Göğüs Değişiklikleri
Göğüs değişiklikleri, gebeliğin çok erken bir başka belirtisidir. Bir kadının hormon seviyeleri, gebe kaldıktan sonra hızla değişir. Değişiklikler nedeniyle, göğüsleri bir veya iki hafta sonra şişebilir, ağrır veya karıncalanabilir. Veya daha ağır veya daha dolgun veya dokunulduğunda hassas hissedebilirler. Meme uçlarının etrafındaki areola adı verilen alan da kararabilir.
Hamilelikte Göğüslerdeki Değişiklikler
- Hamilelikte göğüslerdeki değişiklikler
- İlk üç aylık hamilelikte göğüslerdeki değişiklikler
- İkinci üç aylık hamilelikte göğüslerdeki değişiklikler
- Üçüncü üç aylık hamilelikte göğüslerdeki değişiklikler
- Doğumdan sonra memelerde değişiklikler
- Emzirme döneminde memelerde değişiklikler
- Sütten kesildikten sonra göğüslerdeki değişiklikler
Hamilelikte göğüslerdeki değişiklikler
Hamilelikten emzirmeye ve sütten kesildikten sonra ve hamilelikte göğüslerdeki değişiklikleri açıklıyoruz. Buna ek olarak, süreç boyunca onlara bakmak için ipuçları sunuyoruz.
Hamile kaldığınız anda, vücudunuz bebeğin gelişine hazırlanmaya başlar. Ancak sadece rahimde değişiklikler meydana gelmez; memelerin anatomisi de kökten değişmeye başlar. Emzirme ve son sütten kesme sırasında gebeliğin üç trimesterinde neler olacağını öğrenmek için okumaya devam edin.
İlk üç aylık hamilelikte göğüslerdeki değişiklikler
Birçok kadın gebeliğin erken evrelerinde meme değişiklikleri yaşar. Aslında, genellikle hamile olduğunuzun ilk belirtisidir. Hormonlardaki artış ve göğüslerin yapısındaki değişiklik, meme uçlarını ve göğüsleri üç ila dört hafta arasında daha hassas ve yumuşak hale getirir. Bazı kadınlar hamilelik sırasından, doğum anına kadar göğüs ağrısı çekerler, ancak çoğu durumda bu ağrı ilk trimesterden sonra azalır.
Her kadın farklı. Göğsünüz doğumdan hemen önce çok fazla büyüyemeyebilir. Ancak, tüm hamilelik sırasında, süt tedariki sırasında, göğüslerin ne kadar büyüdüğünü merak ediyorsanız, muhtemelen hamile kalmadan öncekinden bir buçuk kat daha büyüdüğünü göreceksiniz.
Normal sutyenleriniz sıkmaya başladığında (genellikle 12 hafta kadar), hamilelik sutyeni satın alma zamanı. Çoğu kadın, en rahatın yumuşak ve nefes alabilen bir kumaşa sahip dikişsiz ve geniş kalıp modelleri olduğunu belirtiyor. Gelişmekte olan galaktoforik kanallara çivilenebilecekleri için telli olanlardan kaçınmak en iyisidir.
Doğru boyutu seçmek için kendinizi iyi ölçün. Bebeğiniz ve göğüsleriniz büyüdükçe birkaç farklı boyut kullanacağınız için hamilelik sırasında ölçümleri her iki ayda bir tekrarlayın.
İkinci üç aylık hamilelikte göğüslerdeki değişiklikler
Hamileliğin 15. haftasından az ya da çok, memelerinizin yeni süt üreten hücreleri aktive olacak ve 22 hafta civarında göğüsleriniz süt üretmeye başlayacaklar.
İkinci üç aylık dönemde meme uçlarınızın ve areolalarınızın (meme uçlarını çevreleyen cilt halkaları) büyüdüğünü ve daha koyu olduğunu fark edebilirsiniz. Areola üzerindeki küçük topaklar veya sivilceler de daha belirgin hale geliyor. Bu “Montgomery yumrular” emzirme başladığında ağrı ve enfeksiyona karşı koruyan bir nemlendirici yağ salgılar. Aslında, bilim adamları bu yağın kokusunun amniyotik sıvının kokusuna benzediğine ve yenidoğanın doğumdan sonra meme uçlarına yönlendirilmesine yardımcı olabileceğine inanıyor.
Bu doğal yağları meme uçlarından sabunla veya havluyla kurutmayın. Ilık su kullanın ve hafifçe kurulayın.
Düz veya ters meme uçlarınız varsa ve normal bir hamileliğin 32. haftasını geçtiyseniz, meme ucunu sutyen içine koyabilirsiniz. Bu eğitmenler, yenidoğanın kavramasını kolaylaştıracak meme uçlarını çıkarmanıza yardımcı olabilir. Daha fazla bilgi için bir sağlık uzmanına danışın veya ters veya düz meme uçları hakkındaki makalelerimizi okuyun.
Hamilelik sırasında meme boyutunda ani bir artış yaşarsanız, göğüsleriniz kaşıntılı hissedebilir ve çatlaklar görünebilir. Hafif bir nemlendirici kaşıntıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, çatlakların genetik ve cilt tipi ile daha fazla ilgisi vardır. İyi haber şu ki, zamanla kaybolup daha az belirgin olacaklar.
Üçüncü üç aylık hamilelikte göğüslerdeki değişiklikler
Üçüncü üç aylık hamilelikte göğüslerdeki değişiklikler
Son üç aylık dönemde daha ağır veya ağrılı göğüsleri tekrar fark etmeye başlayabilirsiniz. Yatakta uyumak için sutyen giymek daha rahat hissetmenizi sağlayabilir.
Son tarihinizden bir ay önce bir çift emzirme sutyeni almayı unutmayın. Her kadın farklıdır, ancak meme büyüklüğünüz büyük olasılıkla hamilelikten önce giydiğiniz bedenle karşılaştırıldığında bir veya iki beden büyüklüğünde artacaktır.
Göründüğü kadar inanılmaz, sütünüz bebek doğmadan önce memelerde zaten hazırdır. Bu, meme uçlarınızın oldukça yoğun ve yapışkan olan bazı kolostrum (ilk anne sütünüz) salgılamaya başlayabileceği anlamına gelir. Bu, hamileliğin son haftalarında genellikle daha yaygın olmasına rağmen, 14 hafta sonra ortaya çıkabilir.
Önceden var olan veya gestasyonel diyabetiniz varsa, sağlık uzmanınız manuel olarak kolostrumu çıkarmanızı ve dondurmanızı önerebilir. Diyabetik annelerin bebekleri düşük kan şekeri seviyeleri (hipoglisemi) yaşama riski arttığından ve bu seviyelerin yükseltilmesine yardımcı olmak için sık beslenmeler en iyi seçenek olduğundan, kolostrumu manuel olarak sağmak faydalı olabilir. Bununla birlikte, büyük miktarlarda çıkmasını beklemeyin; muhtemelen her çekilişte sadece birkaç damla alacaksınız, ki bu normaldir.
Doğumdan sonra memelerde değişiklikler
Doğumdan iki ila dört gün sonra (sezaryen geçirmişseniz veya travmatik bir doğum geçirmişseniz, bu süre daha uzun olur), süt artışı nedeniyle göğüslerin çok daha dolgun ve daha sıkı olduğunu fark edeceksiniz.
Bu dolgunluk hissi sadece üretmeye başladığınız ekstra sütten kaynaklanmıyor: göğüsler arasında dolaşan kan miktarı da arttı ve daha fazla lenfatik sıvı da olabilir. Tüm bunlar, vücudunuzdaki düşük doğum hormonlarına (doğumdan bu yana yavaş yavaş azalan) yanıt olarak süt üreten hormonların çalışmaya başlamasından kaynaklıdır.
Bu süre zarfında göğüste rahatsızlık, hatta ağrı hissedebilirsiniz. Bu soruna tıkanıklık denir. Çok yaygındır ve genellikle birkaç gün sonra kaybolur. Bu tıkanıklık döneminde emzirmeye devam etmelisiniz. Sorun devam ederse, bir laktasyon danışmanı veya uzmanıyla konuşun.
Emzirme döneminde memelerde değişiklikler
Emzirmenin yaklaşık ilk üç ayında, büyük olasılıkla memelerin beslenmeden önce oldukça dolu olduğunu fark edeceksiniz. Bebek büyüdükçe, artık daha az süt üretmedikleri anlamına gelmese de artık bu kadar dolu olmadıklarını fark edebilirsiniz. Sadece ve talep üzerine emzirirseniz ve bebeğiniz sorunsuz büyürse, yeterli süt üreteceksiniz.
Altı aylık emzirmeden sonra göğüslerin büyüklüğünün azaltılması normaldir. Bu, daha az süt ürettiğiniz anlamına gelmiyor, ancak göğsünüzdeki bazı yağ dokusunu kaybettiğiniz anlamına gelebilir. Bebeğiniz 15 aylık olduğunda, göğüslerinizin hamile kalmadan önceki hacminde olması normaldir. Bu, emzirmeye devam edip etmemenize bakılmaksızın gerçekleşir.
Sütten kesildikten sonra göğüslerdeki değişiklikler
Emzirmeyi bıraktığınızda (üç hafta, üç ay veya üç yıl sonra yapsanız da yapmasanız da), emzirme süreci tersine döndüğü için meme değişir. Tam sütten kesildikten sonra, göğüsleriniz tipik olarak üç ay içinde hamilelik öncesi boyutuna geri döner. Bununla birlikte, tekrar hamile kalırsanız, tüm süreç tekrar başlayacaktır.
Benzer Yazılar:
- Hamilelikte Memede Değişiklikler
- 5 Aylık Gebelikte Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
- 24 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
- 30 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
- 28 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler