Erzurumlu olanlar bilir.Hamam takımı diye bir adetleri var belki azalmaya başlamıştır ama benim yaşadığım yerde devam ediyordu.Tanıdığımız birinin düğününde şahit olmuştum.
Milyarlarca lira harcanıyor.tamam gelinin giyisisi,takıları,....pekçok şey içinde ama bana en anlamsız geleni el kadarcık saf gümüşten takunya,hamam tası oldu.
evlerinin tüm mobilyası,eşyası alınmış.sonrada iki oda bir mutfak bir ev kiralayıp eşyaları başka birinin inşaşatı tam bitmemiş ikinci katına koydular,çünkü odanın birine sadece yatak,diğerinede iki kanepe zor sığmış.sebebi evlenen genç askeri ücretle çalışıyor.kız zaten çalışmıyor.erkek tarafıda yıllarca yaptıkları birikimi düğün alış-verişine harcayınca böyle yapmak zorunda kalmışlar.:sm_confused:
gelinin annesiyle konuşurken "neden bukadar çok şey aldınız,ne olacak bu eşyalar yazık değilmi "diyecek oldum.aldığım cevap"benim kızımın neyi eksik"oldu.geline sorsanız oda aynı düşüncede.
birde daha eskiden düğünlerde kız tarafı düğüne katılan herkeze düğün bohçası hazırlarmış.artık pek kalmamıştı bu adet.
ama hamam takımı adeti halen devam ediyor.
ülkemizin her yöresinde günüzdede devam eden pek çok güzel adetlerimiz var.
Ama bence değişen yaşamve ekonomik şartlara göre bazıla hafifletilmeli diye düşünüyorum.