadelelerde ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar.

Genellikle geceleri aktif olan bu böcekler ışığa karşı hassastırlar.

Bir Binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. yaklaşık bir gecede 4,5 km yol katedebilirler.

Bütün insanların ve diğer canlıların yediği ve yemediği her şeyi yerler, kağıda kadar.

Genelde toplu koloniler halinde yaşarlar, 15 ay kadar ömrü vardır.

nemli, sıcak ve pis yerleri severler kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri ambalaj içleri gibi yerleri istila ederler. Genelde endüstriyel işletmelerde çok görülürler.

Yılda 8-10 defa yumurtlarlar.

Antenleri çok küçük miktarlardaki nem ve yiyeceği tespit edebilir.

Karınlarının arka tarafindan uzanan duyargaları çok hafif hava akımlarına bile duyarlıdır; öyle ki, potansiyel bir tehlikeden saniyenin binde 54'ü gibi bir zamanda kaçmaya başlayabilirler.

Dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, allerjik reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar.

Sayıları itibariyle ekosistemin önemli bir parçasi olan bu böcekler, bağırsaklarındaki protozoa ve bakteriler yüzünden hemcinsleri de dahil olmak üzere bir çok şeyi yiyebilirler. Bu sebeple de ormanlardaki çör-çöp ve diğer hayvanların artıklarının yeniden tabiata dönmelerini hızlandırırlar. Bu arada kendileri de bir çok hayvana, hatta bazen insanlara yiyecek olurlar.

Evlerde,ve dışarıda yaşayan Hamamböceklerinin hastalık vektörleri olduğu kanıtlanmıştır.Isırmadıkları ve sokmadıkları için bakımları kolay, kullanımları güvenli ideal laboratuar hayvanıdırlar.

Hızlı üremeleri, ortalığı kirletmeleri, kötü kokuları ve en azından potansiyel hastalık(Dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, allerjik reaksiyon) taşıyıcıları oldukları için bir çok böcek kalıcı ilaçlara maruz tutuldukları halde bunların bir kısmına adapte olmayı başarmışlardır.Bağışıklık geliştirebilmişlerdir.

Kanları beyazdır.

Bazı türleri kanatlıdır, fakat uçmaktan ziyade yürümeyi tercih ederler.

Dünyanin en büyük hamamböceği Güney Amerika'da yaşar ve yaklaşık 15 cm uzunluğunda olup iki kanat arası uzunluğu da 30 cm civarındadır.

İskeletleri vücutlarının dışındadır.Yılda birkaç defa iskelet, yani kabuk değiştirirler. Kabuğunu yeni değiştirmiş bir hamamböceğinin rengi beyaz, göz kısmı siyahtır. Kabuk 8 saat sonra normal rengini kazanır.

Bazı türlerde dişiler sadece bir defa çiftleşir ve bu onlara ömürleri boyunca yeter.

Kafası kopmuş bir hamamböceği 1 hafta daha yaşayabilir. Sonuçta ağzı olmadığından su içemediği için susuzluktan ölür.Yüzebilirler, ama ağız veya burunları ile değil de yanlarından nefes aldikları için su yüzeyine doğru yüzerken çok zorlanırlar.

Saatte 4.800 m kadar koşabilirler, maraton rekoru olmasa da boylarına göre çok çok iyi koştukları bilinmektedir..

Hamamböcekleri hakkında bazı sayılar:

6 ayakları vardır. Bir çoğunda 18 eklem bulunur.

40 dakika boyunca nefeslerini tutabilirler.

Hayatlarının % 75 ini dinlenerek geçirirler, bu günde 18 saat demek olur ki, bayağı tembel olduklari anlamına geliyor.

Dünya üzerindeki türlerinin sayisi 5000 civarındadır.

Yaklaşık 320 milyon yıl önce, karbonifer çağda ortaya çikmışlardır ve bu güne kadar görünüşleri çok az değişmiştir.

Ağızları sağa-sola doğru hareket eder.

Yiyeceksiz 1 ay, ancak susuz 1 hafta yaşayabilirler.

Kalbi basitçe valfli bir tüpten ibarettir. Tüp kanı ileri ve geri pompalayabilir. Kalp böceğe hiçbir zarar vermeden durabilir de.

Yavru hamamböcekleri milimetrenin yarısı kadar bir deliğe sığabilir.

Yetişkin erkekler 1.5 mm, hamile dişiler de 4,5 mm büyüklüğündeki aralıklara sığabilirler.

Dünya üzerinde her yerde bulunurlar.

Türlerinin çoğu tropiklerde yaşar, ancak Kuzey ve Güney Kutuplarında da yaşayabilirler.

-32 dereceye kadar dayanabilirler.

Ayaklarındaki pençeleri sayesinde duvarlara tırmanırlar.

Koku alma duyuları o kadar gelişmiştir ki ev halkını misafirlerden ayırt edebilirler.

Dişiler feromon denilen bir tür koku salgılayarak erkekleri davet ederler.

Hamamböceklerinin zor koşullara dayanıklılığını ölçen çalışmalar:

(Jason L. Maron, Department of Physics, California Institute of Technology)

Bu deneyler minimum bilimsel kesinlikle yapıldı.Aynı hamamböceğini bir daha kullanma imkanı olmadığından hiç bir kontrol yoktu. Bu da bir referans hamamböceği tanımlamanın gerekliliğini kanıtlıyor. Aslında deneyler özellikle hamamböcekleri üzerinde kurulmamıştı, ancak bir deney yapılırken her yerde olduğu kadar laboratuarlarda da bulunan bir hamamböceği, istemeden de olsa, deneyin bir parçası oldu.

Sıvı Azotta Dondurma: Öldü.

Havasız Bırakma: Hava boşaltılırken şiddetle titredi, sonra hareketsiz kaldı. Vakum 10 dakika boyunca uygulandı. Tekrar havaya çıkarıldığında yavaş yavaş canlandı ve 2 dakika sonra normale döndü.

Maksimum vakum zamanı: belirlenemedi.

Radyasyon: 40 kW gücünde ve dönen bir anot kaynağından üretilen X-ışınlarına uzun süre maruz kalmış hamamböceklerinin yaşamaya devam ettikleri biliniyor. Kıyaslama için söylemek gerekirse insan vücudunun buna 1 saniye bile maruz kalmasi ölüm nedenidir.Brookhaven Ulusal Laboratuarindaki synchrotronun ürettiği 10 keV X-ışınına maruz kalan bir hamamböceği öldü. Buradaki synchrotron demetinin yoğunluğu dönen bir anot kaynağından üretilen demetin yoğunluğundan yaklaşık 1000 kat büyüktü.Radyasyonda Yaşamını sürdürebileceği en düşük sıcaklık belirlenemedi.

Havasız maruz kalmanın kesin limiti belirlenemedi.

12 Molar HCl e Batırılma: 30 saniyede öldü.

12 Molar NaOH e Batırılma: 30 saniyede öldü.

Suya Batırılma: Suya batırıldıktan 10 dakika sonra dışarı çıkarılan böcek yaşamaya devam etti.Maksimum suda kalma süresi belirlenemedi.

20 Atmosfer Hava BasıncıUygulama: Görünür hiçbir etki olmadı.Maksimum basınç belirlenemedi.

100 Derece Sıcaklıktaki Fırına Koyma: Ölmesi çok uzun sürdü. Termal etkiye maruz kalma sınırı belirlenemedi.

Ayakkabı ve Taban Arasında Ezilme: Dış iskeleti ezmek için yaklaşık 29.4 N kuvvet gerekti. Bu, ezme noktası olarak biliniyor.

Santrifüj: Hamamböceğinin maksimum santrifüj kapasitesi belirlenemedi. Ayakkabı ile ezme deneyindeki sonuçtan bir tahmin yapilabilir.

Sapanla Duvara Atma: Bu deney hamamböceğinin ani yavaşlama travma sinirini ölçecekti ve sonucun ezme noktasından epey büyük çıkması bekleniyordu. Bu deney yapilmadı.

Mikrodalga:1 dakika boyunca hiçbir etki gözlenmedi.Hamamböceğinin maksimum mikrodalga kapasitesi belirlenemedi.

Böcek kıran Spreyi: Öldü.

Patlama: Patlama sirasinda bir M60 tan 1 cm uzakta bulunan bir hamamböceği yaşamaya devam etti.

Uzatılma Dayanıklılığı: Belirlenemedi.

Civa: 30 derecedeki civa buharı basıncına uzun süre maruz bırakılan hamamböceğinin yaşayıp yaşayamayacağı belirlenemedi.

Elektroşok: Bu deneyler yapılmadı.

NASIL GELİYORLAR ? :

Göç yoluyla: Hamam böcekleri ve kemirgenler üreme hızına bağlı olarak yaşadıkları ortamları çok kısa sürede istila ederler. Nüfusları arttıkça yaşadıkları ortamdaki gıda, su ve barınacak yer azalmaktadır. Böyle durumlarda bir kısım zararlı göç ederek yeni koloniler oluştururlar.

Alışveriş Yoluyla:Alışveriş yaptığımız yerler sağlık koşullarına uygun değil ve hamamböceklerini barındırıyorsa buralardan alacağımız herhangi bir ürünle ergin hamamböceği yada yumurtasının yaşadığımız mekanlara gelme olasılığı çok yüksektir.

Bina Konumundan Kaynaklanan Sebepler: Yaşadığımız binaların mimari yapısı zararlı istilası açısından çok önemlidir. Özellikle bina eski ve bakımsız ise zararlının binaya girişi ve barınmasını kolaylaştıracaktır. Kapı altlarındaki açıklar boruların binaya giriş yerlerindeki çatlak ve yarıklar bu zararlıların binaya girişini kolaylaştırmaktadır.

Kanalizasyon Sistemi Yoluyla: Hamam böceklerinin yanısıra Fare ve Sıçanlarda daha çok binaya kanalizasyon yoluyla ve kanalizasyon borularında oluşan çatlak ve yarıkların arasından geçerek girerler.Binaya zararlı girişi engellenemiyorsa yapılan mücadelenin etkisi farkedilmeyecektir.Dışardan sürekli giriş olduğu için zararlının ölmediği zannedilecektir.Bu sebeple bu gibi durumlarda öncelikle zararlının gelişi engellenmelidir.




HAMAM BÖCEĞİ TÜRLERİNDEN ÜLKEMİZDE EN SIK GÖRÜLENLER
Alman Hamamböceği (BlatellaGermanica)
Amerikan Hamamböceği (Periplanata Americana)
Oryantal Hamamböceği (Blatta Orientalis)
Kahverengi Çizgili Hamamböceği (Supella longipalpa Brown Banded Cockroach)



Alman Hamamböceği (Blatella Germanica)



Biyolojisi
0.5-1 cm boyunda, kahveregi, en hızlı üreyen hamam böceğidir. Bıraktığı bir pakette 40-48 civarında yumurta vardır. Bir dişi yılda 30.000'i bulan sayıya ulaşabilir, ömrü bir yıldır. Kuru ve sıcak yerleri sevdiği için halk arasında KALORİFER BÖCEĞİ'de denir. Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, Bilinçsiz yapılan amatör mücadelelerle ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. yaklaşık bir gecede 4,5 km yol katedebilirler.Marketten ufak bir poşet içinde veya bir yumurta paketinde evinize gelebilir. pazar eşyaları ile,sebzelerle veya kolilerler ile bilinmeden taşınmış olur..
"Dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, allerjik reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar."

Kontrol Önlemleri Bunların kontrolü zordur,Ferdi mücadele ve market ürünleri ile yapılan kısmi mücadele genellikle başarılı olmadığı gibi zaman ve ekonomik kayba neden olur.ayrıca üreme sayısı artabilir.Etkin mücadele tecrübe, teknik bilgi ve uygun ensektisit ve periyodik uygulama tekniği gerekir. Kalıcı ensektisiti her türlü çatlak ve yarıklara, kapı pervazı, süpürgelik, dolap arkası gibi yerlere uygun dozda atmak gerekir. Gerekirse özel yemleme sistemi (jel) veya mikrokapsül ilaçlar uygulanır. İçeride ve dışarıda üreme ve barınma yerlerini dikkatle araştırıp bulup yok etmek için profesyonel servise ihtiyaç duyulur. Zira yuvalarına ulaşmakta güçlük çekilir. Mücadelesi dikkat ister kalıcı insektisit uygulanır. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa civarında üreyebilir. Araştırılması gerekir.kesin çözüm için ,20 günlük periyotla en az iki kez ilaçlama gerekir,
Önerimiz
Apartman temizse sakinlerin dikkatli olması, ilk böcek geldiğinde ise o dairenin böcek yayılmadan ilaçlatılması gerekir. İhmal edilirse diğer dairelere de yayılarak rahatsızlık verir ve masraflara neden olur. Örneğin 30 daireli bir apartmanda 6-7 dairede üreme başlamışsa, bütün apartman dairelerinin komple ilaçlatması en doğru harekettir. Bu yapılmazsa böcekler daireler arasında dolaşır ve sorun zaman içinde kronikleşir.20 gün aralıklarla en az iki kez ilaçlama gereklidir.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz .
Otaş gibi profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır



Amerikan Hamamböceği (Periplanata Americana)

Biyolojisi Erginleri ortalama 2-3 cm boyunda kanatlı kırmızımsı kahve renginde en büyük hamam böceği türüdür. Bütün insanların yediği ve yemediği her şeyi yerler, kağıda kadar. İçinde 14–16 yumurta bulunan paketler yaparak her mevsim ürerler. Genelde toplu koloniler halinde yaşarlar, 15 ay kadar ömrü vardır. Nemli, sıcak ve pis yerleri severler kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri ambalaj içleri gibi yerleri istila ederler. Genelde endüstriyel işletmelerde çok görülürler. Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, bilinçsiz yapılam amatör mücadelelerde ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. yaklaşık bir gecede 4,5 km yol katedebilirler.Marketten ufak bir poşet içinde veya bir yumurta paketinde evinize gelebilir. pazar eşyaları ile,sebzelerle veya kolilerler ile bilinmeden taşınmış olur..Apartman temizse sakinlerin dikkatli olması, ilk böcek geldiğinde ise o dairenin böcek yayılmadan ilaçlatılması gerekir. İhmal edilirse diğer dairelere de yayılarak rahatsızlık verir ve masraflara neden olur. Örneğin 30 daireli bir apartmanda 6-7 dairede üreme başlamışsa, bütün apartman dairelerinin komple ilaçlatması en doğru harekettir. Bu yapılmazsa böcekler daireler arasında dolaşır ve sorun zaman içinde kronikleşir.20 gün aralıklarla en az iki kez ilaçlama gereklidir.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz ."Dizanteri, Gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, Allerjik Reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar."
Kontrol Önlemleri
Yaşadığı ortam ve yerlerin iyi araştırılması ve profesyonel bir servis tarafından mücadelesi gerekir. Kalıcı etkili ensektisit kullanılır, koli ve malzemeyle de gelebilir, dikkat etmek gerekir.Bunların kontrolü zordur,Ferdi mücadele ve market ürünleri ile yapılan kısmi mücadele genellikle başarılı olmadığı gibi zaman ve ekonomik kayba neden olur.ayrıca üreme sayısı artabilir.Etkin mücadele tecrübe, teknik bilgi ve uygun insektisit ve periyodik uygulama tekniği gerekir. Kalıcı insektisiti her türlü çatlak ve yarıklara, kapı pervazı, süpürgelik, dolap arkası gibi yerlere uygun dozda atmak gerekir. Gerekirse özel yemleme sistemi (jel) veya mikrokapsül ilaçlar uygulanır. İçeride ve dışarıda üreme ve barınma yerlerini dikkatle araştırıp bulup yok etmek için profesyonel servise ihtiyaç duyulur. Zira yuvalarına ulaşmakta güçlük çekilir. Mücadelesi dikkat ister kalıcı insektisit uygulanır. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa civarında üreyebilir. Araştırılması gerekir.kesin çözüm için ,20 günlük periyotla en az iki kez ilaçlama gerekir,
Otaş gibi profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır Hamamböcekleri Sayfa Başına Dön


Oryantal Hamamböceği (Blatta Orientalis)

Biyolojisi 1–1,5 cm uzunluğunda parlak siyah renklidir. Erkeklerde iki kahve renkli kanat vardır. Dişiler oval erkekler ise daha ince yapıdadır, halk arasında KARAFATMA olarak da anılırlar. Genelde lağım sistemi, bodrum, depo, bina boşlukları ve daha az olarak ta ev içlerinde yuvalanırlar. Havalar ısınınca komşu binalara kadar her yeri istila ederler, kış aylarında ana yuvalarına çekilirler. Ömrü 6 aydır, her türlü gıda ve organik maddeyi yerler. Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, Bilinçsiz amatörce yapılan mücadelelerle ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. yaklaşık bir gecede 4,5 km yol katedebilirler.Marketten ufak bir poşet içinde veya bir yumurta paketinde evinize gelebilir. pazar eşyaları ile,sebzelerle veya kolilerler ile bilinmeden taşınmış olur..Apartman temizse sakinlerin dikkatli olması, ilk böcek geldiğinde ise o dairenin böcek yayılmadan ilaçlatılması gerekir. İhmal edilirse diğer dairelere de yayılarak rahatsızlık verir ve masraflara neden olur. Örneğin 30 daireli bir apartmanda 6-7 dairede üreme başlamışsa, bütün apartman dairelerinin komple ilaçlatması en doğru harekettir. Bu yapılmazsa böcekler daireler arasında dolaşır ve sorun zaman içinde kronikleşir.20 gün aralıklarla en az iki kez ilaçlama gereklidir.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz ."Dizanteri, Gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, Allerjik Reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar".
Kontrol Önlemleri
Mücadelesi dikkat ister kalıcı insektisit uygulanır. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa civarında üreyebilir. Araştırılması gerekir.Bunların kontrolü zordur,Ferdi mücadele ve market ürünleri ile yapılan kısmi mücadele genellikle başarılı olmadığı gibi zaman ve ekonomik kayba neden olur.ayrıca üreme sayısı artabilir.Etkin mücadele tecrübe, teknik bilgi ve uygun insektisit ve periyodik uygulama tekniği gerekir. Kalıcı insektisiti her türlü çatlak ve yarıklara, kapı pervazı, süpürgelik, dolap arkası gibi yerlere uygun dozda atmak gerekir. Gerekirse özel yemleme sistemi (jel) veya mikrokapsül ilaçlar uygulanır. İçeride ve dışarıda üreme ve barınma yerlerini dikkatle araştırıp bulup yok etmek için profesyonel servise ihtiyaç duyulur. Zira yuvalarına ulaşmakta güçlük çekilir. Mücadelesi dikkat ister kalıcı insektisit uygulanır. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa civarında üreyebilir. Araştırılması gerekir.kesin çözüm için ,20 günlük periyotla en az iki kez ilaçlama gerekir,

Otaş gibi profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır Hamamböcekleri Sayfa Başına Dön


Kahverengi Çizgili Hamamböceği Supella longipalpa Brown Banded

Özellikleri

Boy: 1.50 cm
Renk: Erkeği açık kahverengi. Dişinin koyu kahverengi kanatları olabilmektedir. Alman hamamböceklerinden kalkanlarının hemen gerisinde, kanatlarının tabanındaki çapraz iki açık çizgi ile ayırt edilirler.

Davranışları
Tüm hamamböcekleri gibi, zamanlarını yarık ve çatlaklarda geçirir, karanlık olduğunda yiyecek ve su aramaya çıkarlar. Organik olan her şeyi, hatta kitapların organik yapıştırıcılarını bile yerler.
Yaşam Alanları
Genelde evlerde ve konaklama tesislerinde görülürler. Rutubetsiz ortamlara dayanıklı olduklarından, yatak odası, dolap ve kütüphanelerde de yaşarlar.
Mücadele İpuçları
Tüm hamamböcekleri yiyecek, su ve barınak ihtiyacı duyarlar. Bunlardan herhangi biri sınırlandırıldığında çoğalmaları engellenmiş olur.
Otaş gibi profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır
Alıntıdır.....
 
Geçmiş olsun canım, ben de böceklerden çok korkarım. Şimdi annemlerdeyim, bahçe olduğu için burada da börtü böcek çok. Bir de çiyan sokmuştu beni burada, ondan beridir her daim tetikteyim. Böcek radarı oldum çıktım, burada da her nevi böcek mevcut ne yazık ki. Çekirgeler çok revaçta bu mevsimde, hatta sana yazarken bir tanesini öldürdüm. Yaz bitse de evime dönsem diyorum sırf bu sebepten. Bizde de fişe takılan böcek kovucu aletlerden var, her odada var benim korkum sayesinde. Nispeten azaltıyor, en azından serseme çeviriyor eve girebilenleri. Sen de bir araştır istersen, internette bazı sitelerde var. Hamamböceğine yararı olur mu bilemiyorum ama, açıklamalarında yazar mutlaka.
 

eşimde öldürme dio..
ya bgn balkonda gördüğüm tırtıllar acaba sümüklü böcekmi die üzerine tuz döktüm..
ama tırtılmış arkadaşlar..
onu anlatıorum eeşime.
bana kızıo nie hayvana işkence yapıosun die..
yok kızlar burda şaka yapıoruz ama ben çok ciddi sorunlar yaşıorum evde..
bide tüm gün yalnızım ne polimler kuruorum kafamda..
kardeşim bende kalmaya gelicek yarından sonra.
yalnız kalmamam en iyisi galiba..
eşimede kızdım hayvana onu yaptım die banamı kızıosun dedim..
benim psikolojim bozuldu yaaaaa..

yerde sabit duran şeyleri hareket edio sanıorum,kıldan tüyden ödüm kopuo..
halıların altlarını kontrol etmek takıntım oldu..
elimde böcekilacı deli dana gibi dolanıyorum evin içinde..
acaba burda yürümüşlermdir diegünde 10defa çamaşırsuyuyla yıkıyorum heryeri.
kafaları yedim yaa...
yazık diimi bana..
 
kapıcının bitli kızı saol yaaa.
düşmanımı artık çok daha iyi tanıyorum..
 
Bazı türlerde dişiler sadece bir defa çiftleşir ve bu onlara ömürleri boyunca yeter.


şuna bayıldım ama nasıl tatmin oluyolarsa bi ömür yetio o zevk onlara...
 

saol canım araştırayım ben bi o cihazları..
sanada çok geçmiş olsun bu arada...
 
Bu böcükler yüzünden yaz geldiğinden beri uykularım gitti benim, hatta gece geç vakit bir tane rastlayayım sabahlara kadar dönüp duruyorum yatakta ay önümden geçti ay yandan geçti diye...

Ben bunların familyasını hiç sevmem ama onlar kokumu takip eder gibi gittiğim her eve gelir. Evin içinde kimse görmez hep ben rastlarım. Şu yorumu yazarken bile ışığı açtım ve kollarımda karıncalanma hissediyorum...
Eski evleri çok seviyor bu böcek tayfası lavabo balkon giderlerinde cirit atarlar. Karınca gümüşcük müdür nedir ( gümüş gibi kıymetli madene hakaret buna bu adı vermek) onlardan da mevcut ama onlar hiç bir şey gözümde esas karafatoşlar var ya onlar fobim benim. Eskiden öldüremezdim ama şimdi gördüğüm yerde terlikle mıhlıyorum, cesedi yok etme işini eşime bırakıyorum, sonra da olay mahalini dezenfaktan sprey ile siliyorum. Binada ilaçlama yapıldı da biraz köreldiler, koridorlarda adım atmaya yer olmazdı şimdi tek tük çıkıyor.

Ev için şunları tavsiye edebilirim; Max böcek ilaçları var ya mesela Detan max onunla ilaçlama yaptıktan sonra tablet koyun. Bir de biz duyduk çınar ağacının yemişine gelmiyorlarmış biz onu da bulduk dikenli gibi at kestanesi gibi bir şey ama çok ufalanıyor neyse ben ondan da koydum tablet koyduğum yerlere, hep ufalandılar ama kalsın kış gelene kadar görünmeyen yerlerde zaten. Bina da komşuların kendi evlerinde rastladıkları kadar rastlamadım çok şükür...

Biri fesleğen demiş annemin vazgeçmediği bitkidir ama evinde epey büyük irikıyım karafatoşlar cirit attı, o bir kaynağını bulmuş -balkon gideri- orayı tıkamış 2 gecedir rastlamadım dedi, ama bu pislükler kimsenin olmadığı karanlık ortamlarda ortaya çıkıyorlar gece gezenlerden, ayy benim evimde hiç yok diye hava basanlara daha rastlamamışsındır diyorum, öyle ya lavabo giderlerini evin kanalizasyon çıkışlarını dedektör ile mi aradın mübarek nasıl hiç yok diyebiliyorsun. Tamam artık muhabbeti açıldı ya bana yine sabaha kadar uyku yok...
 

canım yaa ne çok benzer şeyler yazmışsın.
aynen bende düşündükçe uyuyamıorum ...
komşulara sordum sizdede varmı die ama onlar hamamböceklerini evcilleştirmişler..
okadar rahat var diolarki anlatamam..
sanki tavşan seviyolar...
 
bi arada tatarcık görmüştüm
tabi görmemle yok etmem bi oldu..
tuvalettede ''gel beni öldüüürr'' die resmen bagıran şu ufak sinekler varya ondan vardı...
ben havada öldürodum onları...

diorumya evim hayvanat bahçesi gibi.
bide binamız eski bi bina galiba onunda etkisi var...
eski evimde hiç böyle şeyler olmamıştı 1.katta oturmama ragmen..
 




ay inanmiyom öyle seyler yazmissinki resmen korku filmi izliorum gibi geldi bana
ahh o fatmaciklar,,benide cok perisan etti...öyle bi hevesle eve girdim,,ilk defa kendime ait bi evim olacakti,ve ailemsiz yalniz yasayacaktim,ne umutlarla girdim evime,,1. gün bisey görmedim,2. yok bisey ,3. gün arkadaslar geldi bana otururken kiz arkadas mutfaktan biseyler almaya gitti,ve gitmesiyle gelmesi bir oldu,mutfakta fatmacik var dedi ama ben sapsari,,bi baktikki yuva yapmislar,,,tabi o gün uyuyamadim,isik acik yattim,hemen ertesi gün ev bürosunu aradim,hemen ertsei günü gelip ilacladilar,tabi ben 2 haftaya yakin kalmadim evde,2. kerede ilaclaninca geldim eve bi de ne göreyim,hepsinin cenazeleri yerlerde...heryeri aceyle sildim,temizlemeye bile korktum cok igrencler,,büyük hevesle girdim ama toplam 1 hafta bile kalmamisimdir,hemen yeni ev buldum karsi binalardan ve tasindim,,,aklima geldikce yemekten tiksindim,aklima neler getiriyodum,ne kurgular kuruyodum...2. evimde cok sükür bisey yoktu..annem bi güzel bütün camlarima sineklik takti evimde hic bi hayvanciga rastlamadim...3 sene coookkkkkkkk rahattim,ve evlendim tasindim,yeni evimde 3 ay oldu ve cok sükür bu evde cok temiz,INSALLAHDA hep böyle kalir
kizlar hayatta en korktugum sey bu yaratiklar,,,yilan fare vs hic korkmam,ama bunlara dayanamiyorum,gercekten psikolojini etkiliyo insanin,,,bende huylandigim zaman sürekli kasinirim...tatilde napcam diye düsünüyorum,ALLAH bilir ne yaratiklar kesvedecem düsünmek bile istemiyorum

ALLAH sabir versin ve bir an önce kurtarsin,cok iyi anliyorum seni,,,ama evi ilaclatinca gidiyolar icin rahat olsun,,,ama diger dairelerdede varsa biraz isin zor,bütün binayi ilaclamalari lazim sanirsam :26:
 
valla bilemicem.
taşınmadan önce evi temizlemeye geldiğimizde bitane sinek bile görmedim.
gerçi ozamanlar havalar soğuktu..
nezaman havalar sıcakladı ahada çıktı bu hayvanlar...

bence canım onlar balkondan deılde buyuk ıhtımal parkeler ıle geldıelr pıs parkecı sana gelırken bocek ev hedıyesı getırmıs yada oturdun bınada komsularından bırı bıs ıse onda yer etmısdır sanada gelır
 
bizim evde de o gümüş renkli olanlardan var. nefret ediyorum ben de çok iğreniyorum neredeng eliyorlar hiç bilmiyorum; ama böcek yemlerine filan dayanıklı onlar yani...
kızlar bir de naftalin işe yarar; ama çok fazla miktarda naftalin koymayın evin her yerine. çünkü naftalin de bir tür zehirdir ve sürekli buharlaşır. buharlaşa buharlaşa da biter zaten. belirli bir sayının üstüne çıkmayın.. siz de soluyorsunuz çünkü naftalini.
 
Kızlar nedir bu haşerelerden çektiğimiz.
2 senedir görmediğim şeyleri yeni yeni görmeye başladım.
2 hafta önce izin günümde sabah kalkmışım biraz oturmuşum.
Sonra yine yatmak için yatak odasına ilerlerken bir de ne göreyim, baş parmağım büyüklüğünde koca bir böcek.
Salına salına gidiyor.
Çığlıkla apartmanı inlettim resmen.
İlaç sıkmak gelmedi aklıma o korkuyla.
Gittim elektrik süpürgesini aldım ve bağıra bağıra çektim.
Eşime anlatıyorum, vahşi insan diyor bana :)
Napayım gezinsin mi öyle.
O akşam eşime temizlettim süpürgeyi.
Bir kaç gün sonra da yine sabah eşimi gönderdim işe.
Ben de çıkana kadar biraz daha kestireyim dedim.
Yatağa yattım, baktım kapı önünde siyah bir şey.
Fayansın üstünde nasıl belli oluyor.
Bir gittim ki koca bir böcek daha.
Ters dönmüş debeleniyor.
Ölüyor sandım gazeteyle ittirdim.
İttirmez olaydım, meğersem dönmeye çalışıyormuş.
Portmantonun altına kaçtı.
İlaç aldım nasıl sıkıyorum bir görmeniz lazım.
Bir yandan bağırıyorum bir yandan sıkıyorum.
Bir ara kayboldu dedim öldü herhalde.
Yatak odasına dönerken bir baktım kapının önünde.
Çığlık çılığa çatı katta oturan anneanneme çıktım.
Koskoca kadın geldi benim için böcek almaya.
Sonra bir de bekledi sen çık ben ilaç sıkayım dedi.
Kabusum oldular resmen.
Bir tıkırtı duysam hemen irkiliyorum.
Sanki her yerdeler.
Böcek tabletlerinden aldım.
Koyucam bakalım inşaallah bir daha görmem.
Allah yardımcımız olsun kızlar ya.
 
Bir dönem hamam böceklerinden bizde de çoktu.Ama bir tek ben görürdüm.Zavallı annecim uykudan kalkar alır atardı.Aiiy aklıma geldikçe fena oluyorum.O böcek tabletleri işe yarıyor.Birde yeşillik bir yerde oturuyoruz.Yazın hep siyah uçan böcükler girerdi. Hepsi kabusum oldu.Şükür bu sene sineklik taktırdık da rahata erdim.30 lira falandı sanırım.Kirada oturuyorsunuz sanırım.Ev sahibiyle konuşun bir pencereciye adam gibi yaptırın kiradan düşülsün.​
 

ooff off çok fena..
valla bunları okudukça yalnız olmadığıma seviniyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…