• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eşim uyku terörü ve ben korkuyorum

gkulata

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Temmuz 2022
587
817
33
3 yıllık evliyiz 5 aylık oğlum var.
Eşimle evlendiğimizden beri uyku terörü problemi var. Toplamda 4 kez oldu. Neredeyse senede bir yaşıyoruz. Uyuyorsa ve ben seslenerek uyandırdıysam oldu hepsinde de. Ben sesleniyorum ve o aniden aşırı korkarak bağırmaya başlıyor sanki baş ucunda katil gördü öyle söyleyeyim yani son kuvvetiyle böğürüyor resmen ve kaçmaya çalışıyor gibi tekmeler savuruyor filan.

Bebek doğmadan önce bunun için psikoloğa gitmişti ama çözüm olmadı zaten psikolog da bunun çözülebilir veya tedavi edilmesi gereken bir şey olmadığını ima etmişti.

Şimdi bebek var, dünkü bağırmasını duymadı farklı odada uyuyordu. Ama bir gün onun yanında da yapar veya çocuk büyür babasına seslenir o da böyle çığlık kıyamet uyanır diye çok korkuyorum. Yatakları ayırmak da istemiyorum ama düşünmekten uyuyamadım gece.

Ne yapabiliriz? Başka bir psikolog veya psikiyatriye gitsek çözüm olur mu?

Ek olarak eşim de gece bana kırılmış çünkü “orda kalbim yerinden çıkacak deli hibi atıyordu korkarak uyandım ne olduğunu anlamadım çok kötü durumdaydım ama sen bana geçmiş olsun deyip sarılmadan başka psikologa git dedin” dedi. Evet o an tek aklımdaki oydu ama kim olsa bunu düşünür ben anneyim sonuçta onu teselli etmeden önce oğlumu düşünmeliyim.

Eşim bağırmasına korkup kedim de bana saldırdı bu arada. Allahım ya bir de yara bere içinde kaldım gece vakti başıma gelene bak 🥲

Bence söyleminiz kırıcı olmuş. Sonuçta adamın elinde olan bir durum değil, sakinleştirmek yerine adamı tek başına hissettirmişsiniz.
Ya ben de korktum çünkü. İçeride oğlum uyuyor salonda adam etini kopardık gibi bağırıyor. Bir yandan kedim bana saldırıyor filan. Ödüm patladı yani teselli düşünecek durumda değildim.

Eşimle evlendiğimizden beri uyku terörü problemi var. Toplamda 4 kez oldu. Neredeyse senede bir yaşıyoruz. Uyuyorsa ve ben seslenerek uyandırdıysam oldu hepsinde de. Ben sesleniyorum ve o aniden aşırı korkarak bağırmaya başlıyor sanki baş ucunda katil gördü öyle söyleyeyim yani son kuvvetiyle böğürüyor resmen ve kaçmaya çalışıyor gibi tekmeler savuruyor filan.

Bebek doğmadan önce bunun için psikoloğa gitmişti ama çözüm olmadı zaten psikolog da bunun çözülebilir veya tedavi edilmesi gereken bir şey olmadığını ima etmişti.

Şimdi bebek var, dünkü bağırmasını duymadı farklı odada uyuyordu. Ama bir gün onun yanında da yapar veya çocuk büyür babasına seslenir o da böyle çığlık kıyamet uyanır diye çok korkuyorum. Yatakları ayırmak da istemiyorum ama düşünmekten uyuyamadım gece.

Ek olarak eşim de gece bana kırılmış çünkü “orda kalbim yerinden çıkacak deli hibi atıyordu korkarak uyandım ne olduğunu anlamadım çok kötü durumdaydım ama sen bana geçmiş olsun deyip sarılmadan başka psikologa git dedin” dedi. Evet o an tek aklımdaki oydu ama kim olsa bunu düşünür ben anneyim sonuçta onu teselli etmeden önce oğlumu düşünmeliyim.
Adam kırılmakta çok haklı geldi bana. Böyle bir durumda insan ilk olarak destek bekler.

Benim oglum 3 yas civari bir kac kere gecirmisti uyku teroru. Gercekten cok korkutucu bir durum. Psikolog degilde sanki nörologlug bir durum. Gerci 3 yilda 4 kez yuksek bir sıklık degil.

lütfen eșinizin durumu ile empati kurmanızı tavsiye ederim. korkunuzu ve çocukla ilgili çekincelerinizi anlıyorum henüz genç bir annesiniz. fakat eșinizin yașadığı bu psikolojik durumu cok iyi araștırın ve böyle durumlarda sizin de nasıl davranmanız gerektiğini öğrenin.
bu size de bir tecrübe olsun.
eșiniz kırılmakta bir nebze haklı çünkü yașadığı anlık durum gerçekten çok stresli ve yıpratıcı bir his.
ve genetik olabiliceğini de unutmayın.
bir psikiyatrla görüșmenizde fayda var. zamanla bu stresli durumu kontrollu atlatmayı öğrenmek sizin elinizde.
belki tamamen geçmeyebilir fakat eșinize ve size etkileri kontrol altına alınabilir.
geçmiş olsun.

Nasıl oluyor böyle bağırarak uyanıyor ama sanki hala uykuda gibi dimi?
Ayni tarif ettigin gibi ama bagirma degil de aglama. Asla tepki vermiyor asla sakinlesmiyor yarim saat ciglikla aglayip geri uykuya daliyor. Sabah olunca da asla hatirlamiyor. Cocuk doktoru bu yaslarda olabilir normal fln demisti. Biz de ileri tetkik yaptirmadik. Buyudukce de bir daha olmadı.

Benim çocuğumda da vardı bir ara hatta biz bilemedik uykusunu açtık falan.sonrasinda öğrenmiştim elini kolunu tutup olayın geçmesini beklemek gerekiyormuş. Gün içinde çok yorgunluktan, kaliteli uyku uyuyamamakta etkiliyor galiba

belli ki onunla alakalı bir travması var adamcağızın tekrar psikiyatri arayışına girin

Benim çocuğumda da vardı bir ara hatta biz bilemedik uykusunu açtık falan.sonrasinda öğrenmiştim elini kolunu tutup olayın geçmesini beklemek gerekiyormuş. Gün içinde çok yorgunluktan, kaliteli uyku uyuyamamakta etkiliyor galiba
Çocuk olsa elini kolunu tutardım ama kocaman adam yanına yaklaşamıyorum eli çarpsa ağzım yamulur. Kendi kendine çırpınmasını izliyorum ben de üzülüyorum tabi.
Kaliteli uyku sorun olabilir bu arada cidden. 4 seferde de yatakta değil koltukta uyuyakalınca oldu çünkü.

Eşim bağırmasına korkup kedim de bana saldırdı bu arada. Allahım ya bir de yara bere içinde kaldım gece vakti başıma gelene bak 🥲
Nesini teselli edeceksiniz ki gitsin tedavi olsun. Uyku laboratuvarları var, eeg falan hepsine girdi mi? Nöroloji deneyin hatta normal değil bu tepkisi.

Gece teroru cozumu olan bir problem, psikolog boyle birseyi nasil ima edebilir ki.

Ben öncelikle gece teroru olduguna emin olmanizi tavsiye ederim, gece teroru isi, isik ya da ortam degisimiyle aniden kesiliyor, en onemli ozelligi de kisa sureli olmasi (atiyorum 15 dk korkularla bogusuyorsa bu gece teroru değil diye hatırlıyorum, buyuk kizimda bundan suphelenildiginde doktorumuz boyle anlatti diye aklimda kalmis)

Esiniz boyle birsey yasadiginda hemen isigi acin, cami acin ortami serinletin, tabiki once esinizin uyku haliyle o cama kosmayacagina emin olun, gerekirse uzak bir odadaki cami acin.
Esinize sarilabiliyorsaniz, sarilip sirtini sivazlayin sessizce. Sarilamiyorsaniz uzaktan sakin bir ses tonuyla telkin edici konusun. Yanindayiz, esin ve bebegin seninle, gozlerini acarsan guvende olduğunu goreceksin, burasi guvenli gibi.

Birde guvenli hissettigi bir battaniye, yorgan, esya vb var ise onu yatagina ya da yakin yere koyun, muzik seviyorsa sakinlestirici bir muzik acin.

Mutlaka bir uzmandan destek alin.

Eşiniz için çok üzgünüm malesef benimde bu sorunum var eşim her seferinde tartışıyor neden bağırıyosun bişey olmadı bişey yok diye kızıyor bana sebebi de eşim uykuda nefesi gidiyor ve daha önce ameliyat sırasında oksijen alamadı müdhale ettiler ben kaybetme korkusundan dolayı uykuda panik oluyorum biri uyandırınca yada eşim bi anda derin nefes alıp uyanınca kötü oluyorum bu sefer korkarak uyanıyorum nasıl baş ederim bilmiyorum bunun haricinde cok stressli hayattım var maddi sıkıtnı ailevi sıkıntılar örneğin mesela ben uyurken kurulmuş alarm telefonda calsa yada telefon gelse zil basılsa sabah bi anda çok kötü panik atakla uyanıyorum kalp carpıntım zirve yapıyor gümbür gümbür .. bence eşinizde stress altında olduğu için böyle

Eşiniz için çok üzgünüm malesef benimde bu sorunum var eşim her seferinde tartışıyor neden bağırıyosun bişey olmadı bişey yok diye kızıyor bana sebebi de eşim uykuda nefesi gidiyor ve daha önce ameliyat sırasında oksijen alamadı müdhale ettiler ben kaybetme korkusundan dolayı uykuda panik oluyorum biri uyandırınca yada eşim bi anda derin nefes alıp uyanınca kötü oluyorum bu sefer korkarak uyanıyorum nasıl baş ederim bilmiyorum bunun haricinde cok stressli hayattım var maddi sıkıtnı ailevi sıkıntılar örneğin mesela ben uyurken kurulmuş alarm telefonda calsa yada telefon gelse zil basılsa sabah bi anda çok kötü panik atakla uyanıyorum kalp carpıntım zirve yapıyor gümbür gümbür .. bence eşinizde stress altında olduğu için böyle

Sizin sorunuzun çözümü Psikiyatri. İlaç kullanarak sıkıntınızı en aza indirebilirsiniz. Hem sizin hem de ailenizin konforu artar.

Back