• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erken Yumurtalık yetmezliği (düşük amh) ve Frajil-x sendromu FMR-1 gen mutasyonu

EfervesaN

Guru
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2011
2.918
1.352
398
Arkadaşlar aramızda birçok kişi var düşük amh ile uğraşan ,
bende maalesef onlardan biriyim ..
Yas 29. Amh 0.64

ve ailemde zihinsel engelli bireyler var,
doktorlar amh ımın düşük olmasından ve ailemdeki zihinsel vakalardan yola çıkarak
FRAJIL-X (fmr-1) geni ile ilgili tahlil yapmak istediler - iyiki de istemişler

ben frajl -x sendromu taşıyıcısı çıktım ve o ana kadar yumurtalık yetmezliğim açıklanamamıştı ..
doğal olarak açıklandı nedeni ..

şöyleki bu mutasyonlu gen aktarılan erkek çocuklarda ağır zihinsel engele, kız çocuklarda bazen hafif zihinsel bulgulara yada benim gibi taşıyıcı olmaya neden oluyor

yani ben de bulunan bu mutasyona uğramış gen çok fazla olmadığından bende zihinsel engele değilde yumurtalık rezervimde azalmaya yol açmış durumda
tabi doğacak olan erkek ve kız çocuklarımada aktarma olasılığımda %50 ve taşıyıcılık boyuntundamı zihinsel engel boyuntundamı olacağı bilinemiyor.

bu nedenle eğer taşıyıcılık var ise
genetik setup yapılıyor (3000 euro ) ve sonrasında çıkarılan genetik haritaya göre sağlıksız embriyolar ayıklanıyor yani o mutasyonlu kromozoma sahip embriyolar imha ediliyor ..

bu yapılan genetik tarama işlemlerini cgh, ngs ile karıştırmayın... yapılan bu işlem tek gen hastalıklarında uygulanıyor frajil -x gibi yani aileden miras olrak aktarılan taşıyıcılıkla çocuğunuza bulaştırdığınız genetik miras hastalıklar için kişiye özel yapılan bir çalışma
..o nedenle de fiyatı 3000 euro

sonrasında bu genetik taramadan sağlıklı çıkan embriyolara birde kromozom analizi yapılıyor eğer isterseniz (down sendromu gibi translokasyonla oluşan hastalıkların tespiti için ) cgh,ngs gibi bununda fiyatı 350 usd embriyo başına ..

şuanda ben bu durudayım ..
genetik setup çalışması bitti oluşan embriyolar çalışmanın sonucuna göre elenecek
evet amh ım düşük 0.60
evet yumurtam az çıkıyor ama yapılabilecek birşey yok
rabbim zaten sağlıklı evlat verecekse yine verecek ,vermiyecekse de vermicek ama madem elimizde bu şansımız var neden gelecek nesillerimize bu sıkıntılı durumu aktaralım ..

zor bir süreç allah benim ve benim durumumda olan herkesin yarımcısı olsun ..

BU KONUDA BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLARIN BİLDİKLERİNİ PAYLAŞMALARINI RİCA EDİYORUM

Son düzenleme:
Arkadaslae konularin arasinda frajil x ile ugrasan kisilere denk geldigim icin konu actim
Yokmu surecini paylasacak umut olacak birisi

geçmiş olsun canım, kısa sürede düzgün bir tedavi ile sağlıklı bir şekilde evladına kavuşursun inşallah Umuyorum bilenler uğraşanlar yazarlar bu topiğe

Benim amh ım da 1,12 ve annemde erken menapoz vardı.Bu mutasyona baktırmalı mıyım acaba?

Benim amh ım da 1,12 ve annemde erken menapoz vardı.Bu mutasyona baktırmalı mıyım acaba?
yanlış yönlendirmek panik yaptırmak istemem ama olma ihtimalide var düşükte olsa..

bu testin maliyeti 500 tl civarında yaptırmayı düşünürseniz merkez öneririm

ailenizde zihinsel engelli yada zeka yaşı biraz geri bireyler varmı anne tarafında?
var ise bu durumda ışık tutuyor

Anne tarafında zeka geriliği olan yok ama ben yine de fragil x ve karyotip analizi için test gönderdim bu konuyu okuduktan sonra..Ama bu ay tüp bebek için tedaviye başladım inşallah geç kalmamışımdır...2 aya kadar çıkarmış

Anne tarafında zeka geriliği olan yok ama ben yine de fragil x ve karyotip analizi için test gönderdim bu konuyu okuduktan sonra..Ama bu ay tüp bebek için tedaviye başladım inşallah geç kalmamışımdır...2 aya kadar çıkarmış
Hangi merkezdesiniz?
Bu konuda doktorunuzla gorusmenizi tavsiye ederim
Kandan bakilan frajil x sendromu 3 haftada sonuclanabiliyor!
18 nisanda kan verdim 12 mayista sonuc aldim..
Gecikmis olmazsiniz eger ebriyolar dondurulacaksa yani havuz sistemi falan yapilacaksa
Ama siz ne kadar ucret odediniz acaba frajil x tespiti icin

Ben tüp bebek tedavisi olduğum merkezden değil de tıbbi genetik birimi olan üniversite hastanesinden ücretsiz gönderdim tetkikleri.

1.31 Amh
11.4 fsh ım var.

Doktor benden de frajil x testi istedi. Dün kan verdim 3 haftaya çıkar dedi. Umarım yumurta rezervimdeki sıkıntının nedeni frajil değildir

1.31 Amh
11.4 fsh ım var.

Doktor benden de frajil x testi istedi. Dün kan verdim 3 haftaya çıkar dedi. Umarım yumurta rezervimdeki sıkıntının nedeni frajil değildir
Arkadaşım ailede böyle bir hikaye varmıydı ?
konuya ait il sayfadaki mesajımı okudunmu benim ortaya çıkış şekli tamamen aile ile bağlantılı sizde de böyle bir durum varmı

hangi hastanede verdin tahlili ne kadar ödediniz ?

Arkadaşım ailede böyle bir hikaye varmıydı ?
konuya ait il sayfadaki mesajımı okudunmu benim ortaya çıkış şekli tamamen aile ile bağlantılı sizde de böyle bir durum varmı

hangi hastanede verdin tahlili ne kadar ödediniz ?
Eşimin sülalesinde kimsede böyle bi durum yok. Benim de sadece 50 kişilik birinci- ikinci derece akrabam varsa sadece dayımın oğlunda biraz zeka geriliği var. Ama doktor hiç sormadan istedi bu testi. Başkent hast Hulusi hoca istedi. Mikrogende yaptırdık 4 teste 1300 tl verdik nakit

Allah allah 4 test neden acaba?
Ben kan verdim 1 test yapıldı ve pozitif cikti tasiyiciymisim biz anidrn yaptirdik memorialde 870 tl vermistik ama hastanede oldugu icin direk genetik merkeze gitseydik 550 tl idi nisan ayindan bahsediyorum S sewils88

Son düzenleme:
Allah allah 4 test neden acaba?
Ben kan verdim 1 test yapıldı ve pozitif cikti tasiyiciymisim biz anidrn yaptirdik memorialde 870 tl vermistik ama hastanede oldugu icin direk genetik merkeze gitseydik 550 tl idi nisan ayindan bahsediyorum S sewils88
4 testten biri frajil x. Diğerleri kronozom analizi, fsh beta ve fsh reseptör testleri

1.31 Amh
11.4 fsh ım var.

Merhaba fragile x tahlil sonucunuz ciktimi durum nedir arkadasim merak ettim

Back