Erol Evgin: Parmak basanla 3 üniversite bitirenin oyu aynı mı?

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
'Demokrasi bize fazla' diyen Erol Evgin "Okuma yazma bilmeyen, oyuna parmak basan bir kardeşimizle, ablamızla, annemizle 3 üniversite bitirmiş birinin birer oy hakkı olması adaletli mi geliyor size sorarım. Hiç hakça değil" dedi.
YazdırYorum Yaz
erol-evgin-parmak-basanla-3-universite-bitirenin-oyu-ayni-mi--7219630.Jpeg

Habertürk Gazetesi'nden Balçiçek İlter'e konuşan şarkıcı Erol Evgin, 'Demokrasi bize fazla' deyip Aysun Kayacı'nın verdiği örneği hatırlattı. Evgin, "Okuma yazma bilmeyen, oyuna parmak basan bir kardeşimizle, ablamızla, annemizle 3 üniversite bitirmiş birinin birer oy hakkı olması adaletli mi geliyor size sorarım. Hiç hakça değil" şeklinde konuştu.

Aysun Kayacı, 2008 yılında katıldığı bir televizyon programında 'Benim oyumla çobanın oyu aynı mı?' diye konuşmuş ve tartışmaların fitilini ateşlemişti.

İşte Erol Evgin'in röportajından o bölüm!

-Haber bülteni izlemiyorsunuz yani?
Beni izlemiyorsunuz. İzlememek lazım aslında ama olmuyor tabii, sizi izliyorum. Bu ülkede demokrasinin en iyi çözüm olduğu konusunda şüphelerim var.

-Ne olmalı peki?
Daha iyisi yok maalesef, bulunamadı ama... Galiba eğitimli ülkeler için iyi bir çözüm demokrasi. Bize fazla geliyor. Bir manken kızımız “Dağdaki çoban ile benim oyum bir mi?” olacak demişti hatırlarsanız... Hoş değil o tanım ama şunu düşünüyorum; Okuma yazma bilmeyen, oyuna parmak basan bir kardeşimizle, ablamızla, annemizle 3 üniversite bitirmiş birinin birer oy hakkı olması adaletli mi geliyor size sorarım. Hiç hakça değil.

-Hak tam da bu değil mi? Eşitlik?
Bana adaletli gelmiyor bu durum. Herkes seçebilmeli tabii. O parmak basan ablamız muhtarını seçsin, biraz daha iyi eğitim alanı belediye başkanını seçsin.

-Çok seçkinci bir tavır değil mi bu?
Eşitlik nerede kaldı? Neyin eşitliği? Öbür tarafta eşitlik oluyor mu? Hakça bir durum mu? Bu ülkede eğitim açısından eşitlik var mı? İnsanlara aynı imkânları sunabiliyor muyuz? Bakın kadınların gücüne... Siyasetçiler bunun önemini kavrasalar, siyasetin merkezine oturtsalar müthiş başarılar kazanacaklar. Ama yapmıyorlar. Neden? İktidarları, güçleri ellerinden gider diye yapmıyorlar. Cehaletin korktuğu kadındır. Kadın öğrenirse çocuğu da öğrenir. O yüzden kadınları cahil bırakmak birilerinin işine geliyor. Eğitimde eşit fırsat yaratmazsanız eşitlik nerede kaldı? Önce herkesi eğitelim sonra “demokratız” diye ortaya çıkalım.
http://www.milliyet.com.tr/erol-evgin-parmak-basanla-3-magazin-2265416/

valla ben hak veremedim arkadaşlar, eğer akp yi kast ediyorsa bi sürü üni hatta bi kaç tane üni bitirip akp ye oy veren var, hatta memleket akpci prof larla dolu
Konu akpye ya da başka partiye verilmesi değil. Kimin hangi partiye verdiğini okuyarak, parti hakkında kendini tatmin edecek düşünceleri olarak vermesi. Etrafın yönlendirmesiyle verilen aa şu şekle vermeyecek miydim tüh yanlış olmuş diyen çok kişi var

valla ben hak veremedim arkadaşlar, eğer akp yi kast ediyorsa bi sürü üni hatta bi kaç tane üni bitirip akp ye oy veren var, hatta memleket akpci prof larla dolu
Akpyle alakali değil.
Gelişmemiş toplumlarda demokrasi tehlikelidir .
Platonun bu konuyla alakali çok güzel görüşleri var.
Nietsche nin de öyle.

Ülkenin büyük çoğunluğu okuma yazma bilmeyen , ne verilirse onu alan insanlar olsaydı örneğin yüzde 75i yine aynı görüşü savunur muydunuz ?

Konu akpye ya da başka partiye verilmesi değil. Kimin hangi partiye verdiğini okuyarak, parti hakkında kendini tatmin edecek düşünceleri olarak vermesi. Etrafın yönlendirmesiyle verilen aa şu şekle vermeyecek miydim tüh yanlış olmuş diyen çok kişi var

valla ben bu ayrımı doğru bulmuyorum, bu ancak çok yaşlılar için geçerli olabilir, o da birinin yardımıyla kabine girmek zorunda olanlar için
kimse kimseye sen cahilsin ancak muhtar seçebilirsin dememeli bence, çünkü bunun sonu olmaz

Akpyle alakali değil.
Gelişmemiş toplumlarda demokrasi tehlikelidir .
Platonun bu konuyla alakali çok güzel görüşleri var.
Nietsche nin de öyle.

Ülkenin büyük çoğunluğu okuma yazma bilmeyen , ne verilirse onu alan insanlar olsaydı örneğin yüzde 75i yine aynı görüşü savunur muydunuz ?

valla her zaman eşitlikten yanayım:KK51:

Bu arada akpli , chpli , veya herhangi bir iktidar partili proflar, is adamları olmasi çok normal .
Kendileri için gayet akıllıca şeyler yapıyorlar.
Çünkü o Prof başka partili olsa veya görünse o kürsüyu alamayacak.
Bir sürü ülke gezmiş, yatırım yapmış ,kendini geliştirmiş is adamı o partili olacak çünkü aksi halde o yatırımları yapamayacak.

Bu arada akpli , chpli , veya herhangi bir iktidar partili proflar, is adamları olmasi çok normal .
Kendileri için gayet akıllıca şeyler yapıyorlar.
Çünkü o Prof başka partili olsa veya görünse o kürsüyu alamayacak.
Bir sürü ülke gezmiş, yatırım yapmış ,kendini geliştirmiş is adamı o partili olacak çünkü aksi halde o yatırımları yapamayacak.

rektör olamayacak, ihaleleri alamayacak falan vs vs yani eğitimliler ve sermaye sahipleride objektif değil demekki

valla her zaman eşitlikten yanayım:KK51:
Zaten böyle bir eleme yapılamaz. O zaman bogazicili der ki ben niye Sütçü İmam üniversiteliyle aynıyim. Açık öğretimi ne yapıcaz ?
Diplomayla gidemeyiz.
Ütopyadan bahsediliyor burada ve keşke evet öyle olabilseydi.
Mesele üniversite bitirmek değil üstelik .
Anadolu insanı feraseti diye bir kavrama inanmiyorum.

rektör olamayacak, ihaleleri alamayacak falan vs vs yani eğitimliler ve sermaye sahipleride objektif değil demekki
Başka çare var mı ?
İşte bu yüzden seçmenin eğitimli olmasi gerekiyor .
Facebookta gruplarda bir bakın ne saçma salak şeylere inaniliyor.
Avrupa Birliğine girersek namaz kılan adam.şekli cikacakmis haritada ondan almiyorlarmis buna bir sürü insan inanıyor. Bu insanları kandırmak çok kolay . Felaket bu .

Ben hak verdim sözlerine çoğu vatandaş partinin şekline göre oy veriyor okuma yazma yok. Ampule mi hilale mi oklara mı diye soruyor çevresindekilere ona göre oy veriyor
Partinin sekline gore oy vermesi parti hakkında cahil olması demek değil ki . Misal anneannem de sekle gore verirdi oy ama oy verdiği adam hakkında çok da bilgi sahibiydi ecevitciydi ve ecevitin bir çok iyi yönü hakkında bilgi sahibi olduğu için ona veriyordu oy

Zaten böyle bir eleme yapılamaz. O zaman bogazicili der ki ben niye Sütçü İmam üniversiteliyle aynıyim. Açık öğretimi ne yapıcaz ?
Diplomayla gidemeyiz.
Ütopyadan bahsediliyor burada ve keşke evet öyle olabilseydi.
Mesele üniversite bitirmek değil üstelik .
Anadolu insanı feraseti diye bir kavrama inanmiyorum.

yani evet onu demek istedim, eğer böyle bişey olsaydı istismara çok çok açık olurdu bence

Başka çare var mı ?
İşte bu yüzden seçmenin eğitimli olmasi gerekiyor .
Facebookta gruplarda bir bakın ne saçma salak şeylere inaniliyor.
Avrupa Birliğine girersek namaz kılan adam.şekli cikacakmis haritada ondan almiyorlarmis buna bir sürü insan inanıyor. Bu insanları kandırmak çok kolay . Felaket bu .

tabii ki haklı olduğun noktalar çok, ama işte dediğim gibi istismara çok açık olurdu, sadece çıkarları için belli bir kesime teslim edilmiş olurdu ülke, belki şimdide biraz öyle ama o zaman daha da abartılı olurdu

gerçi dediğin gibi zaten hayal bir sistem

Aslında biliyor musun chess o zaman ben de Aysun Kayacı'ya bayağı kızmıştım fakat sonra hak verdim, ayrıca çok haklısın AKP nin her yerden oy'u var gerçi başka partilerin de öyle... Bu yazıda sanırım AKP yi kastetmiş ben de öyle anladım. Zaten ben olaya parti meselesi olarak bakmıyorum ama bazen daha gelişmiş bir ülke olsaydık daha kolay kalkınırdık bu siyasi tartışmalar da arka planda kalırdı diye düşünüyorum... İnsanlar okumuyorlar çevreden kulaktan dolma bilgilerle parti liderlerini değerlendiriyorlar... O yüzden çevresine göre insanların oy verdiğini düşünerek böyle bir şey kastetmiş olabilirler...

Aslında biliyor musun chess o zaman ben de Aysun Kayacı'ya bayağı kızmıştım fakat sonra hak verdim, ayrıca çok haklısın AKP nin her yerden oy'u var gerçi başka partilerin de öyle... Bu yazıda sanırım AKP yi kastetmiş ben de öyle anladım. Zaten ben olaya parti meselesi olarak bakmıyorum ama bazen daha gelişmiş bir ülke olsaydık daha kolay kalkınırdık bu siyasi tartışmalar da arka planda kalırdı diye düşünüyorum... İnsanlar okumuyorlar çevreden kulaktan dolma bilgilerle parti liderlerini değerlendiriyorlar... O yüzden çevresine göre insanların oy verdiğini düşünerek böyle bir şey kastetmiş olabilirler...

evet canım genel bişeyden bahsediyor ama yine de benim fikrim aynı

çünkü insan psikolojisi denen bişey var, her düzeyde insanlar gruplaşmaya cemaatleşmeye ve birbirinden etkilenmeye çok müsait, bu tamamen insan olmakla alakalı bir durum normal yani

X